• darkblurbg
  • darkblurbg

De stijl van Jackie Kennedy-Onassis.

Gepubliceerd op: 12-09-2017

Jackie Kennedy-Onassis was de eerste presidentsvrouw in de geschiedenis van Amerika die zich ontpopte als een echt stijlicoon. Voorheen waren presidentsvrouwen vrij onopvallend geweest. Met haar aangeboren charme en elegantie heeft ze haar man zeker geholpen bij zijn race naar het presidentschap. Dit blog lees je waaraan je de stijl van Jackie kunt herkennen en hoe die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.

Jacqueline Lee Bouvier is geboren op 28 juli 1929. Stijl is haar met de paplepel ingegoten. Ze komt uit een behoorlijk gegoede familie en groeit op in Southampton, New York. Haar vader John Bouvier werkt op Wall Street en haar moeder Janet Norton Lee is de dochter van een tycoon in onroerend goed. Ze heeft een vier jaar jonger zusje, Caroline Lee (ze werd in het dagelijks leven Lee genoemd). Jacky rijdt vanaf klein meisje paard bij het buitenhuis van haar grootouders van moederskant en wint later menig paardrijwedstrijd. Ze houdt ook veel van ballet, gedichten schrijven, schilderen en lezen. Haar talent voor schrijven zou op latere leeftijd (na haar scheiding van Onassis) tot uiting komen in haar werk als redacteur in New York. 

Jackie Kennedy had een enorme voorliefde voor Parijs. Ze studeerde er kunst en literatuur aan de Sorbonne voordat ze JFK ontmoette, sprak vloeiend Frans en heeft er ook haar gevoel voor stijl aangescherpt. Na haar studie werkt Jackie enige tijd als journalist. Jacky wist zich al op jonge leeftijd goed te kleden.

De boothals is één van de kledingkenmerken die je vaak bij Jackie terug ziet. Deze halslijn staat geweldig goed bij haar tengere bouw en mooie sleutelbeenderen. 

Jacky als presidentsvrouw.

Jackie Kennedy één van de jongste first lady’s van de Verenigde Staten, hierdoor kwam ze meteen volop in de schijnwerpers te staan. Jackie was pas 31 toen haar man president werd. Ze is eigenlijk maar kort presidentsvrouw geweest, van 1961 tot 1963. Toch staat het beeld van haar als presidentsvrouw in ons geheugen gegrift.

Als opvolgster van haar voorgangsters Bess Truman en Mamie Eisenhower (beide op de foto hieronder) zorgde de jonge Jackie Kennedy voor een flinke dosis glamour in het Witte Huis. Vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog mocht mode opnieuw iets leuks worden, naast iets functioneels.

Als vrouw van John F. Kennedy viel Jackie meteen op door haar charmante en elegante verschijning. Door haar gevoel voor stijl en kijk op fashion werd dit nog eens versterkt. Ze werd al snel een stijlicoon voor vele vrouwen uit de 60-er jaren, maar ook tegenwoordig is ze nog steeds een voorbeeld voor velen.

Eén van haar kenmerkende outfits waren mantelpakjes in rechte belijningen, met een eenvoudig pillbox hoedje, een parelketting en perfect gekapt haar. Simpel maar chique dus. Nu zien haar outfit's er misschien wat tuttig uit, maar voor haar tijd was Jackie's kledingstijl baanbrekend. Het is zelfs zo dat de manier waarop Jackie zich kleedde heel wat tongen los maakte.

Voor dat ze met haar man trouwde had Jackie een voorliefde voor Franse ontwerpers zoals Hubert de Givenchy, Christian Dior en was ze dol op de handtassen van Chanel. De Franse couturiers moeten natuurlijk plaats maken voor Amerikaanse ontwerpers toen Jackie het Witte Huis introk. 

Als First Lady viel ze op door haar goede sociale vaardigheden. Ook sprak ze haar talen goed. Presidenten als de Gaulle en Nikita Chroesjtsjov waren meer onder de indruk van haar dan van haar man. Ook organiseert Jackie veel sociale evenementen rondom het Witte Huis. Zo nodigt ze muzikanten, schrijvers en wetenschappers uit, in combinatie met andere politici en diplomaten. Mede doordat zij goed weet hoe zij mensen het naar hun zin kan maken groeit haar populariteit.
Jackie was ook degene die de restauratie van het Witte Huis, inclusief de tuinen, in gang heeft gezet en met succes. Na de moord op John F. Kennedy werd de oostelijke tuin van het Witte Huis omgedoopt in de 'Jacqueline Kennedy Garden'.

