• darkblurbg
  • darkblurbg

Blijf je hetzelfde kleurtype als je grijs wordt?

Gepubliceerd op: 24-03-2021

José mailde me: Mijn dochter heeft onlangs een kleurenconsult bij u gehad. Zij kwam als lichte lente uit deze test. Mijn andere dochter is door u geanalyseerd als neutraal lentetype. Nu heb ik een vraag voor u: 30 jaar geleden heb ik een kleurenanalyse gehad. Ik was toendertijd ook het lichte lentetype net als mijn ene dochter. Echter mijn haarkleur is nu donkergrijs met aan de slapen en aan de zijkant van mijn hoofd een beetje licht grijs. Blijf je altijd hetzelfde kleurentype?

Ik krijg heel vaak vragen over wat er gebeurt met je kleuren als je grijs bent geworden. Daar is helaas geen eensluidend antwoord op te geven. Je kunt hetzelfde kleurtype blijven, maar je kunt ook een ander kleurtype worden met je grijze haar. 

Ik heb in mijn blogs al vaak aandacht besteed aan wat er gebeuren kan als je grijs haar hebt. Bij ieder mens is dat weer verschillend.

Zo zien we bijvoorbeeld vaak eerst peper- en zoutkleuring haar ontstaan. Grijs haar heb je immers niet ineens.

Soms krijgen mensen meteen een heel duidelijk koel grijze haartint, maar het kan ook voorkomen dat je grijze haar nog een hele tijd warmte bevat. Dit zien we bij de warme kleurtypes.

Ik heb José aangeboden om haar gratis te analyseren als ik er een blog over haar mocht schrijven. Hiervoor heeft ze me een aantal foto's aangeleverd die ik voor het blog mocht gebruiken.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ José was voorheen een 'licht lentetype' en kleurde haar haar vaak blond. Op deze oude foto's zien we duidelijk hoe goed de lichte lentekleuren bij haar pasten.

Vroeger had José sproeten, inmiddels niet meer. Haar natuurlijke haarkleur is donkerblond. José wordt heel snel bruin.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ Dit is de huidige haarkleur van José aan de achterkant. Ze is gestopt met het kleuren van haar haar. Het heeft tegenwoordig een koel grijze kleur. Aan de achterkant zien we nog een heel klein beetje kleur in het grijze haar. We zien nog wat lichtbruine stukjes haar.

Veranderen je kleuren als je grijs wordt?

^ Aan de voorkant is het haar van José nu behoorlijk koel grijs.

José is inmiddels 63 jaar en is sinds een jaar of drie grijs. Ze heeft toen ze grijs begon te worden allerlei haarkleuren uitgeprobeerd (van mahonie, kersen tot zwart en zwartblauw), maar vond het allemaal te hard. Dat is niet zo vreemd, want als je ouder wordt kun je je kleuren beter niet meer te donker nemen. Dat tekent al snel in je gezicht.

Daarna is ze gaan blonderen en heeft ze haar grijze haar laten uitgroeien. Ze is nu helemaal gestopt met verven en merkt ze dat haar 'oude' kleuren minder goed bij haar passen.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ José heeft inmiddels in haar gezicht echt grijs haar, het is grijs gemêleerd en bevat vrij donkere en hele lichte grijze haren. Haar huid is niet echt warm en ook niet erg koel. We noemen dit een neutrale huidstint. We zien ook wel wat roodheid in haar gezicht.

Wat gebeurt er met je kleuren als je grijs haar krijgt?

^ De ogen van José zijn grijsblauw met wat warmte er in. Dit maakt dat ze ook naar grijsgroen kunnen neigen. Groentinten staan haar daardoor ook erg mooi. Verderop zie je een foto met kleuren uit haar waaier die passen exact bij haar oogkleur!

De buitenste rand van de iris is grijsblauw, om de pupil zien we een taupekleurige kring. Daaromheen zien we lichtblauwe en licht gelige streepjes.

José heeft permanente make-up laten zetten (eyeliner en wenkbrauwen).

