In een aantal van mijn vorige blogs heb ik al aandacht besteed aan het optimale licht-donker contrast dat het beste bij je past. Aan de hand van jouw licht-donker contrast kun je bepalen hoe jij je kleuren qua 'diepte' het beste kunt combineren. Met diepte bedoelen we hoe donker of licht jouw kleuren het beste kunnen zijn. Over ons licht-donker contrast is vrij veel informatie te vinden. Naast jouw licht-donker contrast kijk ik bij de kleurenanalyse ook naar jouw optimale kleurcontrast. Over kleurcontrast is maar weinig bekend. In dit blog lees je wat ik hiermee bedoel.
Misschien heb jij het idee dat je niet zo mooi staat in kleurencombinatie of prints die heel veel opvallende kleuren bevatten. Of heb je juist het idee dat je veel sprekende kleuren nodig hebt om goed uit de verf te komen?
Dit heeft alles te maken met jouw optimale kleurcontrast. Ik heb zelf een medium hoog kleurcontrast.
^ Ik ben zelf een voorbeeld van een 2 N + 1 B. Mijn huid is een neutraal, mijn haar asblond (neutrale kleur) en mijn ogen zijn blauw (basiskleur).
Je hebt in mijn eerdere blogs vast wel eens wat gelezen over neutrale kleuren en basiskleuren. Ik zal het nog weer even uitleggen hoe het precies zit:
Neutrale kleuren zijn de meer onopvallende 'non-kleuren'. Bijvoorbeeld grijs, bruin, taupe, zwart, wit, crème, beige, camel, olijfgroen, donkerblauw, etc.
Basiskleuren zijn de opvallende kleuren. Rood, blauw, geel, groen, oranje, paars en mengvormen hiervan. Ik leg het voor het gemak graag uit als de 'kleuren die voorkomen in de regenboog'.
In ons uiterlijk komen ook zowel neutrale- als basiskleuren voor. Bij een kleurenanalyse doe ik tegenwoordig ook een kleurcontrast-analyse.
Het concept van kleurcontrast is op zich eigenlijk vrij eenvoudig. Toch is het toepassen nog best lastig, zeker omdat je het moet combineren met jouw specifieke kleurenpalet en je optimale licht-donker contrast.
Als voorbeeld, ik ben een koel zomertype, mijn kleurenpalet is dus''koele zomer'. Ik heb een medium hoog kleurcontrast en een laag tot medium hoog licht-donker contrast.
Bij het bepalen van jouw ideale kleurcontrast kijk je naar de kleur van:
1. je haar,
2. je huid,
3. je ogen.
Zijn die alle drie neutraal (N) of zijn het allemaal basiskleuren (B)? Of is het een combinatie hiervan?
Ik laat je tijdens de kleurenanalyse jouw optimale kleurcontrast zien en vertel je hoe je hiermee het beste kunt werken. In het geprinte verslag van 10 pagina's dat je bij de kleurenanalyse krijgt staat uitleg. Zo kun je nadien precies nalezen hoe je jouw kleurcontrast in de praktijk het beste toe kunt passen.
Mensen met een laag kleurcontrast zien we vaak. Je hebt dan drie neutrale kleuren in je gelaat. Denk aan grijze of bruin ogen, een neutrale huidtint (die kan van licht naar donker lopen, maar is dus niet heel gelig, oranje, bronsachtig of rozig), grijs haar, asblond haar, middenblond haar, bruin haar, zwart haar.
Heb jij bijvoorbeeld een rustige huidskleur met bruine ogen (neutrale kleur) en bruin haar (neutrale kleur)?
Of blond haar, een beige huid en grijze ogen?
Of grijs haar (neutrale kleur) met bruine ogen (neutraal kleur) en een neutrale huidskleur.
Of bijvoorbeeld zwart haar, een neutrale bruin huistint en bruine ogen? Dan heb je drie neutrale kleuren in je gelaat en heb je een laag kleurcontrast.
Je staat algen ander mooi heel in kledingcombinaties met alleen maar neutrale kleuren.
Je kunt ook kiezen voor combinaties van neutrale kleuren + 1 basiskleur. Kledingcombinaties in rustige ton sur ton tinten staan je ook heel mooi. Onder ton sur ton combinaties verstaan we combinaties van verschillende tinten van 1 kleur.
