• darkblurbg
  • darkblurbg

Kledingtips voor de kleine vrouw.

Gepubliceerd op: 26-03-2017

Ben je net als ik klein? Vrouwen onder de 1.62 cm worden in Nederland als klein gezien. In een land met veel grote mensen is het lastig om kleding te vinden die goed past. Naast zaken als een juiste armlengte, roklengte en broekspijplengte is het ook belangrijk dat onderdelen als de taille, zakjes, ceintuurs en figuurnaden op de juiste plaats vallen. Bij de meeste kledingmerken is dat niet het geval doordat Nederlandse, Duitse en Scandinavische kledingmerken uitgaan van vrouwen met een lengte van ca. 1.80 m.

^ Zelf ben ik 1.57 cm. Ik kan daardoor vaak tuniekjes en lange truien als jurkje dragen. En een 7/8 broek valt bij mij normaal.

Een voordeel voor de kleine vrouw: Als kleine vrouw kun je vrij lang kortere jurkjes en rokken dragen en zie je er vaak jonger uit dan je bent. Het laatste waardeer je meestal pas als je wat ouder bent ;-)

Verder ben je toch een stuk beperkter in je opties dan langere vrouwen. Doordat een lange vrouw meer ruimte heeft in haar lichaam heeft zij veel meer mogelijkheden.

Vaak moet kleding aangepast worden aan jouw lengte. Een mouw of pijp korter laten maken gaat prima. Wanneer de kleding echter in zijn totaliteit  niet goed past is het ondoenlijk om het kledingstuk compleet te laten 'verbouwen'. Een mogelijkheid is dan om een kleermaker een patroon op jou maat te laten maken en met dit patroon steeds kleding te laten maken die exact aansluit op jouw proporties.

In een land als de onze, met veel grote mensen, kan het lastig zijn de juiste kleding te vinden. Ben je naast klein ook nog tenger of juist volslank? Dan is het nog moeilijker.

Grote vrouwen hebben door hun lengte veel mogelijkheden om zichzelf te kleden. Een kleine vrouw kan haar outfit over het algemeen beter wat rustiger/simpeler houden.

Op de foto hierboven heb ik kleding aan in allemaal medium-donkere kleuren. Zo kan het oog rustig op en neer gaan en lijk je optisch langer. Het open gedragen jasje in een donkerder kleur slankt af en onderbreekt de verticale lijn niet. De schuine lijnen in het patroon van het jurkje hebben ook een verlengde werking.

Op de website van www.gemiddeldgezien.nl vond ik deze informatie: Nederlandse vrouwen behoren gemiddeld tot de langste vrouwen ter wereld. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde lengte van een volwassen vrouw in Nederland 1.69 meter is. Wij groeien echter nog steeds. De verwachting is dat de gemiddelde lengte van een vrouw in de komende jaren nog iets zal stijgen. Omdat de stijging de laatste jaren niet meer zo snel gaat denken veel onderzoekers dat de maximale lengte van de mens binnen nu en 50 jaar wel bereikt zal zijn.

Dit is de gemiddelde lengte van vrouwen in:

België: 166,6 cm 
Canada: 165 cm  
Duitsland: 163,5 cm 
Frankrijk: 161,8 cm  
Finland: 163,5 cm
Italië: 162,1 cm  
Japan: 153,0 cm
Nederland: 169,6 cm  
Noorwegen: 167,6 cm  
Spanje: 160,3 cm  
Verenigde Staten: 164,1 cm.

Kleine vrouwen kunnen in Zuid-Europeaanse landen beter slagen dan in landen zoals Nederland, Duitsland en in Scandinavie. Dus merken als Zara en Mango (Spaans) zijn beter dan  bijv. Only (Scandinavisch) en Claudia Strater (Duits). Italiaanse, Franse en Spaanse merken vallen helaas meestal wel behoorlijk smal...

In Amerika zijn er veel winkels te vinden met een speciale afdeling voor zgn. 'petites'. Helaas vind je dit soort kledingstukken bijna niet Noord Europa. Op internet lukt het beter. Kijk bijvoorbeeld bij ASOS 'petite' of bij Zalando 'petite'.

^ ASOS is een winkel die alleen via internet verkoopt, ze hebben een speciale 'petite' lijn. Behalve de lengte van de broekspijpen, roklengte en mouwlengte is ook de pasvorm aangepast op jouw lengte. Bijvoorbeeld: de taille zit op de goede hoogte, de armsgaten op de juiste plek, kruislengtes van broeken zijn korter en zakjes zitten op de juiste plaats. Niet onbelangrijk...

