• darkblurbg
  • darkblurbg

Neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en wittinten.

Gepubliceerd op: 13-11-2020

Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en de wittinten. In dit blog leg ik je uit wat de verschillen zijn.

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Neutrale kleuren zijn onopvallende 'non-kleuren'. Ze zijn gemakkelijk te combineren met je meer sprekende basiskleuren, maar je kunt natuurlijk ook outfit's met alleen neutrale kleuren dragen.

Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. Denk hierbij aan kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Kleding in neutrale kleuren laten weinig herinnering na bij een ander. Vooral kledingstukken die wat duurder zijn kun daarom je beter in neutrale kleuren kopen, zo kun je er langer mee doen.

Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren zijn soms wat saai en kunnen vaak net een beetje extra nodig hebben. Ze doen minder voor je teint dan de sprekende kleuren (ervan uitgaande dat je de goede kleuren voor jouw kleurtype draagt). Zorg dan voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype. Of voeg een opvallend gekleurde sjaal, oorbellen, ketting of bril toe. Of combineer het neutraal gekleurde kledingstuk met een blouse, topje, vest of jasje in een sprekende kleur.

Voeg een sprekende kleur toe aan een neutrale kleur.

^ Voeg een sprekende kleur toe aan een neutrale kleur. Een sprekende kleur haalt je namelijk veel meer op als een neutrale kleur.

Basiskleuren

Sprekende kleuren voor je kleding.

Met basiskleuren bedoelen we de kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan. Er zijn 12 basiskleuren.  Deze kleuren zijn veel opvallender en sprekender dan neutrale kleuren. Jouw basiskleuren kunnen je gezicht helemaal ophalen. In de juiste basiskleuren zie je er gezond en fris uit. 

Met hele felle basiskleuren kun je accenten leggen in je outfit. We noemen deze fellere basiskleuren ook wel accentkleuren. Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, neutrale (onopvallende) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven.

Geel als accentkleur gebruiken.

^ Hier zie je hoe ik één van de Pantone kleuren van 2021 Illuminating (een heldere geeltint) gebruikt heb als accentkleur. Hij haalt het grijs (de tweede Pantonekleur van 2021, een neutrale kleur) helemaal op.

Afhankelijk van je kleurtype en je persoonlijkheid kun je kiezen voor een hele felle accentkleur of juist voor een wat rustiger variant. Ook de hoeveelheid van het kleuraccent maakt verschil. Bij accessoires kun je best wat fellere basiskleuren dan normaal gebruiken, dit komt doordat accessoires kleine(re) vlakken beslaan. Gedempte kleurtypes en introverte persoonlijkheden kunnen beter een minder felle accentkleur nemen dan bijvoorbeeld de heldere kleurtypes en de meer uitbundige persoonlijkheden.

Wanneer je een accentkleur gebruikt is het het mooiste om deze accentkleur een paar keer (ca. 3 à 4 keer) terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar één accessoire in een accentkleur gebruikt. Anders wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken.

Hoe kan je een accentkleur toevoegen?

^ Hoe kun je een accentkleur toevoegen?

Je kunt een basiskleur als die bijvoorbeeld rood, roze of oranje is ook gebruiken voor je lipstick, blusher en eventueel je nagellak. Een vrolijke lipstick en blusher kunnen een outfit in neutrale kleuren ook een oppepper geven.

TIP: Gebruik liever niet alleen een lipstick, gebruik ook een blusher. Met alleen een lipstick lijk je vaak heel bleek. En wil je nog wat meer kleur in je gezicht dan kun je tevens wat bronzingpoeder gebruiken. Rimmel London heeft vier mooie bronzers in zowel wat warmere als neutrale varianten.

Houd de kleuren van je lipstick en blusher (en evt. je nagellak) in hetzelfde kleurenschema, dus roze bij roze en oranjetinten bij oranjetinten. Bij bijvoorbeeld een warmrode lipstick neem je het beste ook een warme blusher en bij een koelere roodtint een roze blusher.

Lichte kleuren

Wat zijn lichte kleuren?

^ Als je een kleur mengt met wit maak je hem lichter, je krijgt een lichte variant (tint) van een kleur. Lichte kleuren zijn dus kleuren waar redelijk veel wit doorheen gemengd is. Toch zijn het geen pastels, die zijn nog lichter. Bij een pasteltint is er zoveel wit bij gemengd dat er weinig ‘kleur’ overblijft. Op deze collage zie je voorbeelden van lichte kleuren.

Pastels 

Pastelkleuren voor je kleding.

^ Pasteltinten zijn kleuren waat erg veel wit doorheen is gemengd.

Op Wikipedia lezen we: Een pastelkleur is een hele zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Er zit door pastels zoveel wit dat er bijna geen kleur meer overblijft.

