• darkblurbg
  • darkblurbg

Een handige kledingcapsule voor het werk en vrije tijd.

Gepubliceerd op: 21-07-2017

Ken jij het gevoel dat je ‘niets’ hebt om aan te trekken, ondanks een goed gevulde kledingkast? Vaak hebben we eerder te veel dan te weinig kleding. Het probleem zit het er meestal in dat we te veel van hetzelfde hebben en onze kledingstukken onderling niet goed met elkaar combineren. Ook zijn we het overzicht in onze kast vaak kwijt en weten we niet eens precies wat we hebben, doordat sommige kleding op onbereikbare plekken ligt. Het werken met één of meerdere kledingcapsules kan dan een goede oplossing zijn.

Wat is een kledingcapsule precies?

Een kledingcapsule is een kleine groep van items (ca. 8 tot 12 stuks, meer kan ook) die goed met elkaar 'mixen en matchen' en goed gedragen kunnen worden in een bepaalde omgeving. Met deze goed gekozen items kun je een haast oneindig aantal verschillende combinaties maken. 

Je kunt één of meerdere kledingcapsules samenstellen van kledingstukken in kleuren en stijlen die goed met elkaar combineren. Zo kun je gemakkelijk allerlei combinaties maken en er voor allerlei situaties en gelegenheden en er steeds weer anders uit zien.
Je kunt denken aan een wat meer 'casual' kledingcapsule, een zakelijke capsule, een feestelijke capsule, een capsule voor een vakantie in een warm gebied of juist voor een meer winterse bestemming.

De capsule die je het meest gebruikt moet uiteraard het grootste zijn.

Ook kun je van deze sectie twee of meer kleinere capsules met elk een eigen kleurenschema maken voor meer afwisseling.

TIP: Zorg ervoor dat je je kledingcapsule overzichtelijk opbergt. Niets is zo vervelend als dat je moet zoeken naar je kleding. Hang je kledingstukken mooi overzichtelijk (op dezelfde kapstokjes) bij elkaar en zorg er ook voor dat de schoenen en accessoires in de buurt opgeborgen zijn. Zorg er ook voor dat je je kleding pas in de kast hangt als het heel, schoon en gestreken is. Zo grijp je nooit mis!

Voor dit blog heb ik een voorbeeld van een behoorlijk uitgebreide kledingcapsule gemaakt, die heel geschikt is voor vrouwen met een wat meer zakelijke functie. Het fijne van deze kledingcapsule is dat je hem ook prima kunt gebruiken voor je vrije tijd. Dit doe je door je outfit voor je werk 'up te graden' met de meer formele kledingstukken of voor je vrije tijd juist te 'downgraden' met de meer casual onderdelen.

Formele kledingstukken zijn gemaakt van nette, fijn geweven stoffen. Ze hebben rustige, neutrale kleuren en zijn vaak effen. Ze zijn behoorlijk tijdloos en hebben meestal niet te veel 'toeters en bellen'. De zwarte broek, zwarte rok, het colbert, het witte bloesje met zwarte strik, de zwarte schoenen, de witte sandalen, de zilverkleurige ketting, de zwarte handtas en de witte handtas uit mijn kledingcapsule zijn goede voorbeelden van formele kledingstukken.

De zilverkleurige handtas, de zilverkleurige instappers, de lichtblauwe blouse en de roze ketting zijn iets minder formeel, maar ook nog prima geschikt voor op kantoor.

Kledingcapsule voor het werk en vrije tijd.

Kledingcapsule voor werk en vrije tijd.

Mijn capsule is vrij groot en bestaat uit 12 kledingstukken en 13 accessoires. Je zou natuurlijk ook minder tops, minder schoenen en 1 tas kunnen nemen. Het kleurenschema bestaat uit de volgende neutrale kleuren: zwart, offwhite, grijs, zilver en donkerblauw. Lichtblauw en roze zijn de meer sprekende kleuren. Alle kledingstukken zijn effen, behalve de roze blouse die heeft een klein blokje. Effen kledingstukken zijn gemakkelijker te combineren dan kleding met een print. Het voordeel van prints is dat ze wat spanning aan je outfit kunnen toevoegen en een verbinding tussen losse kleuren kunnen maken.

