• darkblurbg
  • darkblurbg

De kleuren en kenmerken van het lente/herfsttype.

Gepubliceerd op: 29-10-2017

Alweer enige tijd geleden ben ik een reeks begonnen over de bekendste kleurentypes. Dit keer bespreek ik het lente/herfsttype. Dit kleurtype vind je bij zowel het 6-seizoenen systeem als het 10-seizoenen systeem. De kleuren van dit seizoenstype vallen precies tussen die van het lentetype en het herfsttype in. We noemen het daarom ook wel een 'mix-type'.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Het lente/herfsttype is een zogenaamd 'mixtype'. Jouw topkleuren vallen precies tussen de kleuren van het lentetype en het herfsttype in, zoals je op deze collage kunt zien.

De kleuren van het warme lentetype zijn net iets te licht en te fel voor jou, terwijl de kleuren van het warme herfsttype weer net wat te donker en te gedempt voor je zijn.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

Het lente/herfsttype heeft een warme ondertoon in haar huid, ook het haar over heeft het algemeen minimaal enige warmte in zich (nu of vroeger).

Soms is het een donkerblonde of een lichtbruine tint die in de zon wat warm kan oplichten. Verder kan de haarkleur variëren van (warme) midden blonde tinten, naar warme bruintinten tot roodbruine en rode tinten.

Ook met grijs haar kun je nog steeds een lente/herfsttype zijn/blijven. Vaak worden warme kleurtype ook wat warmer (lees: geliger) grijs. Dit komt doordat er nog steeds wat resten van warme pigmenten in het grijze haar voorkomen.

De ogen van een lente/herfsttype zijn meestal: blauw-groen, groen, groen-bruin, groen-grijs of bruin (bijv. hazelnoot). Blauwe ogen kunnen ook voorkomen, maar dan wel in combinatie met een wame(re) huid en een warme(re) haarkleur. 

Warme oogkleur van een lente/ herfsttype.

^ De ogen van een lente/herfsttype die bij me was voor een kleurenanalyse. Deze ogen zijn mosgroen. De buitenste rand is petrol en er zit goudbruin, geel groen en geel in.

Oogkleur van een lente/herfsttype.

^ De ogen van een lente/herfsttype die bij me was voor een kleurenanalyse. Deze ogen zijn bruin. De buitenste rand is donkerbruin en er zit warmbruin en goudgeel in.

Het lente/herfsttype heeft meestal een vrij lichte, warm beige of perzikachtige huidtint, vaak met wat sproetjes maar dit hoef niet persé.

Het lente/herfsttype staat prachtig in kleuren met een gouden ondertoon. In jouw kleuren zit altijd een zweem van geel.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

Voorbeelden van jouw topkleuren zijn: goudgeel, okergeel, mosterdgeel, warme groentinten, oranje, zalmroze, koraalrood, oranje, oranjerood, turkoois, warm wit, warme bruintinten, khaki, petrol, geelgroen, terracotta, cognac, smaragdgroen. Sommige van jouw kleuren zijn ook terug te vinden bij het lentetype of het herfsttype, er is enige overlap.

Evenals het lentetype doe je er als lente/herfsttype goed aan om onder je gezicht een vrij heldere kleur te dragen. Evt. gecombineerd met een neutrale kleur.

Warme, wat meer heldere kleuren doen jouw stralen en maken je energiek!!

Hele doffe kleuren doen onder je gezicht niet zo veel voor je. Je kunt dit soort kleuren het beste verhelderen met bijvoorbeeld warm wit, oranje, goudgeel, groen, etc.

Met alleen een neutrale kleur (bijv. bruin, olijf, cognac) zie je er al snel een beetje saai uit. Draag je alleen neutrale kleuren? Dan doe je er goed aan om een warme make-up te dragen, bijv. oranje of koraalkleurige lipstick en rouge. Of fris het geheel op met een van jouw wittinttinten, dit is meer crème-wit dan spierwit. En draag er goudkleurige sieraden bij.

Donkerblauw en jeanskleur zijn zgn. 'universele kleuren' die iedereen wel aardig goed staan. En kun je er de meer warme varianten van vinden dan hebben die de voorkeur. Ze dienen gecombineerd worden met warme kleuren. Bijv. donkerblauw met oranje, oker, warm groen, etc. 'Warm' jouw blauwtinten op.

Zowel het warme lentetype, het lente/herfsttype als het warme herfsttype staan het allermooist in uitgesproken warme kleuren. Het verschil zit hem in de kenmerken die op de tweede en derde plaats komen. 

