• darkblurbg
  • darkblurbg

De stijl van Audrey Hepburn.

Gepubliceerd op: 12-02-2018

Audrey Hepburn is een groot stijlicoon uit de 50- en 60-er jaren van de vorige eeuw. Haar kracht zit hem in haar elegante, vrij minimalistische stijl. Met haar ranke figuurtje zette ze een trend in een periode waarin vrijwel alle filmsterren seksbommen waren, met de bijbehorende weelderige lichaamsvormen. in dit blog beschrijf ik de 'classy' stijl van Audrey.

Audrey Hepburn, geboren als Audrey Kathleen Ruston is op 4 mei 1929 geboren in België. Ze overleed op 20 januari 1993. 

Ze was dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Ruston en de Nederlandse Ella barones van Heemstra. Haar vader veranderde later zijn geslachtsnaam in die van Hepburn-Ruston. Ze had twee oudere halfbroers die haar moeder had uit een eerder huwelijk. Haar ouders scheidden in 1939, haar moeder woonde toen al enkele jaren in Nederland, terwijl Hepburn bij haar vader in Londen verbleef. Na de inval in Polen in september 1939 en de daaropvolgende Britse oorlogsverklaring aan Duitsland werd Hepburn door haar moeder naar Nederland gehaald in de verwachting dat het neutrale Nederland buiten de oorlog zou blijven. Hepburn ging in Arnhem naar de Openbare Lagere School. Ze woonde tijdens de gehele Tweede  Wereldoorlog in Nederland. Haar grote passie was ballet. Audrey verhuisde na de oorlog naar Amsterdam en later naar Londen. Helaas lukte het haar niet als ballerina carrière te maken. Nadat ze enige tijd met succes modellenwerk heeft gedaan lukt het haar om een rolletje als actrice te bemachtigen. Dit was het begin van een succesvolle carrière als actrice. Audrey Hepburn won verschillende belangrijke prijzen met haar films. Ze is één van de weinigen die zowel een Oscar, een BAFTA, een Emmy en een Tony Award wonnen.

Het glad gestylde kapsel met pony was één van de uiterlijke kenmerken van Audrey. Het accent lag bij de make-up op haar prachtige grote Bambi-ogen. Verder zijn haar volle wenkbrauwen natuurlijk gehouden. Audrey had een elegante, lange 'zwanenhals' en mooie, volle lippen. Met haar frisse, ondeugende uitstraling was ze een verrijking voor Hollywood. In haar tijd waren de populaire actrices doorgaan veel ronder, denk aan bijvoorbeeld Brigitte Bardot, Sophia Loren en Marliyn Monroe.

Kenmerkende kledingstukken en accessoires van Audrey. Op de collage ook het parfum: 'Interdit'. Hubert de Givenchy ontwikkelde dit parfum speciaal voor Audrey Hepburn. Het parfum mocht niet verkocht worden want Hepburn wilde namelijk niet dat andere vrouwen zoals zij zouden ruiken. Maar... vandaag de dag kan dat wél. Sinds de jaren 60 wordt het poederige, muskusachtige parfum overal gewoon te koop aangeboden. Audrey Hepburn had een heel breekbaar uiterlijk. Audrey was heel tenger, met name in het bovenlichaam.

De belangrijkste kledingstukken en accessoires uit de kledingkast van Audrey Hepburn:

- Kraagloze jasjes en vestjes.

- Eenvoudige witte blouses.

- Smal gesneden broeken die iets boven de enkel eindigen (pixie/capri broek).

- Loafers en ballerina's.

- Simpele jurkjes (waaronder 'The Little black dress).

- Streepjes shirts.

- Grote zonnebril.

- Zijden sjaaltje.

- Parelketting.

- Klassieke handtas.

- Trenchcoat met dubbele sluiting, het ceintuur vastgemaakt met een knoop.

- Jurken en rokken uitlopend in een A-lijn, met accent op de taille door middel van een een riem.

- Coltrui.

- Een goede, basic jeans.

- Een grote hoed. 

TIP: spreekt de kleding op bovenstaande collage je aan? Bijna alles komt van de nieuwe collectie van Purdey. 

De kledingstijl van Audrey noemen we ook wel de 'gamin stijl'.

