Blauw is een geliefde kleur. Het staat onder andere voor rust, stabiliteit en betrouwbaarheid. Primair blauw is een duidelijk koele kleur en daardoor zeer geschikt voor het zomertype en het wintertype. Toch zijn er gelukkig ook varianten voor de warme kleurtypes.
Blauw is de kleur van de lucht en de oceanen. Blauw is de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand.
Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie, eerlijkheid, vastberadenheid en betrouwbaarheid. Met blauwe kleding straal je evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit.
Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.
Een uitkomst voor sollicitaties, verkoopgesprekken, maar ook bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Mocht je deze voor je willen winnen.
In een blauwe ruimte wordt je productief. Meer associaties op de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijkheid, waarheid. Maar ook conservatief, kalmte, koude, weinig emotioneel, status en macht.
De kleur blauw werkt kalmerend en verzachtend en is een koele, rustige en neutrale kleur. Het is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuïtie. Ook is blauw de kleur van de hemel. Door de tijden heen en bij alle culturen is de hemel de verblijfplaats van goden en godinnen. In de klassieke oudheid was blauw een bovenaardse kleur. Dit omdat het de kleur van de oppergod was. In latere tijden werd het de kleur van de adel omdat men vond dat deze verheven waren boven het gewone volk.
Is blauw jouw lievelingskleur? Dan blijf je meestal kalm en nuchter. Je hebt een vreedzaam karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Verder ben je trouw, eerlijk, verstandig en werk je hard.
De kleuren rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren. Rood en geel vinden we aan de warme kant van de kleurencirkel en blauw bevindt zich aan de koele kant.
^ Voor elke kleurtype zijn er wel blauwtinten te vinden. Blauwtinten zijn net als alle kleuren onder te verdelen in: warmere blauwtinten, koele blauwtinten, heldere blauwtinten, gedempte blauwtinten, lichte blauwtinten en diepe (donkere) blauwtinten.
^ Voorbeelden van koelere blauwtinten. Deze blauwtinten bevatten geen geel.
^ Voorbeelden van warmere blauwtinten. Deze blauwtinten bevatten wel geel. Des te meer geel het blauw bevat, des te groeniger het blauw wordt.
^ Primair blauw is de meest koele kleur die er te vinden is. Daardoor is de kleur blauw volop te vinden in de kleurenpaletten van de koele kleurtypes.
Kunnen de warme types dan geen blauw dragen?
Dit kan zeker wel. De beste blauwtinten voor de warme kleurtypes hebben een beetje warmte (geel) in zich. Koele blauwtinten hebben daarentegen geen geel in zich. Ook kunnen de warme kleurtypes hun blauw 'opwarmen' door er een warme kleur uit hun kleurenpalet bij te combineren.
Universeel blauw:
^ De blauwtint van de KLM is een beetje gelig. Het is een zgn. unversele kleur. vadaar dat alle stewardessen er behoorlijk goed in uitkomen.
^ De beste blauwtinten voor het 'koele zomertype' zijn naast uiteraard koel, gedempt en liever niet te donker.
^ Het zomertype staat het mooiste in koele, gedempte (vergrijsde) blauwtinten. Neem ze niet te donker.
^ De beste blauwtinten voor het 'koele wintertype' zijn naast uiteraard koel, helder en lopen van licht ijsblauw naar donkerblauw.
Het 'koele wintertype' staat het mooist in koele, heldere kleuren. Hun beste lichtblauw is dan ook een ijstint. Het staat meestal wel het mooist om je lichte kleuren te combineren met iets donkers. Dit omdat het koele wintertype meestal redelijk veel donker/lichtcontrast in haar uiterlijk heeft.
^ De beste blauwtinten voor voor het 'warme lentetype' zijn iets warmer, helder en het liefst vrij licht. Er zit dus wat geel door deze blauwtinten. Op dit voorbeeld allerlei blauwtinten voor het lentetype. Je ziet dat de helder zijn en soms wat neigen naar bijvoorbeeld turkooisblauw, aquablauw en lavendelblauw.
