• darkblurbg
  • darkblurbg

Het neutrale lentetype of warm-licht-gedempt type.

Gepubliceerd op: 14-08-2018

Naast de bekende lentetypes: de 'warme lente', de 'lichte lente' en de 'heldere lente' kunnen we ook het 'neutrale lentetype' onderscheiden. Dit kleurtype kunnen we ook omschrijven als warm-licht-gedempt type.

Het neutrale lentetype.

^ Foto van Perfectly Basics.

Het neutrale lentetype komen we bij de reguliere analyse-systemen niet tegen. Toch komt dit kleurtype redelijk vaak voor. Voor het neutrale lentetype zijn de normale lentekleuren net iets te fel.

Je zou dit kleurtype ook heel goed een 'zacht lentetype' noemen. Of in het Engels een 'soft spring'.

Ik houd zelf de benaming 'neutrale lente' aan omdat we ook al een 'neutrale zomer' en een 'neutrale herfst' hebben. Deze laatste twee types zijn ook gedempt.

De neutrale zomer en de neutrale herfst hebben beide overigens een zgn. 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen. Dat is bij het neutrale lentetype echter niet het geval, die is puur warm. Onderaan dit blog zie je een link naar de 12 seizoenstypes.

Het neutrale lentetype is wat gedempter dan het warme lentetype. De kleuren zijn wat zachter doordat er een klein beetje grijs doorheen gemengd is. We noemen dit soort zachte kleuren 'gedempt'.

Bij de kleurenanalyse is gebleken dat jouw kleuren warm, maar niet te fel en niet te donker moeten zijn. Te felle kleuren (zowel warm als koel) 'overpoweren' je volledig. Hele donkere kleuren laten je er moe en grauw uitzien en 'drukken' als het ware op je op je.

Wel is het gedempte lentetype puur warm van kleur, er is geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen zoals de bij lichte lente (flow naar de zomer) en de heldere lente (flow naar de winter). Het warme lentetype heeft duidelijk heldere (warme en licht to medium donkere) kleuren nodig, jouw kleuren moeten echter minder intens / sprekend zijn.

Je kunt dit kleurtype ook het 'gedempte lentetype' of het 'zachte lentetype' noemen. In het Engels heet dit kleurtype 'soft spring' of 'toned spring'. In het Engels kom je voor de omschrijving 'gedempt' de begrippen soft, smokey, toned en muted tegen.

Het neutrale lentetype is 1. warm, 2. licht tot medium donker (sommige neutrale lentetypes kunnen iets donkerder kleuren hebben, maar nooit heel donker) en 3. gedempt en kan dus het beste weg blijven bij hele felle (warme en koele) kleuren en tevens bij hele donkere kleuren.

Zwart komt niet voor in het kleurenpalet van het neutrale lentetype. Zwart is te hard voor jou en zuigt alle leven uit je gelaat. Kies daarom liever voor de prachtige warme, zachte kleuren uit je palet, dan zie je er gezond en stralend uit. Wil je toch iets donkers aan? Draag het dan onder je middel of lager (zie voorbeeld hier onder). Zo kun je als neutrale lente nog wel een donkere kleur dragen. 

^ Foto van Little Soho.

Kleding en kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Jouw beste kleuren zijn warm, licht (tot medium donker) en gedempt. Kleding van Perfectly Basics.

Dit kleurtype heeft een warme huid, vaak met warme sproetjes.

Verder vaak een vrij lichte, warme haarkleur. Ook heeft het neutrale lentetype als hij/of zij grijs wordt in het begin meestal een wat warmere grijstint.

Neutraal lentetype met grijs haar.

^ Wordt je grijs? Dan heeft jouw haarkleur in het begin vaak nog wat warmte. Op de foto hierboven zie je een voorbeeld van een neutraal lentetype met grijs haar. Vroeger had ze kastanjebruin haar en was ze hoogstwaarschijnlijk een ander kleurtype.

Het haar van een warm kleurtype krijgt vaak in het begin een warme grijstint. Dit komt doordat er nog steeds veel warme pigmenten in het haar zitten. Op den duur verdwijnt het pigment helemaal uit het haar en wordt het haar steeds witter, maar dit kan heel lang duren.