Heel veel felle kleuren in 1 outfit en wild gekleurde prints overstemmen jou. Niet zo gek aangezien jouw persoonlijke kleuren alledrie neutraal zijn.
Heb je één basiskleur en twee neutralen in je uiterlijk? Dan heb je (net als ik) een medium hoog kleurcontrast.
Mensen met een medium hoog kleurcontrast staan mooi in kledingcombinaties van neutrale kleuren gecombineerd met 1 of 2 basiskleuren. Ook is het mooi om de basiskleur in verschillende ton sur ton tinten te dragen. Alleen neutrale kleuren dragen is vaak wat net te flets voor mensen met een medium hoog kleurcontrast.
Een medium hoog kleurcontrast komt weer vaak voor.
Ik ben ook een voorbeeld van een 2 N + 1 B. Mijn huid is neutraal, mijn haar asblond (neutrale kleur) en mijn ogen zijn blauw (basiskleur).
Rood haar (basiskleur) met bruine ogen (basiskleur) en een neutrale huid, of bruin haar (neutrale kleur) met blauwe ogen (basiskleur) en een neutrale huid zijn twee andere voorbeelden van een uiterlijk met een medium hoog kleurcontrast.
Mensen met een medium tot hoog kleurcontrast hebben 1 neutrale kleur en 2 basiskleuren in hun uiterlijk.
Een voorbeeld is iemand met rood haar, blauwe ogen en een neutrale huid. Deze combinatie van gekleurd haar en gekleurde ogen is hoe we ons een medium/ hoog kleurcontrast voorstellen, maar het is niet de enige mogelijke combinatie. Het haar kan ook neutraal zijn, met gekleurde ogen en een gekleurde huid. Of dat de huid en het haar gekleurd zijn, gecombineerd met neutrale ogen.
Deze kleurcombinatie komt minder vaak voor dan de 2 N + 1 B of 3 x N.
Mensen met 1 N +2 B zien er op hun best uit als ze twee basiskleuren dragen. Als een gekleurde bovenkant gecombineerd met een gekleurde onderkant je niet aanspreken, kies dan een neutrale kleur uit je palet en voeg twee basiskleuren toe. Het gelaat van de N + 2 B's ziet er al snel flets uit in een outfit met alleen neutrale kleuren.
Een hoog kleurcontrast heb je als je drie basiskleuren hebt.
Heb je bijvoorbeeld een echte gelige huidkleur (basiskleur), rood haar (basiskleur) en groene ogen (basiskleur)?
Of een echte rozige huid (basiskleur), goudblond (basiskleur) haar en blauwe ogen (basiskleur)?
Dan heb je drie basiskleuren in je uiterlijk en heb je een hoog kleurcontrast. Daardoor sta jij juist heel mooi in kledingcombinaties van 1 neutrale kleur gecombineerd met 2 of meer basiskleuren. Jij draagt het beste in elk geval minimaal 2 basiskleuren om te sprankelen!
Vooral in je vrije tijd kun jij dus te kust en te keur gaan met opvallende basiskleuren. Vrolijk gekleurde printjes zijn een hele handige manier om meerdere basiskleuren te dragen. Felle kleuren zijn jouw beste vriend!
Voor op het werk kun je het overigens meestal beter ietsje rustiger houden. Daar is het meestal niet gewenst om heel veel felle kleuren te dragen. Dit is uiteraard afhankelijk van de branche waarin je werkt.
Een hoog kleurcontrast komt weer minder vaak voor.
Heb je van jezelf een neutrale haarkleur (bijv. een bruintint, grijs of asblond) maar kleur je je haar in een basiskleur zoals bijvoorbeeld rood of goudblond? Dan telt dit ook als een basiskleur. Je verandert hiermee je natuurlijke kleurcontrast.
En tegenwoordig zien we soms haar dat geverfd is in het blauw, roze, groen, paars, etc. Dit soort kleuren gelden ook als basiskleur.
Bruine ogen zijn in principe neutraal, tenzij ze heel sprekend zijn, bijvoorbeeld hazelnootbruin of amberkleurig.
Veel ogen hebben een mix van kleuren in zich. Kijk dan hoe de ogen in zijn totaliteit overkomen. Zijn ze heel sprekend dan is het bijna altijd een basiskleur of zijn ze gedempt (N), bijvoorbeeld grijsblauw.
