• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe laat je een kleur minder fel/ helder lijken?

Gepubliceerd op: 19-03-2023

Grietje is bij me geweest voor een kleurenanalyse en ze bleek een 'neutraal lentetype' te zijn. Haar kleuren moeten in tegenstelling tot het 'warme lentetype' niet helder maar gedempt zijn. Grietje mailde me na de analyse dat ze een behoorlijk heldere groene trui in haar kast heeft hangen. Ze vraagt zich af of ze hem nog kan dragen. Dat kan zeker! Haar trui heeft gelukkig wel een warme tint, hij is alleen wat te sprekend voor het neutrale lentetype. De kleur kan gemakkelijk 'getemperd' worden met een sjaal in de juiste kleur(en). Nu hele felle kleuren zo in de mode zijn kun jij deze tip misschien ook heel goed gebruiken! Zo kun je toch een felle trendkleur aan die hij je eigenlijk niet echt mooi staat.

Hoe temper je een felle kleur?

^ Het gaat om deze groene trui, gekocht bij Perfectly Basics.

De gemakkelijkste manier: neem een sjaal in jouw kleur(en).

Mensen die mooi staan in gedempte kleuren staan niet erg mooi in hele felle kleuren. Met name meteen onder hun gezicht. Hele felle kleuren 'overpoweren' hen.

Een kledingstuk die je meteen onder je gezicht draagt, zoals een trui, top, blouse of jurk kun je heel gemakkelijk aanpassen aan jouw kleurtype met een sjaal in de juiste kleur. Een sjaal kun je gemakkelijk over de 'foute' kleur heen hangen. Je hebt dan in één handomdraai de juiste kleur onder je gezicht.

EEN SJAAL IN DE JUISTE KLEUR WERKT VOOR IEDEREEN! Deze tip werkt voor alle kleurtypes die een bepaalde kleur willen of moeten dragen in een kleur die niet echt goed bij hen past. Je kunt hem dus ook toepassen voor kleuren die juist te gedempt, te donker, te licht, te warm of te koel voor je zijn.

Neem in elk geval voor het gebied tussen je schouders en je middel de juiste kleuren voor jouw kleurtype! Met de juiste kleuren ziet je huid er gezond en fris uit, stralen je ogen, lijken je oogwit en tanden witter, zie je minder rimpeltjes, lijkt je kaaklijn strakker en heeft je haar meer diepte en glans. Wat je onder je middel draagt (broek, rok, riem, schoeisel) is minder belangrijk. Wil graag een trendkleur dragen? Dan kun je dit beter aan je onderlichaam doen dan meteen onder je gezicht.

VERSTERK HET EFFECT: Neem naast de sjaal ook je make-upkleuren, sieraden, metaalkleuren en een evt. brilmontuur in jouw beste kleuren! En kleur je je haar? Dan is de keuze van je haarkleur ook van groot belang. Die kan voor het neutrale lentetype het beste ook in een warme, rustige, niet te donkere tint hebben.

Wil je meer tips over manieren waarop je kleuren die het niet zijn voor jou kunt dragen? Kijk dan onderaan dit blog bij: 'Meer lezen?'.

Hoe draag je kleding die te fel/ helder voor je is?

^ Hier zien we de trui met de kleurenwaaier van het neutrale lentetype. De groentint van trui is warm, helder en medium donker, echt een kleur voor het warme lentetype dus. De kleuren van de waaier zijn warm, lopen van licht naar medium en zijn gedempt. De warmte van de kleur van deze trui is dus goed voor Grietje, maar de kleur is te wat fel.

In dit blog heb ik voorbeelden gezocht voor het neutrale lentetype. Maar de andere neutrale kleurtypes (het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype en het zomer/herfsttype) kunnen dit uiteraard ook toepassen. Net als het warme herfsttype, het koele zomertype en het diepe zomertype, die staan ook niet mooi in hele felle kleuren.

N.B.: DE FOTO'S HEB IK GEMAAKT BIJ MIJN COMPUTERSCHERM, DAARDOOR VERSCHILT DE KLEUR VAN DE TRUI STEEDS WAT.

Neem een sjaal in jouw beste wittint.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Een sjaal in crème-wit (= warm/ gelig wit) past heel mooi bij het neutrale lentetype. Een sjaal in jouw wittint is heel gemakkelijk te vinden. Je zou ook een blouse met een flinke, crèmekleurige kraag onder deze trui kunnen dragen. Dat heeft ook een goed effect, hoewel minder als bij een sjaal, omdat een kraag kleiner is als een sjaal.

