• darkblurbg
  • darkblurbg

Het gamine stijltype.

Gepubliceerd op: 22-10-2017

Houd je van een nonchalante, pittige en enigszins ondeugende kledingstijl? Vindt je een klassieke, stijlvolle uitstraling belangrijk? Heb jij liever een wat korter, zacht vallend kapsel en heb je een jeugdige, wat meisjesachtige uitstraling? Kies je geregeld voor een kledingstuk of accessoires met een knipoog? Dan behoor jij vast tot het gamine stijltype!

Uiteraard zijn we nooit exact één stijlpersoonlijkheid. Wel hebben we meestal een sterke voorkeur voor een bepaalde stijl, maar hebben ook trekken van andere stijltypes.

Het gamine stijltype.

Bekende 'gamines' zijn o.a.: Twiggy, Audrey Tautou, Edie Sedwick, Jackie Kennedy-Onassis, Audrey Hepburn, Mia Farrow, Ellen Degeneres, Michelle Williams, Anne Hathaway, Wynona Ryder en Jean Seberg.

Het gamine stijltype heeft vaak van nature een slank postuur met weinig rondingen en heeft een gezichtje met fijne trekken. Ze oogt meestal jonger dan ze is en is vaak niet erg groot. Ze heeft een zachte, meisjesachtige uitstraling, maar wel met een knipoog naar een tikje ondeugend. Ze oogt vaak onschuldig, met een elegante twist. Gamines zien er fris, guitig en energiek uit. Ze zullen zich op een verfijnde, delicate manier kleden en nooit heel uitdagend.

Het gamine stijltype blijft vaak tot op hoge leeftijd een jeugdige uitstraling houden. Voorbeelden hiervan zijn Brigitte Macron (vooral in haar vrije tijd) en voor wie haar nog kent de tv-presentatrice Mies Bouwman.

Heb je een andere bouw (bijvoorbeeld groot of stevig gebouwd) maar herken je je zeer in deze stijl? Let er dan op dat je je outfit niet te meisjesachtig maakt. Leg het accent wat meer op je  sportieve of stoere kant of zoek het in een grappig accent in de accessoires.

Kernwoorden voor het gamine stijltype zijn:

Jeugdig, nonchalante chic, praktisch, comfortabel, casual maar gekleed, meisjesachtig maar een beetje stoer, ondeugend, pittig, sportief, speels, eigenzinnig, guitig. De gamine vrouw houdt van pittige, trendy kledingmodellen. Haar kleding is altijd redelijk aansluitend en nooit heel wijd en 'flodderig'.
Kledingstukken waar de gamine van houdt zijn: korte jasjes, aansluitende broeken, de tulprok, nette bloesjes, rechte, vrij korte jurkjes met een hoge halslijn, Peter Pankraagjes, witte blouses met hoge halslijnen, streepjestruitjes, simpele trenchcoats, houtje touwtje jassen, wollen jasjes met een A-lijn.
Favoriete schoenen: schoenen met ronde neuzen zoals: ballerina's, sneakers, veterlaarsjes en herenschoenen.
Je ziet de gamine eigenlijk niet zo gauw op high heels. Ook een diep decolleté of een zware make-up is niks voor de gamine.

Twiggy, gamine stijltype/ stijlpersoonlijkheid.

^ Twiggy, model uit de 60er jaren.

^ Audrey Tautou, bekend van o.a. de film: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

^ Audrey Tautou als Amélie.

Gamine stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.

^ Edie Sedwick.

Gamine/ klassieke stijl.

^ Jackie Kennedy-Onassis. Jackie was een combinatie van klassiek type/ gamine stijltype. In haar tijd als presidentsvrouw was ze vooral klassiek te noemen. Toen had ze uiteraard veel representatieve situaties waarvoor ze zich gepast moest kleden. Nadien had ze meer vrijheid om zich te kleden hoe ze zelf graag wilde.

Gamine stijl / stijlpersoonlijkheid Audrey Hepburn.

^ Audrey Hepburn. Bambi ogen, een verzorgde 'flawless' make-up, pony, rond kraagje, accentkleur.

Gamine stijl/ style Mia Farrow.

^ Mia Farrow.

Ellen Degeneres, ramin stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.

^ Ellen Degeneres. Ellen is een echte gamine, maar is eerder wat jongensachtig als meisjesachtig. Je zult haar niet zien in rokjes en jurkjes. Heeft ook kenmerken van het sportieve type.

Emma Watson gamine stijl/ style.

^ Harry Potter actrice Emma Watson met een pixie kapsel. Dit kapsel past uitstekend bij het gamine stijltype. Dit komt doordat het gezicht zachte en fijne trekken heeft.

Gamine stijl Michelle Williams.

^ Michelle Williams.

Gamine style/ stijl/ Anne Hathaway.