1. De belangrijkste regel voor de kleine vrouw is: Werk zo veel mogelijk met verticale lijnen.

Je kunt als kleine vrouw het beste met verticale lijnen werken omdat deze lijnen je optisch langer laten lijken. De paarse sjaal die ik op de foto hierboven simpelweg los naar beneden heb laten hangen is hiervan een goed voorbeeld. Wanneer je naar mij kijkt glijdt het oog rustig naar beneden en blijft je oog nergens 'hangen'. Zou je echter een sjaal om je hals wikkelen dan creëer je daarmee een horizontale lijn (= een optische onderbreking).

^ Ben je klein? Een jurkje op of iets boven de knie is het ideale kledingstuk voor jou en geeft je onmiddellijk lengte. Dit komt doordat je een verticale lijn creëert door middel van een jurkje.

Is een jurkje bij jou toch net wat te lang? Laat het dan beslist korter maken door een goede kleermaker. Een jurkje in de goede lengte maakt je meteen een stuk pittiger. Een lengte net boven of op de knie is meestal het beste. Let als kleine vrouw ook op een goede mouwlengte voor je jassen, colbertjes, truien, vestjes en tops. Laat deze ook aanpassen op jouw lengte als dit nodig is.

^ Hier is hij weer, de 'kolom van kleur'. Wanneer je alles in (ongeveer) dezelfde kleur draagt lijk je langer (en ook nog eens slanker). Je maakt ook hier weer een verticale lijn. Pas ook de kleur van je schoenen en evt. kousen ook aan om de verticale lijn niet te onderbreken!

^ Bij deze collage zie je vier voorbeelden van de 'kolom van kleur'. In de lengte is alles steeds in één kleur gehouden. Je kunt er prima een jasje, blouse of vest in een andere kleur overheen dragen. Zolang je het jasje of vest maar open draagt. Zo behoud je toch de doorgaande verticale lijn van kleur. De jurk rechts heeft in het midden een verticale baan met print, ideaal om wat lengte te creëren!

Tip/ tips voor kleine vrouw/ vrouwen.

^ Ben je klein? Draag dan alles in ongeveer dezelfde kleuren! De kleuren hoeven niet allemaal precies hetzelfde te zijn, als ze maar ongeveer even donker of licht zijn.

Kolom van kleur met een halflang vest.

^ Je kunt over een jurkje ook een halflang vest dragen (kleding van Steps), zo behoud je de 'kolom van kleur'.

2. Ben je klein, draag dan het liefst mooi aansluitende kleding.

Ben je klein? Draag aansluitende kleding.

Als je klein bent staat mooi aansluitende kleding het beste. Hiermee bedoel ik kleding die niet wijd valt, maar ook niet te strak zit. Zowel te wijde als te strakke kleding laat je zwaarder lijken dan je bent.

Mooi aansluitende kleding staat je mooi.

^ Mooi aansluitende kleding staat het best (Kleding van Steps).

3. Wil je als kleine vrouw toch iets wijds dragen? Combineer het dan zeker met iets strakkers.

Ben je klein? Combineer iets wijds dan met iets straks.

^ Momenteel zie je veel wijde kledingstukken ik het modebeeld. Wil je aan deze trend meedoen? Neem als kleine vrouw dan liever niet al te wijde kledingstukken.

Links: De wijde trui valt heel recht en breed. Het is belangrijk om hem te combineren met iets smals zoals deze leren legging en hooggehakte schoenen.

Midden: Deze wijdvallende blouse geeft veel volume aan het bovenlichaam. Combineer zoiets daarom altijd met iets aansluitend en kies er het liefst een hak bij voor wat extra lengte.

Rechts: De gebreide trui valt heel breed. Daarom heb ik hem gecombineerd met een smal broekje en hakken.

Ben je klein? Draag dan geen al te wijde kleding.

^ Draag liever geen al te wijde kleding als je klein bent (kleding van Steps). Te wijde kleding maakt je als snel wat vierkant.

4. Ben je klein? Doe dit dan liever niet!

Ben je klein? Doe dit dan niet.

^ Laat de zgn.  'color-block' trend links liggen! Als kleine vrouw is het niet slim om steeds sterk verschillende kleuren aan je lichaam te dragen. Je creëert daarmee namelijk steeds een nieuwe horizontale lijn.

