• darkblurbg
  • darkblurbg

De stijl van Audrey Hepburn.

Gepubliceerd op: 12-02-2018

Audrey Hepburn is een groot stijlicoon uit de 50- en 60-er jaren van de vorige eeuw. Haar kracht zit hem in haar elegante, vrij minimalistische stijl. Met haar ranke figuurtje zette ze een trend in een periode waarin vrijwel alle filmsterren seksbommen waren, met de bijbehorende weelderige lichaamsvormen. in dit blog beschrijf ik de 'classy' stijl van Audrey.

Audrey Hepburn, geboren als Audrey Kathleen Ruston is op 4 mei 1929 geboren in België. Ze overleed op 20 januari 1993. 

Ze was dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Ruston en de Nederlandse Ella barones van Heemstra. Haar vader veranderde later zijn geslachtsnaam in die van Hepburn-Ruston. Ze had twee oudere halfbroers die haar moeder had uit een eerder huwelijk. Haar ouders scheidden in 1939, haar moeder woonde toen al enkele jaren in Nederland, terwijl Hepburn bij haar vader in Londen verbleef. Na de inval in Polen in september 1939 en de daaropvolgende Britse oorlogsverklaring aan Duitsland werd Hepburn door haar moeder naar Nederland gehaald in de verwachting dat het neutrale Nederland buiten de oorlog zou blijven. Hepburn ging in Arnhem naar de Openbare Lagere School. Ze woonde tijdens de gehele Tweede  Wereldoorlog in Nederland. Haar grote passie was ballet. Audrey verhuisde na de oorlog naar Amsterdam en later naar Londen. Helaas lukte het haar niet als ballerina carrière te maken. Nadat ze enige tijd met succes modellenwerk heeft gedaan lukt het haar om een rolletje als actrice te bemachtigen. Dit was het begin van een succesvolle carrière als actrice. Audrey Hepburn won verschillende belangrijke prijzen met haar films. Ze is één van de weinigen die zowel een Oscar, een BAFTA, een Emmy en een Tony Award wonnen.

Het glad gestylde kapsel met pony was één van de uiterlijke kenmerken van Audrey. Het accent lag bij de make-up op haar prachtige grote Bambi-ogen. Verder zijn haar volle wenkbrauwen natuurlijk gehouden. Audrey had een elegante, lange 'zwanenhals' en mooie, volle lippen. Met haar frisse, ondeugende uitstraling was ze een verrijking voor Hollywood. In haar tijd waren de populaire actrices doorgaan veel ronder, denk aan bijvoorbeeld Brigitte Bardot, Sophia Loren en Marliyn Monroe.

De stijl van Audrey Hepburn.

^ Kenmerkende kledingstukken en accessoires van Audrey. Op de collage ook het parfum: 'Interdit'. Hubert de Givenchy ontwikkelde dit parfum speciaal voor Audrey Hepburn. Het parfum mocht niet verkocht worden want Hepburn wilde namelijk niet dat andere vrouwen zoals zij zouden ruiken. Maar... vandaag de dag kan dat wél. Sinds de jaren 60 wordt het poederige, muskusachtige parfum overal gewoon te koop aangeboden. Audrey Hepburn had een heel breekbaar uiterlijk. Audrey was heel tenger, met name in het bovenlichaam.

De kledingstijl van Audrey Hepburn.

De belangrijkste kledingstukken en accessoires uit de kledingkast van Audrey Hepburn:

- Kraagloze jasjes en vestjes.

- Eenvoudige witte blouses.

- Smal gesneden broeken die iets boven de enkel eindigen (pixie/capri broek).

- Loafers en ballerina's.

- Simpele jurkjes (waaronder 'The Little black dress).

- Streepjes shirts.

- Grote zonnebril.

- Zijden sjaaltje.

- Parelketting.

- Klassieke handtas.

Niet op de collage:

- Trenchcoat met dubbele sluiting, het ceintuur vastgemaakt met een knoop.

- Jurken en rokken uitlopend in een A-lijn, met accent op de taille door middel van een een riem.

- Coltrui.

- Een goede, basic jeans.

- Een grote hoed. 

TIP: spreekt de kleding op bovenstaande collage je aan? Bijna alles komt van de nieuwe collectie van Purdey. 

De stijl van Audrey Hepburn.

De kledingstijl van Audrey noemen we ook wel de 'gamin stijl'.

Het gamine stijltype heeft vaak van nature een slank postuur met weinig rondingen en heeft een gezichtje met fijne trekken. Ze oogt meestal jonger dan ze is en is vaak niet erg groot. Ze heeft een zachte, meisjesachtige uitstraling, maar wel met een knipoog naar een tikje ondeugend. Ze oogt vaak onschuldig, met een elegante twist. Gamines zien er fris, guitig en energiek uit. Ze zullen zich op een verfijnde, delicate manier kleden en nooit heel uitdagend.

Gamine stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.