De oogkleur varieert van blauw, blauwgroen, groen, groengrijs, bruingroen naar zacht bruin. Ook zien we soms gouden 'spikkels' in de ogen.

Metaal: Goud staat jou het mooist en dan met name zachte, lichte en zachte (mattere) goudtinten. Rosé-goud staat je ook mooi, neem het liefst de wat gelere versie.

Kleurenwaaier van het neutrale lentetype (soft spring).

^ Kleurenwaaier in 40 kleuren (2-sides') van het neutrale lentetype. Van dit type heb ik omdat hij niet zo bekend is alleen deze waaier te koop (en niet die in 36 of 48 kleuren), hij kost € 35,00 inclusief verzending binnen Nederland. Op de achterkant van deze waaier vind je 160 nuances van de kleuren die aan de voorkant staan.  Lees meer.

Kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Een aantal voorbeelden van kleuren voor een neutraal lentetype.

Winterkleding voor warme kleurtypes.

^ Neem als neutraal lentetype ook in de winter kleuren die warm, licht tot medium donker en gedempt zijn. Ga dan voor winterse materialen.

Kleuren voor het neutral lentetype.

^ Ook dit zijn mooie kleuren voor het neutrale lentetype.

Kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Zachtoranje staat je erg mooi. Neem geen felle oranjetinten. Die overvoeren jou zachte kleuring. Kleding van Didi.

Kleding voor het neutrale lentetype.

^ Kleding van www.littlesoho.nl

Make-upkleuren voor het neutrale lentetype.

^ Voorbeelden van mogelijke make-upkleuren voor het neutrale lentetype. De kleuren zijn net iets zachter dan die van het warme lentetype.

Ton sur ton tinten in zachtgroen. Kleding Little Soho.

^ Ton sur ton tinten in zachtgroen. Kleding Little Soho.

Accessoires voor het neutrale lentetype.

^ Mooie accessoires voor het neutrale lentetype.

Zachtgeel is een mooie kleur voor het neutrale lentetype.

^ Zachtgeel is een mooie kleur voor het neutral lentetype. Kleding: littlesoho.nl

Kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Dit is een mooie print voor het neutrale lentetype.

Kledingcapsule voor het neutrale lentetype.

^ Deze kledingcapsule is heel geschikt voor het neutrale lentetype.

Zonnebril neutrale lentetype.

^ Neem als neutraal lentetype een zonnebril met wat zachter gekleurde (warme) glazen. Hele donkere kleuren staan te hard in je gezicht. Ook het montuur moet een warme kleur hebben, je kunt hiervoor de kleuren uit de kleurenwaaier nemen.

Mooie kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Winteroutfit voor het neutrale lentetype. Het zachte oranje gecombineerd met mooie warme bruintinten staat het neutrale lentetype prachtig. Kleding: Little Soho.

Winterkleding voor het neutrale lentetype.

^ Een mooie warme dierenprtint geeft meteen een spannend tintje aan je kleding. Kleding: Little Soho.

Winterkleding voor het neutrale lentetype.

^ Nog een goed voorbeeld van winterkleding voor het neutrale lentetype. Zo zie je dat het niet moeilijk is om je ook in de winter te hullen in jouw seizoenskleuren. Kleding: Little Soho.

Kleding en kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Outfit in warme, rustige, zachte kleuren. Perfect voor het neutrale lentetype. Kleding: Little Soho.

Mooie kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Mooie kleuren voor het neutrale lentetype. Foto gevonden op de Facebookpagina van Modehuis Tunteler.

^ Dit jurkje is ideaal voor het neutrale lentetype. Mooi ook deze laarsjes er bij, voor de neutrale lente veel mooier als zwart. Foto gevonden op de Facebookpagina van Modehuis Tunteler.

Mooie kleuren voor het neutrale lentetype.

^ Okergeel is een hele mooie kleur voor het neutrale lentetype, want warm en gedempt en niet te donker. Foto gevonden op de Facebookpagina van Modehuis Tunteler.

Oogkleur van een neutrale lentetype.

