• darkblurbg
  • darkblurbg

Waarom het zo belangrijk is om je stijlpersoonlijkheid te kennen.

Gepubliceerd op: 05-05-2023

Mijn vak als image-consultant bestaat uit drie belangrijke onderdelen die in elkaar grijpen: 1. jouw persoonlijke kleuring, 2. je figuur en 3. je stijlpersoonlijkheid. Naast dat de kleuren van je kleding goed bij jou past en kleding jouw figuur op zijn mooist laat uitkomen wil je ook dat een kledingstuk jouw kledingsmaak weerspiegeld. Wanneer je bijvoorbeeld van een casual kledingstijl houdt zul je je in hele klassieke kleding niet op je gemak voelen. In de praktijk blijkt dat veel van mijn klanten geen idee hebben wat hun unieke stijlpersoonlijkheid is.

De kleding die je draagt moet jouw persoonlijkheid onderstrepen, anders zul je je er niet prettig in voelen.

Wanneer je gekleed gaat in een stijl die bij je past zie je elke dag in de spiegel de vrouw waar je blij van wordt. En dat blije geeft je zelfvertrouwen en energie!


Helaas kopen we onze kleding vaak impulsief....

Een aantal redenen waarom we miskopen doen:

- Je ziet leuke kleding in een tijdschrift, bij een collega, vriendin, op een paspop of bij een verkoopster in een winkel. Je vind het heel leuk en koopt het, maar het blijkt uiteindelijk toch niet bij jouw kledingsmaak te passen.

- Het is in de mode... helaas is en niet altijd iets in de mode wat bij onze smaak past.

- Je hebt gewoon zin om iets te kopen... kleding kopen als troost gebeurt vaker dan je denkt.

Thuisgekomen denk je: 'dit past eigenlijk helemaal niet bij wie ik ben...' of 'waar combineer ik het mee...'. 

Door middel van je kleding kun je jezelf uitdrukken.
Iedereen heeft minstens één dominante basisstijl, maar vaak zien we een combinatie van twee of drie subtypes waarin je jezelf herkent. Juist deze unieke mix van stijlen drukt jouw stijlpersoonlijkheid uit.

Waarom het zo belangrijk is om je stijlpersoonlijkheid te kennen.

Ik merk dat veel van mijn klanten totaal geen idee hebben wat hun stijlpersoonlijkheid is. Ze kopen eenvoudigweg allerlei losse items. Na vaak lang zoeken zijn ze allang bij dat ze iets redelijks hebben gevonden. Met als gevolg dat er totaal geen samenhang in hun kledingkast is en ze steeds het idee hebben dat ze 'niets hebben om aan te trekken'. Ondanks dat ze soms een kast boordevol kleding hebben (vaak ongedragen en met de prijskaartjes er nog aan...).

Jouw stijl kan o.a. sportief, klassiek, elegant, natuurlijk, creatief, exotisch, romantisch, dramatisch, trendy, landelijk, stoer of city chic zijn. Ik onderscheid in mijn dagelijkse praktijk 4 basisstijlvormen en in het totaal 21 subtypes.

Vaak gaat onze voorkeur uit naar een combinatie van twee of drie subtypes, afhankelijk van je lifestyle, de fase van je leven waarin je je bevind en van de gelegenheid waarvoor je jezelf kleedt.

Jouw stijl zal gedurende je leven steeds wat veranderen. Dit komt omdat jouw manier van leven ook steeds een beetje verandert.

Jouw kledingsmaak bepaalt wat voor kleding je kiest. Maar ook de keuze van materialen, prints, schoeisel, make-up, accessoires, kapsel, enz.

- Draag je veel dessins of juist veel effen kleding?

- Zie je er altijd 'tip top' gekleed uit of houd je van gemak en kleed je je wat nonchalanter?

- Draag je vaak lippenstick en als je dat doet kies je dan een felle kleur of juiste een natuurlijke tint?

- Koop je steeds andere sieraden die precies passen bij je kleding, draag je vaak dezelfde sieraden, of draag je (bijna) geen sieraden?

- Houd je van kleding met veel details, of heb je graag kleding zonder veel opsmuk?

- Zit je haar altijd netjes en tot in de puntjes verzorgd ;-) of houd je van een wat rommeliger kapsel?

- Draag je geregeld een rok of jurk of (bijna) nooit?

- Draag je panty's bij een jurk of rok, of altijd een maillot?

- Val je graag op in de massa of juist niet?

- Draag je vaak hakken of juist niet?