Jackie droeg vaak kleding in het zwart/wit. Verder was ze ook dol op stijlvolle handtassen van o.a. Chanel. 

Ze had een zichtbaar eigen stijl met haar mantelpakjes met bijpassende hoedjes, halflange witte handschoenen, een natuurlijke make-up, onberispelijke haren, mooie zijden sjaals (vaak als hoofddoek gedragen), parelkettingen en natuurlijk de grote zonnebrillen. Kleding was niet alleen meer functioneel, het mocht ook leuk zijn! De stijl van Jackie was simpel maar chique, haar stijl is hier echt klassiek te noemen. Ze droeg vaak kleding in effen kleuren, gecombineerd met stijlvolle juwelen die weinig opvielen.

Omdat Jackie niet van hoeden hield koos ze voor het 'pillbox' hoedje. Die hoedjes in de vorm van een pillendoos waren destijds populair in het leger en bij stewardessen, maar door Jackie vonden ze ook hun weg in het dagelijkse leven. Door haar werden dit soort hoedjes erg populair. In haar tijd kon een dame bij officiële gelegenheid niet zonder hoed over straat.

Na de inauguratie van haar man in 1961 stapt Jackie naar modelegende Diana Vreeland (zie foto's hieronder) voor kledingadvies voor zowel haar man Johan als voor haarzelf. Diana Dalziel (haar meisjesnaam) werd geboren in Parijs in 1903, als lid van een vooraanstaande familie. Op haar elfde verhuisde het gezin naar Amerika. Ze danste op hoog niveau, trouwde met de bekende bankier Thomas Reed Vreeland en voedde hun twee zoons op. Maar een thuismoeder werd Vreeland geenszins, want op haar 33e ging ze aan de slag als columnist (haar rubriek 'Why don't you...' was en is een begrip) en vervolgens als moderedacteur bij Harper's Bazaar. Vreeland werd vanaf dat moment een bekend societyfiguur die omging met de Groten der Aarde: kunstenaars, filmsterren en modellen maar ook politici en schrijvers. Van Coco Chanel tot Jack Nicholson en zijn vriendin Anjelica Huston en Andy Warhol, ze liepen allemaal weg met de eigenzinnige dame. Als invloedrijk moderedacteur bij Harper's Bazaar ontdekte ze onder anderen actrice Lauren Bacall en werkte ze veelvuldig samen met fotograaf Richard Avedon. Vreeland bepaalde in die tijd echt wat mooi was. Een strenge moderedacteur dus, zo zag de wereld haar. Diana Vreeland wist wat ze wilde, dat is duidelijk. 'I wasn't a fashion editor, I was the one and only fashion editor,' zegt ze zelf in de eerder genoemde documentaire. Toen ze niet verder kon groeien bij Harper's Bazaar stapte ze in 1962 doodleuk over naar concurrent Vogue. Bron van deze informatie over Diana Vreeland: Elle.nl

Bovendien maakt Jackie graag gebruik van de diensten van Oleg Cassani. Deze Hollywood lieveling is voortaan hoofdverantwoordelijk voor alle officiële outfits van Jackie. Oleg Cassini is geboren in Parijs met Italiaanse en had Russische wortels. Hij stond in 1936 in Amerika bekend als stilist voor Hollywoodsterren. Cassini werd Jackie's persoonlijke couturier en zou uiteindelijk zo'n 300 outfits ontwerpen voor Jackie.

Jackie droeg in haar tijd als presidentsvrouw vaak (valse) parelkettingen. Ze passen goed bij haar klassieke kledingstijl.

Jackie Kennedy-Onassis style.