Het gamine stijltype heeft vaak van nature een slank postuur met weinig rondingen en heeft een gezichtje met fijne trekken. Ze oogt meestal jonger dan ze is en is vaak niet erg groot. Ze heeft een zachte, meisjesachtige uitstraling, maar wel met een knipoog naar een tikje ondeugend. Ze oogt vaak onschuldig, met een elegante twist. Gamines zien er fris, guitig en energiek uit. Ze zullen zich op een verfijnde, delicate manier kleden en nooit heel uitdagend.

Gamine stijl/ stijltype/ stijlpersoonlijkheid.

Privé-leven:

Audrey Hepburn is twee keer getrouwd. Op 25 september 1954 huwde ze de twaalf jaar oudere Amerikaanse acteur Mel Ferrer. Voor hem was het zijn vierde huwelijk; met zijn eerste echtgenote trouwde hij tweemaal. Op 5 december 1968 werd de echtscheiding uitgesproken. Op 18 januari 1969 trouwde Hepburn met een negen jaar jongere psychiater. Het huwelijk werd in 1982 ontbonden. Ze kreeg twee zoons, Sean Ferrer en Luca Dotti. Ten tijde van haar overlijden was ze de levenspartner van de negen jaar jongere oud-acteur Robert Wolders. In 1952 was ze verloofd met James baron Hanson. Hepburn verbrak de relatie in hetzelfde jaar. Als reden voerde ze aan dat een huwelijk met hem tot mislukken zou zijn gedoemd, omdat ze elkaar door haar werk als actrice weinig zouden zien. Hepburn kreeg in haar leven vier miskramen, waarvan één toen ze bij de opnamen van de film The Unforgiven van een paard viel (bron: Wikipedia).

Hepburn was in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw een wereldberoemd stijlicoon, mede dankzij de creaties van de Franse couturier Hubert de Givenchy. Ze droeg zijn japonnen zowel in films als privé. Legendarisch in film- en modekringen is de door de Givency ontworpen zwarte jurk die ze in combinatie met een halsketting van Roger Scemama aanhad tijdens de beginscène van de film Breakfast at Tiffany's. Ook de witte jurk die ze droeg bij haar bezoek aan het paardenrennen in de film My Fair Lady behoort tot de bekendste filmjaponnen ooit. De Givenchy strikte haar om zijn parfums te promoten. Hepburn was de eerste wereldberoemde filmster die zoiets deed en mogelijk de laatste die zich daar niet voor liet betalen (bron: Wikipedia).

In een artikel uit 2016 van het AD (naar aanleiding van een tentoonstelling over Audrey) staat te lezen: Conservator Madelief Hohé: "Grappig is dat Audrey Hepburn voor de kleding van haar grote filmdoorbraak Sabrina zelf bij Hubert de Givenchy aanklopte. Ze zag in hem een designer die een Hollywood-ster een Europese uitstraling kon bezorgen. Hij had zich vergist en dacht dat hij de grote filmster Katherine Hepburn zou gaan ontmoeten. In plaats daarvan stond er ineens een jonge, beginnende actrice voor zijn neus. Hij baalde. Maar dat ging snel over toen hij zag hoe leuk ze was en hoe ze tot een bloedmooie vrouw transformeerde in zijn designs. Toen in haar kielzog ook sterren als Grace Kelly en Jackie Kennedy bij hem aanklopten, had hij helemaal geen spijt meer van hun rendez-vous.''

Audrey Hepburn bleef tot het einde elegante vrouw. Na 1967 verscheen ze nog maar af en toe in een speelfilm. Haar laatste film werd in 1988 opgenomen, net voordat ze benoemd werd tot speciaal ambassadeur van Unicef. Naar eigen zeggen ging ze voor Unicef werken uit dankbaarheid voor de noodhulp die ze aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van de voorloper van deze VN-organisatie ontvangen had. Een andere reden waren eigen ontberingen onder de nazi's. Ze bleef goodwill ambassadeur tot aan haar overlijden in 1993. Ze werd 63 jaar.

Filmrollen:

Hepburns eerste rolletje had ze in 1948 in een promotiefilmpje voor de KLM. Audrey Hepburn was amper 34 jaar toen ze haar carrière in Hollywood grotendeels beëindigde,  maar in een korte tijd wist ze toch een groot aantal grote filmtitels achter haar naam te schrijven.

De belangrijkste films waarin Audrey Hepburn een grote rol speelde:

- ROMAN HOLIDAY/ 1953

- SABRINA/ 1954

- WAR AND PEACE/ 1956

- FUNNY FACE/ 1957

- BREAKFAST AT TIFFANY'S/ 1961

- CHARADE/ 1963

- MY FAIR LADY/ 1964

- HOW TO STEAL A MILLION/ 1966

- WAIT UNTIL DARK/ 1967 

Meer lezen?

