• darkblurbg
  • darkblurbg

Een handige kledingcapsule voor het werk en vrije tijd.

Gepubliceerd op: 21-07-2017

Ken jij het gevoel dat je ‘niets’ hebt om aan te trekken, ondanks een goed gevulde kledingkast? Vaak hebben we eerder te veel dan te weinig kleding. Het probleem zit het er meestal in dat we te veel van hetzelfde hebben en onze kledingstukken onderling niet goed met elkaar combineren. 
Ook zijn we het overzicht in onze kast vaak kwijt en weten we niet eens precies wat we hebben, doordat sommige kleding op onbereikbare plekken ligt.
 Het werken met één of meer kledingcapsules kan dan een goede op

Wat is een kledingcapsule precies?

Een kledingcapsule is een kleine groep van items (ca. 6 tot 12 stuks, meer kan ook) die goed met elkaar 'mixen en matchen' en goed gedragen kunnen worden in een bepaalde omgeving. Met goed gekozen items kun je een haast oneindig aantal verschillende combinaties maken. 

Je kunt één of meerdere kledingcapsules samenstellen van kledingstukken in kleuren en stijlen die goed met elkaar combineren. Zo kun je gemakkelijk allerlei combinaties maken en er voor allerlei situaties en gelegenheden en er steeds weer anders uit zien.
Je kunt denken aan een wat meer 'casual' kledingcapsule, een zakelijke capsule, een feestelijke capsule, een capsule voor een vakantie in een warm gebied of juist voor een meer winterse bestemming.

De capsule die je het meest gebruikt moet uiteraard het grootste zijn. Ook kun je van deze sectie twee of meer kleinere capsules met elk een eigen kleurenschema maken voor meer afwisseling.

TIP: Zorg ervoor dat je je kledingcapsule overzichtelijk opbergt. Niets is zo vervelend als dat je moet zoeken naar je kleding. Hang je kledingstukken mooi overzichtelijk (op dezelfde kapstokjes) bij elkaar en zorg er ook voor dat de schoenen en accessoires in de buurt opgeborgen zijn. Zorg er ook voor dat je je kleding pas in de kast hangt als het heel, schoon en gestreken is. Zo grijp je nooit mis!

Voor dit blog heb ik een voorbeeld van een behoorlijk uitgebreide kledingcapsule gemaakt, die heel geschikt is voor vrouwen met een wat meer zakelijke functie. Het fijne van deze kledingcapsule is dat je hem ook prima kunt gebruiken voor je vrije tijd. Dit doe je door je outfit voor je werk 'up te graden' met de meer formele kledingstukken of voor je vrije tijd juist te 'downgraden' met de meer casual onderdelen.

Formele kledingstukken zijn gemaakt van nette stof, ze hebben rustige kleuren en zijn vaak effen. Ze hebben meestal niet te veel 'toeters en bellen'. De zwarte broek, zwarte rok, het colbert, het witte bloesje met zwarte strik, de zwarte schoenen, de witte sandalen, de zwarte tas en de witte tas uit mijn kledingcapsule zijn goede voorbeelden.

De zilverkleurige tas, de zilverkleurige instappers, de lichtblauwe blouses en de ketting zijn iets minder formeel, maar ook nog prima geschikt voor op kantoor.

Naast deze basiscapsule heb ik verderop ook nog een aantal extra opties toegevoegd, waardoor je nog veel meer combinatiemogelijkheden krijgt.

Kledingcapsule voor het werk en vrije tijd.

Handige kleding-capsule voor werk en vrije tijd.

Mijn capsule is vrij groot en bestaat uit 12 kledingstukken en 13 accessoires. Je zou natuurlijk ook minder tops, minder schoenen en 1 tas kunnen nemen. Het kleurenschema bestaat uit de volgende basiskleuren: zwart, offwhite, grijs, zilver en donkerblauw. Lichtblauw en roze zijn de accentkleuren. Alle kledingstukken zijn effen, behalve de roze blouse die heeft een klein blokje. Effen kledingstukken zijn gemakkelijker te combineren dan kleding met een print. Het voordeel van prints is dat ze wat spanning aan je outfit kunnen toevoegen en een verbinding tussen losse kleuren kunnen maken.

De zwarte broek is netjes en gekleed en geeft een aantal combinatiemogelijkheden:

Kleding-capsule maken: nette zwarte broek

^ Afhankelijk van het soort top of schoenen die je bij de broek kiest wordt het geheel meer zakelijk of juist meer casual. Hier heb ik de kleur roze gebruikt als accentkleur. De combinatie links met de witte blouse en de witte sandalen links is het meest zakelijk van deze vijf opties, dit komt o.a door het gebruik van rustige kleuren.

