• darkblurbg
  • darkblurbg

Het neutrale lentetype of warm-licht-gedempt type.

Gepubliceerd op: 14-08-2018

Naast de bekende lentetypes: de 'warme lente', de 'lichte lente' en de 'heldere lente' kunnen we ook het 'neutrale lentetype' onderscheiden. Dit kleurtype kunnen we ook omschrijven als warm-licht-gedempt type.

Het neutrale lentetype komen we nog niet zo vaak tegen. Toch komt dit kleurtype redelijk vaak voor. Voor het neutrale lentetype zijn de normale lentekleuren net iets te fel.

Je zou dit kleurtype ook heel goed een 'zacht lentetype' noemen. Ik houd zelf de benaming 'neutrale lente' aan omdat we ook al een 'neutrale zomer' en een 'neutrale herfst' hebben. Deze laatste twee types zijn ook wat vergrijsder/ gedempter.

De neutrale zomer en de neutrale herfst hebben beide overigens een zgn. 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen. Dat is bij het neutrale lentetype echter niet het geval, die is puur warm. Onderaan dit blog zie je een link naar de 12 seizoenstypes.

Het neutrale lentetype is wat gedempter dan het warme lentetype. De kleuren zijn wat zachter doordat er een klein beetje grijs doorheen zit. We noemen dit soort kleuren 'gedempt'.

Bij de kleurenanalyse is gebleken dat jouw kleuren warm, maar niet te fel en niet te donker moeten zijn. Te felle kleuren (zowel warm als koel) 'overpoweren' je volledig. Te donkere kleuren laten je er moe en grauw uitzien en 'drukken' als het ware op je op je.

Wel is het gedempte lentetype puur warm van kleur, er is geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen zoals de bij lichte lente (flow naar de zomer) en de heldere lente (flow naar de winter). Het warme lentetype heeft duidelijk heldere (warme en lichte) kleuren nodig, jouw kleuren moeten echter minder intens zijn.

Je kunt dit kleurtype ook het 'gedempte lentetype' of het 'zachte lentetype' noemen. In het Engels heet dit kleurtype 'soft spring' of 'toned spring'. In het Engels kom je voor de omschrijving 'gedempt' de begrippen soft, smokey, toned en muted tegen.

Het neutrale lentetype is 1. warm, 2. licht en 3. gedempt en kan dus het beste weg blijven bij hele felle (warme en koele) kleuren en bij hele donkere kleuren.

Dit kleurtype heeft een warme huid, vaak met warme sproetjes. Verder een lichte, warme haarkleur. Ook heeft het neutrale lentetype als hij/of zij grijs wordt in het begin meestal een wat warmere grijstint. De oogkleur varieert van blauw, blauwgroen, groen, groengrijs, bruingroen naar zacht bruin. Vaak zien we gouden spikkels in de ogen.

Metaal: Goud staat jou het mooist en dan met name zachte, lichte en zachte (mattere) goudtinten. Rosé-goud staat je ook mooi, het liefst de wat gelere versie.

Het neutrale lentetype of warm-licht-gedempt type.

^ Kleurenwaaier in 40 kleuren (2-sides') van het neutrale lentetype. Van dit type heb ik alleen deze waaier te koop (en niet die in 36 of 48 kleuren), hij kost € 35,00 inclusief verzending binnen Nederland.

Het neutrale lentetype of warm-licht-gedempt type.

^ Deze waaier heeft aan de achterkant 160 nuances.

Het neutrale lentetype.

^ Voorbeeld van een neutraal lentetype.

Het neutrale lentetype ook wel het warm-licht-neutrale type.

^ Voorbeelden van kleding, accessoires en make-up voor het neutrale lentetype.

Het neutrale lentetype.

^ Het neutrale lentetype heeft een verfijnde, warme kleuring, zoals deze dame.

Het neutrale lentetype.

^ Voorbeelden van lekkere warme kleding voor het neutrale lentetype.

Het neutrale lentetype.

^ Voorbeeld van een neutraal lentetype.

Het neutrale lentetype.

^ Het neutrale lentetype heeft een zachte, warme uitstraling. Deze top is overigens te donker voor het neutrale lentetype.

Het neutrale lentetype.

^ Voorbeeld van een mooie zandkleur voor een neutraal lentetype.

Winterkleding voor warme kleurtypes.

^ Neem als neutraal lentetype ook in de winter kleuren die warm, licht en gedempt zijn.

Voorbeelden van mogelijke make-upkleuren voor het neutrale lentetype.

^ Voorbeelden van mogelijke make-upkleuren voor het neutrale lentetype. De kleuren zijn net iets zachter dan die van het warme lentetype.

 

Het neutrale lentetype.

^ Neem kleuren die warm, licht en gedempt zijn zoals de kleur van dit jurkje. Kleding: Little Soho.

Het neutrale lentetype.

^ Voorbeeld van mooie kleuren voor het neutrale lentetype. Ze zijn zacht en vrij licht. Kleding: Little Soho.

Het neutrale lentetype.

^ Deze zachte groengele tint staat het neutrale lentetype prachtig. Kleding: Little Soho.

Het neutrale lentetype kan beter geen zwart onder het gezicht dragen.

^ Zwart komt niet voor in het kleurenpalet van het neutrale lentetype. Zwart is te hard voor jou en zuigt alle leven uit je gelaat. Kies daarom liever voor de prachtige warme, zachte kleuren uit je palet, dan zie je er gezond en stralend uit. Kleding: Little Soho.