De zwarte broek is netjes en gekleed en geeft een aantal combinatiemogelijkheden:

Werken met een kledingcapsule voor je werk.

^ Afhankelijk van het soort top of schoenen die je bij de broek kiest wordt het geheel meer zakelijk of juist meer casual. Hier heb ik de kleur roze gebruikt als accentkleur. De combinatie links met de witte blouse en de witte sandalen links is het meest zakelijk van deze vijf opties, dit komt o.a door het gebruik van rustige kleuren.

Werken met een kledingcapsule voor je werk.

^ Hier zie je combinaties van de zwarte broek met de lichtblauwe mouwloze blouse, de grijze blouse en het zwarte t-shirt. De zwarte schoenen, het colbert en de zwarte tas zijn erg geschikt om je outfit een 'upgrading' te geven. De lichtblauwe kleur is vrij rustig en kan daarom prima op de werkvloer. De gympen kunnen je outfit juist wat sportiever maken.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Een spijkerrokje is altijd handig om in je kast te hebben. Hier is hij wat losser gestyled.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Hier zie je dat een spijkerrokje ook best naar kantoor gedragen kan worden (tenzij je een heel officiële functie hebt). Neem dan wel een donker exemplaar zonder wassingen en gaten, etc. Combineer er gewoon de nettere onderdelen bij!

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Een recht zwart rokje is ook ideaal om te hebben.

Kledingcapsule voor werk en vrije tijd.

^ Deze lichtblauwe blouse met ruches langs de sluiting is vrij klassiek. Het is daarom heel geschikt voor een zakelijke omgeving. Wanneer je hem met het spijkerrok en de gympen combineert wordt de blouse meteen een stuk sportiever. Een goed voorbeeld van wat ik met 'downgraden' bedoel.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Het lichtgrijze jurkje is heel fijn in het dragen doordat hij van zacht sweatstof gemaakt is. Door het materiaal komt de jurk op zich vrij casual over. Je kunt natuurlijk ook een formelere grijze jurk nemen.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Hier is de jurk een stuk zakelijker gestyled. Dit komt door het colbert en de nette tas en schoenen en het gebruik van alleen maar neutrale kleuren.

Hier voeg ik nog 7 items toe.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ Ik heb de capsule uitgebreid met 7 items. De items passen qua kleur prima bij de basiscapsule.

- Een chique strikblouse in het roze, geschikt voor nettere gelegenheden.

- Een witte capribroek voor meer casual situaties, lekker luchtig op een warme dag.

- Een vrij dik wollen vest voor warmste op een koele avond.

- Een sjaal in een print met lichtblauw, wit, grijs en een klein beetje zwart. Deze kleuren kwamen ook in de voorgaande items voor.  

- Een paar lichtblauwe ballerina's waar je lekker op kunt lopen

- Een paar trendy zwarte sandalen met een dikke zool.

- Tot slot nog een leuke grijsblauwe zonnebril in een vlot pilotenmodel.

Doordat de items een verschillende stijl hebben kun je gemakkelijk steeds weer een andere sfeer neerzetten.

Kledingcapsule voor werk en vrije tijd.

^ De nieuwe onderdelen mengen prima met de bestaande capsule. Hier zie je dat je met deze items weer heel veel nieuwe opties hebt om te combineren.

Werken met een kledingcapsule voor je werk en vrije tijd.

^ De grijze blazer heb ik hier op 6 nieuwe manieren gecombineerd.

TIP: Maak op een regenachtige vrije middag foto's van jezelf in allerlei outfits die je kunt maken van jouw capsule. Trek er ook de juiste schoenen bij aan en gebruik accessoires. Print de foto's uit en hang ze aan de binnenkant van je kast. Zo kun je 's ochtend heel snel een combinatie uit je kast pakken.

Meer lezen?

* In dit blog voorbeeld van een kledingcapsule in warme kleuren.

* Dit blog gaat over een kledingcapsule voor een zonvakantie. Lees meer.

* Wil jij hulp bij het samenstellen van een goede basisgarderobe? Hiervoor heb ik het handig arrangement samengesteld waarbij je met een grote tas met kleding naar mijn studio komt. Lees meer.