• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat is color blocking en hoe gebruik je het in je kleding.

Gepubliceerd op: 03-07-2020

Color blocking is letterlijk het gebruik van verschillende blokken kleuren in je kleding. In dit blog laat ik je zien wat color blocking is en voor wie het het beste geschikt is.

Bij color blocking draag je kleuren naast elkaar in grote vlakken. Het gaat erom dat je twee contrasterende, ook wel tegengestelde kleuren draagt. Denk aan een witte broek en een felgele blouse. Of een knalgroene rok met een rode trui.

Color blocking verwerken in je outfit is eigenlijk totaal niet moeilijk, want bijna alles kan en mag, zolang er maar een groot contrast is!

Mix een neonkleur met zwart of ga juist voor een pasteltint met een donkere kleur. Niets is te gek, want kleuren moeten juist clashen! We kunnen ook contrasterende, felle kleuren met elkaar combineren, bijvoorbeeld fuchsia roze met felrood of knalgeel met appeltjesgroen.

Wat is color blocking en hoe gebruik je het in je outfits?

^ Voorbeelden van color blocking: links zie je neonroze met helder aquablauw. In het midden geel met zwart en rechts felgroen met rood.

Voor wie is color blocking geschikt?

Color blocking laat je er kleiner uitzien dan dat je bent. Deze trend is daarom het beste geschikt voor wat langere mensen. Je lijkt er optisch namelijk kleiner door.

 

Door color blocking lijk je kleiner.

 

Ben je klein? Door  color blocking lijk je kleiner!

Door color blocking lijk je optisch kleiner. Dat komt door de scherpe kleurverschillen. Het oog 'stopt' dan steeds even bij een nieuw vlak en glijdt niet mooi langs de outfit.

 

Ben je klein? Doe dit dan niet.

^ Ben je klein, dan laat je de zgn.  'color-block' trend beter links liggen! Als kleine vrouw is het niet slim om steeds sterk verschillende kleuren aan je lichaam te dragen. Je creëert daarmee namelijk steeds een nieuwe horizontale lijn. Wil je graag een sterke kleur dragen? Trek de kleur dan door in je hele outfit.

Doordat het oog steeds stopt bij een nieuwe kleur lijk je namelijk kleiner. Op de voorbeelden hier boven is het verschil in donker en licht ook steeds behoorlijk groot. Dat versterkt het verkortende effect extra.

Het effect van color blocking in je outfit/ kledingcombinaties.

^ Hier zie je het verschil tussen een outfit met color blocking en een outfit waarbij de kleur in zijn geheel is doorgetrokken.

Effect van alles in één kleur.

Wanneer je alles in (ongeveer) dezelfde kleur draagt, zoals hier alles in de groentint, lijkt je groter. Dit komt doordat je oog rustig van boven naar beneden kan glijden.

Effect van color blocking.

Bij een outfit waarbij je color blocking gebruikt (op deze collage het voorbeeld links) stopt je steeds even bij de volgende kleurovergang. Dit maakt dat je optisch kleiner lijkt. Color blocking is daardoor het meest geschikt voor wat grotere of grote vrouwen.

Effect van ton-sur-ton combinaties.

Ton sur ton kleurencombinaties in je kleding.

Ton-sur-ton betekent letterlijk 'toon-op-toon'. Het houdt in dat er een combinatie wordt gemaakt van 'tonen' in dezelfde kleur en dan in mix van een donkere, medium donkere of lichtere nuances van dezelfde kleur. Door ton-sur-ton kleurencombinaties in je outfit te gebruiken lijk je juist langer. Helemaal als de kleuren ongeveer even donker zijn zoals op de foto hier boven. Kleding van Little Soho.

In color blocking  lijk je kleiner/ korter.

^ In deze outfit is alles licht van kleur gehouden. Zo lijk je lang en slank. Kleding van Little Soho.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over ton-sur-ton kleurencombinaties? Lees dan dit blog.

* Je kunt ook een kolom van kleur gebruiken om langer (en slanker) te lijken. Lees meer in dit blog.

* Wil je meer kledingtips lezen voor de kleine vrouw? Kijk dan hier.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.