• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het zomertype (koele zomer).

Gepubliceerd op: 08-05-2017

Het 'zomertype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het Colour Me Beautiful systeem wordt dit kleurtype 'koele zomer' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het zomertype zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. koel, 2. gedempt en 3. redelijk licht. Dit blog is het eerste van een reeks over alle bekende kleurentypes.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Het koele zomertype staat het mooist in koele, gedempte, vrij lichte kleuren. Het koele zomertype heeft een koele, zachte en delicate uitstraling. Kleding van Perfectly Basics.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren, kleding en accessoires voor het koele zomertype.

Kenmerken en kleuren voor het zomertype.

^ Donkerblauw is voor het koel zomertype veel mooier als zwart. De lichte grijsblauwe sjaal verzacht het donkerblauw mooi. Kleding van littlesoho.nl

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren/ kleding voor het zomertype.

^ Voorbeelden voor het zomertype.

Kleuren, accessoires en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren/ kleding voor het zomertype.

^ Voorbeelden van kleuren voor het zomertype.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Het zomertype wordt ook wel 'pure zomer', 'koele zomer', 'cool summer' of 'true summer' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het zomertype verschillende namen.

Het koele zomertype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats gedempt en ten derde niet te donker zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker).

Een aantal van de favoriete kleuren voor het koele zomertype zijn: blauwtinten, rozetinten zoals framboos en oudroze, muntgroen, lila en zacht paars, grijstinten, taupetinten, chocoladebruin en offwhite. Neem vergrijsde pastels, dit zijn de gedempte varianten. Gedempt houdt in dat er wat grijs door je kleuren zit. We noemen het ook wel 'vergrijsde' kleuren. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een koele 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er vrij veel blauwpigment in je kleuren zit. In warme kleuren zit veel geelpigment. Warme kleuren staan het zomertype niet mooi. Ze maken je huid gelig.

Het zomertype heeft meestal grijze, blauwe, grijsgroene, grijsblauwe ogen of koelbruine ogen, assig haar (van lichtblond tot middendonker) en een vrij lichte, koele huidstint (vaak met wat met wat roodheid bij de wangen). De uitstraling van het zomertype is rustig en zacht, het koele zomertype wordt vaak als elegant en delicaat omschreven.

Het zomertype heeft een vrij laag tot medium hoog donker/licht contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Zomertypes hebben zich tot medium donker haar, een echte huid en een vrij lichte oogkleur. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een licht tot medium hoog licht-donkercontrast te kiezen. 

Hieronder zie je een Pinterest-collage met een aantal kleuren voor het koele zomertype:

zomertype/ koele zomertype

Zoals je kunt zien zijn de kleuren van het zomertype niet erg fel. Neem als zomertype geen warme tinten zoals oranje, appelgroen, goud, okergeel, etc. Ze maken je huid gelig of onrustig. Ook hele donkere kleuren zoals zwart en hele felle kleuren zoals hardblauw, neonkleuren etc. kun je beter niet voor jezelf uitkiezen. Ze zijn te 'aanwezig' bij jouw zachte uiterlijk en zullen je overpoweren.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren en winterkleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype voor in de winter.

 

 

Kleuren en kleding voor het zomertype.

^ Een goede combinatie van kleuren voor het koele zomertype.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Kleuren en kleding voor het zomertype.

^ Dit zijn geweldige kleuren voor het zomertype.

Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

^ Een aantal bekende zomertypes zijn: Doutzen Kroes, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Kate Middleton, Jody Foster, Brad Pitt, Albert Verlinden.

Ook de haarkleur, de make-up, metalen en leerkleuren van het koele zomertype dienen dezelfde kenmerkende hebben: koel, gedempt en niet te donker dus.

Voorbeelden van leerkleuren voor het zomertype.

^ Voorbeelden van leerkleuren voor het koele zomertype.

Het koele zomertype is vaak een assige blondine, met van lichtblond tot donkerblond haar. Het zomertype kiest vaak voor blonde lokken omdat ze haar eigen haarkleur wat saai vindt. Het is belangrijk dat je een haarkleur kiest waar weinig tot geen warmte in zit. Wanneer je haarkleur te geel uitvalt heeft dit geen goed uitwerking op je huid. Die wordt er ook geel van.

Hierboven zie je voorbeelden van haarkleuren die heel geschikt zijn voor het koele zomertype. Gelig blond, roodtinten en te donkere kleuren... ze doen jou als zomertype allemaal geen goed. Wanneer het zomertype grijs wordt krijgt het haar een koele grijstint.

Ook koel (assig haar) kan onder invloed van de zon en door het zwemmen in chloorwater een gelige gloed krijgen. Je kunt dit effect verminderen door af en toe een zilvershampoo/ haarmasker te gebruiken of een kleurspoeling te nemen bij de kapper.

Grijs is een geweldige neutrale kleur voor het koele zomertype. Je kunt het beste grijstonen van lichtgrijs tot medium donkergrijs nemen. Antraciet (donkergrijs) kun je beter niet vlak onder je gezicht dragen, die kleur tekent te veel, net als zwart, koel donkerbruin en nachtblauw. Ook blauwtinten, grijsblauw, kiezelkleur, koel beige en grijzige taupetinten zijn geweldige kleuren voor jouw basisstukken.