Het lente/herfsttype heeft meestal een medium hoog licht-donker contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen.

Lente/herfsttypes hebben meestal medium donker haar en een vrij lichte tot normaal getinte huid. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog licht-donker contrast te kiezen. Je staat daarom bijvoorbeeld mooi in een lichte blouse met daaroverheen een medium donker vest of colbertje. Jouw licht-donker contrast is hoger dan die van het warme lentetype en lager dan die van het warme herfsttype.

Zoals ik al vertelde is het  lente/herfsttype is wel enige helderheid nodig. Deze helderheid kun je bijvoorbeeld halen uit kleding in sprekende, warme kleuren, een gouden sieraad of een mooie (bijv. oranje, een zachte tomaatrode of vrolijke koraalkleurige) lipstick en blusher.

Neem geen bruine lipstick of rouge. Die zijn te dof voor jouw.

Ook warm wit (crème) kan jouw neutrale kleuren verhelderen. Bijv. kleuren als bruin of olijfkleur worden veel sprekender met (warm) wit erbij. Spierwit staat jou minder mooi vlak bij je gezicht omdat dit een koele kleur is met een koele ondertoon.

Dit zijn de kenmerken van de drie echt warme kleurtypes:

De kenmerken van het warme lentetype zijn: 1. warm, 2. helder en 3. vrij licht (van licht tot medium donker).

De kenmerken van het lente/herfsttype zijn: 1. warm, 2. redelijk helder en 3. medium donkere kleuren zijn het mooist.

De kenmerken van het warme herfsttype zijn: 1. warm, 2. gedempt en 3. donkere kleuren staan het mooist (eventueel gecombineerd met medium donkere en/of licht kleuren).

Pocketwaaier voor het lente/herfsttype in 36 kleuren.

^ Op deze foto zie je de pocket kleurenwaaier van het lente/herfsttype in 36 kleuren.

Je ziet dat veel kleuren qua mate van 'diepte' medium donker zijn. Het donker/lichtcontrast tussen de kleuren is medium hoog. De kleuren zijn redelijk helder.

Kleurenwaaier in stof voor het lente/herfsttype.

^ Dit is de huidige kleurenwaaier met 36 stukje stof voor het lente/herfsttype (foto toegevoegd op 20 februari 2023). Kijk hier voor meer info.

Kleurenwaaier in stof voor het lente/herfsttype in 36 kleuren.

^ Kleurenwaaier in stof voor het lente/herfsttype in 36 kleuren.

Lente/herfstwaaier in stof, 36 kleuren

^ Op deze foto zie je een waaier met 36 stukjes stof voor het lente/herfsttype. Je ziet dat je je make-upkleuren ook gemakkelijk uit je waaier kunt herleiden. Dit kan zowel met de stoffen waaier als met die in luxe kunstdruk.

Halsketting voor het lentetype.

^ Deze ketting heb ik gemaakt voor het lente/herfsttype. Hij bevat heel veel vrolijke, warme kleurtjes. Ideaal dus om een saaie outfit mee op te fleuren. Het is een zgn. ‘spang’. Hij sluit achter in je nek met een klein schroefje. Je kunt hem bij mij bestellen: lees meer.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Voorbeelden van prachtige kleuren voor het lente/herfsttype. Een warme tijger- of luipaardprint staan erg leuk bij het lente/herfsttype, wanneer je er van houdt.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Topkleuren voor het lente/herfsttype.

Ketting voor het lentetype en het lente/herfsttype.

^ VERKOCHT. Deze kleurtjes zijn perfect voor het lente/herfsttype.  Met zo'n gekleurde ketting in jouw kleurtjes kun je een wat saaie outfit in één klap ophalen :-)

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Dit soort kleuren zijn perfect voor het lente/herfsttype.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Prachtige warme kleuren voor het lente/herfsttype. Bruin-, warm beige, warm taupe-, cognackleurig of naturelkleurig leer en suede staan jouw prachtig.

Lichte kleuren voor het lente/herfsttype.

^ Het lente/herfsttype heeft vaak een medium hoog licht-donker contrast.

Het kleurenpalet van het lente/herfsttype bevat ook lichte kleuren. Je kunt jouw lichte kleuren alleen beter combineren met medium donkere tot wat donkerder kleuren. Bijvoorbeeld een zalmroze top met een bruin jasje. Of in een print met iets zowel iets lichts als iets donkerders erin. Alleen lichte kleuren vlak onder je gezicht (zoals op dit voorbeeld) kunnen al gauw te flets zijn voor het lente/herfsttype. Kleding van Didi.

