• darkblurbg
  • darkblurbg

Kledingcapsule voor een zomertype.

Gepubliceerd op: 21-09-2020

Ken jij het principe van een kledingcapsule al? Onder een kledingcapsule verstaan we een aantal kledingstukken die onderling goed met elkaar combineren. In dit blog heb ik een kledingcapsule voor het koele zomertype gemaakt. Deze capsule is door het materiaalgebruik heel geschikt voor de aankomende herfst- en winterperiode. Let bij het aanschaffen van de kledingstukken voor jouw kledingcapsule ook op de kleuren die je neemt. Je combineert hiervoor het beste enkele neutrale (onopvallende) kleuren met een aantal sprekender basiskleuren.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Deze kledingcapsule is geschikt voor het koele zomertype. Het koele zomertype is het pure zomertype uit het vier seizoenen systeem. Ben je een ander kleurtype? Pas dan de kleuren van jouw kledingcapsule aan aan jouw kleurenpalet.

Wat is een kledingcapsule precies?

Een kledingcapsule is een kleine groep van items (ca. 8 tot 12 stuks, meer kan ook) die goed met elkaar 'mixen en matchen' en goed gedragen kunnen worden in een bepaalde omgeving. Met deze goed gekozen items kun je een haast oneindig aantal verschillende combinaties maken. 

Je kunt één of meerdere kledingcapsules samenstellen van kledingstukken in kleuren en stijlen die goed met elkaar combineren. Zo kun je gemakkelijk allerlei combinaties maken en er voor allerlei situaties en gelegenheden en er steeds weer anders uit zien.
Je kunt denken aan een wat meer 'casual' kledingcapsule, een zakelijke capsule, een feestelijke capsule, een capsule voor een vakantie in een warm gebied of juist voor een meer winterse bestemming.

De capsule die je het meest gebruikt moet uiteraard het grootste zijn.

Ook kun je van deze sectie twee of meer kleinere capsules met elk een eigen kleurenschema maken voor meer afwisseling.

TIP: Zorg ervoor dat je je kledingcapsule overzichtelijk opbergt. Niets is zo vervelend als dat je moet zoeken naar je kleding. Hang je kledingstukken mooi overzichtelijk (op dezelfde kapstokjes) bij elkaar en zorg er ook voor dat de schoenen en accessoires in de buurt opgeborgen zijn. Zorg er ook voor dat je je kleding pas in de kast hangt als het heel, schoon en gestreken is. Zo grijp je nooit mis!

Deze kledingcapsule bevat 18 onderdelen: 10 kledingstukken en 8 accessoires.

Om precies te zijn: drie kledingstukken voor aan het onderlichaam (een nette broek, een skinny jeans en een rok), een jurk en 6 kledingstukken voor aan het bovenlichaam (een t-shirt, twee blouses, een trui en twee vesten). Verder 3 paar schoenen, 2 tassen en 3 accessoires.

Doordat deze kledingstukken en accessoires qua kleur en stijl goed bij elkaar passen kun je er een bijna oneindig aantal kledingcombinaties mee maken.

Het is goed om verschillende soorten kledingstukken te nemen. De ene wat netter en de andere wat meer casual. Dan heb je veel meer mogelijkheden qua gelegenheden waar je je voor moet kleden. Neem dus liever niet 3 spijkerbroeken, 3 t-shirts en 3 truien, maar kies ook wat gekledere stukken. In dit geval zijn de oudroze blouse, de lichtroze blouse, de grijze broek, de blauwe laarsjes met hoge hakken, de groene pumps en de beide tassen vrij gekleed.

Kledingcapsule voor het zomertype.

^ Hier zie je links de meer geklede stukken en rechts meer casual kleding.

Voor deze capsule heb ik kleuren voor het koele zomertype als uitgangspunt genomen. De neutrale kleuren zijn: grijs, offwhite, jeansblauw en donkerblauw, de opvallender basiskleuren: zijn roze (lichtroze en oudroze), koel groen en helder blauw.

Met neutrale kleuren bedoelen we de zgn. 'non-kleuren'. Ze vormen het fundament van je garderobe, je kunt ze altijd en overal dragen. Omdat ze vaak een beetje saai zijn kun je ze opfleuren met de basiskleuren en de lichte kleuren uit jouw palet. Draag liever niet alleen neutrale kleuren als je er moe uitziet. Je kunt er ook een frisse make-up of een vrolijk gekleurde accessoire (ketting, bril, sjaal) aan toe voegen.

Met basiskleuren bedoelen we de gele, rode, blauwe, groene en violette kleuren in je kleurenpalet.

Kleurenpalet koele zomertype.

^ De kenmerken van de kleuren voor het koele zomertype zijn: 1. koel, 2. gedempt en 3. licht (de kleuren lopen van licht naar medium donker).

Neutrale en sprekende kleuren voor het zomertype.

^ Hier zie je links de neutrale en rechts de sprekende basiskleuren die ik gebruikt heb bij deze kledingcapsule. De neutrale kleuren zijn het fundament voor je kledingcapsule.

N.B. De basiskleuren van het koele zomertype zijn gedempt (een beetje vergrijsd) en niet heel fel.

Je hebt met een goede kledingcapsule enorm veel mogelijkheden tot combineren.

Hier een aantal mogelijkheden:

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ In dit voorbeeld is de rok op drie verschillende manieren gecombineerd. De rok is vrij gekleed, maar als je hem met de gympjes draagt wordt hij gelijke meer casual...

