• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het herfsttype (warme herfst).

Gepubliceerd op: 08-07-2017

Het 'herfsttype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het 12 seizoenen-systeem wordt dit kleurtype het 'warme herfsttype' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het warme herfsttype zijn in volgorde van belangrijkheid 1. warm, 2. donker en 3. gedempt. Dit blog is het vierde van een reeks over alle bekende kleurentypes.

Kleuren en kleding voor het herfsttype.

^ Ben jij ook een warm herfsttype? Dan sta jij het mooist in warme, gedempte, meer donkere kleuren. Jouw kleuren hebben een rijke, gouden toon. De warme, rijke kleuren van het herfsttype doen ons denken aan een herfstbos. Ben jij geanalyseerd als een herfsttype? Dan ben jij een zogenaamde 'warme herfst'.

Kleuren en kenmerken van het warme herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor het warme herfsttype.

Kleuren en kleding voor het warme herfsttype met rood haar.

^ Kleuren voor het warme herfsttype.

Ben jij ook een warm herfsttype? Bij de kleuren van het warme herfsttype denk je meteen aan de prachtige verkleurde bladeren in een bos of park in de herfstperiode.

Beroemde herfsttypes.

^ Hier zie je mij met een poster van bekende herfsttypes zoals: Julia Roberts, Suzan Sheridan, Woody Allen, Julia Moore, Sophia Loren, Beyoncé, Jennifer Lopez, Whitney Huston en Jessica Alba.

Het herfsttype wordt ook wel 'pure herfst', 'warme herfst', 'warm autumn' of 'true autumn' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het herfsttype verschillende namen.

Het warme herfsttype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats wat donkerder en ten derde gedempt zijn. Neem je kleuren dus het liefst van medium donker tot donker of combineer een lichte kleur uit je kleurenpalet altijd met iets donkerders. Draag liever niet alleen lichte kleuren in dezelfde outfit, dit staat vaak wat flets bij het warme herfsttype. Ook hele felle kleuren zijn niet erg geschikt, ze zullen je 'overpoweren'. Helemaal vlak onder het gezicht. Eventueel kun je aan je onderlichaam kleuren dragen die minder geschikt voor je zijn.

Donker/lichtcontrast van het warme herfsttype: Het herfsttype heeft over het algemeen een vrij hoog donker/licht contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Herfsttypes hebben meestal vrij donker haar, vrij donkere ogen en een lichte huid. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog tot hoog licht-donkercontrast te kiezen. Je staat daarom bijvoorbeeld mooi in een lichte of medium donkere blouse met daaroverheen een donker vest of colbert. 

Kleurenwaaier voor het warme herfsttype in 48 kleuren.

^ Handzame pocketwaaier in 48 kleuren voor het (warme) herfsttype. Je ziet dat de kleuren warm, gedempt en overwegend donker zijn. Uiteraard bevat de waaier ook lichte kleuren, maar die kun je beter combineren met donkere kleuren. De pocketwaaier meet 14 cm rond. In elkaar geschoven is hij slechts 7 bij 2 cm, dus super gemakkelijk mee te nemen... Te bestellen bij Style Consulting. De link vindt je onderaan dit blog.

Met zo'n handige kleurenwaaier hoef je nooit meer te twijfelen of een kledingstuk bij je past. De herfstwaaier is een afspiegeling van 48 van jouw beste kleuren. Je kunt echter bij wijze van spreken wel 480 kleuren hebben…

Jouw topkleuren zijn in volgorde van belangrijkheid:

- 1. warm,

- 2. vrij gedempt en

- 3. donker.

Twijfel je of een kleur bij jouw kleurtype past? Leg dan de uit elkaar geschoven kleurenwaaier op het kledingstuk. Er moet een harmonie ontstaan tussen het kledingstuk wat je wilt aanschaffen en de waaier. 'Stoten' de kleuren elkaar af dan is de kleur niet geschikt voor jou.

Een aantal van de favoriete kleuren voor het herfsttype zijn warme aardetinten zoals: warme bruintinten, mahonie, goudgeel, maïsgeel, warm groen, petrol, olijfgroen, mosgroen, avocado, roestbruin, gedempt oranje, cognac, perzik, khaki, abrikoos, terracotta, warm bordeaux, warm grijs, mosterd, zalm, turkoois, koraal en warm wit. Neem het liefst gedempte (gedekte) kleuren. Ook je pastels zijn wat gedempter. Combineer jouw pastelkleuren met donkere kleuren.

Gedempt houdt in dat de kleuren met wat grijs of bruin gemengd zijn. Hierdoor verdwijnt de helderheid. Verder is het voor jou heel belangrijk is dat je kleuren een warme 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er veel geelpigment in je kleuren zit. In koele kleuren zit veel blauwpigment. Koele kleuren staan het herfsttype niet mooi. Ze maken je gezicht grauw.

Het warme herfsttype heeft  een warme kleuring. Met een warme oogkleur zoals: groene, warm bruine (zoals hazelnoot en amber), groenblauwe, bruingroene of grijsbruine ogen. Ook blauwe ogen kunnen voorkomen, ze zijn dan staalblauw.

