• darkblurbg
  • darkblurbg

Zomerkleding voor een warm herfsttype.

Gepubliceerd op: 17-05-2019

Ik hoor vaak dat de zomerperiode voor het warme herfsttype de lastigste tijd is om te shoppen. Het is inderdaad vaak lastiger om in de zomer jouw kleuren te vinden, door dat je veel donkere kleuren in je palet hebt. Toch is het echt niet zo moeilijk als het lijkt. In dit blog laat ik je zien hoe je te werk kunt gaan om als herfsttype een leuke zomergarderobe samen te stellen. Deze tips zijn uiteraard ook bruikbaar voor andere uitgesproken 'diepe' kleurtypes en kleurtypes met vrij veel donkere kleuren in het palet, zoals de diepe herfst, diepe winter, het herfst/wintertype, het heldere herfsttype en het koele wintertype en het heldere wintertype.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

Jouw beste kleuren:

Ben jij een herfsttype? Dit kleurtype wordt ook wel 'warme herfst' genoemd.

De kleuren van het warme herfsttype zijn: 1. warm, 2. gedempt en 3. vrij donker. 

Je kunt wel lichte(re) kleuren dragen, maar liever geen outfit's met alleen maar lichte kleuren. Die maken jouw al snel wat flets. Combineer jouw lichte(re) kleuren liever met een donkere kleur of met een medium en een donkere kleur.

In de herfst en de winter zijn dit soort kleuren volop verkrijgbaar en voelen ze ook 'passend'. In de zomer moet je misschien wat meer zoeken. Toch is het best gemakkelijk om ook in de zomerperiode de juiste kleuren te vinden. 

Bij de kleuren van het warme herfsttype denk je meteen aan de prachtige verkleurde bladeren in een bos of park in de herfstperiode. Daarom is het gevoelsmatig soms wat lastig om in je hoofd de switch te maken naar zomerkleding.

Toch is het best gemakkelijk als je weet waar je op moet letten. Dat bespreek ik zo aan de hand van vijf punten waar je op kunt letten.

Voorbeeld van een herfsttype.

^ De kleuren van het herfsttype zijn warm, gedempt en vrij donker.

In de zomer (en in landen met een warm klimaat) zijn we ook geneigd lichtere kleuren te dragen. Lichtere kleuren voelen dan ook koeler en vanzelfsprekender aan. Dit maakt dat het herfsttype, en ook voor andere kleurtypes met veel donkere kleuren in hun palet, het soms wat lastiger vindt om in de zomer kleding in de juiste kleuren te vinden.

Het warme herfsttype heeft vaak een redelijk hoog tot hoog licht-donker contrast. Dit houdt in dat je veel verschil in lichte en donkere elementen in je gelaat hebt. Je staat daardoor staat meestal vrij flets in een outfit met alleen lichte kleuren. Ook sta je als warm herfsttype mooi in gedempte (vergrijsde) kleuren. Te felle warme kleuren overpoweren het warme herfsttype dan ook. Draag daarom liever geen hele lichte of hele felle kleuren vlak onder je gezicht.

Licht-donker contrast voor het herfsttype.

^ Wit, crème en andere lichte kleuren maken het warme herfsttype al snel een beetje flets. Jouw kleuren kun beter wat donkerder en gedempter zijn. Dit geldt vooral voor kleding die je meteen onder je gezicht draagt.

Om er lekker zomers uit te zien kun jij als herfsttype daarom het beste jouw typische 'herfstkleuren' meteen onder je gezicht dragen (top, blouse, trui, vestje, jasje etc.) en eventueel aan het onderlichaam lichte(re) kleuren of wat fellere kleuren.

Aan het onderlichaam is het minder erg om kleuren te dragen die niet helemaal perfect voor je zijn. Neem dan het liefst wel warme lichte(re) of fellere kleuren.

Ook kun je een lichte kleur gebruiken om er contrast mee te maken. Draag er dan een donkerder laagje overheen.

Nu de vijf punten die je kunnen helpen om gemakkelijker te slagen bij het winkelen.

1. Materialen:

Ga op zoek naar luchtige kledingstukken in zomerse materialen. Deze moeten goed ademen en luchtig zijn i.v.m. de warmte. Denk aan o.a. katoen, seersucker, kant, gehaakte stofjes, viscose, linnen, stro of riet (voor een tas of hoed) zijn lekkere zomerse materialen. Materialen als wol (te warm) en kunststoffen (ademen niet) en kunnen nu opgeborgen worden.

2. Zomerse accessoires:

Ga op zoek naar echte zomerse accessoires zijn bijvoorbeeld: een leuke zonnebril, espadrilles, slippertje, sandaaltjes, een strohoed, sieraden van schelpen of  een rieten tas.

Neem gouden sieraden, gecombineerd met bijvoorbeeld oranje of groene steentjes of met warme (gelige) parels.

Een zomeroutfit in warme kleuren, voor het herfsttype.

^ Voorbeelden van zomerse kleding en accessoires. Donkerbruin staat het herfsttype mooi vlak onder het gezicht. Het jeans-shortje heeft ook een donkerder kleur.

3. Zomerse printjes:

Bij het begrip zomer denken aan woorden als 'strand' en 'tropisch', 'nautisch', 'Ibiza'. Neem sieraden en prints met bijvoorbeeld ankertjes, zonnebrillen, zomerse bloemen, tropische bloemen en tropisch fruit, zeesterren, flamingo's, schelpen, palmbomen en vlinders er op. Het herfsttype neemt haar prints liever niet te licht.