Privé-leven:

Audrey Hepburn is twee keer getrouwd. Op 25 september 1954 huwde ze de twaalf jaar oudere Amerikaanse acteur Mel Ferrer. Voor hem was het zijn vierde huwelijk; met zijn eerste echtgenote trouwde hij tweemaal. Op 5 december 1968 werd de echtscheiding uitgesproken. Op 18 januari 1969 trouwde Hepburn met een negen jaar jongere psychiater. Het huwelijk werd in 1982 ontbonden. Ze kreeg twee zoons, Sean Ferrer en Luca Dotti. Ten tijde van haar overlijden was ze de levenspartner van de negen jaar jongere oud-acteur Robert Wolders. In 1952 was ze verloofd met James baron Hanson. Hepburn verbrak de relatie in hetzelfde jaar. Als reden voerde ze aan dat een huwelijk met hem tot mislukken zou zijn gedoemd, omdat ze elkaar door haar werk als actrice weinig zouden zien. Hepburn kreeg in haar leven vier miskramen, waarvan één toen ze bij de opnamen van de film The Unforgiven van een paard viel (bron: Wikipedia).

De kledingstijl van Audrey Hepburn.

Hepburn was in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw een wereldberoemd stijlicoon, mede dankzij de creaties van de Franse couturier Hubert de Givenchy. Ze droeg zijn japonnen zowel in films als privé. Legendarisch in film- en modekringen is de door de Givency ontworpen zwarte jurk die ze in combinatie met een halsketting van Roger Scemama aanhad tijdens de beginscène van de film Breakfast at Tiffany's. Ook de witte jurk die ze droeg bij haar bezoek aan het paardenrennen in de film My Fair Lady behoort tot de bekendste filmjaponnen ooit. De Givenchy strikte haar om zijn parfums te promoten. Hepburn was de eerste wereldberoemde filmster die zoiets deed en mogelijk de laatste die zich daar niet voor liet betalen (bron: Wikipedia).

In een artikel uit 2016 van het AD (naar aanleiding van een tentoonstelling over Audrey) staat te lezen: Conservator Madelief Hohé: "Grappig is dat Audrey Hepburn voor de kleding van haar grote filmdoorbraak Sabrina zelf bij Hubert de Givenchy aanklopte. Ze zag in hem een designer die een Hollywood-ster een Europese uitstraling kon bezorgen. Hij had zich vergist en dacht dat hij de grote filmster Katherine Hepburn zou gaan ontmoeten. In plaats daarvan stond er ineens een jonge, beginnende actrice voor zijn neus. Hij baalde. Maar dat ging snel over toen hij zag hoe leuk ze was en hoe ze tot een bloedmooie vrouw transformeerde in zijn designs. Toen in haar kielzog ook sterren als Grace Kelly en Jackie Kennedy bij hem aanklopten, had hij helemaal geen spijt meer van hun rendez-vous.''

Audrey Hepburn bleef tot het einde elegante vrouw. Na 1967 verscheen ze nog maar af en toe in een speelfilm. Haar laatste film werd in 1988 opgenomen, net voordat ze benoemd werd tot speciaal ambassadeur van Unicef. Naar eigen zeggen ging ze voor Unicef werken uit dankbaarheid voor de noodhulp die ze aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van de voorloper van deze VN-organisatie ontvangen had. Een andere reden waren eigen ontberingen onder de nazi's. Ze bleef goodwill ambassadeur tot aan haar overlijden in 1993. Ze werd 63 jaar.

Filmrollen:

Hepburns eerste rolletje had ze in 1948 in een promotiefilmpje voor de KLM. Audrey Hepburn was amper 34 jaar toen ze haar carrière in Hollywood grotendeels beëindigde,  maar in een korte tijd wist ze toch een groot aantal grote filmtitels achter haar naam te schrijven.

De belangrijkste films waarin Audrey Hepburn een grote rol speelde:

- ROMAN HOLIDAY/ 1953

- SABRINA/ 1954

- WAR AND PEACE/ 1956

- FUNNY FACE/ 1957

- BREAKFAST AT TIFFANY'S/ 1961

- CHARADE/ 1963

- MY FAIR LADY/ 1964

- HOW TO STEAL A MILLION/ 1966

- WAIT UNTIL DARK/ 1967 

Meer lezen?

* Bekijk ook mijn Pinterest-bord over Audrey Hepburn. Kijk hier.

* Ben jij ook tenger? In dit blog vindt je kledingtips voor de tengere vrouw.

* Heb je net als Audrey een kleine buste? Dan staan hogere halslijnen je prachtig. Lees meer.

* Jackie Kennedy-Onassis was een groot liefhebster van de stijl van Audrey Hepburn. Lees meer over de kledingstijl van Jackie.

* Brigitte Macron is ook tenger. Lees meer over de stijl van Brigitte.

* In tegenstelling tot Audrey was Marilyn Monroe bekend om haar vrouwelijke rondingen, zoals bijna alle actrices in hun tijd. Lees meer over de stijl van Marilyn.

* Wil je weten wat jouw stijlpersoonlijkheid is? Boek dan een persoonlijk stijl advies. Lees meer.