^ Op dit voorbeeld de prachtige ogen van een neutraal lentetype. Ze zijn grijsblauw maar neigen ook een klein beetje naar groen. De kleuren uit de waaier komen exact terug in haar ogen. Kleuren die je in je ogen, huid en lippen hebt kun je geweldig goed gebruiken voor kleding en accessoires. Je haarkleur kun je terug laten komen in bijvoorbeeld je schoenen, tas of riem.

Neutrale lentetypes met grijs haar.

Het neutrale lentetype heeft soms ook grijs haar. Het kan zijn dat je voorheen een warm lentetype, een helder lentetype, een lente/wintertype, een lente/herfstype of een herfsttype was.

Door vergrijzing van het haar en het zachter worden van de huid- en oogkleur moeten de kleuren tegenwoordig wat minder fel zijn dan voorheen. Soms heeft het neutrale lentetype in het begin wat warmer (gelig) grijs haar. Dit komt doordat er dan nog wat warme pigmenten in het haar zitten. Ook kan het grijze haar door invloed van de zon warmer, kraanwater en zwemmen warmer worden. Dit is niet erg, omdat jouw kleuren ook warm zijn. Op de lange duur wordt het haar dan witter.

Zoek je een kleurenwaaier van het neutrale lentetype?

Zoals ik al vertelde komt het neutrale lentetype komt niet zo vaak voor bij de in Nederland meest geldende kleursystemen. Ik heb voor het neutrale lentetype één soort kleurenwaaier te koop in luxe kunstdruk zoals op de foto's hierboven. Hij is 7 cm lang als hij in elkaar zit (uit elkaar is hij 14 cm rond). De prijs van deze pocket kleurenwaaier ('2-sides') in 40 kleuren is € 35,00 incl. verzending in Nederland.  Voor België komt er een bijdrage in de verzendkosten van € 1,80 bij. Deze pocket kleurenwaaier is aan 2 kanten bedrukt, aan de achterkant zie je 160 kleurnuances van de kleuren op de voorkant.

Je krijgt bij je kleurenwaaier een gratis e-book van 42 pagina's met handige algemene kleurentips uit mijn dagelijkse praktijk als image consultant. Van dit kleurtype heb ik geen waaiers in 36 of 48 kleuren of met stukjes stof.

Voor € 8,50 kun je een seizoens-e-boek (65 pagina's) van het neutrale lentetype met je waaier mee bestellen. Dit e-book staat boordevol informatie en foto's over het neutrale lentetype, zoals een lijst met 48 kleuren, voorbeelden van kledingcombinaties, sieraden, leerkleuren, haarkleuren, voorbeelden van make-upkleuren, etc. Bestel je dit boek apart van een waaier dan kost dit e-book € 17,50. Mail me gerust om de waaier en/of het e-book te bestellen.

Bijpassende accessoires:

Style Consulting verkoopt ook allerlei leuke accessoires voor het neutrale lentetype. 

Prijzen: 

De prijzen van de accessoires inclusief verzending in Nederland:

* 1 accessoire: € 16,95 per stuk,

* 2 stuks of meer: € 14,95 per stuk.

Deze accessoires op deze pagina kunnen ook gecombineerd worden met sieraden van andere seizoenen verderop bij: producten. De artikelen worden in Nederland goed verpakt per normale brievenbuspost (PostNL) naar je opgestuurd.

De verzendkosten naar Belgie en Duitsland komen voor eigen rekening: een pakketje (in een doosje) zonder track en trace kost € 9,80/ met track en trace € 13,00. Het pakketje kan soms niet door de brievenbus. Dit is afhankelijk van wat je bestelt. Ik laat je dit dan even per mail weten. BETALING: HET IS DE BEDOELING DAT JE DE KOSTEN VOORAF OVERSCHRIJFT OP MIJN REKENING. 

Hoe het werkt?

STAP 1: Je stuurt een mail naar info@styleconsulting.nl met wat je precies wilt bestellen, onder de foto's staat Neutrale lente + een  getal (geef dit door). Geef ook je naam en adres op.
Verzending binnen Nederland is gratis. Ik werk met PostNL. 