Licht donker contrast voor het lente-herfsttype.

^ Dit licht-donker contrast veel mooier bij het lente/herfsttype. Kleding van Didi.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Draag mooie, warme kleuren. Vooral onder je gezicht is dit erg belangrijk. Een zwarte broek en schoenen evt. kunnen wel wanner je toch graag zwart wilt dragen. Middenbruin of donkerbruin heeft echter wel de voorkeur. Kleding van Didi.

Het 6 seizoenensysteem, kleuradvies, kleurenanalyse.

^ Het 6-seizoenen systeem bestaat uit v.l.n.r.: het herfsttype, het wintertype, het lente type, het zomer/wintertype, het lente/herfsttype en het zomertype.

Het 10 seizoenen-systeem kleuradvies/ kleuren-analyse

^ Het 10-seizoenensysteem bestaat uit: boven: het lente/wintertype, het zomer/herfsttype, het lentetype, het wintertype en het lente/zomertype. Onder: het herfsttype, het zomertype, het lente/herfsttype, het zomer/wintertype en het herfst/wintertype.

Warme haarkleuren/ lente herfsttype/ kleurenanalyse.

^ Wil je je haar kleuren? Je staat als lente/herfsttype het mooiste in wat warmere haarkleuren. Van nature heeft het lente/herfsttype vaak een warme gloed in het haar. Soms is het zelfs rood. Daarom staan tinten als warm midden tot donkerblond, warm bruin of roodachtige je het beste. Evt. met warme highlights. Ik heb hierover ook een blog geschreven. De link vind je onderaan dit blog.

Omdat je het beste staat in medium donkere kleuren kun je ook voor je haar het beste niet te donkere of te lichte kleuren nemen. Ben je van nature niet rood? Dan kun je je haar beter niet tè rood kleuren. Heel licht blond haar is vaak wat te flets bij jou.

Wanneer het lente/herfsttype grijs wordt krijgt het haar in het begin normaal gesproken een wat warmere grijstint. Dit in tegenstelling tot de koele kleurtypes. Vooral het wintertype kan op den duur een prachtige witte haarkleur krijgen. Het duurt bij het lente/herfsttype vaak heel lang tot het haar echt wit is. 

Dat hun grijstint wat gelig is is voor lente/herfsttypes vaak een reden om het haar te blijven verven. Een warme middenblonde tint of een combinatie van lichtbruin met warm blond is dan vaak het mooist. Te donkere kleuren zijn nu te hard voor jou. Helemaal nu je wat lijntjes in je gezicht hebt...

Warme metaalkleuren, warme metalen.

^ Jouw beste metalen zijn warm, dus: geelgoud, roodgoud, geel roségoud, koper en brons. Ze mogen best wat glans hebben.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Ook dit zijn hele leuke kleuren voor het lente/herfsttype.

Rouge en lipstickkleuren kiezen voor het lente/herfsttype.

^ Met de oranje en koraaltinten uit je kleurenwaaier kun je gemakkelijk rouge- en lipstickkleuren kiezen voor het lente/herfsttype. Een warme tomaatrode lipstick kan ook als je een keer uit wilt pakken, neem wel een matte variant anders wordt het te heftig.

Deze kleurenwaaier kun je bij me bestellen.

Lente/herfsttype/ 6 seizoenen systeem.

^ Voorbeeld van een lente/herfsttype. Ze heeft haar haar geblondeerd. Ze zou er ook heel goed wat donkerder lowlights in kunnen doen. Dan wordt het contrast wat hoger.

Warme dierenprints voor het lente/herfsttype.

^ Warm gekleurde dierprints zoals op deze Pinterest-collage staan het lente/herfsttype geweldig.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Goede kleuren voor het lente/herfsttype.

Warm bruin combineren voor het lente/herfsttype.

^ Neem warme bruintinten (met een gele ondertoon) en combineer ze met jouw sprekende, warme kleuren voor het perfecte plaatje.

 

Kleurencombinatie voor het lente/ herfsttype.

^ In deze tas vindt je allerlei lente/herfstkleuren die je kunt gebruiken voor je kleding en accessoires. Het lente/herfsttype kan prima rood dragen, als het maar warm rood is, bijv. oranjerood, tomaatrood, steenrood, roest. Dus met een gele ondertoon.

Warme geeltinten voor het lente/herfsttype.

