• darkblurbg
  • darkblurbg

Feit of fabel: een kleine vrouw staat niet in een maxi jurk.

Gepubliceerd op: 08-05-2018

Vaak lees je dat een kleine vrouw beter geen maxi jurk kan dragen. Maar is dat wel zo?

Dat je als 'petite' geen lange jurken zou kunnen dragen is echt een fabel. Een kleine vrouw kan prima maxi jurken dragen. Ik durf zelfs te zeggen dat dit kledingstuk een uitstekende keuze is voor de kleine vrouw!

Wanneer je op internet naar tips voor de kleine vrouw zoekt lees je vaak dat korte rokken wordt aangeraden. Korte rokken van net boven of op de knie zijn inderdaad ook een goede keuze voor de kleine vrouw. Dit komt doordat je benen in een korte rok lang lijken.

Door middel van een maxi-jurk creëer je echter een mooie, verticale lijn en verticale lijnen werken verlengend. Als kleine vrouw moet je het zoveel mogelijk zoeken in de verticale belijningen. Horizontale lijnen geven daarentegen een verkorting, dus die moet je zo veel mogelijk beperken in je outfits.

Een maxi-jurk in een goed model (effen of in een goed print) kan je dus juist lengte geven. Je creëert met een maxi jurk de 'kolom van kleur', die ik al vaker genoemd heb als handige truc om langer en/of slanker te lijken.

Bijna alle maxi jurken op deze pagina zijn van het Engelse 'Asos Petite'. Deze online winkel heeft enorm veel keuze in maxi jurken voor de kleine vrouw. Je vindt er maxi jurken in allerlei stijlen en voor vele gelegenheden. Bijvoorbeeld casual, voor naar het strand of een avondje uit. Tevens vindt je er exemplaren voor een gala, voor bruidsmeisjes, bruidjes of voor andere feestelijke situaties. Ze hebben bij Asos zelfs maxi jurken voor de zwangere vrouw!

Het fijne van dit soort maxi jurken, speciaal gemaakt voor petites, is dat je ze normaliter niet korter hoeft laten maken. Hetgeen bij een normale maxi jurk standaard het geval is...

Helaas vind je in de Nederlandse winkels bijna geen kleding die speciaal gemaakt is voor de proporties van de kleine vrouw. Naast dat een maxi jurk voor een kleine vrouw korter moet zijn dan de normale jurken is het ook belangrijk dat o.a. de taille op de goede plaats valt, de schouderlijn op de juiste plaats zit en dat de mouwen zijn aangepast op jouw lengte.

Je kunt ook bij 'Zalando Petite' (in het Nederlands) of 'Dorothy Perkins' (U.K. in het Engels). kijken, daar vindt je ook allerlei kleding voor de kleine vrouw. Zowel Asos als Dorothy Perkins versturen naar Nederland.

En met de volgende 7 tips in je achterhoofd zit je bij het kiezen van je maxi jurken helemaal goed!

1. Met maxi jurken in effen kleuren je zit altijd goed. 

Een maxi jurk in een effen kleur is de meest voor de hand liggende optie omdat deze maxi jurken het rustigst (en dus het langst) ogen.

Een maxi-jurk voor een kleine vrouw kan prima!

^ Dit aansluitende modelletje staat prachtig bij slanke petites. Deze bijzondere halsuitsnijding is erg flatteus door dat hij veel huid zichtbaar laat.

Een maxi-jurk voor een kleine vrouw kan prima!

^ Feestelijke maxi jurk met de taillelijn op de natuurlijke plaats en een mooi los vallend mouwtje.

2. Neem bescheiden prints.

Maxi jurk voor kleien vrouwen.

^ Ga je voor prints? Kies dan een bescheiden print met een laag contrast. Het is belangrijk dat je als kleine vrouw rekening houdt met de proporties in je lichaam. Neem prints, maar ook sieraden, tassen en dergelijke daarom wat kleiner dan gemiddeld.

Deze print heeft een laag contrast en heeft een medium grote print. Hij is daardoor geschikt voor de kleine vrouw.

Een kleine vrouw kan prima een maxi-jurk dragen.

^ Te grote print voor de kleine vrouw. Je oog 'zweeft' bij dit soort printjes van bloem naar bloem dat is juist niet wat we willen.

Een kleine vrouw kan prima een maxi-jurk dragen.

^ Deze enorme print overweldigd de proporties van de kleine vrouw volledig.

Een kleine vrouw kan prima een maxi-jurk dragen.

^ Horizontale strepen als deze maken je optisch kleiner doordat het oog steeds even blijft steken. Maar de verticale strepen zijn ook te breed om verlengend te kunnen werken... De geplooide strook aan de onderkant werkt ook nog eens extra verbredend. Verder is de jurk te kort om optimaal zijn verlengende werking te kunnen doen.

Een kleine vrouw kan prima een maxi-jurk dragen.

^  Deze brede streep heeft een hoog contrast en maakt je optisch korter. Verder is het model vrij vormeloos en net iets te kort. Dit soort lengtes geeft een extra horizontale lijn bij de onderbenen. De zwarte gympjes zijn bij deze jurk te grof voor een kleine vrouw.

3. Let er op dat je een goed model neemt.

In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de kleine vrouw het beste een mooi aansluitende maxi jurk kan nemen. Zowel een te wijde als een te strakke jurk maakt je voller. Een jurk met een zgn. empirelijn staat bij vrijwel elk figuur.

4. Neem soepele materialen voor je maxi jurk. 

Stugge, stijve stoffen maken je optisch voller en kleiner.

De stof van deze maxi jurk valt wat te stijf. Je lijkt daardoor breder en korter. Ook is hij iets te kort.

5. Zorg voor een maxi-jurk met een goede lengte. 

Een lengte die bijna de grond raakt is het meest verlengend.

In een maxi jurk van deze lengte lijk je zo lang mogelijk. Je wilt uiteraard geen maxi jurk die een eind over de grond sleept. Laat indien nodig je maxi jurk inkorten tot een dergelijke lengte. Neem de schoenen die je aan wilt bij de maxi jurk mee als je je jurk laat afspelden.

6. Een hakje geeft je een mooie houding en wat extra lengte.

Met een hakje krijg je net wat meer lengte. Dit hoeft uiteraard niet persé een torenhoge hak te zijn.

Wil je liever geen hakken dragen? Neem dan een paar elegante sandaaltjes. Schoenen in rustige kleuren die passen bij je jurk of in een nudetint zijn het mooist.

7. Diagonale lijnen verlengen ook!

Prachtige maxi-jurk met diagonale strepen.

^ Als kleine vrouwen je graag wat langer lijken. Diagonale lijnen geen je extra lengte. Deze prachtige maxi-jurk met diagonale strepen is van Madeleine Fashion.

Meer lezen?

* Wil je meer tips lezen voor de kleine vrouw? Lees meer.

* Wil je mijn Pinterest bord zien met leuke voorbeelden van maxi jurken? Lees meer.

* Wanneer je groter wilt lijken kun je heel goed de 'kolom van kleur' gebruiken. Lees meer.

* Horizontale strepen hoeven je niet altijd voller en kleiner te maken. Lees meer.