Bij de kleurenanalyse merk ik vaak dat veel mijn klanten zich niet echt bewust zijn van de kleur van hun kleding in spijkerstof. Je kunt hierbij letten op de diepte (hoe donker is het denim), de kleurtemperatuur (is die koel of warm) en de helderheid. In de ideale situatie koop je kleding in denimkleuren die jouw kleurkenmerken hebben. Vooral bij kleding die je direct onder je gezicht draagt is dit belangrijk. Dus bij bijvoorbeeld een spijkerjasje, -blouse, -gilet of een spijkerjurk.
Jeans is het Engelse woord voor spijkerbroek. Deze term wordt in Nederland heel vaak gebruikt.
Kenmerkend voor een jeans zijn de stof, de dubbele stiksels en de rivets als afwerking op de naden. Door die rivets (= de koperkleurige ‘spijkers’) wordt de broek in Nederland vaak een spijkerbroek genoemd. Een spijkerbroek is gemaakt van denim. Vaak wordt denim ook spijkerstof genoemd.
Denim is een stof. Het is gemaakt van stevig katoen in zogenaamde keperbinding en geverfd met indigo. Kenmerkend voor denim is dat de blauwe draden aan de buitenkant zitten en de naturel draden aan de binnenkant. Het bekendste kledingstuk in denim is de spijkerbroek. Maar er worden ook andere kledingstukken van denim gemaakt. Denk aan o.a. denimjasjes, -giletjes, -jurken, -rokken en -blouses.
Naast de kleur van je denim stoffen kun je ook letten de de kleur van de stiksels, de knopen en de rivets. De stiksels van denim kledingstukken zijn vaak lichtbruin, oranjebruin, gelig of oranje. De knopen en rivets zijn ook vaak warm van kleur (koper). Het staat het mooist wanneer de afwerking van je denim kleding ook bij je kleurtype past.
Er zijn verschillende jeanswassingen die worden toegepast om verschillende looks en stijlen te creëren. Deze vond ik op: derodewinkel.nl
1. Stonewashed: Deze wassing wordt bereikt door de jeans te wassen met puimsteen of andere materialen om de stof zachter te maken en een vervaagd, versleten uiterlijk te creëren. Het resultaat is een vintage-achtige look met lichte tot middelmatige vervaging.
2. Acid wash: Bij deze wassing wordt chloor of zuur gebruikt om de jeansstof selectief te bleken, wat resulteert in een marmerachtig patroon met een gebleekte uitstraling. Acid wash jeans waren vooral populair in de jaren 80 en geven een opvallende en gedurfde uitstraling.
3. Vintage wash: Deze wassing probeert de look en feel van een authentiek gedragen en verouderde jeans na te bootsen. Het omvat vaak lichte vervaging, subtiele slijtageplekken en eventueel wat distressing voor een doorleefd effect.
4. Raw denim: Dit is een ongewassen denim dat rechtstreeks uit de productie komt. Het heeft een diepe, donkere indigokleur en is bedoeld om met de tijd en het dragen unieke vervaging en slijtage te ontwikkelen die de persoonlijke levensstijl van de drager weerspiegelen.
5. Bleached wash: Bij deze wassing wordt de jeans behandeld met bleekmiddel om een gelijkmatige of ongelijkmatige lichte kleur te bereiken. Het resultaat is een opvallend en vaak gewassen uiterlijk.
6. Overdyed: Bij deze wassing wordt de jeans geverfd met een intense kleur, zoals zwart, donkerblauw of andere rijke tinten. Dit creëert een diepe en uniforme kleur over de gehele stof.
^ Wanneer je kijkt naar deze denimstoffen kun je zien dat ze erg veel van elkaar verschillen.
- De lange broek is donker, koel en gedempt.
- De korte broek is heel helder, koel en vrij licht.
- De rok heeft een warme wassing, middendonker en gedempt.
^ Het denim jasje dat ik hier draag is vrij licht en heeft een enigszins warme wassing.
Hierbij is de vraag, wat is hun:
- Ondertoon/kleurtemperatuur (= grofweg te verdelen in: warm, neutraal qua warmte of koel),
- Helderheid (= grofweg te verdelen in: helder/fel, redelijk helder of gedempt),
- Kleurwaarde/diepte (= grofweg te verdelen in: donker, medium donker of licht).
^ De kleurwaarde/diepte van je spijkerstoffen is het minst lastig om te bepalen. Op de collage hierboven heb ik ze voor de duidelijkheid grofweg in drie groepen onderverdeeld.
^ Uiteraard kun je oneindig veel stapjes maken met de diepte van jeans. Hier heb ik een collage gemaakt van voorbeelden van jeans van zeer licht naar zeer donker.
De ondertoon/kleurtemperatuur (= grofweg te verdelen in: warm, neutraal qua warmte of koel) vinden mensen meestal lastiger om te bepalen.
Vaak wordt gedacht dat denim altijd koel van kleur is, maar door allerlei wassingen is dit zeker niet altijd het geval.
Veel jeansstoffen zijn koel van kleur. Dit komt doordat ze geverfd zijn met indigo. Wanneer je aan de onderkant van de denim stof kijk zie je witte draden.