4. Frissere kleurtjes: 

In de zomer gebruiken we sneller wit, felle en frisse kleurtjes. Dit heeft te maken met het zonlicht. Neem daarom dus eens een lichte broek of rok, of nagellak in een iets fellere kleur dan normaal. Neem in de zomer dus eens een wat fellere oranje nagellak. Of een kledingstuk in zalmroze, warm geel of warm groen. Crème staat jou mooier als spierwit.

Voorbeeld van pastels: de warme herfst kan de kleur 'Peach Fuzz', een warme pastelkleur, het beste combineren met donkerder kleuren.

Deze perziktint maakt het herfsttype wat flets in het gezicht als ze het bijvoorbeeld als trui of t-shirt dragen. Creëer als herfsttype liever een hoger contrast door er een donkere laag (jasje, vest, hesje of gilet i.o.d.) overheen te dragen. Bruin, olijfgroen en goud passen er heel goed bij. 'Peach Fuzz' kan de kleuren van het herfsttype wel zomerser maken. Hun kleurenpalet is namelijk vrij donker en gedempt van zichzelf. Ze kunnen daarom ook beter wat gedemptere pastels nemen. Dit soort pastels noemen we poederpastels.

Zomerkleding voor het warme herfsttype.

^ De Pantone-kleur van 2024 is Peach Fuzz. Een lichte, warme perziktint. Geschikt dus voor warme kleurtypes. Draag dit soort lichte kleuren liever niet alleen, maar combineer hem in laagjes met donkere of donkerder kleuren.

5. Typisch zomerkleding:

Er zijn natuurlijk ook kledingstukken die typisch zomers zijn. Denk hierbij aan luchtige kleding met korte mouwen, hemdjes, korte broeken, mouwloze jurkjes, een bikini etc.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Olijfgroen is een hele mooie kleur voor het warme herfsttype.

Je kunt als herfsttype beter geen witte kleding vlak onder je gezicht dragen, maar een witte broek kan best. Neem als herfsttype liever een wat geliger wit dan spierwit. Deze broek heeft een offwhite tint. Of neem bijvoorbeeld een zandkleurige of beige broek. Een lichte(re) broek of rok geeft meteen een lekker zomers gevoel!

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Gedempt oranje staat jouw prachtig. Evenals roestbruin en cognackleur. Met oranje fleur je je zomergarderobe meteen lekker op.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Voorbeelden van feestelijke accessoires in warme, gedempte kleuren. Leuk voor een zomers feestje.

TIP: Draag over de zalmkleurige body een donkerder laagje.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Deze zomerjurkjes in leuke printjes heb ik gecombineerd met bijpassende sieraden in warme kleuren. Ze zijn allemaal perfect voor het warme herfsttype, doordat ze niet erg licht zijn en warme kleuren bevatten.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Leuke, zomerse kledingsetjes voor het warme herfsttype.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Warme (gelige) groentinten staan jou geweldig. Hier allerlei leuke en geschikte printjes. Er staan ook wat fellere en lichtere groentintjes bij. Soms heb je daar gewoon even behoeft aan!

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Neem jouw zomerschoenen in warme kleuren.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Mooie kleuren voor het warme herfsttype. Kleding van Shoeby.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Een oranje topje met een zwart shortje kan prima. Draag liever geen zwart direct onder je gezicht. Donkerbruin staat jou veel beter. Kleding van Shoeby.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Jurkje in een warme, donkere print. Kleding van Shoeby.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Luchtig pakje in een diepe olijftint. De gympjes maken het geheel lekker zomers. Kleding van Shoeby.

Zomerkleding vinden voor het herfsttype.

^ Warme groentinten staan het herfsttype geweldig. Kleding van Shoeby.

Wat draag je als herfsttype in de zomer?

^ Dit topje van Steps is fantastisch voor het warme herfsttype.

Wat draag je als herfsttype in de zomer?

^ Leuk zomers setje voor een herfsttype. Foto: Steps.

Wat draag je als herfsttype in de zomer?

^ Zomerse maxi-jurk in kleuren die het warme herfsttype geweldig staan. Te koop bij Didi.

Okergele top voor het herfsttype,

^ Okergele tuniek (Serena) van de Bijenkorf, merk BA&SH. Combineer hem met een donkere kleur uit je palet.

Kleurenwaaier '2-sides' van het warme herfsttype.

^ Kleurenwaaier '2-sides' van het warme herfsttype. Deze handige pocket-waaier in luxe kunstdruk heeft aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 kleurnuances.

Meer lezen?

* In dit blog vind je alle kleurtypes met het kenmerk 'diep' in hun rijtje.

* Wil je meer lezen over het warme herfsttype? Kijk dan hier.

* Wil je graag blauw dragen als herfsttype? Dan moet je je blauw 'opwarmen'. Lees hier hoe je dat doet.

* Zoek je een handige kleurenwaaier voor het warme herfsttype? Kijk dan hier voor pocketwaaier in 36 of 48 kleuren of hier voor de pocketwaaier die aan twee kanten bedrukt is. Of wil je er eentje met 36 stukjes stof? Kijk dan hier.

* Wil je meer voorbeelden zien van hoe je een leuke zomerse outfit maakt? Kijk dan hier.

* Warme groentinten (met een gele ondertoon) staan jouw het mooist. Lees hier meer over de kleur groen.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies (M/V). Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.