Heel vaak krijg ik de vraag of je een ander kleurtype kunt worden in de loop van je leven. Deze vraag ontstaat dan meestal doordat vrouwen zich niet meer thuis voelen bij het kleurtype waarin ze jaren geleden geanalyseerd zijn. Het antwoord is helaas niet eenduidig. Vaak verandert er inderdaad wat, maar dit is niet persé het geval. Je kunt ook hetzelfde kleurtype blijven. Naarmate we ouder worden wordt onze kleuring heel langzaam minder intens. Dit komt o.a. door hormonale veranderingen in ons lichaam. Ook wordt ons haar grijs, hetgeen uiteraard een ander totaalbeeld dan voorheen oplevert. Ook wordt de tint van onze huid en ogen meestal zachter en minder sprekend als we ouder worden. Verder kunnen ook onze wenkbrauwen een stuk lichter of grijs worden. Over het algemeen worden we dus lichter en soms ook zachter van kleur.
Wanneer dit het geval is kan het ook zo zijn dat je destijds ook al eigenlijk niet bij één van de vier types uit dit systeem paste. Toen het vier-seizoenensysteem nog algemeen gangbaar was moesten collega's het met deze 4 types doen. Het gebeurde vaak dat de analyse niet helemaal juist was. Eigenlijk kijken we als we in vier seizoenen analyseren vooral naar warm en koel.
Lente: warm, licht ,helder.
Herfst: warm, donker, gedempt.
Zomer: koel, licht gedempt.
Winter: koel, donker, helder.
Tegenwoordig zijn de systemen bij kleurenanalyses veel uitgebreider dan ze vroeger waren. Ik kijk exact hoe warm, koel, licht, donker, helder of gedempt jouw kleuren precies moeten zijn. En daarin zijn enorm veel combinaties mogelijk.
Tegenwoordig kijken we als we de analyse goed willen doen naar de volgende zes kleurkenmerken.
1. koel en 2. warm,
3. licht en 4. donker/diep,
5. helder en 6. gedempt.
Deze kenmerken zijn steeds twee uitersten. Ikzelf beschik over zes kleurkragen om te kunnen vergelijken.
^ Ik laat jou de verschillen zien van met behulp van deze zes kleurenkragen. De 6 kragen vergelijk ik met elkaar. Daarbij kijken we wat de verschillende kragen doen met jouw teint, oogkleur en haarkleur (mits je haar niet gekleurd is).
We onderzoeken samen wat je 'dominante kleurkarakteristiek' is en welke verder nog belangrijk voor jou zijn. Hierbij kunnen heel veel. volgordes ontstaan en deze vertaal ik naar één van de 26 kleurtypes.
Nadat we jouw belangrijkste kleurkenmerken bepaald hebben laat ik je zien ik je welk kleurenpalet perfect bij jouw unieke kleuring aansluit. Er zijn enorm veel variaties mogelijk, ik werk dan ook met 26 verschillende kleurtypes.
Je bent bijvoorbeeld niet echt een warm of koel kleurtype, maar valt hier net tussenin. Dit noemen we dan een neutrale kleuring. Deze kleurtypes werden bij het vier seizoenen systeem gemist.
Of je staat heel mooi in de meer donkere of juist lichte kleuren. Of je kleuren moeten heel helder of juist heel gedempt zijn.
Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben inmiddels 59 jaar. Vroeger was ik een koel (puur) zomertype, maar tegenwoordig ben ik opgeschoven naar het lichte zomertype. Ik begin een klein beetje grijs te worden, maar er nog niet aan toe om mijn haar niet meet te kleuren. Daarom laat af en toe highlights in mijn eigen asblonde haarkleur zetten.
Hier kun je het verschil tussen de koele zomer en de lichte zomer goed zien:
^ Ik was vroeger een 'koel zomertype'. Hier zie je de 2-sides kleurenwaaier van dit kleurtype.
^ Tegenwoordig ben ik een 'licht zomertype'. De kleuren van dit kleurtype zijn lichter en iets sprekender als die van het koele zomertype. Hier zie je de 2-sides kleurenwaaier van dit kleurtype.
^ Op deze collage kun je het verschil tussen de 'lichte zomer' en de 'koele zomer' ook goed zien. De kleuren van de lichte zomer zijn in zijn totaliteit iets lichter en net wat sprekender als die van de koele zomer.
^ De kleur donkerblauw droeg ik altijd graag, maar het is nu (vooral direct onder mijn gezicht) soms wat te donker voor me. Mijn kleuren mogen tegenwoordig wel wat lichter en frisser zijn.
Ik draag nog wel eens donkerblauw, maar verhelder het dan door er iets lichts bij of over te dragen.
^ Tegenwoordig ben ik een licht zomertype.
