• darkblurbg
  • darkblurbg

Het verschil tussen het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfstype

Gepubliceerd op: 05-01-2019

Ida is elders geanalyseerd als 'zomer/herfsttype'. Ze heeft rondgekeken op internet en mailt me met de vraag of dit type hetzelfde is als het 'neutrale herfsttype'. Het zomer/herfsttype is echter niet hetzelfde als het neutrale herfsttype. Wel zijn beide types kleurtypes waarbij 'gedempt' het belangrijkste kleurkenmerk is.

Het zomer/herfsttype

Het zomer/herfsttype komt uit het 10 seizoenen-systeem. Het is een zgn. 'neutraal' kleurtype. Dit houdt in dat de kleuren in de eerste plaats 'gedempt' moeten zijn. Met gedempt bedoelen we dat de kleuren gemengd zijn met wat grijs (of bruin). We noemen dit soms ook wel gedekte of vergrijsde kleuren. In het Engels zien we termen als soft en muted.

Het zomer/herfsttype is een zgn. 'mixtype'. Het zomertype en het herfsttype zijn beide gedempte kleurtypes. De kleuren van het zomer/herfsttype vallen precies tussen de kleuren van het zomertype en het herfsttype in.

Kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype.

^ Hier zien we een kleurenwaaier van het zomer/herfsttype. De kleuren zijn zijn in de eerste plaats gedempt en ten twee neutraal, dus niet warm en ook niet koel. De kleuren van het zomer/herfsttype vallen tussen warm en koel in.

Hele warme kleuren bevatten veel geelpigmenten en hele koele kleuren bevatten juist veel blauwpigmenten. De kleuren van het zomer/herfstpalet bevatten ongeveer evenveel geel- als blauwpigmenten.

Kleuren en kleding voor het zomer/herfstype.

^ Kledingvoorbeelden voor het zomer/herfsttype.

Het mannelijke zomer/herfsttype.

^ Kledingvoorbeelden voor het mannelijke zomer/herfsttype.

Het neutrale zomertype

Het neutrale zomertype komt uit het Colour Me Beautiful-systeem. Het wordt daar 'soft summer' genoemd.

Bij het Colour Me Beautiful-systeem kent men twee neutrale/gedempte kleurtypes: het neutrale zomertype en het  neutrale herfsttype. Bij beide kleurtypes is gedempt het belangrijkste kenmerk.

Het neutrale zomertype wordt beïnvloed door het herfsttype. We noemen dit ook wel een 'overloop' of 'flow'. Dit maakt de kleuren van dit kleurtype wat minder koel dan die van de koele/pure zomer.

Kleurenwaaier in stof voor het neutrale zomertype.

^ Hier zien we een kleurenwaaier van het neutrale zomertype. De kleuren zijn zijn in de eerste plaats gedempt. Gedempt is je belangrijkste kleurendominantie. In de tweede plaats zijn de kleuren wat koeler, echter minder koel als die van het koele/pure zomertype.

Het verschil met het zomer/herfsttype is dat de neutrale zomer net ietsje koeler is.

Kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Kledingvoorbeelden voor het neutrale zomertype.

Voorbeelden voor het mannelijke neutrale zomertype.

^ Kledingvoorbeelden voor de neutrale zomerman.

Het neutrale herfsttype

Het neutrale herfsttype komt ook uit het Colour Me Beautiful-systeem. Het wordt daar 'soft autumn' genoemd. Zoals ik al aangaf zijn er bij dit systeem twee neutrale/gedempte kleurtypes. Het neutrale zomertype en het  neutrale herfsttype. Bij beide kleurtypes is gedempt het belangrijkste kenmerk.

Het neutrale herfsttype wordt beïnvloed door het zomertype. We noemen dit ook wel een 'overloop' of een 'flow' naar een ander seizoen. Deze 'flow' naar het zomertype maakt de kleuren van het neutrale herfsttype wat minder warm zijn dan die van het warme/pure herfsttype.

Kleurenwaaier in stof voor het neutrale herfsttype.

^ Hier zien we een kleurenwaaier van het neutrale herfsttype. De kleuren zijn zijn in de eerste plaats gedempt.  Gedempt is je belangrijkste kleurendominantie. In de tweede plaats zijn de kleuren wat warmer, echter minder minder warm als die van het warme/pure herfsttype.

Het verschil met het zomer/herfsttype is dat de neutrale herfst net ietsje warmer is.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ Kledingvoorbeelden voor het neutrale herfsttype.

Voorbeelden voor de neutrale herfst-man.

^ Voorbeelden voor het mannelijke neutrale herfsttype.

Het verschil tussen het zomer/herfsttype het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.

^ Hier zie je het verschil tussen het zomer/herfsttype (bovenaan) het neutrale zomertype (rechts onderaan) en het neutrale herfsttype (links onder). De neutrale herfst is het warmste van de drie, de neutrale zomer het koelste en de zomer/herfst zit er tussenin qua warm/koel. Hier zie je alle kleurenwaaiers met 36 echte stukjes stof.

Armband voor het neutrale zomertype en het zomer/herfsttype.

^ Deze armband heb ik gemaakt voor het neutrale zomertype en het zomer/herfsttype. Hij is geregen op siliconen elastiek en heeft een gemiddelde maat en is daardoor geschikt voor elke pols. Deze kleurtype staat het mooiste in gedempte kleuren. Hier zie je de armband bij de 2-sides waaiers. Hij past gewoon door de brievenbus. De armband bevat heel veel kleurtjes van het kleurenpalet. Je kunt ze daardoor ook bij kleding e.d. houden als een soort kleurenwaaier. Een handig alternatief voor een kleurenwaaier dus. Je kunt de armband bij me bestellen, lees meer. Geef bij je bestelling aan: 'Armband Neutrale zomer en zomer/herfsttype'.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de belangrijkste systemen zijn kleurenanalyses? Lees meer.

* Wil je mijn blog lezen over het zomer/herfsttype? Lees meer.

* Wil je mijn blog lezen over het neutrale zomertype? Lees meer.

* Wil je meer lezen over het neutrale herfsttype? Lees meer.

* Er is ook een 'gedempt lentetype' of warm-licht-gedempt kleurtype. Voor dit kleurtype zijn de pure lentekleuren iets te fel/sprekend. Het komt ook voor bij mensen die inmiddels grijs haar hebben en voorheen een lentetype waren. Lees meer.

* Wil je voorbeelden zien van kleuren voor mannenkleding voor alle 12 kleurtypes van het Colour Me Beautiful-systeem? Kijk dan hier.

* Wil je mijn Pinterest bord zien over het Colour Me Beautiful-systeem? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Zoek je een accessoire voor een neutraal/gedempt kleurtype? Kijk dan hier.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies (M/V). Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Er is nu ook een online kleurenanalyse in 26 kleurtypes mogelijk, dit doe ik aan de hand van foto's. Lees meer.