Een sjaal in jouw beste metaalkleur.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Hier heb ik een sjaal in een zachte goudtint bij de trui gehouden. Neutrale kleurtypes staan niet mooi in heel veel glans. Neem dus liever iets met een fijn metaaldraadje, zoals hier. En geen glimmende goudkleurige sjaal.

Een print die de kleur van je kledingstuk herhaalt.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Met een klein beetje van de kleur van de trui maak je een verbinding tussen de trui en de sjaal. Het groen van de trui komt terug in deze print, naast de kleuren geel en beige. Doordat het maar een klein beetje felgroen is wat terugkomt is het groen niet te overheersend.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Ook in deze sjaal kom wat  groen komt terug. De print bevat verder beige, wit en zacht paars. Het groen in deze sjaal is iets zachter als de groentint van de trui, maar dat is niet erg. In deze sjaal zit een klein beetje zwart. Echter in verhouding zo weinig dat deze sjaal toch heel goed past bij de neutrale lente.

Een effen sjaal in een kleur uit je kleurenpalet.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Mosterdgeel is een hele goede kleur voor de neutrale lente.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Hier heb ik een okergele sjaal bij de trui gezocht.

Een print in een kleuren die goed bij jou passen. 

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Deze groentint is een stuk gedempter als die van de trui. Hij tempert het felle groen goed. In deze sjaal zit ook wat zwart. Het gedempte groen heeft echter de overhand en het zwart is niet erg intens. Dit komt doordat de hoeveelheid zwart kleiner is en ook door het materiaal van de sjaal.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Sjaal in zachte, warme tinten: zalm en roestig oranje.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Met een ruitje in zachte oranje/warmroze tintjes.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Goudgeel met bruintinten, wit en een beetje zwart.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Wit met bruin, oker, roest en beige. Deze wittint is overigens vrij helder voor het neutrale lentetype.

Hoe draag je een kledingstuk wat te fel/ helder voor je is?

^ Deze sjaal in een lichtbruine slangenprint is ook heel mooi.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Hier zie je sjaals in rustige, warme tinten samen.

De kleuren van het neutrale lentetype.

Hoe draag je kleding die te fel/ helder voor je is?

^ De kleurkraag van het neutrale lentetype samen met de foto van de trui.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ De groen en blauwtinten van het neutrale lentetype zijn wat minder helder als de kleur van de trui.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ De oranjetinten uit het kleurenpalet.

Hoe laat je een kleur minder fel/helder lijken?

^ Groentinten en bruinen voor het neutrale lentetype.

Sjaals naar beneden laten hangen of om je hals wikkelen?

Hoe kun je je sjaals het beste knopen of knoop je hem juist helemaal niet vast?

Naast de kleur van je sjaal maakt de manier van knopen ook een groot verschil. Dit heeft met de figuur te maken.

Ben je klein en of wat voller? Heb je een korte en of brede hals? Dan laat je de sjaal het beste gewoon losjes naar beneden hangen. En neem sjaals van soepele, dunnere materialen.

Hoe knoop je je sjaal heb beste?

^ Ik ben zelf 1.57 m. Ik kan mijn sjaals het beste gewoon naar beneden laten hangen voor een verlengend effect.

Ben je lang en/ of dun en of heb je een langere hals? Dan kun je je sjaal juist goed om je hals wikkelen of knopen. Jij kunt het beste wat vollere en dikkere materialen nemen. Een 'ielig' sjaaltje doet te weinig voor je.

Hoe knoop je je sjaal heb beste?

^ Hier heb ik een zgn. infinity sjaal twee keer om mijn hals gewikkeld. Bij mij staat dit minder mooi. Het maakt me wat 'propperig'.

Hoe knoop je je sjaal het beste?

^ Dit is een mooie middenweg. Hier heb ik een vierkante sjaal dubbel gevouwen en losjes vastgeknoopt bij de nek. Zo hangt hij toch redelijk laag uit het gezicht.

Het neutrale lentetype.

Naast de bekende lentetypes: de 'warme lente', de 'lichte lente' en de 'heldere lente' kunnen we ook het 'neutrale lentetype' onderscheiden. Dit kleurtype kunnen we ook omschrijven als warm-licht-gedempt type.