Dit is de kleurenwaaier met 36 stukjes stof voor het lichte zomertype.
^ Deze blauwtint past perfect bij me.
^ Lichte rozetinten staan ook heel fris.
^ Lichtgeel staat ook erg leuk en zomers!
^ Ik droeg vroeger ook wel geregeld wat lichtere kleuren. Ze waren alleen vaak gedempt en koel.
De verandering in kleuren is bij mij niet zo heel groot. Het verschil zit hem voornamelijk in de helderheid van de kleuren, het kleurenpalet van de koele zomer is van zichzelf ook niet erg donker.
^ Deze frisse, lichte blauwtint staat me perfect! De kleuren van de lichte zomer zijn een ietsje feller als die van de koele zomer.
^ Ik sta nu mooier in lichte(re), koele kleuren. Dit jurkje is vrij licht, maar heeft nog wel een enig licht-donkercontrast.
De kleuren van het koele zomertype zijn in volgorde van belangrijkheid:
1. koel,
2. vrij licht tot medium donker en
3. gedempt.
Die van het lichte zomertype zijn:
1. licht,
2. behoorlijk koel, maar iets minder koel zal die van het koele zomertype,
3. redelijk helder.
Hele donkere kleuren, hele warme kleuren en hele felle 'knalkleuren' staan me het minst mooi, helemaal onder mijn gezicht.
Mijn beste kleuren zijn tegenwoordig dus iets lichter en ietsje sprekender dan vroeger. Dit heeft ook veel te maken met mijn vrij lage licht-donker contrast. En ze nog steeds behoorlijk koel.
^ Hier zie je dat ik niet echt donkere elementen in mijn uiterlijk heb.
^ Als je de foto in het zwart-wit over zet zie je het misschien nog wel beter.
Dat er bij mij niet zo veel verandert is heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik altijd al een vrij lichte/zachte kleuring heb gehad. Heb je bijvoorbeeld heel donker haar of rood haar dan zal er veel meer veranderen wanneer je ouder (en dus ook grijs) wordt. Zowel qua kleuren als qua licht-donker contrast.
^ Lichte, frisse kleuren staan bij mij niet flets.
Mijn haar was voorheen altijd midden asblond. Ik kleur het al sinds mijn 20e. Vaak met highlights, maar ik heb ook wel geëxperimenteerd met andere kleuren. En dat liep niet altijd even goed af ;-)
^ Ooit (in een grijs verleden) had ik een tijdje deze haarkleur... Ik was zoals heel veel vrouwen zoekende naar mijn kleuren en had van alles in de kast hangen. Met een heleboel make-up op stond het best leuk. Mijn ogen sprongen er door de warmte in deze haarkleur echt uit, dit kwam doordat het blauw van mijn ogen contrasteert met het roodbruine haar. Maar zonder make-up zag ik er niet uit...
^ Donkerblauw kan wel, maar het is al snel een beetje zwaar voor mij. Ik moet ervoor zorgen dat ik me wat opmaak als ik deze kleur draag.
^ Met de lichtblauwe sjaal er bij staat het donkerblauw veel zachter.
^ Hier zie je dat het lichtblauwe colbert me ook heel moois staat.
Ik ben nog steeds niet erg grijs, maar toen ik vorig jaar tijdens de lockdown mijn haar een poos niet kon laten kleuren zag ik dat ik inmiddels toch al wel wat grijze haren heb. Het haar van een zomertype vergrijst overigens over het algemeen niet zo snel en dat zie je bij mij ook terug.
Het wintertype kan bijvoorbeeld al vroeg grijs worden. Soms begint het al halverwege de twintig.
^ Tijdens de lockdown kwam mijn eigen haarkleur weer een beetje in het zicht.
^ Hier zie je de uitgroei van mijn haar tijdens de vorige lockdown periode. Je ziet dat mijn haar (ik ben 59) nog helemaal niet zo grijs is.
Bij de warme kleurtypes (het lentetype, lente/herfsttype en het herfsttype) kan er als ze ouder worden een grotere verandering optreden in de kleuren die hen het mooiste staan.
Dit komt doordat ze in de loop der tijd meestal een wat minder warme huid krijgen. Ook hun sproeten kunnen soms verdwijnen en ze krijgen langzaam grijze haren. Ze kunnen dan opschuiven naar een wat minder warm kleurtype. Bijvoorbeeld naar het neutrale herfsttype, het neutrale lentetype, het lichte lentetype of het lente/zomertype. Maar dit hoeft niet persé het geval te zijn. Het haar grijze van warme kleurtypes kan vooral de eerste jaren nog vrij warm (lees gelig) van kleur blijven. En dan blijven wat warmere kleuren toch mooier.