Wil je als lentetype een koele blauwtint dragen? Warm de blauwtint dan op door er bijvoorbeeld geel of oranje bij te dragen. En combineer er een warme make-up en gouden sieraden bij.
^ Ook de blauwtinten voor het 'warme herfsttype' zijn wat gelig. Soms neigen ze naar petrolblauw. Verder zijn ze gedempt en het beste wat donkerder. Herfsttypes kunnen ook lichte kleuren dragen, maar dan gecombineerd met donkerder kleuren. Bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker jasje er over.
Wil je als herfsttype een koele blauwtint dragen? Warm de blauwtint dan op door er bijvoorbeeld goudgeel, roestbruin, groen, bruin of oranje bij te dragen. En combineer er een warme make-up en gouden sieraden bij.
^ Het 'diepe herfsttype' staat het mooist in donkere, wat warmere blauwtinten.
Het 'diepe wintertype' staat het beste in donkere, redelijke heldere blauwtinten. Jouw sprekende kleuren bevatten wat zwart.
^ Het 'lichte zomertype' staat het mooist in lichte, redelijk koele blauwtinten. Ze mogen iets helderder zijn dan die van de koele zomer.
^ Lichtblauw is erg mooi bij het lichte zomertype.
^ Ik ben zelf een licht zomertype en dol op de kleur blauw.
^ Het 'lichte lentetype' staat het beste lichte, heldere en redelijk warme blauwtinten. Soms neigt jouw blauw wat naar groen/blauw, licht turkoois, zeeblauw, aqua of zit er een zweem van lila door.
^ Het 'heldere wintertype' staat het mooist heldere, vrij koele blauwtinten (links). Neem ijspastels als je lichte kleuren kiest.
Het 'heldere lentetype' staat het beste in heldere, vrij warme blauwtinten (rechts). Neem ijspastels als je lichte kleuren kiest.
^ Een mooie blauwtint voor het heldere wintertype.
^ Het 'neutrale herfsttype' staat het beste in gedempte, vrij warme, medium donkere blauwtinten (links).
Het 'neutrale zomertype' staat het mooiste in gedempte, vrij koele, medium donkere blauwtinten (rechts).
^ Voorbeelden van blauwtinten voor het neutrale zomertype. Jouw blauwtinten moeten gedempt zijn, er zit wat grijs doorheen.
^ Blauwtinten en groentinten voor het neutrale herfsttype. Jouw kleuren moeten gedempt zijn. Dit houdt in dat er wat grijs doorheen gemengd is.
* De warme kleurtypes moet hun blauw 'opwarmen' met een mooie warme kleur uit hun kleurenpalet. Lees hier hoe je dit doet.
* Marineblauw is een zgn. 'neutrale kleur' die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'. In dit blog laat je handige voorbeelden van kledingcombinaties zien.
* Heb jij al een little blue dress? Een blauw jurkje staat iedereen! Lees meer.
* Heb je altijd al willen weten welke kleuren jou laten stralen? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.
* Wist je dat er zgn. 'universele' kleuren zijn? dit zijn kleuren die iedereen behoorlijk goed staan. Lees meer.
* Groen kan warm en koel zijn. Lees meer.
* Wil je weten welke roodtint jij het beste kunt kiezen? Lees meer.
* Geel is de minst geliefde kleur, toch kan iedereen geel hebben, als je maar weet welke tint. Lees meer.
* Wit kan warm, koel of neutraal zijn. Lees meer.
* Taupe is een fijne basiskleur en iedereen kan deze kleur dragen. Lees meer.
* Grijs is er voor alle kleurtypes. Lees meer.
* Roze heeft de naam romantisch te zijn, maar dat hoeft niet. Roze kan ook extreem of stoer zijn, vooral felroze! Lees meer over de kleur roze.