Pastels zijn kleuren die vaak gebruikt worden voor blouses, t-shirts, topjes en overhemden. Pastelkleuren worden sterker door er een donkere kleur bij te combineren.

Wanneer gebruik je pastelkleuren?

^ Pastelblauwe blouse. Foto van Little Soho.

We dragen pastels meestal gecombineerd met donkerder kleuren. Zo creëer je een hoger licht-donker contrast. Een pastel heeft in zijn eentje meestal te weinig kleur om iets voor je te doen.

In het zakenverkeer zien we vaak overhemden of blouses in het wit of in pastelkleuren, gecombineerd met een donkere kleur. Voor mannen met een kostuum en voor vrouwen een jasje met een rok of broek. Je maakt zo een hoog licht-donkercontrast. In kledingcombinaties met een hoog licht-donkercontrast straal je meer autoriteit uit als in combinaties met alleen lichte(re) kleuren. 

Een outfit in alleen pastelkleuren kan al snel wat flets overkomen, helemaal bij mensen die donker haar hebben. Ook straal je weinig zakelijkheid uit in kledingcombinaties met alleen lichte kleuren.

Pastelkleuren staan gauw flets als je donker haar hebt.

^ Pastelkleuren staan al gauw wat flets als je donker haar hebt. Foto van Little Soho.

In de zomerperiode zien we vaker outfits in alleen pastels of lichte(re) kleuren dan in de winter. 

Pastels kunnen we nog weer verder verdelen in de zgn. 'ijspastels' en de 'poederpastels'.

IJspastels

IJs-pastels en poederpastels.

^ IJspastels zijn hele heldere pastels, er zit geen bijmenging van grijs door. Kleurtypes met 'helder' in hun kleurprofiel staan het mooist in ijspastels.

Poederpastels

IJs-pastels en poederpastels.

^ Poederpastels zijn pastels die gemengd zijn met een klein beetje grijs of bruin. Dit maakt dat ze minder helder zijn. Vooral kleurtypes met 'gedempt' in hun kleurprofiel staan mooi in dit soort pastels.

Wittinten

Wittinten voor je kleding.

^ De ene wittint is de andere niet... wit is er in allerlei tinten.

Ze zijn grofweg te verdelen in: 1 spierwit, 2. neutraal wit en 3. warm wit.

Iedereen staat niet even goed in spierwit. Dit komt doordat spierwit zo sterk en helder is. Eigenlijk maar zo'n 30% van de mensen staat echte mooi in spierwit, met name direct onder het gezicht. Wanneer je wat bruiner gekleurd bent door de zon bent staat spierwit meestal beter dan wanneer je bleker bent. En een witte broek kan uiteraard sneller als bijvoorbeeld een witte blouse. Een witte broek kun je Priam combineren met een top uit jouw kleurenpalet.

Neutraal wit, gebroken wit of offwhite is net 'van het wit af'. Er zit een heel klein beetje geel door. Het is een universele kleur en is eigenlijk geschikt voor iedereen.

Doordat het een zachtere wittint is staat het bij veel mensen mooier dan spierwit.

Warm wit (zoals bijvoorbeeld ivoorwit of crèmewit) is nog geler dan offwhite. Het is een wittint met vrij veel geelpigment erdoor  Het is daarom zeer geschikt voor de uitgesproken warme kleurtypes.

Wit maakt andere kleuren sprekender.

^ Een prettige eigenschap van wit is dat het andere kleuren versterkt. Het zwart van de broek op foto hierboven lijkt nog zwarter door het wit van de blouse. Vooral spierwit doet dit. In spierwit zit een blauwe ondertoon.

Wit en pastel maakt andere kleuren helder.

TIP: Jouw wittinten zijn heel handig om contrast mee te maken. Dus bijv. een offwhite shirtje met een blauw jasje. Het offwhite maakt het dan blauw frisser. Neem wel jouw beste wittinten. Pastels zoals lichtblauw, lichtgeel, lila of lichtroze doen dit overigens ook.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over neutrale kleuren? Kijk dan hier.

* Wil je meer lezen over hoe je een kleuraccent aan je outfit kunt toevoegen? Lees dan dit blog.

* Op de werkvloer kun je beter niet te veel uitpakken met felle kleuren. Lees hier waarom.

* In dit blog nog meer uitleg over basiskleuren.

* Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone kiest ieder jaar de 'Color of the Year'. Voor 2021 hebben echter ze twee kleuren gekozen: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey (een neutrale kleur) en PANTONE 13-0647 lluminating (een basiskleur). Lees hier mijn blog over hoe je deze twee kleuren kunt toepassen voor jouw kleurtype.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.