• darkblurbg
  • darkblurbg

Stijlregel: Draag je iets wijds, combineert het dan met iets straks.

Gepubliceerd op: 07-11-2017

Er zijn een aantal stylingsregels waaraan je je het beste kunt houden. Eén ervan is: draag je een wijd of volumineus kledingstuk, combineer er dan iets strakkers bij. In dit blog laat ik je allerlei voorbeelden zien van wat ik hiermee precies bedoel.

Ben je lang en slank dan kom je er nog wel mee weg, iets wijds met iets wijd in één outfit. Ben je echter wat steviger of kleiner (of beide) dan is iets wijds met iets wijds gecombineerd vaak een minder groot succes. Je lijkt er namelijk al snel wat propperig in.

Met wijde kleding bedoel ik die kledingstukken die:

- heel recht vallen,

wijd uitlopen,

- van stugge materialen gemaakt zijn,

veel volume hebben.

Momenteel zien we veel wijde kledingstukken in het modebeeld. Bijvoorbeeld: wijde truien en vesten, wijde rechte colbertjes, 'fake fur' jassen, teddyjassen, wijde jeans en culottes (wijde wat kortere broeken).

Helaas staat wijde kleding niet iedereen even mooi, helemaal als je ze combineert met een ander wijd kledingstuk. Als je niet oppast lijk je in dit soort combinaties al gauw veel dikker en kleiner dan je bent.

Stijlregel/ stylingsregel: combineer wijd met strak

^ Een belangrijke stijlregel is: Combineer iets wijders altijd met iets straks. Neem je een wijd kledingstuk, bijvoorbeeld een boyfriend-jeans, een baggy broek, rechtvallend colbert of een wijde trui, combineer er dan altijd op het andere deel van je lichaam een mooi aansluitend kledingstuk bij. Zo voorkom je dat je figuur één groot, vormeloos 'blok' lijkt.

Styletip/ styling-regel: combineer wijd met strak.

^ Doen:

Links: Op dit moment zien we veel wijde, brede colberts met  een dubble breasted sluiting. Dit soort modellen vallen recht en zijn breed bij de schouders, ze staan daarom het mooiste in combinatie met een recht rokje of een smalvallende broek.

Midden: Deze cape-achtig jas valt wijd en vrij kort. Gecombineerd met een wijde broek of rok zou het totaalplaatje te massief ogen. Combineer het zoals op het voorbeeld dus liever met een smalvallende broek.

Rechts: Het lichtgrijze jasje van kunstbont valt breed en kort. Combineer het daarom met een strakke broek of rok, zou houd je balans in je figuur.

Stijlregel: combineer iets wijds met iets straks.

^ Doen:

Links: De wijde trui valt heel recht en breed. Het is belangrijk om hem te combineren met iets smals zoals deze leren legging.

Midden: Deze wijdvallende blouse geeft veel volume aan het bovenlichaam. Combineer zoiets daarom altijd met iets aansluitend.

Rechts: De gebreide trui valt heel breed. Daarom heb ik hem gecombineerd met een smal broekje en hakken.

Strijlingtip: combineer iets wijds met iets straks.

^ Liever niet doen: Op deze collage heb ik de vrij brede jasjes met wijdvallende kleding voor het onderlichaam gecombineerd. Het geheel is dan meteen een stuk massiever en alleen geschikt voor lange, slanke dames.

 

Wijd met wijd combineren

^ Combineer je wijd met wijd dan wordt het totaalbeeld veel te volumineus en lijk je optisch al snel kleiner en propperig. In deze combinatie van een wijde jeans met een wijde trui krijg je een vierkant silhouet.

 

Mooi aansluitende kleding staat iedereen.

^ Wil je op 'safe' spelen combineer dan mooi aansluitende kleding met elkaar. Dan lijk je optisch op je langst en op je slankst. Mooi aansluitend hoeft niet persé heel strak te zijn. Te strakke kleding kan je zelfs voller laten lijken dan je wilt.

Wijd met wijd combineren.

^ Liever niet doen: Op deze foto zie je een wijde 7/8 broek, gecombineerd met een wijd t-shirt en vrij grove schoenen. Deze combinatie maakt je optisch klein en propperig en kan alleen leuk staan als je lang en slank bent.

Niet doen: te strakke kleding maat dikker.

^ Niet doen: In te strakke kleding lijk je zeker niet slanker. Je lijkt eerder zwaarder dan je bent...