Zo kun je als neutrale lente nog wel een donkere kleur dragen.

^ Wil je toch iets donkers aan? Draag het dan onder je middel of lager. Zo kun je als neutrale lente nog wel een donkere kleur dragen. Kleding: Little Soho.

"Donkere kleuren" voor het neutrale lentetype.

^ Neem liever geen hele donkere kleuren vlak onder je gezicht. Die maken je hard en grauw. Deze kleur is ongeveer hoe donker je als neutrale lente moet gaan. Kleding: Little Soho.

Ton sur ton tinten in zachtgroen. Kleding Little Soho.

Ton sur ton tinten in zachtgroen. Kleding Little Soho.

Neem liever geen koele felle kleuren als neutraal lentetype.

^ Neem ook liever geen koele, felle kleuren als neutraal lentetype. Dit soort kleuren overstemmen je delicate kleuring volledig. We zien eerst de kleuren en dan jou. Kleding: Little Soho.

Leuke he, de bovenstaande kledingvoorbeelden? Ze komen van littlesoho.nl

Zonnebril neutrale lentetype.

^ Neem als neutraal lentetype een zonnebril met wat zachter gekleurde glazen. Hele donkere kleuren staan te hard in je gezicht. Het montuur moet een warme kleur hebben, je kunt hiervoor de kleuren uit de kleurenwaaier nemen.

Neutrale lentetypes met grijs haar.

Het neutrale lentetype heeft soms ook grijs haar. Het kan zijn dat je voorheen een warm lentetype, een helder lentetype, een lente/wintertype, een lente/herfstype of een herfsttype was.

Door vergrijzing van het haar en het zachter worden van de huid- en oogkleur moeten de kleuren tegenwoordig wat minder fel zijn dan voorheen. Soms heeft het neutrale lentetype in het begin wat warmer (gelig) grijs haar. Dit komt doordat er dan nog wat warme pigmenten in het haar zitten. Ook kan het grijze haar door invloed van de zon warmer, kraanwater en zwemmen warmer worden. Dit is niet erg, omdat jouw kleuren ook warm zijn. Op de lange duur wordt het haar dan witter.

Hieronder voorbeelden van neutrale lentetypes met grijs haar:

Het neutrale lentetype heeft soms ook  grijs haar.

Het neutrale lentetype.

Een neutraal lentetype met grijs haar.

Het neutrale lentetype kan voorheen een ander kleurtype geweest zijn.

Een neutraal lentetype met grijs haar.

Zoek je een kleurenwaaier van het neutrale lentetype?

Zoals ik al vertelde komt het neutrale lentetype komt niet zo vaak voor bij de in Nederland meest geldende kleursystemen. Ik heb voor het neutrale lentetype één soort kleurenwaaier te koop in luxe kunstdruk zoals op de foto's hierboven. Hij is 7 cm lang als hij in elkaar zit (uit elkaar is hij 14 cm rond). De prijs van deze pocket kleurenwaaier ('2-sides') in 40 kleuren is € 35,00 incl. verzending in Nederland.  Voor België komt er een bijdrage in de verzendkosten van € 1,80 bij. Deze pocket kleurenwaaier is aan 2 kanten bedrukt, aan de achterkant zie je 160 kleurnuances.

Je krijgt bij je kleurenwaaier een gratis e-book van 26 pagina's met handige algemene kleurentips uit mijn dagelijkse praktijk als image consultant. Van dit kleurtype heb ik geen waaiers in 36 of 48 kleuren of met stukjes stof.

Voor € 8,50 kun je een seizoens-e-boek (65 pagina's) van het neutrale lentetype met je waaier mee bestellen. Dit e-book staat boordevol informatie en foto's over het neutrale lentetype, zoals een lijst met 48 kleuren, voorbeelden van kledingcombinaties, sieraden, leerkleuren, haarkleuren, voorbeelden van make-upkleuren, etc. Bestel je dit boek apart van een waaier dan kost dit e-book € 15,00. Mail me gerust om de waaier en/of het e-book te bestellen.

Mooie kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Winteroutfit voor het neutrale lentetype. Het zachte oranje gecombineerd met mooie warme bruintinten staat het neutrale lentetype prachtig. Kleding: Little Soho.

Winterkleding voor het neutrale lentetype.

^ Een mooie warme dierenprtint geeft meteen een spannend tintje aan je kleding. Kleding: Little Soho.

Winterkleding voor het neutrale lentetype.

^ Nog een goed voorbeeld van winterkleding voor het neutrale lentetype. Zo zie je dat het niet moeilijk is om je ook in de winter te hullen in jouw seizoenskleuren. Kleding: Little Soho.

Kleding en kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Outfit in warme, rustige, zachte kleuren. Perfect voor het neutrale lentetype. Kleding: Little Soho.

Meer lezen?

* Ben je benieuwd naar het 12 seizoenen-systeem bij kleurenanalyse? Kijk dan hier.

* Het neutrale lentetype hoort bij de lichtere kleurtypes en staat niet zo mooi in donkere kleuren. Wil of moet je donkere kleuren dragen? In dit blog laat ik je opties zien om ze toch te kunnen dragen.

* Dit is de link naar mijn blog over het warme lentetype.

* Een warm lentetype kan door vergrijzing ook een 'lichte lente' worden zoals de dame in dit blog. Lees meer.