Met behulp van je kleurenwaaier kun je kleuren voor je make-up vinden. Voor lipstick en rouge neem je rozetinten uit je waaier.

make-up voor het zomertype

^ Voorbeelden van make-upkleuren voor het koele zomertype.

^ Nog meer voorbeelden van make-upkleuren voor de koele zomer.

^ Handige pocket kleurenwaaier in 48 kleuren voor het (koele) zomertype. Hij meet 14 cm rond en is in elkaar maar 7 cm lang. Ideaal voor in je tas dus.

Met zo'n handige kleurenwaaier hoef je nooit meer te twijfelen of een kledingstuk bij je past. De zomerwaaier is een afspiegeling van 48 van jouw beste kleuren. Je kunt echter bij wijze van spreken wel 480 kleuren hebben… Jouw topkleuren zijn in volgorde van belangrijkheid 1. koel, 2. gedempt en 3. niet te donker (licht tot medium donker is het beste). Twijfel je of een kleur bij jouw kleurtype past? Leg dan de uit elkaar geschoven kleurenwaaier op het kledingstuk. Er moet een harmonie ontstaan tussen het kledingstuk wat je wilt aanschaffen en de waaier. 'Stoten' de kleuren elkaar echter af dan is de kleur niet geschikt voor jou.

Animalprints/ dierenprints voor een zomertype.

^ Wil je als zomertype dierenprints dragen? Neem dan de koele, lichtere varianten. Op dit voorbeeld heb ik twee donkerblauwe jurkjes gecombineerd met koele dierenprints. Donkerblauw is een vrij donkere kleur voor de koele zomer, daarom heb ik er lichtere dierenprint bij gezocht. Die verzachten het donkerblauw.

Metalen voor het koele zomertype.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Het koele zomertype staat het mooist in koele, wat mattere metalen. Zilver is het mooist, liefst de wat mattere varianten omdat jouw type het mooiste staat in gedempte kleuren en materialen. Oud zilver en geborsteld zilver of gepoederd zilver zijn daarom heel mooi. Neem liever geen zilver dat erg glanst, dat is geschikter voor het koele wintertype. Een rozige, matte rosé, staal, wit goud of platina staat ook prima. Tinkleur kan ook heel mooi staan bij het koele zomertype. Je kunt je metaal het beste combineren met wat lichtere en zachter gekleurde stenen (bijv. rozenkwarts is een goed voorbeeld). Hele glimmende stenen passen ook weer beter bij het koele wintertype. Hele glimmende stenen kunnen jouw zachte en delicate uitstraling wat over schreeuwen.

Kleuren en kleding voor het koele zomertype.

Je neemt het beste de lichtere en mattere varianten als je een een zomertype bent. Jouw metalen zijn zacht en gedempt. Die van de winter helder.

Handtassen voor het zomertype.

^ Handtassen voor het zomertype.

De donkerste kleuren van het zomertype.

^ Dit zijn voorbeelden van de donkerste kleuren van het zomertype. Jouw kleuren moeten niet al te donker zijn. Zwart staat jou niet mooi, deze kleur is te hard voor je.

Het koele zomertype.

^ Ik ben zelf ook een zomertype.

Meer lezen?

* Het 'koele zomertype' staat niet mooi in de kleur zwart. Neem liever kleuren als middenblauw of middengrijs. Zwart maakt je onnodig ouder, zuigt alle vitaliteit uit je gezicht en tekent te veel. Wil je als zomertype toch graag zwart dragen, draag het dan onder je middel of lager. Lees meer hierover in dit blog.

* Vind je het als zomertype moeilijk om je in de herfst- en winterperiode te kleden? De winkels hangen dan immers vol met zwart en andere donkere kleuren... In dit blog lees je hoe je als zomertype in deze periode gemakkelijk je wintergarderobe in de juiste kleuren bij elkaar shopt.

* Wil je meer weten over het kiezen van jouw beste lipstick-kleuren? Lees meer.

* Wil je meer lezen over het koele wintertype? Kijk dan hier.

* Wil je mijn Pinterest-bord van het 'koele zomertype' bekijken? Kijk dan hier. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* NIEUW: Ik heb nu ook 20 verschillende pocket-kleurenwaaiers die aan twee kanten bedrukt zijn. Ze hebben aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant zie je 160 kleurnuances van de kleuren aan de voorkant. Lees meer.

* Wil je meer lezen over de verschillende kleurtypes bij de meest voorkomende kleurenanalyse-systemen? Lees meer.

* Ben je een zomer/wintertype? In dit blog vertel ik alles over dit kleurtype dat qua kleuring precies tussen het zomertype en het wintertype in valt.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.

* Zoek je een pocketkleurenwaaier (in 36 of 48 kleuren) of handig e-book boordevol informatie voor het zomertype? Kijk dan hier.

* Zoek je een kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes? Kijk dan hier.

* Zoek je een leuke accessoire voor het zomertype, die kun je ook bij mij aanschaffen! Benieuwd? Kijk dan hier.