Herfsttypes hebben meestal een warme haarkleur, donker honingblond, roodtinten en warme bruintinten komen bij het warme herfsttype het meeste voor.

Het warme herfsttype heeft meestal een vrij lichte, warme huidtint (bijv. ivoorkleurig, licht perzikachtig, warm beige, vaak met sproetjes). De uitstraling van het herfsttype is warm, energiek en rijk.

Hieronder zie je een Pinterest-collage met een aantal kleuren voor het warme herfsttype:

Voorbeelden van kleuren voor het warme herfsttype.

Nog een collage die ik voor warme herfsttype gemaakt heb:

Voorbeeldkleuren voor het warme herfsttype.

^ Zoals je kunt zien zijn de kleuren van het herfsttype warm, donkerder en vrij gedempt.

Vermijden: Neem als herfsttype liever geen koele tinten zoals framboosroze, koel grijs, zilver, citroengeel, zuiver wit, etc. direct onder je gezicht. Ze maken je huid grauw of onrustig. Ook hele lichte kleuren zoals pastels, felle koele kleuren zoals fuchsia, helder citroengeel, knalroze en helder blauw etc. kun je beter niet voor jezelf uitkiezen, ze maken je huid grauw. 

 

Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

^ Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

^ Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

Voorbeelden van warm metaalkleuren/ metalen.

^ Voorbeelden van warme metaalkleuren. Het warme herfsttype neemt het liefst de meer donkere en matte varianten van goud, brons en koper. Verderop in dit blog vind je hierover meer uitleg.

Verschillen tussen het 'warme herfsttype' en het 'warme lentetype'. Beide kleurtypes zijn duidelijk warm, maar de kleuren van het warme herfsttype zijn een stuk donkerder en gedekter dan die van het warme lentetype. Het warme lentetype staat mooier in lichtere en fellere kleuren die ook duidelijk warm zijn.

Ook de haarkleur, de make-up, metalen en leerkleuren van het warme herfsttype dienen dezelfde kenmerken te hebben: warm, vrij donker en niet te helder (fel) dus.

De herfst- en de winterperiode zijn voor het warme herfsttype de gemakkelijkste seizoenen om te shoppen. In deze periode zijn jouw kleuren het beste verkrijgbaar. Ga in deze periode voor winterse materialen als wol, imitatie bont, leer, suède etc. In de lente- en de zomerperiode is het voor het warme herfsttype iets lastiger om kleding in de goede kleuren te vinden. Ga dan voor dunnere, koele materialen en combineer je donkere kleuren met lichtere kleuren uit je kleurenpalet. Het is vaak handig om in de herfst- winterperiode vast simpele t-shirts en andere kledingstukken in dunnere materialen aan te schaffen omdat ze dan wel verkrijgbaar zijn.

Warme haarkleuren.

^ Het warme herfsttype heeft van nature vaak warmbruin, donker honingblond, roodbruin of rood haar. Ook donkerbruin en warm kastanjebruin haar komen vaak voor.

Wil je je haar verven? Het is belangrijk dat je een haarkleur kiest waar warmte in zit. Ben of was je van nature rood dan staan roodtinten je prachtig. Heb je geen rood haar neem dan liever een warme bruintint. Hierboven zie je voorbeelden van warme haarkleuren. Vooral de meer donkere en rode tinten zijn heel geschikt voor het warme herfsttype. Koel blond, assige tinten en te lichte kleuren... ze doen jou als herfsttype allemaal geen goed.

Het warme herfsttype.

^ Herfsttype met een mooie, warme haarkleur. Jouw beste kleuren zijn warm, vrij donker en gedempt. Kleding van Didi.

Wanneer het herfsttype grijs wordt krijgt het haar meestal een warme grijstint met een gelige gloed. Dit is vaak een reden voor herfsttypes om het haar lang te blijven verven. Een warme tint is dan vaak het mooist, ga wat lichter dan voorheen. Te donkere haarkleuren zijn te nu hard voor jouw en accentueren de lijntjes in je gezicht. 

Warm bruin is een geweldige neutrale kleur voor het warme herfsttype. Je kunt het beste bruintinten van medium donker tot donkerbruin nemen. Lichte bruintinten (bijv. camel, beige en kaki) kunnen ook, maar combineer ze wel met donkere kleuren. Combineer jouw bruintinten met jouw warme accentkleuren of draag een mooie warm gekleurde lipstick en rouge als je alleen bruintinten draagt. Oranjebruine lipstick en rouge staan je geweldig. 

Naast bruintinten zijn ook camel, ivoor, goudkleur en warme taupetinten zijn geweldige kleuren voor jouw basisstukken. Koel (blauwachtig) grijs is niet zo geschikt voor het herfsttype, je kunt wel warm grijs nemen (met een gele zweem). Lees meer in dit blog over de kleur grijs.

^ Op deze collage zie je allerlei prachtige kleuren, geschikt voor het warme herfsttype.

Rouge en lipstick-kleuren kiezen voor het herfsttype.