Het neutrale lentetype is wat gedempter dan het warme lentetype. De kleuren zijn wat zachter doordat er een klein beetje grijs doorheen gemengd is. We noemen dit soort zachte kleuren 'gedempt'.

Bij de kleurenanalyse is gebleken dat de kleuren warm, maar niet te fel en niet te donker moeten zijn. Te felle kleuren (zowel warm als koel) 'overpoweren' het neutrale lentetype. Hele donkere kleuren laten hen er moe en grauw uitzien en 'drukken' als het ware op je op je.

Wel is het gedempte lentetype puur warm van kleur, er is geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen zoals de bij lichte lente (flow naar de zomer) en de heldere lente (flow naar de winter). Het warme lentetype heeft duidelijk heldere (warme en licht tot medium donkere) kleuren nodig, de kleuren van het neutrale lentetype kleuren moeten echter minder intens / sprekend zijn.

Je kunt dit kleurtype ook het 'gedempte lentetype' of het 'zachte lentetype' noemen. In het Engels heet dit kleurtype 'soft spring' of 'toned spring'. In het Engels kom je voor de omschrijving 'gedempt' de begrippen soft, smokey, toned en muted tegen.

Het neutrale lentetype is 1. warm, 2. licht tot medium donker (sommige neutrale lentetypes kunnen iets donkerder kleuren hebben, maar nooit heel donker) en 3. gedempt en kan dus het beste weg blijven bij hele felle (warme en koele) kleuren en tevens bij hele donkere kleuren.

Kleurenwaaier van het neutrale lentetype (soft spring).

^ Kleurenwaaier in 40 kleuren (2-sides') van het neutrale lentetype. Van dit type heb ik, omdat hij niet zo bekend is, alleen deze waaier te koop (en niet die in 36 of 48 kleuren), hij kost € 35,00 inclusief verzending binnen Nederland. Op de achterkant van deze waaier vind je 160 nuances van de kleuren die aan de voorkant staan.  Lees meer.

Meer lezen?

* De heldere kleurtypes (het heldere lentetype, het heldere wintertype en het lente/wintertype) staan het juist mooist in heldere, sprekende kleuren. In dit soort kleuren kom zij helemaal tot leven. Wanneer ze gedempte kleuren dragen doen deze niets voor hen. In dit blog laat ik je zien hoe ze dit soort kleuren toch kunt dragen.

* Heb jij een kleurenanalyse gedaan en heb je kleding in de verkeerde kleuren in je kast hangen? Of heb je iets een kleur gekocht die je toch niet mooi staat? Vooral voor kledingstukken die je direct onder je gezicht draagt is dat erg vervelend. In een foute kleur kun je er moe of zelfs ziekelijk uitzien. In dit blog geef ik je vier mogelijke oplossingen.

* Sommigen van ons staan het mooist in spierwit, anderen in off-white en weer anderen in crèmewit. In dit blog lees je meer over wittinten.

* Soms wil of moet je bepaalde kleuren die niet echt bij je passen aanpassen bij je kleurtype. In dit blog ga ik je een aantal mogelijkheden laten zien om dit te doen.

* Wil je kledingstukken met elkaar combineren in kleuren die los van elkaar niet direct bij elkaar lijken te passen? Een sjaal met een print waarin deze verschillende kleuren voorkomen is dan een uitkomst. In dit blog voorbeelden.

* Voor de diepe kleurtypes (het diepe wintertype, het diepe herfsttype, het diepe zomertype en het herfst/wintertype) is de herfst- en winterperiode meestal de gemakkelijkste tijd om geschikte kleding te vinden. Er zijn is dan volop kleding in hun kleuren te vinden. Daar komt nog bij dat wij ons in de winter intuïtief donker de kleden. Gelukkig zijn er genoeg leuke mogelijkheden om er vrolijk uit te zien. In dit blog laat ik zien wat je kunt doen.

* Wil je mijn blogpost over het neutrale lentetype (of ook wel het 'warm-licht-gedempte type') lezen? Kijk dan hier.

* Wil je meer lezen over de effecten van sjaals? Kijk dan hier.

* In dit blog vindt je meer uitleg over wat 'gedempte kleuren' precies zijn.

* Door middel van een sjaal met een print kun je heel gemakkelijk een verbinding leggen tussen verschillende kleuren. Lees meer.

* Wil je lezen hoe je een kleur warmer of juist koeler kunt laten lijken? Kijk dan hier.