• darkblurbg
  • darkblurbg

Welk model jeans past bij jouw figuur?

Gepubliceerd op: 26-04-2017

Zoek je een jeans die comfortabel zit, maar er ook mooi uitziet? De ideale spijkerbroek laat je figuur mooi uitkomen. Hij lift en flatteert je billen, verdoezelt eventuele zwembandjes, maakt je buik optisch platter en doet je benen langer lijken. Dat effect krijg je alleen als je broek goed past in de taille, op je heupen en mooi aansluit bij je boven- en onderbenen. Bovendien moet het model goed bij je figuur passen. Voor sommige vrouwen is het lastig een goede jeans te vinden. Spijkerbroeken zijn er in gelukkig in heel veel modellen en stijlen. Voor elk is er dus wel wat wils. Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van je jeans? In dit blog leg ik uit welke modellen je het beste kunt kiezen.

welke spijkerbroek staat bij mijn figuur?

^ Op deze Pinterst-collage de acht meest voorkomende jeans modellen.

Bovenste rij van links naar rechts: boyfriendmodel, skinny jeans, cropped jeans en het rechte model.

Onderste rij: bootcut model, flared jeans, jeans met een verhoogde taille, capri model.

Boyfriend jeans

Bij wie past de boyfriend jeans?

^ De boyfriend jeans is vrij wijd en vormeloos. Hij maakt je daardoor optisch wat kleiner en voller. Deze broek draag dan wel heel comfortabel, maar maakt je achterwerk groter. Vaak is hij ook bewerkt met scheuren en wassingen. Met een boyfriendjeans maakt je outfit in 1 keer lekker stoer. De pijpen van de boyfriend jeans worden vaak opgekruld.

Voor wie: Ben je lang en slank dan is deze jeans heel geschikt voor jou. Ben je niet zo groot neem dan liever een smal model de laat de pijpen naar beneden zodat je benen langer lijken. Heb je volle benen? Deze jeans maakt je benen voller. Wassingen en scheuren laten je benen voller en korter lijken. Heb je dunne benen? Dan is dit model voor top jou. Een slanker gesneden boyfriend jeans is voor dames met een normaal postuur die zich lekker stoer willen kleden de beste optie.

Skinny jeans

Bij wie past de skinny jeans?

^ De skinny jeans is een nauw aansluitende jeans met hele smalle broekspijpen. Veelal bestaan skinny jeans uit een mengeling van katoen met beetje elastisch materiaal voor optimaal draagcomfort. Zo is het mogelijk om de nauwe broekspijpen over de voeten te trekken. Een andere mogelijkheid zijn ritssluitingen langs de pijpen. Deze jeans is al jaren niet meer weg te denken uit het modebeeld.

Voor wie: De skinny jeans staat het mooiste als je slank bent. Hij laat je lange slanke benen fantastisch uitkomen. Heb je volle dijen dan komen die extra in het zicht in een skinny jeans. Je kunt dan eventueel een leuk tuniekje wat voorbij je heupen eindigt of een langer bloesje over je skinny jeans dragen. Een donkere, effen jeans (bijvoorbeeld in donkerblauw of zwart) is het mooiste bij bredere heupen. Ben je klein? Draag dan een paar hakken onder je skinny jeans. Heb je dunne bene, neem dan en skinny jeans in een lichte kleur, wassingen en scheuren kunnen prima bij jou.

Cropped jeans

Bij wie past de cropped jeans?

^ De cropped jeans. De cropped jeans duikt de laatste tijd weer vaker op in het modebeeld. Deze jeans komt meestal ongeveer tot halverwege de kuiten en heeft aan de onderkant wijd uitlopende pijpen. Heel erg 'in' is de gerafelde onderkant.

Voor wie: De 'cropped jeans' werkt verkortend op de benen. Deze broek staat dus het mooist bij langere mensen (met lange benen).

Jeans met rechte pijpen

Jeans met rechte pijpen.

^ Jeans met rechte pijpen.

Bij wie past de rechte jeans?

^ Jeans-model met rechte pijpen (of straight jeans). De pijpen van dit soort jeans lopen helemaal recht van net onder de heupen tot de onderkant.

Voor wie: Deze jeans is een geweldig model in het dragen. Dit model jeans is eigenlijk voor iedereen geschikt!

Bootcut jeans

Bij wie past de boot-cut jeans?

^ Bootcut jeans. De pijpen van de bootcut jeans lopen aan de onderkant een beetje uit. Echter... lang niet zo sterk als de flared pijp. Zo kun je er gemakkelijk een laars onder dragen.