STAP 2: Ik stuur je een bevestigingsmail met mijn bankgegevens en het over te maken bedrag. Wacht alsjeblieft dit mailtje af alvorens je geld overmaakt. 

 STAP 3: Je kunt nu het bedrag overmaken.

IBAN nummer: NL86ABNA0435130730/ t.n.v. Style Consulting.

STAP 4: Zodra het bedrag op mijn rekening is bijgeschreven stuur ik je bestelling meteen op. Ik stuur je een email, zodat je weet wanneer je je bestelling kunt verwachten.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lente 10. Lange dubbele vederketting met een hanger in roségouden kleur

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ VERKOCHT.

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lente 12. Wat losser geweven katoenen sjaal in zachte oranje/roze blokken. Fijne sjaal voor in de zomer.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Verkocht.

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ Mooie sjaal in zachte geeltint met crèmekleurige streepjes, VERKOCHT.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Goudkleur en rosé passen heel mooi bij de neutrale lente VERKOCHT.

Dit soort goudkleurige kettingen passen qua kleur eigenlijk overal bij. Door de vorm hebben ze een verlengende werking op je figuur. Verkocht.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lente 17. Frisse sjaal sjaal met stippen in bruintinten en okergeel. Warm wit is jouw beste wittint, maar echt wit kan best een keer als je het combineert op een kleur uit je kleurenpalet. Deze sjaal staat ook heel leuk bij bijvoorbeeld een okergele top en witte zomerbroek.

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ Sjaal in twee tinten groen. Met leuke kwastjes en bedels van ananasjes. VERKOCHT.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Jouw beste metaalkleur is goud. Een goudkleurige ketting past bij al je kleuren en is dus heel handig. VERKOCHT.

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lente 20. Elegant verfijnd sjaaltje met een prachtige kanten rand. Draagt heerlijk licht en luchtig en is dus goed bruikbaar voor de sier. Kleur: een lichte zalmtint.

Ketting voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lentetype 21. Verfijnde ketting in goudkleur. Het is een zgn. 'spang'. Een echte eyecatcher!

^ Neutrale lentetype 22. Sjaal in mooie gedempte kleuren: geel, groen en beige.

Sjaal voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lentetype 23. Sjaal in mooie gedempte kleuren: de ondergrond heeft een zachte groentint, met mooi bloemenpatroon.

Accessoires voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lentetype 24. Sjaal in mooie gedempte kleuren: de ondergrond heeft een zachte geeltint, met mooi bloemenpatroon in zalm en zachtblauw.

Oorbellen voor het neutrale lentetype.

^ Neutrale lentetype 25. Prachtige lange oorbellen in goudkleur met zachte beigetinten.

Meer lezen?

* Jij staat mooi in warme, gedempte kleuren die lopen van licht naar medium donker. In dit blog vindt je meer uitleg over wat gedempte kleuren precies zijn.

* Grietje is bij me geweest voor een kleurenanalyse en ze bleek een 'neutraal lentetype' te zijn. Haar kleuren moeten in tegenstelling tot bij het 'warme lentetype' niet helder maar gedempt zijn. Ze heeft echter een behoorlijk heldere groene trui in de kast hangen en vraagt zich af of ze hem nog kan dragen. Dat kan zeker! De groentint is een warme tint. Hij kan gemakkelijk 'getemperd' worden met een sjaal in de juiste kleur(en). Lees meer in het blog.

* Ben je benieuwd naar het 12 seizoenen-systeem bij kleurenanalyses? Kijk dan hier.

* Het neutrale lentetype hoort bij de lichtere kleurtypes en staat niet zo mooi in hele donkere kleuren en ook niet in zwart. Wil of moet je zwart of andere donkere kleuren dragen? In dit blog laat ik je opties zien om ze toch te kunnen dragen.

* Dit is de link naar mijn blog over het warme lentetype.

* In dit blog vind je een handige kledingcapsule in warme kleuren die heel geschikt is voor het neutrale lentetype. Lees meer.

* Een warm lentetype kan door vergrijzing ook een 'lichte lente' worden zoals de dame in dit blog. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over de neutrale lente. Je kunt mijn borden ook volgen.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.