Voor officiële gelegenheden was Jackie keurig gekleed in mantelpakjes, hoedjes en handschoentjes. In haar vrije tijd droeg Jackie echter graag casual kleding in eenvoudige belijningen en vaak in effen kleuren. Bijvoorbeeld: een eenvoudig truitje, een coltrui of een klassieke blouse gecombineerd met een eenvoudige pantalon of rok. Ook hier zie je haar voorkeur voor een zwarte top met een witte broek weer veelvuldig terug. Dit soort kleding valt onder de 'gamine' stijl.

 Jackie had een tenger, vrij recht figuurtje met mooie, wat bredere schouders en een bescheiden buste. Ze heeft een jeugdige en pittige uitstraling. Een leuk feitje is dat Brigitte Macron ongeveer hetzelfde figuurtype heeft. Je ziet veel overeenkomsten in hun beider kledingstijl.

Net zoals Audrey Hepburn (een voorbeeld voor Jackie) was ze één van de weinige vrouwen die met een zijden sjaaltje om het hoofd (uiteraard gecombineerd met de kenmerkende 'Jackie O' zonnebril) meteen glamoureus uitzag. Sjaaltjes gaven haar outfits meteen iets speciaals en ze waren handig als haar kapsel niet perfect zat.

Jackie Kennedy style.

De kenmerkende grote zonnebril wordt tegenwoordig een 'Jackie O' zonnebril genoemd.

Tijdens haar huwelijk (in 1968) met Onassis hoeft Jackie zich niet meer zo officieel te kleden. Dit zie je terug in haar kleedstijl. Die verschuift van de klassiek stijl naar de meer gamine stijl. Jong, pittig, verzorgd, tegen bouw, vrouwelijk maar nooit super sexy.

Tijdens haar tweede huwelijk met de schatrijke Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis verandert haar stijl. Ze heeft dan natuurlijk een andere positie.  We zitten  inmiddels in de jaren 70 en Jackie gaat voor jurkjes in grote patronen en voor broeken met wijde pijpen en opvallender juwelen. De mantelpakjes worden opgeborgen en de jurkjes mogen iets korter. Jackie kan opnieuw ongestoord kiezen voor Franse ontwerpers en ook de Italiaanse ontwerper Valentino wordt vaak geraadpleegd. In de jaren tachtig zien we haar dan weer opvallend veel in ontwerpen van de Venezolaans Carolina Herrera, die ook de trouwjurk van dochter Caroline ontwierp.

Ook na haar huwelijk met Onassis blijft Jackie elegant en stijlvol.

Jackie Kennedy-Onassis hield tot aan het eind van haar leven, nog altijd een jeugdige, pittige uitstraling. Deze bijzondere vrouw is helaas maar 64 jaar geworden.

Meer lezen?

* Wil je samen met mij op zoek naar wat jouw persoonlijke stijl is? Boek dan een stijladvies. Tijdens dit advies bekijken we hoe je leven er op dit moment uitziet en wat je uit wilt stralen op verschillende momenten van je leven. Komt dit overeen met hoe je jezelf kleed? 
We hebben de beschikking posters van alle 21 subtypes en ik heb ook voorbeeldaccessoires bij de hand. Je neemt ca. 25-30 kledingstukken en/of accessoires laten zien waarbij je je prettig voelt. Deze kledingstukken kunnen veel informatie geven over je persoonlijke smaak. Lees meer.

* Ben jij net als Jackie ook tenger gebouwd? Lees hier handige kledingtips speciaal voor de tengere vrouw.

* Jackie Kennedy-Onassis was een groot liefhebber van Audrey Hepburn. Lees meer over de stijl van Audrey.

* Jackie Kennedy was dol op Franse ontwerpers. Houd jij ook van de Parijse stijl? In dit blog lees je alles over deze stijl.

* Wil jij meer lezen over tijdloze kleding? Lees dan dit blog.

* Audrey Hepburn is het proto-type van de gamine stijl. Wil je meer lezen over de gamine stijl? Lees meer.

* Bekijk ook mijn Pinterest-bord over Jackie Kennedy-Onassis. Lees meer.

* Wil jij weten welk stijltype jij bent? We zijn vaak een mix van meerdere stijlpersoonlijkheden. Wanneer je mijn e-book bestelt over stijl voor vrouwen kun jij jouw stijlvoorkeuren gemakkelijk achterhalen. Je leest hier hoe je het e-book kunt bestellen.