Voor wie: Dit model is net als het rechte model jeans een stijl die eigenlijk voor iedereen geschikt is. Het je wat bredere heupen dan geven de pijpen wat evenwicht aan je figuur.

Flared jeans

Bij wie past de flared jeans.

^ Flared jeans. Dit is een beetje het hippie model, de pijpen lopen aan de onderkant heel wijd uit.

Voor wie: Dit model jeans werkt doordat hij zo wijd uitloopt verkortend. Hij staat dus het mooiste bij langere mensen. Ben je klein of heb je in verhouding korte benen (met een lang bovenlichaam) dan kun je beter de bootcut variant nemen.

Flared jeans.

^ Destroyed flared jeans van Lois. Foto van Little Soho.

Tapered jeans

Tapered jeans.

^ De tapered jeans, dit model valt normaal tot wat wijder aan de bovenkant en loopt onder de knie smal toe. Tapered betekent letterlijk taps toelopend. Op de foto een voorbeeld van G-star.

Voor wie: Deze jeans is fijn als je wat meer ruimt nodig hebt bij de bovenbenen of als je een wat stoerdere, nonchalante look zoekt. Omdat hij naar beneden toe smal toloopt heeft hij een verkortende werking op de benen, dus neem dit model liever niet wanneer je korte benen hebt.

High waist jeans

Bij wie past een jeans met verhoogde taille?

^ Jeans met verhoogde taille (high waist jeans). Dit type jeans eindigt boven het heupbot.

Voor wie: De high waisted jeans verlengt je benen optisch doordat hij er een stuk van je heupen 'bij snoept'. Heb je een kort bovenlichaam dan kun je dit model beter links laten liggen. In deze modellen lijkt het bovenlichaam nog korter. Heb je in verhouding korte benen en een lang bovenlijf, dan is deze jeans heel geschikt voor jou!

Jeans met lage taille

Low rise jeans/ lage taille.

^ Jeans met een lage taille.

Voor wie: Een jeans met een lage taille is geschikt voor diegenen met een kort bovenlichaam.

Capri jeans

Bij wie past de capri jeans?

^ Capri jeans.

Capri broek/ capri jeans

^ Capri jeans. De capri broek heeft meestal vrij smalle, aansluitende pijpen. De lengte is variërend van net op de knie tot een stukje verder op de kuit zoals op het voorbeeld hierboven. Met of zonder omslag. Foto: Otto.

Voor wie: Deze jeans is ook weer een gemakkelijk model. Heb je stevige benen neem het liefst dan een rustig, vrij donker exemplaar zonder omslag, scheuren, wassingen en gaten. Fijne jeans voor in de zomer.

7/8 Lengte

Jeans in 7/8 lengte.

^ De 7/8 jeans is een stukje langer als de Capri jeans. Hij valt ongeveer halverwege de kuiten of iets lager. De naam zegt het al hij is 1/7 korter als een normale lengte. Hoe hij precies valt is uiteraard ook afhankelijk van je lengte. De jeans op deze foto is nog weer 2 x omgeslagen. Hij is van Cecil via Otto.

Salopette jeans

Salopette jeans/ tuinbroek.

^ Salopette jeans. Ook wel tuinbroek of overall-jeans. Deze jeans heeft een klep en bandjes aan de bovenkant en is er van strak naar wijd.

Voor wie: De tuinbroek is snel wat kinderachtig en kan alternatief overkomen. Dit is echt een broek voor je vrije tijd. Hij is het leukst voor jonge meiden.

Jeans short

Bij wie past de korte jeans.

^ Jeans short/ korte jeans. De korte jeans is er in allerlei modellen van stak tot wijd, afgeknipt, omgezoomd of afgeknipt en gerafeld.

Voor wie: Voor iedereen die mooie benen heeft. Zijn je benen niet zo mooi meer en wil je toch een luchtiger jeans? Overweeg dan een capri model. Of neem een dunne linnen lange broek.

Cargo jeans

Bij wie past de cargo jeans?

^ De cargo jeans.

Cargo broek/ cargo jeans.

^ Cargo jeans. Deze broek is geïnspireerd op de militaire mode, er zitten allerlei klepjes en zakjes op.  Foto: We.

Voor wie: De cargo jeans maakt je benen voller en staat dus heel leuk als je dunne benen hebt.

Harem jeans

Bij wie past een harem-broek?

^ De harem jeans. Dit model jeans heeft een laag kruis en heeft vaak plooien in de taille en is van soepele stof gemaakt.