^ Met je kleurenwaaier kun je gemakkelijk kleuren uitkiezen voor jouw kleurtype. Isoleer de oranje- en warme bruintinten uit je waaier en zoek kleuren die hier mooi bij matchen. Ze hoeven uiteraard niet precies hetzelfde te zijn.

Kleurenwaaier in 36 kleuren in stof. 

^ Kleurenwaaier met stofstaaltjes in 36 kleuren voor het herfsttype. Te koop bij Style Consulting, lees meer.

Het warme lentetype staat het mooist in warme, glanzende en vrij lichte metalen. Glanzend, lichtgekleurd geelgoud is het mooist. Een gelige, glanzende rosé kan ook heel mooi staan! Licht brons en licht koper zijn ook geschikt voor het warme lentetype.

Het warme herfsttype staat daarentegen mooier in wat donkerder en gedemptere metalen. Jouw metalen kunnen het beste wat donkerder en matter zijn. Denk aan roodgoud, geelgoud, oudgoud, antiekgoud, brons, koper. Naast metalen sieraden staan houten sieraden of sieraden met houten elementen jou als herfsttype ook erg goed!

Wat draag je als herfsttype in de zomer?

^ Het herfsttype vindt de zomer vaak de lastigste periode om te shoppen. Toch valt het reuze mee om je ook in de zomer leuk te kleden, in jouw kleuren. Onderaan dit blog een link met tips.

Ik krijg vaak vragen over de kleur blauw voor de warme types. Blauw is niet direct een kleur voor de warme kleurtypes zoals het herfsttype. Dit komt uiteraard doordat er veel blauwpigment in zit. Toch kun je als warm herfsttype de kleur donkerblauw prima dragen, bijvoorbeeld aan het onderlichaam (als broek, jeans, rok, tas, riem, schoeisel). Ook kun je het meteen onder je gezicht dragen mits je donkerblauw dan combineert met één van je topkleuren zoals okergeel, gedempt oranje, roest, petrolgroen, steenrood of een warme groentint.

Deze sjaal is ook ideaal:

Sjaal met roest, blauw en oker.

^ Deze sjaal bevat als ondergrond de kleur roest, en verder blauw, wat wit en okergeel en combineert daardoor mooi met jouw herfstkleuren. Ook mooi om op bijv. een blauwe trui, een blauw vest, een spijkerjasje of een blauwe jurk te dragen. Maar hij kan ook heel mooi op okergeel of op warm wit.

Draag je hem op blauw (niet meteen een warme kleur) dan heb je door een dergelijke sjaal toch een warme kleur bij je gezicht. Deze sjaal is bij mij te koop voor € 16,95: Kijk hier.

Meer lezen?

* In dit blog handige oplossingen die ik heb bedacht voor een klant (ook een warm kleurtype) die dol is op donkerblauw, lees meer

* Of lees dit blog met oplossingen voor het dragen van de kleur blauw voor warme kleurtypes lees meer.

* Het warme herfsttype staat het mooist in warme groentinten zoals olijfgroen, petrol, mosgroen, bosgroen. Dit zijn groentinten die veel geelpigment bevatten. Lees hier meer uitleg over de verschillende tinten groen.

* Ken jij de methode om handige 'kledingcapsules' te maken? In dit blog een kledingcapsule in prachtige warme kleuren.

* Je kunt je lipsticks ook herleiden uit je kleurenwaaier. Lees hier hoe je dit als warm kleurtype doet.

* Ben jij geen herfsttype maar een lentetype? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over het mannelijke herfsttype? Kijk dan hier.

* Zijn de kleuren van het lentetype net iets te helder en te licht voor jou? En de kleuren van het herfsttype weer net wat te gedempt? Moet je echter wel uitgesproken warme kleuren hebben? Dan ben je waarschijnlijk een lente/herfsttype. Lees meer.

* In dit blog lees je hoe je je als herfsttype ook in de zomer gemakkelijk kunt kleden in jouw kleuren.

* Het herfsttype staat prachtig in warme geeltinten. Wil je meer lezen over geeltinten die jou staan? Kijk hier.

* Het herfsttype staat prachtig in warme, zalmachtige rozetinten. Wil je meer lezen over rozetinten die jou staan? Kijk dan hier.

* Het herfsttype staat prachtig in warme groentinten. Wil je meer lezen over groentinten die jou staan? Kijk dan hier.

Hier kun je mijn Pinterest-bord van het 'warme herfsttype' bekijken of volgen. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* NIEUW: Ik heb nu ook 20 verschillende pocket-kleurenwaaiers die aan twee kanten bedrukt zijn. Ze hebben aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant zie je 160 kleurnuances van de kleuren aan de voorkant. Lees meer.

* Zoek je een pocketkleurenwaaier (in 36 of 48 kleuren) of e-book boordevol informatie voor het herfsttype? Kijk dan hier.

* Zoek je een kleurenwaaier en/of met 36 stofstaaltjes? Kijk dan hier.

* Wil je een accessoire kopen voor het herfsttype? Kijk dan hier. 

* Het herfsttype kan ook blauwe ogen hebben zoals Welmoed in dit blog.

* Naast het warme herfsttype kennen we ook het 'neutrale herfsttype' lees meer en het 'diepe herfsttype' lees meer.