^ Dit oog bevat verschillende kleuren. Op afstand lijkt het groen doordat de kleuren zich vermengen. Het is dus een basiskleur.
Draag je gekleurde lenzen in een basiskleur? Dan telt dit uiteraard ook weer als een basiskleur. Je verandert hiermee meestal ook je natuurlijke kleurcontrast.
Een huid die heel geel, roze, oranje of bronsachtig is geldt als een basiskleur. Veel mensen hebben een neutrale huid.
Een getinte huid kan net als een lichtere huid zowel warm, koel als neutraal van ondertoon zijn.
^ Ikzelf heb asblond haar (neutraal), een neutrale huid en blauwe ogen (basiskleur). Ik heb dus twee neutralen (2 N) en 1 basiskleur (1 B).
Mijn kleurcontrast is medium hoog. Ik ben een 2 N + 1 B.
^ Ik heb een medium hoog kleurcontrast in mijn gezicht. Hier draag ik kleding in kleuren die hierbij passen. Het lichte blauw in de blouse is een basiskleur. Het wit en het donkerblauw zijn neutralen. Ik draag altijd roze lipstick en rouge, zonder zie ik er flets uit. Roze is mijn tweede basiskleur op deze foto.
Verder pas je je kleuren naast je kleurcontrast ook aan aan je licht-donker contrast en je kleurenpalet. Bij mij is het licht-donker contrast laag tot medium hoog. Ik neem dus het beste lichte tot medium donkere kleuren en combineer mijn neutrale kleur met 1 of 2 basiskleuren. Mijn kleurtype is koele zomer.
^ Hier zie je een foto die ik ooit van mijn kledingkast heb gemaakt.
^ Als je grijs wordt wordt je haar in principe altijd lichter dan voorheen en heeft het vaak ook minder 'kleur'.
Zo had Annette vroeger goudblond haar (B), blauwe ogen (B) en een warme, gelig huid. Ze was een 3 x B en had dus een hoog kleurcontrast. Ze kon daardoor veel kleur hebben. Het zwarte t-shirt op de foto deed daarom niets voor haar.
^ Nu heeft Annette grijs haar en ook lichter haar (N), ze heeft nu een neutrale huidskleur (N) en uiteraard nog steeds blauwe ogen (B). Nu is ze een 2 N + 1 B.
Ik heb Annette een tijdje geleden geanalyseerd. Annette was voorheen een warm lentetype. Nu is ze grijs is is ze echter opgeschoven naar een licht lentetype. Haar licht-donker contrast is nu laag geworden (was voorheen medium hoog).
Het roomwit (N) met een warme lila-tint (B) staat Annette prachtig qua kleurcontrast en qua licht-donker contrast. Je moet met beide rekening houden wanneer je je kleurencombinaties maakt. En uiteraard met je kleurenpalet. Roomwit en warm lila (in deze lila-tint zit wat geel) komen beide voor in het kleurenpalet van Annette ( het lichte lentetype).
^ Annette heeft tegenwoordig licht haar, een lichte huid en vrij lichte ogen. Haar wenkbrauwen zijn geverfd in een wat donkerder kleur.
^ Hier zie je de kleurenwaaier van het lichte lentetype. Ik heb er bijpassende accessoires bij gezocht.
* Wil je meer lezen over het licht/donker contrast in jouw uiterlijk? Kijk dan hier.
* Wil je meer lezen over ton-sur-ton kleurencombinaties? Lees dan dit blog.
* Wil je meer lezen over de verschillende soorten kleuren. Kijk dan hier.
* Annette is doordat ze grijs is geworden qua kleuren verschoven van een warm lentetype naar een licht lentetype. Wil je het blog lezen wat ik over Annette gemaakt heb? Kijk dan hier.
* Lila is een afgeleide van paars. Van lila en paars zijn warme, neutrale en koele varianten te vinden. Het ligt aan de pigmenten in paarse en lila of het koele of warme varianten zijn. Hier lees je meer over de kleur paars.
* Het staat heel mooi en harmonieus om de kleur(en) van je ogen te herhalen. Kijk maar eens in dit blog. Je vind er heel veel verschillende voorbeelden van oogkleuren.