Voor wie: De harembroek maakt de benen voller (en laat ze korter lijken doordart het kruis laag hangt) en is dus weer het beste bij dunne benen.

Distressed/ rippedjeans

Wie staat er in jeans met gaten?

^ Jeans met gaten, oftewel de distressen of ripped jeans.

Voor wie? Het effect van dit soort grote gaten bij de knieën is dat je je benen als het ware in tweeën 'knipt'. Dit staat dus alleen mooi als je lange benen hebt. Jeans met overal gaten laten je benen korter lijken.

Mommy jeans

Mommy jeans.

^ Mommy jeans.

De mommy jeans is een broek waar we enige tijd geleden echt niet in gezien wilden worden. Maar hij is weer helemaal terug. De mommy jeans zit eigenlijk een beetje tussen een high-waisted jeans en een boyfriend jeans in. De broek valt ongeveer tot je navel en is van dik en sterk denim gemaakt. De spijkerbroek heeft meer ruimte bij het kruis en loopt daarna strakker uit. Deze jeans was jaren geleden in de jaren '80 ook al een trend en de moeders van de meiden van nu hebben deze jeans waarschijnlijk ook gedragen. Vandaar de naam. 

Mommy jeans zorgen ervoor dat je billen platter, maar ook breder lijken. De broek staat het mooist bij een lichaam met een slanke taille. Ook kan hij wat vorm geven aan een recht figuur. Door zijn vrij hoge taille staat hij goed bij dames met een wat langer bovenlichaam.

Mommie jeans.

^ Mommy jeans van G-star.

Paperbag jeans

Paperbag jeans

^ Baggy paperbag jeans. Foto van Little Soho.

Paperbag-broeken zijn helemaal 'in', je ziet zo momenteel veel in de winkels. Ze vallen een beetje bol in de taille, net als een papieren zak, vandaar de naam. Ze leggen het accent op de taille en hebben een striksluiting. De meeste paperbag broeken zijn bij de enkels smal en bij de bovenbenen wijd. Dit is best een lastig model omdat hij veel volume rond de heupen geeft. Deze broek is dus niet zo geschikt voor vrouwen met volle heupen. Hij is het geschiktste voor langere slanke vrouwen.

De lengte van je jeans

De lengte van je jeans.

^ De meeste jeans hebben een gemiddelde lengte. Soms kun je spijkerbroeken op lengte kopen, zoals bij deze broek (maat 30/ lengtemaat 28). Dat is heel fijn als je zoals (ik klein) of juist groot bent. Een te korte of te lange jeans is immers niet mooi. Helaas is een jeans op lengte niet altijd mogelijk. Het perfecte model vinden is vaak al lastig genoeg. 

Je vindt maar zelden een broek die helemaal perfect is zoals deze. Een jeans moet namelijk op heel veel punten kloppen: qua model, pijplengte, taillehoogte, breedte van de pijpen, kleur en wassing. En dan is de juiste pijplengte wat mij betreft het mist belangrijk, omdat je deze meestal vrij gemakkelijk aan kunt passen.

Maatje meer

* TIP van de professional: Heb je een maatje meer? Neem dan het liefst een donkere, effen jeans met rechte of bootcut pijpen met zo weinig mogelijk 'poespas'. Schuurplekken, gaten, print-jeans, grote opgestikte zakken, met stress versierde kontzakken e.d. maken je benen voller. Let er ook op dat de zakken je billen optisch liften. In een jeans met zakken die te laag zitten lijkt het dat je billen 'hangen'. Heb je vrij forse billen neem dan liever geen zakken met drukke stiksels. Bekijk bij het kopen van een jeans dus ook altijd de achterkant. Lichte wassingen op de bovenbenen en jeans met print laten je benen voller lijken. Je hoeft lichte en felle kleuren niet compleet te mijden. Als je voor een gekleurde broek gaat, leg dan de nadruk op je bovenlichaam door voor een top met in het oog springende print te kiezen. Tip: Kies een mooi aansluitende jeans (dus geen loei strakke) met voldoende stretch om te voorkomen dat hij op ongewenste plekken gaat knellen.

Korte benen

* Heb je korte benen? Vrouwen met korte benen kunnen het beste kiezen voor een effenkleurige jeans zonder onderbrekingen. Hiermee haal je de focus van je korte benen af. Neem zeker geen omslag aan de pijpen en draag schoenen of laarzen in een donkere kleur bij je donkere broek. Beste lengte: Zorg ervoor de de broek op je hak valt. Zo lijken je benen zo lang mogelijk. Laat de lengte van je jeans indien nodig aanpassen op de schoen die je er bij wilt dragen.