Wanneer je koele kleuren bij haar haar houdt dan zie je dat deze kleuren haar haar veel frisser van kleur maken dan warme kleuren:

Licht lentetype heeft inmiddels grijs haar.

^ Warme kleuren staan niet zo mooi meer bij het grijze haar van José.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ Met koele kleuren wordt de haarkleur van José juist opgefrist!

José heeft me enkele foto's uit haar dagelijkse leven gemaild van hoe ze er nu uitziet:

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

Ik heb de zes kleurendominanties bij José bekeken. Dit zijn: warm, koel, donker, licht, helder en gedempt. Ik bekijk bij de kleurenanalyse altijd in welke volgorde deze bij jou moeten staan. Bij José kwam de volgend uitslag uit de bus:

De uitslag:

1. licht,

2. redelijke koel,

3. redelijk helder.

Licht lentetype met grijs haar.

^ José haar kleuren zijn verschoven van de lichte lente naar de licht zomer nu het haar grijs is.

De kleuren de lichte zomer passen nu perfect bij José. Hier zie je haar met haar nieuwe kleurenwaaier.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ Uit de kleurenanalyse blijkt dat José's eerste en belangrijkste kleurkenmerk nog steeds 'licht' is. Het lichte lentetype heeft ook licht op de eerste plaats.

Joseé kan nu echter niet meer zulke warme kleuren hebben als voorheen. Lichte, vrij koele, redelijk heldere kleuren staan haar nu het beste. Ze is tegenwoordig een licht zomertype!

Blijf je hetzelfde kleurtype als je grijs wordt?

^ De kleuren uit de kleurenwaaier van José komen precies terug in haar oogkleur :-) Dit soort kleuren die je van nature bij je draagt noemen we onze signatuur-kleuren. Je kunt ze vinden in je ogen, lippen, huid en haar. Deze kleuren zullen je altijd prachtig staan. Ze zijn namelijk in harmonie met jouw unieke kleuring.

De vrij warme kleuren van het lichte lentetype maken haar José's huid nu een beetje te geel. De lichte lentekleuren passen verder ook minder mooi bij het grijze haar dan die van de lichte zomer.

De kleuren van het koele zomertype heb ik ook bekeken bij José. Ze zijn echter te koel en te gedempt voor haar. Die kleuren maken haar juist een beetje grauw en saai. De kleuren van de lichte zomer zijn redelijk helder/fris te noemen en doen het veel meer voor haar.

Verander je van kleurtype als je haar grijs wordt?

^ José met haar nieuwe kleuren.

Het haar van José zal met het klimmen der jaren een steeds wittere grijstint krijgen. Het kleurenpalet van het lichte zomertype zal vanaf nu altijd goed blijven voor José. Soms kan grijs haar wat warmer worden onder invloed van bijvoorbeeld wassen of zwemmen. Koele kleurtypes (de lichte zomer valt hier ook onder) kunnen dan af een toe een zilvershampoo gebruiken. Die haalt het gele uit het haar.

Ben je een warm kleurtype? Doe dat dan liever niet, dan is het juist mooi om de warmte gewoon in je haar te laten.

Grijs haar kan in het begin nog warm zijn.

^ Grijs haar kan in het begin nog warm zijn, die zien we vaak bij de warme kleurtypes. Er zijn dan nog warme pigmenten in het grijze haar aanwezig. Die verwijzen heel langzaam naar de achtergrond, hier kunnen vele jaren overheen gaan. De dame rechts oud dit voorbeeld is een warm lentetype heeft nog warmte in haar grijze haar.

Koele kleurtypes krijgen wel een koele grijstint in hun haar. De dame links op het voorbeeld is een koele zomer.

Je kleuren hoeven niet persé gedempt te worden als je grijs bent/wordt.

Grijs haar ontstaat doordat de pigmenten steeds verder uit je haar verdwijnen. Dit proces gaat heel geleidelijk en kan soms zelfs vele decennia duren. Dat kun je goed zien aan de hand van dit voorbeeld hieronder:

Wat gebeurt er met je kleuren als je grijs haar krijgt?

