• darkblurbg
  • darkblurbg

Het tien/10 seizoenen systeem bij kleurenanalyses.

Gepubliceerd op: 15-11-2017

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem dat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenen-systeem. In eerste instantie zagen we in de 80-er jaren het vier seizoenen-systeem in Nederland. Dat werd weer uitgebreid naar het 6 seizoenensysteem. In dit blog bespreek ik de 10 seizoenen-methode om kleuranalyses uit te voeren.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfstype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype (licht warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype (helder warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

Het tien/ 10 seizoenensysteem bij kleuradvies/ kleurenanalyses.

^ Hier zie je mij met de kleurenpaletten van de 10 verschillende seizoenen.

Hoe werkt een kleurenanalyse/ kleuradvies?

^ Bij de kleuranalyse in het 10 seizoenensysteem onderzoeken we welke kleurkenmerk voor jou het allerbelangrijkste is. Dit kenmerk komt dan voor jou op de eerste plaats. Er zijn er zes: 1. koel, 2. warm, 3. diep (donker), 4. licht, 5. helder en 6. gedempt. Aan de hand van deze kleurkragen onderzoek je tijdens een kleurenanalyse wat jouw belangrijkste kleurkenmerken zijn en in welke volgorde.

Het tien/ 10 seizoenensysteem bij kleuradvies/ kleurenanalyses.

^ Hier zie je mij met de kleurenkragen van de tien verschillende kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem.

Bij het 10 seizoenen- systeem kijken we welk kleurkenmerken voor jou het belangrijkste is.

Kleurenkaarten voor het tie/ 10 seizoenen-systeem.

Bovenste rij: lente/winter, zomer/herfst, lente, winter, lente/zomer. 

Onderste rij: herfst, zomer, lente/herfst, zomer/winter, herfst/winter.

- Is dit koel dan ben je een zomertype (koel, vrij licht en gedempt), een wintertype (koel, helder en van licht naar donker) of een zomer/wintertype (koel, redelijk helder en medium donker). Warme kleuren staan je het minst mooi. Ze maken je huid ziekelijk en ook vaak vlekkerig.

- Is dit warm dan ben je een lentetype (warm, vrij licht en helder), een herfsttype (warm, vrij donker en gedempt) of een lente/herfsttype (warm, redelijk helder en medium donker). Koele kleuren staan je het minst mooi, ze maken je huid grauw.

- Is het donker dan ben je een herfst/wintertype. Je kenmerken zijn: 1. diep, 2. redelijk warm en 3. redelijk helder. Een outfit met alleen lichte kleuren staat je het minst mooi, het maakt je flets.

- Is het licht dan ben je een lente/zomertype. Je kleurkenmerken in volgorde van belangrijkheid: 1. licht, 2. redelijk helder, 3. neutraal tot wat warmer. Hele donkere kleuren staan je het minst mooi. Donkere kleuren 'drukken' als het ware op je.

- Is het gedempt dan ben je een zomer/herfsttype. Je kleurkenmerken in volgorde van belangrijkheid: 1. gedempt, 2. medium donker, 3. neutraal tot wat warmer. Je staat het mooist in rustige, vergrijsde kleuren. Je staat het minst mooi in heldere (felle) kleuren, ze 'overpoweren' jou.

- Is het helder dan ben je een lente/wintertypeJe kleurkenmerken in volgorde van belangrijkheid: 1. helder, 2. van licht tot donker, 3. neutraal tot wat warmer. Je staat het mooiste in felle, sprekende kleuren en kunt glans (in stof, metaal, make-up) goed verdagen. Het staat ook mooi als je haar glanst. Gedempte kleuren (dit zijn vergrijsde kleuren) staan je het minst mooi, ze maken je saai en onzichtbaar.

Het verschil tussen warme en koel kleuren.

^ Links koele, rechts warme kleuren. Koele kleuren zijn kleuren met een blauwe ondertoon. Warme kleuren zijn kleuren met een gele ondertoon. Bij het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype is 'koel' het belangrijkste kleurkenmerk. Bij het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype is 'warm' het belangrijkste kleurkenmerk.

Het verschil tussen donkere en lichte kleuren.

^ Links lichte, rechts donkere kleuren. Licht kleuren zijn kleuren war wit doorheen gemengd is. Donkere kleuren zijn verdonkert met zwart. Het herfst/wintertype staat het mooist in donkere kleuren, 'donker' is hun belangrijkste kleurkenmerk. Het lente/zomertype staat het mooist in lichte kleuren. 'Licht' is hun belangrijkste kenmerk.

Verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Links heldere, rechts gedempte kleuren. Heldere kleuren zijn 'pure' kleuren war geen bijmenging is gedaan. gedempte kleuren zijn kleuren waar wat grijs doorheen zit. Ze worden ook wel 'gedekte kleuren genoemd. Het lente/wintertype staat het mooist in heldere (felle kleuren). 'Helder' is hun belangrijkste kleurkenmerk. Het zomer/herfsttype staat het mooist in gedempte (vergrijsde) kleuren. 'Gedempt' is hun belangrijkste kleurkenmerk. 

Het 10/ tien seizoenen systeem.

^ Voorbeelden van warme, koele, lichte donkere, heldere en gedempte kleuren.

Warme, koele, heldere en gedmpte blauwtinten.