Wil je je benen optisch iets verlengen? Ga dan voor een verticaal streeppatroon of een wassing die over de gehele lengte van het been loopt. Wijd uitlopende stijlen doen je korte benen in een klap langer lijken. Combineer met hoge hakken in dezelfde kleur als de broek voor een optimaal effect.

Donkere jeans met rechte pijpen.

^ Altijd goed: een donkere rechte jeans (dit is de Levi's 714) in de juiste lengte, de pijpen vallen op de hak. Dit is een fijn, tijdloos model.

* TIP van de professional: Neem er de tijd voor om een nieuwe jeans te kiezen. Ga naar een winkel met veel keuze en personeel die je goed kan adviseren. Pas een aantal broeken. Let op vorm, kleur, wassingen, zakken en lengte. Let er goed op wat de jeans doet voor jouw figuur.

Dunne benen

Heb je mooie slanke benen, maar wil je ze iets voller laten lijken? Kies dan voor een goed aansluitende jeans met een egale wassing. Draag er een paar flinke hakken onder en je benen zien er geweldig uit. Je kunt optisch meer volume creëren door voor een jeans in een opvallende kleur of print te kiezen. Ook wat wijder vallende stijlen of lichte wassingen op de bovenbenen doen jouw benen optisch voller lijken en suggereren wat meer rondingen. Je kunt gemakkelijk taille creëren door een baggy jeans te dragen of neem een paperbag jeans. Ook de mom jeans, boyfriend jeans en relaxed fit broeken zijn je op het lijf geschreven.

Ronde heupen 

Heb je hele ronde heupen? Dan is het extra moeilijk om een goede jeans te vinden, de broekband zal vaak 'gapen' als de jeans bij de heupen goed valt. Dit komt door het verschil in omvang tussen de hoge en lage heup. Ga op zoek naar jeans met de term 'Curved'. En vindt je er eentje die perfect past? Koop er dan meteen twee.

Jeans voor kleine vrouwen

Strakke jeans en jeans met een rechte snits zijn perfect voor jou. Een verhoogde taille verlengt je benen en zit lekker comfortabel. Let wel op de lengte van je broek: is ze te kort of te lang, dan lijk je net kleiner. Een smal model, donkere wassing en ingestreken vouwen maken je benen optisch een paar centimeter langer. Als je dan bij je skinny of slim fit jeans ook nog een paar hoge hakken draagt, valt het helemaal niet meer op dat je klein bent.

Meer lezen?

* Wil je inspratie opdoen hoe je je jeans leuk kunt stylen? Bekijk en of volg mijn Pinterestbord: Jeans voor vrouwen.

* Wil je meer lezen over het vrouwelijke figuur? Bestel dan mijn e-Book: 11. FIGUURTIPS VOOR VROUWEN (V).

In dit praktische e-Book van 71 pagina's ga ik het lichaam van top tot teen langs. Dus: de gezichtsvorm, lijnen in het gezicht/ valling van het haar, hals, schouders, armen, polsen, buste, taille, buik, heupen, billen, dijen, knieën, kuiten, enkels, voeten. Ik bespreek bij elk lichaamsdeel de do's en dont's en geef tips over hoe je bepaalde lichaamsdelen kunt camoufleren of juist kunt accentueren. Verder bespreek ik de proporties in het lichaam, lichaamsbouw, botstuctuur, lijnen in het lichaam, lengte, effecten van kleuren. Uiteraard is het e-book geïllustreerd met veel voorbeeldfoto's. Tevens bespreek ik de 8 meest voorkomende gezichtsvormen, de 10 meest bekende figuurvormen en geef ik handige figuurfoefjes. Aan de hand van het e-book kun je de tips die op jouw lichaam gelden toepassen. Lees hier hoe je het e-Book kunt bestellen.

* Is jouw jeans te lang? in dit blog kun je lezen hoe je hem zelf met behoud van de originele zoom korter kunt maken.

* Wil je ideeën over hoe je een spijkerjasje leuk kunt stylen? Lees dan dit blog.

* Wil je weten hoe je een spijkerblouse leuk kunt stylen? Lees dan dit blog.

* Wil jij alles weten over jouw figuurvorm, gezichtsvorm, bouw en de verhoudingen in je lichaam? Kom dan langs voor een figuuradvies. Ik maak een figuurpaspoort speciaal voor jouw unieke figuur. Lees meer.