Hier als voorbeeld José:
^ José was voorheen een 'licht lentetype' en kleurde haar haar vaak lichtblond. Op deze oude foto's zien we duidelijk hoe goed de lichte lentekleuren toen bij haar pasten.
Vroeger had José sproetjes, inmiddels niet meer. Haar natuurlijke haarkleur is donkerblond. José wordt heel snel bruin.
^ Dit is de huidige haarkleur van José aan de achterkant. Ze is gestopt met het kleuren van haar haar. Het heeft tegenwoordig een koel grijze kleur. Aan de achterkant zien we nog een heel klein beetje kleur in het grijze haar. We zien nog wat lichtbruine stukjes haar.
Ik heb José geanalyseerd en tegenwoordig is ze, met haar koele grijze haar verschoven van het lichte lentetype naar het lichte zomertype.
Voetnoot:
Wat ik ook vaak zie is dat iemand vroeger in het vier seizoenen-systeem is geanalyseerd. Tegenwoordig werken we met veel meer kleurtypes. Ik zelfs met 26 verschillende. Het komt vaak voor dat de analyse destijds al wat lastig/stroef verliep, dit omdat men eigenlijk niet goed bij één van de vier seizoenen paste. Uiteraard werd je desondanks toch in een bepaald seizoen ingedeeld. Daar kwam je tenslotte voor.... Mensen waarbij dit het geval is gaan op den duur vaak weer allerlei kleuren door elkaar dragen. Dit komt doordat ze zich niet thuis voelen bij het seizoen waarbij ze zijn ingedeeld. De uitslag van een nieuwe kleurenanalyse is voor hen vaak een openbaring!
Ik krijg heel vraag vragen over grijs haar. Helemaal doordat vrouwen hun haar door de lockdown niet konden laten kleuren. Ze denken er over om te stoppen met kleuren maar zijn dan vaak bang dat ze er dan oud en saai uit zouden zien.
Of je er aan toe bent om te stoppen met kleuren is uiteraard helemaal aan jou. Stop je met kleuren dan is het wel extra belangrijk om 'kleur' te dragen. Met grijs haar wordt je uiterlijk namelijk minder sprekend. Wat 'kleur' voor jou inhoudt kunnen we achterhalen tijdens een kleurenanalyse. Hier vind je links naar leuke blogs over dit onderwerp.
* José was een licht lentetype en heeft grijs inmiddels haar. Lees hier meer over José's kleuren.
* Grijs haar is toch gewoon grijs? Nou nee dus! Lees hier meer.
* Wil je tips lezen voor grijs haar? Lees dan dit blog.
* Als je grijs haar hebt is je licht-donker contrast hoogst waarschijnlijk lager dan voorheen. In dit blog lees je meer over dit contrast.
* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. Maar de kleur grijs kan ook warm, neutraal en koel zijn. Lees meer.
* Wil je meer lezen over Annette, een licht lentetype met (warm) grijs haar? Lees meer.
* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. De kleur grijs kan echter warm, neutraal en koel zijn. Neem wel de juiste grijstinten. Lees meer.
* Wil je meer lezen over Annette? Zij was altijd een warme lente en is nu een licht lentetype met haar grijze haar. Lees meer.
* Wil je meer lezen over Laura? Laura is kapster van beroep en al vroeg grijs. Ze is tegenwoordig een licht zomertype met grijs haar. Lees meer.
* Wil je meer lezen over Lilian? Ze is een neutraal herfsttype met grijs haar. Lees meer.
* Wil je meer lezen over Aggy? Zij is nog steeds een warm lentetype, ondanks haar grijze haar. Lees meer.
* Een koel wintertype kan door vergrijzing een licht wintertype worden. Lees hier meer over dit kleurtype.
* Een warm kleurtype kan door vergrijzing ook een neutrale lentetype worden. Heb jij een zachte, warme uitstraling en denk je dat je misschien ook een neutraal lentetype bent? Lees hier meer over het neutrale lentetype.
* Wil je mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar zien? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?
* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is?
Of overweeg je om te stoppen met het kleuren van je haar, maar twijfel je nog?
Boek dan een kleurenanalyse (M/V), ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Je krijgt altijd advies over de haarkleuren die het beste bij jou zouden passen, mocht je willen blijven kleuren. Als je er over nadenkt om je haar grijs te laten worden of als in de toekomst misschien wel een andere haarkleur wilt dan weet je na de kleurenanalyse precies welke soort kleuren er dan (eventueel) bij je passen.
Je kunt dus na het kleuradvies in alle rust beslissen wat je wilt met je haar. Kijk hier voor meer informatie over de kleurenanalyse.
* Helaas gaat er nog wel eens iets mis bij een kleurenanalyse. In dit blog lees je er meer over.