- Zijn je kledingstukken en accessoires altijd precies op elkaar afgestemd of houd je er juist van om stijlen door elkaar te dragen?

- Vind je het belangrijk dat kleding lekker zit en gemakkelijk in onderhoud is of maakt het je niet uit dat je kleding veel zorg vraagt (strijken, naar de stomerij brengen, schoenen poetsen, etc)?

- Draag je (ook als je je kleurtype kent) graag opvallende kleuren en bonte kleurencombinaties (uit je kleurenpalet) of houd je van outfits in rustiger kleuren (en neem je de rustiger kleuren uit je kleurenpalet)?

- Welk soort ondergoed draag je? Met kant, glad, van katoen, etc.

- Welk soort stoffen draag je graag? Gebreide materialen, jeans, gladde stoffen etc.

De antwoorden op dit soort vragen zeggen allemaal iets over jouw specifieke stijlpersoonlijkheid!

Waarom het zo belangrijk is om je stijlpersoonlijkheid te kennen.

Koop kleding die past bij je stijlpersoonlijkheid en waarin jij je helemaal 'jezelf' voelt.

Kleding die je graag draagt sluit aan bij jouw persoonlijkheid.

Zelf houd ik van kleding die prettig draagt en die vrouwelijk is. De laatste jaren draag in vrijwel dagelijks een jurk. Broeken draag ik bijna nooit meer en af en toe een rok.

Ik houd van gemak en ben niet uren met mijn make-up en haar bezig. Toch vind ik het heel belangrijk om er leuk en verzorgd uit te zien. Verder ben ik niet erg dol op strijken en heb ik veel kleding die je na het wassen zo weer aan kunt trekken. ;-) En dit soort kleding is tegenwoordig gelukkig goed verkrijgbaar. 

Ik draag vaak een tijdje dezelfde sieraden en handtas. Na een paar weken wissel ik dan weer eens. Mijn lievelingsaccessoires zijn oorbellen, ringen, armbanden en horloges. Ik heb hier niet veel verschillende exemplaren van maar koop wel dingen van een goede kwaliteit. Ook hebben ze vaak een neutrale kleur, zodat ze overal bij passen.

Ik draag bijna nooit halskettingen en sjaaltjes voor binnenshuis. Ik draag vaak vrij aanwezige dessins en sjaals en kettingen zijn dan al snel te veel.

Verder ben ik dol op schoenen :-) Helaas kan ik niet meer zo goed op hakken lopen. Ik heb veel op hakken gelopen in het verleden en daarmee mijn voeten bedorven ben ik bang.... Gelukkig zijn sneakers, loafers en stoere booties helemaal 'in' momenteel en kun je ze tegenwoordig ook prima bij een jurkje dragen.

Een jurkje combineren met booties/ boots.

Wil jij weten wat jouw stijlpersoonlijkheid is?

- Boek dan een advies over persoonlijke stijl + styling. Na afloop van het stijladvies weet jij precies wat jouw unieke stijlpersoonlijkheid is. Dit is altijd een unieke mix van stijlen. Je kunt nu bewust spelen met kledingstijlen.

- Je kunt kledingstukken en accessoires inzetten om een bepaald modeplaatje wat bij jou past neer te zetten.

- Wil je wel eens iets anders qua kleding? Ik geef je tips over hoe je meer richting kunt geven aan jouw persoonlijke kledingsmaak.

- Je laat je bij het kopen van je kleding niet meer leiden door de mode maar door jouw persoonlijke smaak.

- Je kunt nu inschatten welke mode-trends bij je passen en welke kleding je beter in de rekken kunt laten hangen.

- Ook laat je je door verkoopsters in de winkels geen kleding meer aanpraten, die je vervolgens nooit meer draagt.

- Bij het online shoppen kun je er gerichter  letten of kleding bij jou past.

- Wie zijn/ haar stijl kent kan gemakkelijker en bewuster met mode en kleding 'spelen'. Hiermee bedoel ik dat je bewust weet waar je mee bezig bent als je je outfit samenstelt en soms bewust iets 'fout' doet, gewoon omdat jij dat leuk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld twee stijlen met elkaar mixen die eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen, maar waardoor het geheel wel interessanter, spannender of meer 'jij' wordt.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over mijn stijladvies? Kijk dan hier.

* In dit blog vertel ik je wat de vier belangrijkste hoofdtypes in persoonlijke stijl zijn.

* Mijn vak 'image consultant' bestaat uit drie belangrijke onderdelen die niet los van elkaar gezien kunnen worden doordat ze alle drie in elkaar grijpen. Lees meer.

