Geregeld krijg ik de vraag wat nou precies basiskleuren zijn. De term 'basiskleuren' wordt vaak verwisseld met de term 'neutrale kleuren'. Neutrale kleuren zijn de onopvallende non-kleuren, zoals bruin, grijs, donkerblauw, zwart, wit, beige, etc. Basiskleuren zijn de meer opvallende kleuren. Deze kleuren komen in elk kleurenpalet voor, maar kleuren zijn voor elke kleurtype net weer wat anders. Basiskleuren zijn behoorlijk sprekend en doen daardoor veel voor onze teint, ogen en haren. We onderscheiden 12 verschillende basiskleuren.
Deze 12 kleuren komen uit de kleurencirkel van Johannes Itten. Deze kleuren worden gebruikt voor verf voor kunstenaars.
Het zijn:
1. rood,
2. geel,
3. blauw,
4. oranje,
5. groen,
6. violet,
7. geeloranje,
8. roodoranje,
9. roodviolet,
10. blauwviolet,
11. blauwgroen,
12. geelgroen.
Ittens kleurencirkel is gebaseerd op het subtractief kleursysteem, waarmee wordt bedoeld dat verf bepaalde kleuren uit het invallende licht absorbeert.
De kleurencirkel van Itten bevat naast de primaire kleuren rood, geel en blauw en de secundaire kleuren oranje, groen en violet ook nog de zes tertiaire kleuren geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen en heeft dus in totaal twaalf kleuren.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).
De tertiaire kleuren ontstaan uit menging van een primaire en een secundaire kleur zijn: geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen.
In de kleurenleer is het inmiddels bekend dat de door Itten genoemde kleuren niet geheel correct zijn voor wat betreft de keuze van de primaire verfkleuren. Optimale menging is bij het complement niet mogelijk.
In latere jaren werd echter duidelijk dat de primaire kleuren van Itten niet de werkelijke primaire kleuren zijn, maar deze slechts benaderen. Rood is bijvoorbeeld geen echte primaire kleur, wel het roze, paarsachtige magenta van het pigment chinacridon. Deze fout heeft tot gevolg dat met de primaire kleuren van Itten geen goed paars gemengd kan worden. Niettemin zijn de subjectieve kleurervaringen die Itten in zijn boek presenteert (bijvoorbeeld de zeven kleurcontrasten) nog steeds erkend als een zinvolle beschrijving voor studenten. (Bron: Wikipedia).
^ Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan. Er zijn 12 basiskleuren. Wat jouw basiskleuren precies zijn is afhankelijk van welk kleurtype je bent.
Bij de heldere kleurtypes zijn de basiskleuren heel fel, bij de gedempte kleurtypes zijn ze gemengd met wat grijs.
^ Onze basiskleuren doen enorm veel voor ons.
Bij dit zomertype zie je dat de blauwe sjaal haar ogen, teint en haren helemaal ophaalt!
^ De kleuren oranje en oranjerood staan dit lente/herfsttype prachtig!
^ Mintgroen is een hele mooie kleur voor het zomertype.
^ Een basiskleur hoeft niet persé heel helder te zijn. Deze lila en rozetinten staan mij heel mooi.
^ Paars en lila zijn mooie basiskleuren voor een zomertype.
* Een accentkleur is een felle basiskleur. Met een accentkleur kun je je outfit vrolijker maken. In dit blog lees je hoe je accentkleuren het beste kunt toepassen in je kledingcombinaties.
* Neutrale kleuren zijn de zgn. 'non-kleuren'. Ze zijn onmisbaar in je garderobe. In dit blog lees je wat precies neutrale kleuren zijn.
* Wit kun je ook heel mooi dragen in de winterperiode. Je neemt dan het beste mooie, winterse materialen. Lees meer.
* Wil jij nu wel eens weten wat jou beste kleuren zijn? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.
* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.
* Ben jij dol op blauw? Lees hier alles over de verschillende tinten blauw voor alle kleurtypes.
* Petrol is een blauwgroene kleur. Het is een zgn. 'universele kleur', dat wil zeggen dat het een kleur is die iedereen behoorlijk goed staat. Lees meer.
* Ken jij jouw kleurtype en wil je weten welke lipstickkleur jou staat? Lees meer.
* Denk je dat geel jou ECHT niet staat? Voor iedereen is wel een mooie geeltint te vinden. Lees meer.
* Wil je meer lezen over welke rozetinten voor jou het beste zijn? Lees meer.
* Wil je meer lezen over de kleur paars? Kijk dan hier.
* Rood is een kleur die iedereen staat, als je maar weet welke roodtint je moet kiezen. Lees meer.
* Heb jij verkeerde kleuren in je kast hangen en wil je weten hoe je een kleur warmer of koeler kunt laten lijken? Lees meer.
* Denk jij dat groen altijd een warme kleur is? Dat is niet zo! Ook koele types kennen groen dragen. Lees meer.