Doordat het oog steeds stopt bij een nieuwe kleur lijk je namelijk kleiner. Op de voorbeelden is het verschil in donker en licht ook steeds behoorlijk groot Dat versterkt het verkortende effect nog eens extra.

5. Zoek kleding die qua pasvorm past bij je lengte.

Ga op zoek naar kleding die geschikt is voor de kleine vrouw. In Nederland is helaas veel kleding toegespitst op de vrouw van ca. 1.75 m. Dit komt doordt de gemiddelde vrouw in Nederland steeds langer wordt. Ook kleding voor zgn. 'petites' is haast niet te vinden. Kleding uit Zuid-Europa past beter dan kleding van kledingmerken uit Noord Europa.

Op deze foto heb ik een jas aan die echt te lang is voor mij met mijn lengte van 1.57 m. Jurken, rokken en jassen kunnen bij een kleine vrouw beter net boven je knie eindigen (of korter). De dame op de andere foto is 1.80 m. Bij haar staat de jas geweldig!

Kleding kiezen voor kleine vrouwen.

^ Pas je kleding aan aan je lengte. Met mijn lengte staat een korte(re) jas veel vlotter.

Een lange vrouw stt mooi in een lange jas.

^ Een lange vrouw (deze dame is 1.80 m) staat prachtig in een lange jas.

Korte jas voor een kleine vrouw.

^ Dit korte jasje staat me veel pittiger.

Ben je klein? pas dan op mijn kleding die breed valt.

^ Kleding die heel breed valt zoals deze sjaal en het spijkerjack maken je optisch kleiner. Draag liever mooi aangesloten kleding als je klein bent.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over het combineren van wijde kleding met strakkere kleding? Lees meer.

* Wil je meer tips lezen over hoe je langer en slanker kunt lijken. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over de kleine vrouw. Wist je dat je deze borden ook kunt volgen?

* In dit blog ga ik nog uitgebreider in op de 'kolom van kleur'.

* Ben je naast klein ook volslank? Dan is het nog lastiger om de juiste kleding te vinden. In dit blog vind je tips voor de kleine vrouw met een maatje meer.

* Kleine vrouwen, ze zijn er in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld tenger, volslank, brede schouders, small schouders, met heupen, zonder heupen, met een buikje, hoge of lage taille, veel of weinig boezem, etc. Wil jij exact weten wat jij het beste kunt dragen met jouw bouw, lichaamsverhoudingen, gezichtsvorm en figuurvorm? Kom dan bij me langs voor een figuuradvies 'deluxe'. Lees meer.

* Woon je te ver weg, of wil je thuis zelf met je kleding aan de gang? Mijn e-book 'KLEDINGTIPS EN ADVIEZEN DE KLEINE VROUW' (v) staat boordevol adviezen en is voor € 15,00 bij mij te bestellen. Je krijgt het e-book per e-mail. Vrouwen die kleiner zijn dan ca. 1.62 m worden gezien als klein. (Ik ben zelf ook 'petite', ik ben 1,57 m).
Dames met een normaal of groot postuur krijgen in de media aan de lopende band kledingtips voorgeschoteld. Prima natuurlijk, maar je zou bijna gaan denken dat er geen vrouwen meer bestaan die klein zijn. Maar die zijn er uiteraard wel en ook zij hebben de nodige problemen met het vinden van de ideale outfit. Eigenlijk steeds meer in deze tijd waarin de Nederlandse vrouwen gemiddeld steeds groter en zwaarder worden. Het petite figuur is een van de lastigste figuurtypes om te kleden.
Daarom heb ik in dit geweldige e-book van 94 pagina's alle handige tricks & do's en dont's op modegebied voor kleine vrouwen op een rijtje gezet. Waar moet je nou precies op letten bij het kiezen van je kleding? De sleutel naar er goed uitzien is om kledingstukken te kiezen die passen bij je kleine proporties. 
Welke modellen kun je het beste kiezen voor je rokken, broeken, tops, jurken, jasjes, jassen, schoenen. Welke accessoires en kapsels kun je het beste nemen? En welke lengstes moeten deze kledingstukken hebben? Verder tips voor de slanke meisjesachtige 'petites', de 'petites' met ronde vormen en de 'petites' met een buikje en weinig taille. Met heel veel leuke, insprirende foto's van bekende en onbekende petites' in geschikte outfits in allerlei stijlen. Lees meer.