* Bekijk ook mijn Pinterest-bord over Audrey Hepburn. Kijk hier.

* Ben jij ook tenger? In dit blog vindt je kledingtips voor de tengere vrouw.

* Wil jij weten wat jouw stijlpersoonlijkheid is. Lees dit blog.

* Heb je net als Audrey een kleine buste? Dan staan hogere halslijnen je prachtig. Lees meer.

* Jackie Kennedy-Onassis was een groot liefhebster van de stijl van Audrey Hepburn. Lees meer over de kledingstijl van Jackie.

* Brigitte Macron is ook tenger. Bekijk hier mijn Pinterest-bord over de stijl van Brigitte.

* In tegenstelling tot Audrey was Marilyn Monroe bekend om haar vrouwelijke rondingen, zoals bijna alle actrices in hun tijd. Bekijk hier mijn Pinterest-bord over de stijl van Marilyn.

* Ben jij benieuwd naar wat jouw unieke mix van stijltypes is? Bestel dan mijn e-book: 'WAT IS MIJN PERSOONLIJKE STIJL?' Voor vrouwen.
Door middel van kleding kan iemand zichzelf uitdrukken. Ik merk dat veel van mijn klanten totaal geen idee wat hun stijlpersoonlijkheid is. Ze kopen eenvoudigweg allerlei losse items. Na vaak lang zoeken zijn ze allang bij dat ze iets redelijks hebben gevonden. Met als gevolg dat er totaal geen samenhang in hun kledingkast is en ze steeds het idee hebben dat ze 'niets hebben om aan te trekken'. Ondanks dat ze soms een kast boordevol kleding hebben (vaak ongedragen en met de prijskaartjes er nog aan...). Wie haar stijlvoorkeuren kent kan gemakkelijker een evenwichtige garderobe samenstellen. Ook kun je door deze kennis bewuster spelen met stijl. Je weet wat je doet wanneer je je kleedt. 
Wanneer je je eigen smaak kent heb je minder miskopen, doordat je alleen die kleding koopt die bij jouw persoonlijke stijl past. Je laat je minder beinvloeden door mode of door wat anderen zeggen of vinden. Heel handig in kledingwinkels ;-)
Iedereen heeft minstens één dominante basisstijl en vaak zijn het er twee of drie subtypes waarin je jezelf herkent. Juist deze unieke mix van stijlen drukt je stijlpersoonlijkheid uit.
Veel mensen weten totaal niet hoe ze hun persoonlijke kledingsmaak moeten omschrijven. Dit kan o.a sportief, tijdloos chic, romantisch, natuurlijk, creatief, elegant, dramatisch, trendy, landelijk, vrouwelijk stoer of city chic zijn. Ik laat je in dit e-book van 80 pagina's de vier hoofdtypes en 21 verschillende subtypes zien, uiteraard compleet met vele kleurenfoto's ter verduidelijking. Vaak gaat je voorkeur uit naar een combinatie van twee of drie stijlen. Welke stijltypes jouw voorkeur hebben leer je aan de hand van dit handige e-book. Verder een overzicht van beroemde stijliconen van toen en nu van allerlei oude en nieuwe stijlinvloeden op de mode. Wie haar stijl kent kan gemakkelijker en bewuster met mode en kleding 'spelen'. Hiermee bedoel ik dat je bewust weet waar je mee bezig bent als je je outfit samenstelt en expres bewust iets 'fout' doet, gewoon omdat jij dat leuk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld twee stijlen met elkaar mixen die eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen, maar waardoor het geheel wel interessanter, spannender of meer 'jij' wordt. Je hebt hiervoor geen e-reader nodig. Lees hier hoe je het e-book kunt bestellen.

* Wil je samen met mij op zoek naar wat jouw persoonlijke stijl is? Boek dan een stijladvies. Tijdens dit advies bekijken we hoe je leven er op dit moment uitziet en wat je uit wilt stralen op verschillende momenten van je leven. Komt dit overeen met hoe je jezelf kleed? 
We hebben de beschikking posters van alle 21 subtypes en ik heb ook voorbeeldaccessoires bij de hand. Je neemt ca. 25-30 kledingstukken en/of accessoires laten zien waarbij je je prettig voelt. Deze kledingstukken kunnen veel informatie geven over je persoonlijke smaak. Lees meer.