Kleding-capsule opbouwen: zwarte broek

^ Hier zie je combinaties van de zwarte broek met de lichtblauwe mouwloze blouse, de grijze blouse en het zwarte t-shirt. De zwarte schoenen, het colbert en de zwarte tas zijn erg geschikt om je outfit een 'upgrading' te geven. De lichtblauwe kleur is vrij rustig en kan daarom prima op de werkvloer. De gympen kunnen je outfit juist wat sportiever maken.

Capsule opbouwen voor vrije tijd/ casual: spijkerrokje

^ Een spijkerrokje is altijd handig om in je kast te hebben. Hier is hij wat losser gestyled.

Capsule voor het werk met spijkerrok

^ Hier zie je dat een spijkerrokje ook best naar kantoor gedragen kan worden (tenzij je een heel officiële functie hebt). Neem dan wel een donker exemplaar zonder wassingen en gaten, etc. Combineer er gewoon de nettere onderdelen bij!

Kleding-Capsule zakelijk: zwart rokje/ rok

^ Een recht zwart rokje is ook ideaal om te hebben.

Handige kleding-capsule voor werk en vrije tijd.

^ Deze lichtblauwe blouse met ruches langs de sluiting is vrij klassiek. Het is daarom heel geschikt voor een zakelijke omgeving. Wanneer je hem met het spijkerrok en de gympen combineert wordt hij meteen een stuk sportiever. Een goed voorbeeld van wat ik met 'downgraden' bedoel.

Kledingcapsule opbouwen: casual jurk

^ Het lichtgrijze jurkje is heel fijn in het dragen doordat hij van zacht sweatstof gemaakt is. Door het materiaal komt de jurk op zich vrij casual over.

Combineren met een tricot jurk/ sweatjurkje

^ Hier is de jurk een stuk zakelijker gestyled. Dit komt door het colbert en de nette tas en schoenen.

Hier voeg ik nog 7 items toe.

Kleding-capsule uitbreiden

^ Ik heb de capsule uitgebreid met 7 items. De items passen qua kleur prima bij de basiscapsule.

- Een chique strikblouse in het roze, geschikt voor nettere gelegenheden.

- Een witte capribroek voor meer casual situaties, lekker luchtig op een warme dag.

- Een vrij dik wollen vest voor warmste op een koele avond.

- Een sjaal in een print met lichtblauw, wit, grijs en een klein beetje zwart. Deze kleuren kwamen ook in de voorgaande items voor.  

- Een paar lichtblauwe ballerina's waar je lekker op kunt lopen

- Een paar trendy zwarte sandalen met een dikke zool.

- Tot slot nog een leuke grijsblauwe zonnebril in een vlot pilotenmodel.

Doordat de items een verschillende stijl hebben kun je gemakkelijk steeds weer een andere sfeer neerzetten.

Handige kleding-capsule voor werk en vrije tijd.

^ De nieuwe onderdelen mengen prima met de bestaande capsule. Hier zie je dat je met deze items weer heel veel nieuwe opties hebt om te combineren.

Zakelijke garderobe combineren met een grijs colbert/ blazer.

^ De grijze blazer heb ik hier op 6 nieuwe manieren gecombineerd.

 

TIP: Maak op een regenachtige vrije middag foto's van jezelf in allerlei outfits die je kunt maken van jouw capsule. Trek er ook de juiste schoenen bij aan en gebruik accessoires. Print de foto's uit en hang ze aan de binnenkant van je kast. 

- Wil jij hulp bij het samenstellen van een goede basisgarderobe? Hiervoor heb ik het handig arrangement samengesteld waarbij je met een grote tas met kleding naar mijn studio komt. Lees meer.

- Ik kan ook bij je thuis langskomen om te 'shoppen' in je eigen kast. Je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is met je eigen kleding. Lees meer.

- Wist je dat je voor € 15,00 mijn e-book kunt bestellen over 'Garderobe-update & planning/ Gemakkelijk stylen en combineren? In dit e-book (van 112 pagina's) leg ik uit hoe je het beste een goede basis-garderobe op kunt bouwen waar je in iedere situatie goed mee voor de dag kunt komen. 

E-book bestellen over garderobe- planning

^ Het e-book bevat vele duidelijke foto's met voorbeelden van de belangrijke basics en heel veel leuke aanvullingen. Verder uitleg over het werken met handige 'kledingcapsules'. Een kledingcapsule is een kleine groep van items die goed mix en matchen. Bijvoorbeeld: van 9 goed gekozen items (kleding, schoenen en accessoires) kun je wel 20 outfits maken. Voeg nog 3 andere items toe en je kunt wel 40 verschillende combinaties maken! Ook veel aandacht voor het leuk stylen en combineren van je outfits. Op de foto een aantal pagina's uit het boek. Je kunt dit e-book gemakkeijk opslaan in je computer. Lees meer.