Stijlregel/ stylingregtel: wijd met strak.

^ Doen: Victoria Beckham weet hoe ze zich moet kleden. Ze heeft hier een wijdere blouse gecombineerd met een skinny jeans en hooggehakte laarsjes. Verder heeft ze alles in ongeveer dezelfde kleuren gehouden (grijs met zwart). Dan lijk je ook langer.

Stijlregel: combineer geen wijd met wijd.

^ Liever niet doen: Deze groene culotte valt heel breed en is gecombineerd met een tui met veel volume. Zo ontstaat een volumineus geheel. Dit staat alleen goed als je lang en slank bent.

Combineer iets wijds met iets straks.

^ Doen: Het wijde van de trui wordt gecompenseerd door de strakke broek.

Stijltip: combineer geen wijd met wijd.

^ Liever niet doen: De wijde culotte jeans en de teddy-jas vallen breed en zijn beide volumineus.

Stylingtip: combineer wijd met iets wat strak is. 

^ Doen: Het wijdvallende topje is hier mooi gecombineerd met een strakke kokerrok en hakken. De nudekleurige schoenen geven extra lengte.

Niet doen wijde kleding met wijd combineren.

^ Liever niet doen: Alles wijd maakt je kleiner en voller dan je bent. Hiermee kom je alleen weg als je lang en slank bent.

^ Doen: Het 'fake fur' vest geeft veel volume. Goed gecombineerd met een strakke broek.

Combineer wijd nooit met wijd

^ Liever niet: Het wijde bomberjack en de wijde culotte creëren beide veel volume in het lichaam, dit maakt je onnodig breed.

Combineer iets wijds met iets straks.

^ Doen: De wijde poncho-achtige trui is hier heel goed gecombineerd met een skinny broek en hakken.

Combineer liever geen wijde kledingstukken met elkaar.

^ Liever niet doen, tenzij je groot en slank bent: Wijde trui met een wijde broek.

 Stijlregels: Wijd combineren met strak.

^ Doen: Draag een wijde, grof gebreide trui en sjaal op een strakke broek.

Wijd met wijd maakt het figuur voller.

^ Liever niet doen: De wijde jack gecombineerd met deze wijde broek. 

Stijlregel: combineer wijde broek (culotte) met iets straks.

^ Dit soort jeans-culottes zijn een al een tijdje een grote trend, evenals de losgetornde zoom. In dit soort wijde broeken lijk je optisch een stuk kleiner. Dit wordt nog eens versterkt door de lengte van de culotte. Draag daarom aan het bovenlichaam iets wat mooi aansluit. Zo behoud je een slanker silhouet. Dit soort broeken is het geschiktst voor de lange, slanke dames onder ons. Het liefst ook nog met lange benen, want deze broek laat je benen er korter uitzien.

Ben je klein en wil je mee doen aan de culotte-trend neem dan een minder wijd model met zo weinig mogelijk wassingen bij de zoom en draag er laarzen bij in dezelfde kleur als de jeans. Zo houd je een zo lang mogelijk silhouet.

Het wijde vest rechts is daarom 'tricky' in combinatie met de culotte. Je kunt er beter iets aansluitends bij combineren.

Stylingregels: draag wijd niet met wijd.

^ Doen: Combineer een wijd uitlopende 'flared' jeans met kleding die mooi aansluit.

Stijlregel: draag iets wijds nooit met wijds.

^ Doen: Zo'n wijde omslagblouse combineer je het beste met een rechtvallend kledingstuk, zoals deze eenvoudige maxi-jurk.

Stylingtip: draag iets wijds met iets aansluitend.

^ Doen: De wijde coltrui is gecombineerd met een slank vallende pailettenrok en elegante laarsjes.

Meer lezen?

* De teddyjas is een grote trend deze winter. Deze jas heeft veel volume. Wil je inspiratie op doen hoe je hem kunt dragen? Lees meer.

* Wil je weten hoe je langer en slanker kunt lijken? Lees dan dit blog.

* Ben je klein? In dit blog geeft ik handige kledingtips voor de 'petite lady's' onder ons.

* Weet jij nooit wat je aan moet doen en ben je benieuwd hoe jij jouw figuurvorm het beste kunt kleden? Boek dan een figuuradvies 'deluxe'. Ik werk met 10 verschillende figuurtypes. Lees meer.