^ Neem warme geeltinten, ze staan je fantastisch. Ben je niet zo dol op geel? Geel is een sterke, overheersende kleur. Je kunt ook een paar gele accentjes toevoegen.

Warme rozetinten, lente/herfsttype.

^ Ook warme rozetinten kun jij prima hebben. Denk aan koraalroze, zalmroze, zacht oranjeroze, gelig oudroze.

Wil je een graag koele kleur dragen, zoals bijvoorbeeld donkerblauw of grijs? Blauw of grijs alleen gedragen maakt jou een beetje grauw. Dit kun je oplossen door er een warm gekleurde sjaal, kraag of ketting met warm gekleurde kralen bij te dragen. Zo draag je één van je topkleuren meteen bij je gezicht en ziet je huid er stralend. Draag er ook een warme make-up bij. En uiteraard goudkleurige sieraden. Ik zeg altijd dat warme kleurtypes koele kleuren moeten 'opwarmen'.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Mooie kleuren voor de lente/herfst.

Mooie kleuren voor het lente/herfsttype.

^ Mooie kleurencombinatie voor het lente/herfsttype. Op een jeans kun je het beste een mooie warme kleur uit je pallet dragen, zoals hier het oranje. Kleding van Little Soho.

Mooie kleurencombinatie voor het lente/herfsttype.

^ Dit roestbruine vest en het printjurkje vormen een mooie kleurencombinatie voor het lente/herfsttype. Kleding van Steps.

Lente/herfsttype.

^ Voorbeeld van een lente/herfsttype. Warme dierenprintjes staan jou erg leuk als je er van houdt.

Voorbeeld van een warm kleurtype (lente/herfsttype).

^ Ook deze dame bleek een lente/herfsttype te zijn. Dit is haar natuurlijke haarkleur.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Je staat het mooist in warme (edel)stenen, gecombineerd met goud.

Lente/herfstype, warme kleuren, 6 seizoenensysteem

^ Taupe is een goede neutrale kleur. Hier is een taupekleurige broek gecombineerd met mooie warme kleurtjes. Neem het liefst gelige taupe tinten.

Hoe je als lente/herfsttype zwart kunt dragen.

^ De kleur zwart komt niet voor in jouw kleurenpalet. Wil je het toch graag dragen? Draag het dan ver uit je gezicht, dus als rok, broek, schoeisel. Een combineer zwart met jouw topkleuren.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype (man).

^ Kleuren en kledingstukken voor de lente/herfstman.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype (man).

^ Ook de lente/herfstman neemt het beste warme, vrij heldere kleuren, medium donker. Goed basiskleuren zijn o.a. bruin, cognac, beige, warm taupe en olijfgroen.

Het verschil tussen een herfsttype en een lente/herfsttype.

Hier zie je het verschil tussen een herfsttype en een lentetype. Het lente/herfsttype valt er precies tussenin.

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Mooie kleurencombinatie voor het lente/herfsttype. Het warme rood en het turkoois geven 'pit' aan het bruin.

Leuke kleuren voor het lente/herfstttype.

^ Leuke kleurencombinatie voor het lente/herfstttype (het haar is wat te donker).

Hoe draag je blauw als warm kleurtype.

^ Blauw is zeker niet de eerst aangewezen kleur voor het lente/herfsttype. Moet of wil je toch graag blauw dragen? Neem dan het liefst een warmere blauwtint. Dit zijn blauwtinten die wat geel bevatten.

'Warm' koele kleuren als blauw en grijs op. Combineer ze met jouw beste kleuren. Of draag een sjaal in mooie, warme kleuren over een kleur die niet je beste kleur is.

Jeans voor het lente/herfsttype.

^ Deze oranje sjaal warme het jeansjasje op.

Jeans voor het lente/herfsttype.

^ Nog een voorbeeld van hoe je jeans op kunt warmen.

Grijs voor een lente/herfsttype.

^ Grijs is voor jou een minder mooie neutrale kleur dan neutrale kleuren als warm bruin, roest, olijf, etc. Ook grijs moet je als warm kleurtype 'opwarmen' met kleding, schoenen en sieraden in mooie warme kleuren. Op deze collage heb ik dat als voorbeeld gedaan bij een grijze broek.

Er zijn overigens koele en warmere grijstinten te vinden. Jij kunt uiteraard het beste de warmere grijstinten (met wat geel erdoor) nemen.

Jeans met een warme wassing.

^ Dit is een jeans met een warme wassing. Aan de binnenkant zie je dat de stof wat gelig is.