^ Anne Hathaway.

Gamine stijl/ stijlpersoonlijkheid Wynona Ryder

^ Wynona Ryder.

Jean Seberg/ gamine stijl/ stijlpersoonlijkheid

^ Jean Seberg. 

Brigitte Macron, gamine stijl.

^ Presidentsvrouw Brigitte Macron ziet het op haar 64e nog steeds jeugdig en energiek uit.

Mies Bouwman, gamine stijltype.

^ Tot op hoge leeftijd heeft Mies Bouwman haar jeugdigheid behouden. Ze heeft nog steeds een ondeugende (guitige) uitstraling vind ik.

Man/mannelijke gamine stijl/ stijltype.

^ Mannen kunnen uiteraard ook een gamine stijltype zijn. John Cruijf is er een goed voorbeeld van. Jongensachtig, energiek, eigenzinnig, speels, ondeugend, tenger gebouwd, klein. Tot op het eind jeugdig.

Gamine stijl/ stijltype.
Het kapsel van het gamine stijltype is meestal wat korter (het zgn. 'pixie kapsel') en keurig verzorgd. Als ze het wat langer draagt dan valt het ongekunsteld. Ook draagt ze het haar soms in een staart met een krul er in of ze heeft een zachte bobijn of kapsel met een korte pony.

Zorg er als gamine stijltype voor dat je accessoires fijntjes zijn. Een grote handtas, een brede riem of een grove halsketting past niet bij je fijne postuur. Een klein handtasje, een smal riempje en kleine, eenvoudige sieraden passen veel beter bij je. Dit geldt ook voor dessins, kleine dessins pasen beter bij de gamine vrouw. Denk aan een streepje of een patroon met een stipje.

Een kledingstuk in een accentkleur past goed bij dit stijltype.
Het gamine stijltype houdt van een verzorgde, eenvoudige make-up. Zorg voor een huid zonder oneffenheden, een goede foundation is dus belangrijk. Je make-upziet er fris en natuurlijk uit, het accent ligt vaak op de grote ogen (Twiggy) die er uitzien als een onschuldig 'hertje'. Soms ligt het accent op de lippen, maar kies niet voor een te felle lipstick. Medium donkere tinten passen beter bij je. 
De gamine houdt van verzorgde, niet te lange nagels met een blanke lak of een zachte kleur.
'Gamines' houden van de 'Parijse stijl', maar dan wat minder serieus. Het gamine stijltype kiest in haar outfit graag accessoires of een kledingstuk met een speelse, grappige twist. Chique maar ongekunsteld. Een aantal accessoires van het Parijse type zie je terug ook bij de gamine zoals: de Jackie 'O' zonnebril, een hoofddoek om het hoofd gebonden, de haarband en de alpino.
Gamine stijl/ stijltype.
Een bekende Nederlandse 'gamine'? Wat denk je van Anita Witzier? Een fris en pittig type. Vooral haar kapsel is echt gamine, soms wat langer, soms wat korter, maar altijd zacht vallend en eigenlijk nooit heel lang. Naast de gamine stijl heeft zijn soms voorkeur voor de natuurlijke stijl en soms neigt ze naar een meer vrouwelijk stijl. Vooral bij feestelijke gelegenheden. Met haar 1.77 cm is zij ook een stuk groter dan de meeste gamines. Wel heeft ze haar slanke bouw en fijne gezichtstrekken mee, zo komt het dat de gamine stijl toch goed bij haar past.
Anita Witzier, gamine stijl.

Meer lezen...

* Een gamine stijltype houdt vaak van de Parijse stijl. Het Parijse stijltype is echter volwassener en geraffineerder dan de ramin stijl. Het gamine type is wat onschuldiger en meisjesachtiger. Er zijn echter ook veel overeenkomsten. In dit blog lees je meer over over de Parijse stijl.
* Audrey Hepburn is een goed voorbeeld van een gamine stijltype. Lees meer over de stijl van Audrey.
* Houd je van een vrouwelijk stoere stijl? Deze stijl is minder meisjesachtig dan de gamine stijl.  Lees meer.
* Vind je kleding niet zo belangrijk en ga je graag voor casual kleding die prettig zit? Dan ben je vast een natuurlijk/sportief stijltype. Lees meer.
* Ben jij klein en wil je kledingtips voor de kleine vrouw lezen? Lees meer.
* Ik heb ook een Pinterest-bord gemaakt voor hey Gamine stijltype. Lees meer.
* Wil je weten wat jouw stijlpersoonlijkheid is? Boek dan een persoonlijk stijl advies. Lees meer.
* Wil je meer lezen over de stijl van Jackie Kennedy-Onassis? Lees meer.
* Wil je meer lezen over de kledingstijl van Brigitte Macron? Lees meer.