* Woon je te ver weg, maar wil je thuis meer lezen over persoonlijke stijl? Dan kun je ook mijn e-book 'WAT IS MIJN PERSOONLIJKE STIJL? voor vrouwen' bestellen.

Door middel van kleding kan iemand zichzelf uitdrukken. Ik merk dat veel van mijn klanten totaal geen idee wat hun stijlpersoonlijkheid is. Ze kopen eenvoudigweg allerlei losse items. Na vaak lang zoeken zijn ze allang bij dat ze iets redelijks hebben gevonden. Met als gevolg dat er totaal geen samenhang in hun kledingkast is en ze steeds het idee hebben dat ze 'niets hebben om aan te trekken'. Ondanks dat ze soms een kast boordevol kleding hebben (vaak ongedragen en met de prijskaartjes er nog aan...).

Wie haar stijlvoorkeuren kent kan gemakkelijker een evenwichtige garderobe samenstellen. Ook kun je door deze kennis bewuster spelen met stijl. Je weet wat je doet wanneer je je kleedt. 

Wanneer je je eigen smaak kent heb je minder miskopen, doordat je alleen die kleding koopt die bij jouw persoonlijkheid past. Je laat je minder beïnvloeden door mode of door wat anderen zeggen of vinden. Heel handig in kledingwinkels ;-)

Iedereen heeft minstens één dominante basisstijl en vaak zijn het er twee of drie subtypes waarin je jezelf herkent. Juist deze unieke mix van stijltypes drukt je stijlpersoonlijkheid uit.

Veel mensen weten totaal niet hoe ze hun persoonlijke kledingsmaak moeten omschrijven. Dit kan o.a sportief, tijdloos chic, romantisch, natuurlijk, creatief, elegant, dramatisch, trendy, landelijk, vrouwelijk stoer of city chic zijn. Ik laat je in dit e-book van 80 pagina's de vier hoofdtypes en 21 verschillende subtypes zien, uiteraard compleet met vele kleurenfoto's ter verduidelijking. Vaak gaat je voorkeur uit naar een combinatie van twee of drie stijlen. Welke stijltypes jouw voorkeur hebben leer je aan de hand van dit handige e-book. Verder een overzicht van beroemde stijliconen van toen en nu van allerlei oude en nieuwe stijlinvloeden op de mode. Lees meer.

* In dit blog lees je meer over het natuurlijke stijltype.

* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over het natuurlijke stijltype. Wist je dat je dit soort borden kunt volgen?

* Houd je van wat meer kleur en van sportieve invloeden in je outfits? Dan ben je vast een sportief stijltype: Lees meer.

* De Amerikaanse actrice Jennifer Aniston is ook een natuurlijk stijltype. Lees meer over haar stijl.

* Audrey Hepburn was een 'gamine' stijltype. Lees meer.

* Hier lees je meer over de 'vrouwelijk stoere' stijl.

* Wil je meer lezen over de klassieke/ tijdloos chique stijlpersoonlijkheid? Lees dan dit blog.

* Ook Jackie Kennedy-Onassis had een tijdloos chique stijl. Lees meer.

* Ik zeg altijd: Koop alleen kleding die je een 9 of 10 geeft. Lees hier waarom.

* Houd jij van de kleding van Purdey? Lees dan dit blog.

* Heb jij al kleding van zgn. travelmateriaal? Dit materiaal heeft de laatste jaren een enorme opgang gemaakt. Het is een ideale stof, omdat het bijna niet kreukt. Je kunt het dus heel gemakkelijk meenemen op reis. Kleding in travel kwaliteit is heel gemakkelijk in onderhoud. Je kunt dit soort kleding na het wassen gewoon nat ophangen en als het droog is meteen weer dragen. Verder is travelstof heel rekbaar, het past daardoor snel bij allerlei figuurtypes. Veel sneller dan stoffen die niet meerekken. Lees hier meer over dit materiaal.

* Wil je er chic, elegant en een tikje mysterieus uitzien? Kleed je dan als een Parisienne. Het leuke van deze stijl is dat de kledingsetjes er uit zien alsof zonder enige moeite zijn samengesteld. Geloof me, dit is echt niet altijd het geval :-) Wil je meer lezen over hoe jij de Parijse stijl kunt 'nailen'? Kijk dan hier.

* Wil je lezen hoe je een donkerblauwe winterjas kunt kiezen voor jouw stijltype? Lees dan dit blog.