Jeans met een warme wassing.

^ Deze jeanskleur past mooi bij de warme kleuren.

Hoe draag je blauw als je een warm kleurtype bent?

^ Deze sjaal is ideaal voor warme kleurtypes die graag blauw dragen. Dat kan best, als je het blauw maar 'opwarmt'. Combineer blauw dan ook met jouw (warme) topkleuren. Deze sjaal bevat overwegend warme kleuren: roest, okergeel, warm wit en een beetje blauw. Verder is hij afgezet met een leuk blauw biesje. Je kunt als lente/herfsttype bij een dergelijke printsjaal ook heel goed kleding van denimstof combineren.

Jouw denim kan ook weer het beste warme wassing hebben. Je kunt dit vaak zien door de gele (of wat bruinige) wassing. Kijk aan de binnenkant van de stof. Let ook op stiksels, ritsen en knopen. Neem warme kleuren en metalen.

^ Ook paars is een zgn. 'universele kleur'. Met het oker en oranje past het perfect bij warme kleurtypes zoals jij.

Hoe kun je kleuren warmer laten lijken?

^ Deze jurk bevat zowel warme als koele kleuren. Gecombineerd met mooie, warme kleuren en goud benadruk je het warme in de print extra.

Sjaals voor het lente/herfsttype.

^  Met een leuke sjaal in jouw warme kleuren kun je gemakkelijk wat kleur toevoegen aan een neutrale kleur als bruin, grijs of blauw.

Zwart voor het lente/herfsttype.

^ Het lente/herfsttype staat niet zo mooi in zwart. Neutrale kleuren zoals middenbruin, een donkerder bruin, legergroen, kaki of olijfgroen zijn een veel beter alternatief voor jou.

Wil of moet je toch zwart dragen? Combineer het dan met een mooie kleur uit jouw kleurenpalet, zoals het zonnige geel op de foto hierboven. Kleding van Steps.

Meer lezen?

* Wil je je haar kleuren? Het lente/herfsttype staat mooi in wat warmere, middendonkere haarkleuren. Wil je meer weten over geschikte haarkleuren voor het lente/herfsttype? Lees dan dit blog.

* (Donker)blauw is voor het lente/herfsttype niet de allerbeste kleur. Wil je toch graag blauw dragen? Warm het dan op. Lees meer hierover in dit blog.

* Ken jij de methode om handige 'kledingcapsules' te maken? In dit blog een voorbeeld van een kledingcapsule in prachtige warme kleuren.

* Je kunt je lipsticks ook herleiden uit je kleurenwaaier. Lees hier hoe je dit als warm kleurtype (zoals het lente/herfsttype) doet.

* Wil je mijn Pinterest-bord over het lente/ herfsttype zien? Kijk dan  hier. Hier vindt je allerlei inspirerende afbeeldingen voor jouw kleurtype. Wist je dat je mijn pin-borden ook kunt volgen? Dan moet je even een account aanmaken op Pinterest, dan kun je een bepaald bord (of mijn account) volgen).

* Jij staat mooi in warm (gelig) bruin. Hier lees je meer over de kleur bruin.

* Blauw is zeker niet jouw beste kleur. Jij kunt al je blauw wilt dragen het beste blauw nemen met een warme ondertoon en het 'opwarmen' met warme kleuren uit je kleurenpalet. Wil je meer lezen over blauw? Lees dan dit blog.

* De meeste warme kleurtypes hebben een warme oogkleur, blauwe ogen kunnen echter zeker ook voorkomen bij de warme kleurtypes. Het herfsttype in dit blog is er een voorbeeld van. Lees meer.

* Dit lente/herfsttype was bij mij in de studio voor het arrangement 'Garderobe-planning'. Zij is ook dol op blauw en ik heb haar laten zien hoe ze blauw het beste kan gebruiken. Lees meer.

* Ben jij een lente/herfstype en wil je een handige pocketkleurenwaaier en of een e-book aanschaffen? Ik verkoop ze via mijn website. Kijk hier.

* Zoek je een kleurenwaaier met 36 stukjes stof voor jouw kleurtype? Kijk dan hier.

* Ben jij een lente/herfsttype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Dit blog gaat over de kenmerken van het (warme) lentetype. Lees meer.

* Dit blog gaat over de kenmerken van het (warme) herfsttype. Lees meer.

* Dit blog gaat over de kenmerken van het (koele) zomertype. Lees meer.

* Dit blog gaat over de kenmerken van het (koele) wintertype. Lees meer.