Om denim stof te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad ‘op’ en drie blauwe draden ‘neer’ geweven zijn.
Indigo is de oorspronkelijke naam van een kleurstof die nog steeds gebruikt wordt om spijkerbroeken en spijkerjassen te verven. De kleurstof wordt nog altijd gewonnen uit bepaalde planten, maar sinds 1880 wordt de kleur ook kunstmatig gefabriceerd. Deze kleurstof geeft de kleur die voor veel mensen denim typeert: een speciale kleur blauw.
^ De denimkleur van dit jurkje is koel en medium donker. Het is redelijk helder van kleur.
^ Deze broek is koel en vrij donker, verder is hij is gedempt.
^ Dit jasje is koel en vrij donker. Verder is hij gedempt.
^ Jeans gecombineerd met koele kleuren. Foto van Little Soho.
^ Jeans gecombineerd met koele kleuren. Foto van Little Soho.
Er zijn ook warme denim kleuren te vinden. Deze zijn wat gelig van kleur. Ze hebben een warme (gelige) wassing ondergaan. Dit kun je het beste zien aan de binnenkant van het denim. In tegenstelling tot bij een koele denim tint zijn de normaal witte draden gelig geworden door de wassing.
^ Deze spijkerrok heeft een warme wassing ondergaan. Bij de slijtplekken kun je goed zien dat deze gelig van kleur zijn. De knopen zijn koperkleurig.
^ Dit denimjasje heeft een wat warme wassing. De versiering van de goudkleurige ketting versterkt de warmte van het jasje. De stiksels zijn geel. De knopen zijn geelgoud.
^ Ook dit is een denimstof met een warme wassing. Aan de binnenkant zie je dat de normaal witte draden wat gelig zijn.
^ Dit is het denim jasje dat ik draag op de 2e foto bovenaan. Het is vrij licht en heeft een enigszins warme wassing. De stiksels zijn blauw en de knopen mat zilver.
Ook de helderheid van je denim kleding kan het beste passen bij jou kleurkenmerken.
^ Deze korte spijkerbroek is heel helder en koel van kleur. Dit is de meest heldere denim van alle voorbeelden in dit blog.
^ Deze grijze jeans is gedempt en redelijke donker. De jeans heeft een iets warme wassing.
* Een spijkerjasje is een heel handig kledingstuk om te hebben. Je kunt hem zowel binnen als buiten aan. Met denim geef je heel gemakkelijk een wat stoerdere, nonchalante uitstraling aan je outfits. In dit blog vind je leuke voorbeelden hoe je een spijkerjasje kunt dragen.
* Een spijkerblouse raakt nooit uit de mode! In dit blog voorbeelden van hoe je een denim blouse op verschillende manieren kunt stylen.
* Zoek je een jeans die comfortabel zit, maar er ook mooi uitziet? De ideale spijkerbroek laat je figuur mooi uitkomen. Hij lift en flatteert je billen, verdoezelt eventuele zwembandjes, maakt je buik optisch platter en doet je benen langer lijken. Dat effect krijg je alleen als je broek goed past in de taille, op je heupen en mooi aansluit bij je boven- en onderbenen. Bovendien moet het model goed bij je figuur passen. Voor sommige vrouwen is het lastig een goede jeans te vinden. Spijkerbroeken zijn er in gelukkig in heel veel modellen en stijlen. Voor elk is er dus wel wat wils. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van je jeans? In dit blog leg ik uit welke modellen je het beste kunt kiezen.
* Soms kun je spijkerbroeken op lengte kopen. Dat is heel fijn als je klein of juist groot bent. Een te korte of te lange jeans is immers niet mooi. Helaas is een jeans op lengte niet altijd mogelijk. Het perfecte model vinden is vaak al lastig genoeg... Als je jeans korter gemaakt moet worden is het het mooiste om de originele zoom te behouden. Die is veel mooier als wanneer je zelf een nieuwe zoom in je spijkerbroek maakt. De zomen van spijkerbroeken zijn een beetje versleten gemaakt zien er door de stonewash mooi ‘oud’ uit. Ik vind het zonde om dat kwijt te raken. In dit blog laat ik je zien hoe je de originele zoom kunt behouden.
* Uiteraard moet je bij het uitkiezen van denimkleuren ook rekening houden met je figuur. In dit blog laat ik zien hoe je jeans in donkere en lichte kleuren het beste kun combineren in je outfits.
* Ben je een warm kleurtype? Dan kun je best een jeans in een koele kleur dragen, de kleur komt immers ver uit je gezicht. 'Warm' hem echter wel op met mooie warme kleuren uit je kleurenpalet. In dit blog voorbeelden hoe je de kleur blauw 'op kunt warmen'.
^ Dit is een hele mooie kleurencombinatie voor de warme kleurtypes (lentetype, lente/herfsttype en herfsttype). Op een jeans kun je het beste een mooie warme kleur uit je kleurenpalet dragen, zoals hier de oranje blouse. De tas en laarsjes hebben ook een warme kleur. Deze jeans is vrij koel van kleur, maar door de combinatie met de warme kleuren is dat geen probleem. Kleding van Little Soho.