• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe maak je je jeans korter met behoud van je originele zoom?

Gepubliceerd op: 29-09-2021

Soms kun je spijkerbroeken op lengte kopen. Dat is heel fijn als je klein of juist groot bent. Een te korte of te lange jeans is immers niet mooi. Helaas is een jeans op lengte niet altijd mogelijk. Het perfecte model vinden is vaak al lastig genoeg... Als je jeans korter gemaakt moet worden is het het mooiste om de originele zoom te behouden. Die is veel mooier als wanneer je zelf een nieuwe zoom in je spijkerbroek maakt. De zomen van spijkerbroeken zijn een beetje versleten gemaakt zien er door de stonewash mooi ‘oud’ uit. Ik vind het zonde om dat kwijt te raken. In dit blog laat ik je zien hoe je de originele zoom kunt behouden.

Hoe houd je de originele zoom van je spijkerbroek?

^ Een broek zelf afknippen en omzomen zoals bij deze jeans is gebeurd is vaak niet zo mooi. Je verliest dan de 'stoere' afwerking van de oorspronkelijke zoom.

Wil je je originele zoom behouden? Dat is het gemakkelijkst bij rechte pijpen. Lopen de pijpen naar beneden toe smaller dan heb je te weinig zoom om mee te werken. Lopen de pijpen heel wijd uit dan kun je de originele zoom wel gebruiken, maar dan heb je juist te veel zoom en moet je dit inkorten. Dit kun je misschien beter aan een kleermaker over laten.

Heeft de jeans rechte pijpen dan is het niet erg moeilijk, in dit blog laat ik zien hoe het werkt.

Kun je het niet zelf? Voor niet al te veel geld doet een kleermaker het voor je. De kleermaker kan je jeans ter plekke voor je afspelden op de lengte die jij wilt. Zorg hierbij voor de juiste schoenen.

^ Hier kun je zien dat mijn pijpen echt veel te lang zijn. Met mijn 1.57 m heb ik dit probleem heel vaak. Zelfs broeken in kortere lengtes zijn soms nog een beetje te lang :-(

Enkellange broeken (die bij vrouwen met een normale lengte de enkels vrij laten) passen mij vaak perfect.

Hoe behoud je de originele zoom van je jeans?

^ Je vindt maar zelden een broek die helemaal perfect is zoals deze. Een jeans moet namelijk op heel veel punten kloppen: qua model, pijplengte, taillehoogte, breedte van de pijpen, kleur en wassing. En dan is de juiste pijplengte wat mij betreft het mist belangrijk, omdat je deze meestal vrij gemakkelijk aan kunt passen.

Hoe ga je te werk:

Bepaal eerst met welk type schoen je de jeans wilt gaan dragen.

Ik heb besloten dat ik deze jeans met platte schoenen wil gaan dragen. Wil je ze met hoge hakken dragen dan kan het zijn dat je de pijpen wat langer wilt houden.

Hoe maak je je spijkerbroek korter met behoud van de originele zoom?

^ Speld je jeans af op wat je de goede lengte lijkt. Dat heb ik hier gedaan.

Hoe maak je je jeans korter met behoud van de originele zoom?

^ Probeer het uit. De pijpen zijn me hier toch nog te lang naar mijn zin.

Hoe maak je je jeans korter met behoud van de originele zoom?

^ Hier zie je het van voren. De jeans valt me toch nog te veel in een 'knik'. Ik heb de pijpen hierna nog wat korter afgespeld.

Hoe maak je je jeans korter met behoud van de originele zoom?

^ Deze lengte bevalt me precies goed. Ik wil graag dat de pijpen lekker 'pittig' vallen. Deze lengte past ook goed met gympen.

Hoe maak je je spijkerbroek korter met behoud van de originele zoom?

^ Hier kun je zien dat er heel veel stof er af gaat.

Hoe maak je je spijkerbroek korter met behoud van de originele zoom?

^ Hier zie je hoe de zoom is afgespeld. Dit doe je zo dicht mogelijk bij het randje.

Je kunt nu eventueel ook nog met een rijgdraad rijgen waar je langs wilt stikken. Dan blijft alles exact op zijn plaats bij het stikken. Een rijgdraad kun je er later heel gemakkelijk uit halen met een tornmesje. Zelfs wanneer je er een beetje overheen zou stikken. Ik heb dat niet gedaan.

Knip de overtollig stof liever niet meteen weg. Dan kun je namelijk niets meer veranderen mocht je toch niet tevreden zijn.

Hoe maak je je spijkerbroek korter met behoud van de originele zoom?

^ Hier heb ik de zoom vast even voor de foto omgekeerd. Zo zal je zoom er uiteindelijk uit gaan zien.

Hoe maakt je een jeans korter met behoud van de originele zoom?

^ Stik dicht langs de originele zoom. Let op: stik vlak langs het randje, maar er niet op.

^ Op de plek waar de twee zijnaden lopen moet je door veel lagen dan kan het lastig zijn om te naaien. Stik heel rustig, soms kan het helpen om de naaimachine met de hand aan te draaien aan de knop aan de zijkant. Of duw voorzichtig een beetje mee met de punt van een schaar.

Voor dit werk kun je het beste een speciale jeansnaald gebruiken.

Hoe maak je je spijkerbroek korter met behoud van de originele zoom?

^ Nu kun je het overtollige stof er af knippen (ongeveer een halve cm) en de rand afwerken met een zigzag-steek. Als dit af is pers je de zoom mooi plat met je strijkijzer en klaar ben je!

Meer lezen?

* Wil je weten wel model jeans je het beste kunt nemen? Lees dan dit blog.

* Wil je weten hoe je een spijkerjasje leuk kunt stylen? Lees dan dit blog.

* Wil je weten hoe je een spijkerblouse leuk kunt stylen? Lees dan dit blog.