• darkblurbg
  • darkblurbg

Het gamine stijltype.

Gepubliceerd op: 22-10-2017

Houd je van een nonchalante, pittige en enigszins ondeugende kledingstijl? Vindt je een klassieke, stijlvolle uitstraling belangrijk? Heb jij liever een wat korter, zacht vallend kapsel en heb je een jeugdige, wat meisjesachtige uitstraling? Kies je geregeld voor een kledingstuk of accessoires met een knipoog? Dan behoor jij vast tot het gamine stijltype!

Uiteraard zijn we nooit exact één stijlpersoonlijkheid. Wel hebben we meestal een sterke voorkeur voor een bepaalde stijl, maar hebben ook trekken van andere stijltypes.

Bekende 'gamines' zijn o.a.: Twiggy, Audrey Tautou, Edie Sedwick, Jackie Kennedy-Onassis, Audrey Hepburn, Mia Farrow, Ellen Degeneres, Michelle Williams, Anne Hathaway, Wynona Ryder en Jean Seberg.

Het gamine stijltype heeft vaak van nature een slank postuur met weinig rondingen en heeft een gezichtje met fijne trekken. Ze oogt meestal jonger dan ze is en is vaak niet erg groot. Ze heeft een zachte, meisjesachtige uitstraling, maar wel met een knipoog naar een tikje ondeugend. Ze oogt vaak onschuldig, met een elegante twist. Gamines zien er fris, guitig en energiek uit. Ze zullen zich op een verfijnde, delicate manier kleden en nooit heel uitdagend.

Het gamine stijltype blijft vaak tot op hoge leeftijd een jeugdige uitstraling houden. Voorbeelden hiervan zijn Brigitte Macron (vooral in haar vrije tijd) en voor wie haar nog kent de tv-presentatrice Mies Bouwman.

Heb je een andere bouw (bijvoorbeeld groot of stevig gebouwd) maar herken je je zeer in deze stijl? Let er dan op dat je je outfit niet te meisjesachtig maakt. Leg het accent wat meer op je  sportieve of stoere kant of zoek het in een grappig accent in de accessoires.

Kernwoorden voor het gamine stijltype zijn:

Jeugdig, nonchalante chic, praktisch, comfortabel, casual maar gekleed, meisjesachtig maar een beetje stoer, ondeugend, pittig, sportief, speels, eigenzinnig, guitig. De gamine vrouw houdt van pittige, trendy kledingmodellen. Haar kleding is altijd redelijk aansluitend en nooit heel wijd en 'flodderig'.
Kledingstukken waar de gamine van houdt zijn: korte jasjes, aansluitende broeken, de tulprok, nette bloesjes, rechte, vrij korte jurkjes met een hoge halslijn, Peter Pankraagjes, witte blouses met hoge halslijnen, streepjestruitjes, simpele trenchcoats, houtje touwtje jassen, wollen jasjes met een A-lijn.
Favoriete schoenen: schoenen met ronde neuzen zoals: ballerina's, sneakers, veterlaarsjes en herenschoenen.
Je ziet de gamine eigenlijk niet zo gauw op high heels. Ook een diep decolleté of een zware make-up is niks voor de gamine.
Gamine stijl/ stijltype.
Het kapsel van het gamine stijltype is meestal wat korter (het zgn. 'pixie kapsel') en keurig verzorgd. Als ze het wat langer draagt dan valt het ongekunsteld. Ook draagt ze het haar soms in een staart met een krul er in of ze heeft een zachte bobijn of kapsel met een korte pony.

Zorg er als gamine stijltype voor dat je accessoires fijntjes zijn. Een grote handtas, een brede riem of een grove halsketting past niet bij je fijne postuur. Een klein handtasje, een smal riempje en kleine, eenvoudige sieraden passen veel beter bij je. Dit geldt ook voor dessins, kleine dessins pasen beter bij de gamine vrouw. Denk aan een streepje of een patroon met een stipje.