^ Bijna alle kleuren zijn op de splitsen in warme, koele, heldere, gedempte, lichte en donkere tinten, zo ook blauw. Je staat het mooist in de blauwtinten die bij jouw eerste kleurkenmerk passen. Je kunt ook andere blauwtinten dragen die bij je twee of derde kenmerk passen, maar die van je eerste kenmerk zijn uiteraard het mooiste. Onder je middel kun je eventueel ook kleuren dragen die niet in je kleurenpalet zitten. Zijn dit kleuren die het tegenovergestelde van jouw kenmerken zijn, dan is het vaak wel even stoeien om er aan het bovenlichaam een voor jouw geschikte kleur bij te vinden.

Roze/ rozetinten bij kleuradvies/ kleuranalyse

 

^ Voorbeelden van de varianten van roze. Bijna alle kleuren zijn op de splitsen in warme, koele, heldere, gedempte, lichte en donkere tinten, zo ook roze. Je staat uiteraard het mooist in de rozetinten die bij jouw eerste kleurkenmerk passen en het minst mooi in het tegenovergestelde kleurkenmerk. Dit geldt vooral voor kleuren die je vlak onder je gezicht draagt, omdat ze je huid dan bleek of onrustig kunnen maken. Vanaf je taille of lager maakt het minder uit.

Warme, koele, heldere en gedempte groentinten.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme groentinten. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele groentinten je uiteraard het beste. Herfst/wintertypes  nemen het beste donkere groentinten. Het lente/zomertype nemen het beste de lichte groentinten. De lente/wintertypes nemen het beste heldere groentinten. De zomer/herfsttypes staan het moois in gedempte groenen.

Warme, koele, heldere en gedempte metalen/ metaalkleuren.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme metalen. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele metalen je uiteraard het beste. Ben je een 'lente/zomertype' neem dan de lichtere varianten. Het 'herfst/wintertype' nemen de donkere varianten. Het 'lente/wintertype' gaan voor heldere (glanzende) metaalkleuren. Het 'zomer/herfsttype' nemen het liefst rustige, gedempte (matte) metaalkleuren. Onderaan deze pagina vind je uitgebreidere informatie over geschikte metaalkleuren voor de verschillende kleurtypes.

Warme, koele, heldere en gedempte edelstenen.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme (edel)stenen. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele (edel)stenen je uiteraard het beste. Ben je een 'lente/zomertype' neem dan de lichtere varianten. Het 'herfst/wintertype' nemen de donkere varianten. Het 'lente/wintertype' gaan voor heldere/glanzende (edel)stenen. Het 'zomer/herfsttype' neemt het liefst rustige, gedempte/matte (edel)stenen.

Warme, koele, heldere en neutrale haarkleuren.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme haarkleuren. Dit zijn haarkleuren met een warme ondertoon. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele (assige) haarkleuren je uiteraard het beste. Ben je een 'lente/zomertype' neem dan de lichtere varianten. Het 'herfst/wintertype' nemen de donkere varianten. Het  'lente/wintertype' gaan voor heldere haarkleuren met veel glans. Het 'zomer/herfsttype' nemen het liefst rustige, neutrale haarkleuren, dit zijn kleuren die niet uitgesproken warm of koel zijn. Onderaan deze pagina vind je uitgebreidere informatie over geschikte haarkleuren voor de verschillende kleurtypes.

Warme, koele, heldere en gedempte dierenprints.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme dierenprints. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele dierenprints je uiteraard het beste. Ben je een 'lente/zomertype' neem dan de lichtere varianten. Het 'herfst/wintertype' nemen de donkere varianten. Het  'lente/wintertype' gaan voor heldere dierenprints. Het 'zomer/herfsttype' nemen het liefst rustige, gedempte dierenprints. 

Contrast in het gezicht/ kleurenanalyse/ kleuradvies.

 

^ Bij de verschillende kleurtypes hoort ook altijd een veel voorkomend donker/licht contrast. Het is belangrijk om de hoeveelheid contrast die jij van nature hebt te herhalen in je kleurencombinaties. Zo creëer je een mooi harmonieus plaatje, daar kijken wij mensen graag naar... Bij de linkjes naar de verschillende kleurtypes hieronder kun je zien hoeveel donker/lichtcontrast jouw kleurtype meestal nodig is. Wil je meer uitleg over donker/lichtcontrast in het uiterlijk? Lees meer.

Meer lezen?

* In dit blog lees je hoe het vier seizoenen-systeem werkt.

* In dit blog lees je hoe het zes seizoenen-systeem werkt.

* Heb je altijd al willen weten welke kleuren jou laten stralen? Kom dan eens langs voor een kleuradvies (m/v). Ik werk met 26 verschillende kleurentypes.  Lees meer.

* Ik verkoop ook producten zoals kleurenwaaiers, seizoens-e-books, kleurkaarten, accessoires voor de verschillende kleursystemen en allerlei analyse-materialen. Lees meer.

* Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het zomertype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het wintertype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het zomer/wintertype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het lentetype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het herfsttype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het lente/herfsttype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het lente/zomertype? Lees meer.

Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het lente/wintertype? Lees meer.

* Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het zomer/herfsttype? Lees meer.

* Wil je meer informatie over de kenmerken en kleuren van het herfst/wintertype? Lees meer.