^ Onlangs heb ik een kleurenanalyse gedaan voor een dame van 79. Heel bijzonder, ze was nog amper grijs! Dit is haar natuurlijke haarkleur...
Vaak verandert ons kleurentype met het klimmen der jaren. Wat er precies verandert is bij iedereen weer anders.
Deze mevrouw is nog steeds behoorlijk veel 'kleur' nodig. Daarmee bedoel ik dat haar kleuren nog steeds redelijk helder moeten zijn.
Vaak wordt gedacht dat je als je wat ouder bent je per definitie gedempte(re) kleuren als voorheen zou moeten nemen. Maar dat is dus beslist niet altijd het geval.

De kleuren moeten ook niet te licht zijn bij deze dame, dan wordt het te flets. José staat daarentegen wel heel mooi in lichte kleuren. Dit heeft te maken met je licht/donker contrast.

Ik zou me voor kunnen stellen dat deze dame in het verleden een koel wintertype was. De kleuren van het koele wintertype zijn net wat te hard en te fel bij haar. 

Onze ogen worden naar verloop van tijd vaak wat minder helder van kleur. Deze mevrouw heeft ook een hele zachte oogkleur. Of dat vroeger anders was weet ik niet. Ook verandert als we ouder worden onze teint, dit komt o.a. doordat onze doorbloeding minder wordt en door hormonale veranderingen.

De uitkomst van de kleurenanalyse van deze dame was: zomer/wintertype. Dit is een kleurtype dat precies tussen het zomer- en het wintertype in valt.

Meer lezen?

* Grijs haar is toch gewoon grijs? Nou nee dus! Lees hier meer.

* Wil je tips lezen voor grijs haar? Lees dan dit blog.

* Nu je grijs haar hebt is je licht-donker contrast hoogst waarschijnlijk lager dan voorheen. In dit blog lees je meer over dit contrast.

* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. Maar de kleur grijs kan ook warm, neutraal en koel zijn. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Annette, een licht lentetype met grijs haar? Lees meer.

* Wil je meer lezen over Laura? Ze is een licht zomertype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Lilian? Ze is een neutraal herfsttype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Aggy? Zij is nog steeds een warm lentetype, ondanks haar grijze haar. Lees meer.

* Een koel wintertype kan door vergrijzing een licht wintertype worden. Lees hier meer over dit kleurtype.

* Een warm kleurtype kan door vergrijzing een neutrale lentetype worden. Heb jij een zachte, warme uitstraling en denk je dat je misschien ook een neutraal lentetype bent? Lees hier meer over het neutrale lentetype.

* Wil je mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar zien? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is? Boek dan een kleurenanalyse (M/V), ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees hier meer.

* José is tegenwoordig een 'licht zomertype'. Hier kun je alles lezen over de kenmerken en kleuren van dit kleurtype.

* Veel vrouwen willen graag wat lichter haar. Helaas komt er bij het blonderen van je haar altijd wel wat warmte tevoorschijn. Vooral bij koele kleurtypes is dit een vervelende bijkomstigheid. Ook door invloeden van buitenaf zoals zon, zwemmen en het overmatig wassen van je haar met shampoo kan je haar warmer van kleur worden, dit geldt voor zowel natuurlijk  haar als voor gekleurd haar. In dit blog leg ik uit hoe het komt dat we een gele of oranje gloed in ons haar kunnen krijgen als je het oplicht of blootstelt aan invloeden vanuit de omgeving.

* Laura is kapster en al jong grijs. Ze vraagt me of ze zal blijven kleuren of dat ze haar haar grijs zal laten. Lees hier het blog over Laura.

* Het staat heel mooi om je haarkleur in je outfit te herhalen. Je haarkleur is namelijk ook een signatuur-kleur. Dit geldt voor alle haarkleuren. Vaak hebben we verschillende tinten in ons haar. Je leest meer hier over in dit blog.