- De combinatie links is netjes door de geklede blouse en de hooggehakte laarsjes.

- De outfit in het midden is meer casual door de gympen en de trui.

- De set rechts valt het meest op door de kleurencombinatie van hert roze met het groen.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Deze blouse is tamelijk gekleed. Met de skinny jeans en het gebreide vest wordt hij meer casual. Je kunt er uiteraard ook nog de gympen bij dragen.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Hier heb ik de zachtroze blouse op drie verschillende manieren gecombineerd.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ De verschillende soorten schoenen passen toch allemaal bij het jurkje en geven alledrie een totaal andere sfeer aan je outfit.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Een t-shirt is altijd meer casual dan een blouse.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Het jurkje kan ook op de skinny jeans gedragen worden.

Je kunt ook meerdere kleinere kledingcapsules samenstellen van kledingstukken in kleuren en stijlen die goed met elkaar combineren. Zo kun je gemakkelijk allerlei combinaties maken en er voor allerlei situaties en gelegenheden en er steeds weer anders uit zien.
Je kunt denken aan een wat meer 'casual' kledingcapsule, een zakelijke capsule, een feestelijke capsule, een capsule voor een vakantie in een warm gebied of juist voor een meer winterse bestemming.

Winterjas, laarzen en 2 wollen sjaals toevoegen.

Winterse kleding voor het koele zomertype.

^ Je maakt de kledingcapsule helemaal compleet door een grijze winterjas, een paar steviger laarzen in de kleur taupe en twee warme sjaals in basiskleuren toe te voegen.

De grijze jas is lang genoeg om over de jurk, de vesten en de rok gedragen te worden. De winterjas heeft een ideale neutrale kleur voor het koele zomertype. Een neutrale kleur verveelt niet en kan opgehaald worden door een mooie sjaal in een basiskleur uit je palet. Ik heb hier voor een mooie blauwe en een roze sjaal gekozen. Je kunt ook een sjaal in een neutrale kleur nemen, maar een leuke sprekende basiskleur zal meer voor je doen.

Verder heeft de sjaal een vrij eenvoudige snit, dit draagt er aan bij dat je er niet snel op uitgekeken raakt.

De laarzen in de kleur taupe zijn praktischer dan de blauwe exemplaren maar nog steeds elegant genoeg om onder de rok, de jurk en de nette broek te dragen. Je kunnen gemakkelijk een grijze panty of maillot toevoegen. Of je voor een panty of maillot kiest hangt af van de gelegenheid en je persoonlijkheid. Een panty is netter en een maillot wat stoerder.

Panty voor zomertype.

^ Een set van twee glanzend transparante panty's van 15 denier in de kleur antraciet. Het ingebreide broekje en de versterkte tenen zorgen voor extra versteviging. De panty's bevatten LYCRA®-vezels voor een optimale pasvorm. Per 2 stuks, te koop voor € 6,00 bij de Hema.

Panty/ maillot voor een zomertype.

^ Deze grijze panty (40 denier) heb ik zelf ook in allerlei kleuren. Hij draagt heel fijn en lijkt meer op een maillot. Staat toch netje onder een rokje of jurkje. Er komen geen ladders in en ze kosten maar € 4,00. Hij is temperatuurregulerend en niet doorschijnend. De panty heeft een comfortabele tailleband en is gemaakt van onder andere 3D Lycra voor optimale elasticiteit en gelijkmatig uiterlijk. Daarnaast heeft deze panty met katoenen kruisje en versterkte tenen, geen zichtbaar broekje. Te koop bij de Hema in 7 kleuren: zwart, donkerblauw, grijs, aubergine, bruin, groen en cognac.

Een extra kleur toevoegen.

Verder krijg je door een accessoire en een kledingstuk sprekende kleur toe te voegen aan je bestaande capsule nog meer mogelijkheden om te combineren.

Kledingcapsule voor een zomertype.

^ Door een wikkeltop en armband in de kleur lila toe te voegen heb je nog meer mogelijkheden. Hier zie je een klein aantal van de mogelijkheden.

Het koele zomertype: kleuradvies, kleurenanalyse.

^ De kleuren van het koele zomertype zijn koel, licht en gedempt.

Meer lezen?

* In dit blog zie je een voorbeeld van een kledingcapsule geschikt voor werk en vrije tijd.

* In dit blog voorbeeld van een kledingcapsule in warme kleuren.

* Dit blog gaat over een kledingcapsule voor een zonvakantie. Lees meer.

* Wil jij hulp bij het samenstellen van een goede basisgarderobe? Hiervoor heb ik het handig arrangement samengesteld waarbij je met een grote tas met kleding naar mijn studio komt. Lees meer.

* Ik kan ook bij je thuis langskomen om te 'shoppen' in je eigen kast. Je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is met je eigen kleding. Lees meer.

* Wil je mijn Pinterest-Bord over kledingcapsules zien? Kijk dan hier. Je kunt deze borden ook volgen.

* Wil je lezen wat de kleuren en kenmerken van het koele zomertype zijn? Lees dan dit blog.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Er is nu ook een online kleurenanalyse in 26 kleurtypes mogelijk, dit doe ik aan de hand van foto's. Lees meer.

* In dit blog zie je een aantal voorbeelden van neutrale kleuren voor het zomertype. Wil je meer weten over neutrale kleuren precies zijn? Lees dan dit blog.