Een kledingstuk in een accentkleur past goed bij dit stijltype.
Het gamine stijltype houdt van een verzorgde, eenvoudige make-up. Zorg voor een huid zonder oneffenheden, een goede foundation is dus belangrijk. Je make-upziet er fris en natuurlijk uit, het accent ligt vaak op de grote ogen (Twiggy) die er uitzien als een onschuldig 'hertje'. Soms ligt het accent op de lippen, maar kies niet voor een te felle lipstick. Medium donkere tinten passen beter bij je. 
Gamine stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.
De gamine houdt van verzorgde, niet te lange nagels met een blanke lak of een zachte kleur.
Gamine style.
^'Gamines' houden van de 'Parijse stijl', maar dan wat minder serieus. Het gamine stijltype kiest in haar outfit graag accessoires of een kledingstuk met een speelse, grappige twist. Chique maar ongekunsteld. Een aantal accessoires van het Parijse type zie je terug ook bij de gamine zoals: de Jackie 'O' zonnebril, een hoofddoek om het hoofd gebonden, de haarband en de baret/alpino.
Modetrend: baret of alpino.
^ De baret is sinds enige tijd weer helemaal terug van weggeweest.
Audrey Hepburn, een gamine stijltype.
^ Audrey Hepburn is een goed voorbeeld van een gamine stijltype.
Een bekende Nederlandse 'gamine'? Wat denk je van Anita Witzier? Een fris en pittig type. Vooral haar kapsel is echt gamine, soms wat langer, soms wat korter, maar altijd zacht vallend en eigenlijk nooit heel lang. Naast de gamine stijl heeft zijn soms voorkeur voor de natuurlijke stijl en soms neigt ze naar een meer vrouwelijk stijl. Vooral bij feestelijke gelegenheden. Met haar 1.77 cm is zij ook een stuk groter dan de meeste gamines. Wel heeft ze haar slanke bouw en fijne gezichtstrekken mee, zo komt het dat de gamine stijl toch goed bij haar past. Ook Mies Bouwman was een echte gamine.
Baret/ Gamine stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.
^ Bepaalde mode-items komen steeds terug in het straatbeeld. De baret is er een leuk voorbeeld van. Een baret past geweldig bij het gamine stijltype.

Meer lezen...

* Een gamine stijltype houdt vaak van de Parijse stijl. Het Parijse stijltype is echter volwassener en geraffineerder dan de gamin stijl. Het gamine type is wat onschuldiger en meisjesachtiger. Er zijn echter ook veel overeenkomsten. In dit blog lees je meer over over de Parijse stijl.
* Audrey Hepburn is een goed voorbeeld van een gamine stijltype. Lees meer over de stijl van Audrey.
* Houd je van een vrouwelijk stoere stijl? Deze stijl is minder meisjesachtig dan de gamine stijl.  Lees meer.
* Vind je kleding niet zo belangrijk en ga je graag voor casual kleding die prettig zit? Dan ben je vast een natuurlijk/sportief stijltype. Lees meer.
* Ben jij klein en wil je kledingtips voor de kleine vrouw lezen? Lees meer.
* Ik heb ook een Pinterest-bord gemaakt voor het Gamine stijltype. Lees meer.
* Wil je weten wat jouw stijlpersoonlijkheid is? Boek dan een persoonlijk stijl advies. Tijdens dit advies bekijken we hoe je leven er op dit moment uitziet en wat je uit wilt stralen op verschillende momenten van je leven. Komt dit overeen met hoe je jezelf kleed? 
We hebben de beschikking posters van alle 21 subtypes en ik heb ook voorbeeldaccessoires bij de hand. Je neemt ca. 25-30 kledingstukken en/of accessoires laten zien waarbij je je prettig voelt. Deze kledingstukken kunnen veel informatie geven over je persoonlijke smaak. Lees meer.
* Wil je meer lezen over de stijl van Jackie Kennedy-Onassis? Lees meer.