• darkblurbg
  • darkblurbg

Maken horizontale strepen je echt dikker?

Hoe bepaal je jouw licht-donker contrast?
Gepubliceerd op: 03-12-2017

Heeft jouw moeder jou ook altijd vertelt dat horizontale strepen je dikker maken? En is dit eigenlijk wel waar? In dit blog ga ik uitgebreid in op de de effecten van horizontale strepen.

Hoewel velen van ons dol zijn op de klassiek look van strepen kunnen ze de plek waar we ze dragen korter en breder laten lijken. Ben je lang en slank? Dan kom je meestal wel weg met allerlei horizontale strepen. Wanneer je echter wat voller bent dan wordt het dragen van kleding met horizontale strepen ingewikkelder. Ben je klein? Dan kun je het beste onopvallende of smalle horizontale streepjes kiezen.

Maken horizontale strepen je echt breder/ dikker?

De effecten van horizontale strepen zijn divers. Kijk ten eerste naar de breedte van de horizontale strepen. Hoe breder de horizontale strepen zijn hoe meer ze opvallen en des te breder (en korter) ze je lichaam maken. Verder zijn de effecten van horizontale strepen afhankelijk van nog vier belangrijke factoren. Welke dat zijn lees je hieronder.

1. Hoe breed zijn de horizontale strepen?

Maken horizontale strepen je echt dikker?

^ Op deze foto zien we een rok met brede horizontale strepen en daarbij opvallende kleuren. Hoe breder de horizontale strepen het voller ze je optisch maken. Dit komt doordat ons oog steeds even blijft hangen bij een volgende streep. Op dit voorbeeld zie je tevens dat de lijn van het felroze riempje niet mooi recht loopt. Zonder het riempje was het beter geweest.

Rokje met brede horizontale strepen.

^ Dit rokje is vrij kort en heeft brede zwart/witte strepen. Doordat het rokje vrij kort is lijkt het geheel optisch breder dan bij een langere rok. Zo'n rokje staat daarom het mooist als je slank bent.

Maken horizontale strepen je dikker?

^ Deze rok is langer dan de vorige rok en heeft ook redelijk brede strepen. Doordat de rok langer is lijkt het geheel in zijn totaliteit minder breed dan bij het korte rokje hierboven. 

De effecten van brede strepen en smalle strepen.

^ Smalle horizontale strepen maken optisch veel minder breed dan brede horizontale strepen. Ben je klein of volslank? Neem dan liever smalle strepen.

Smalle diagonale lijnen maken je echt niet dikker.

^ Ons oog glijdt gemakkelijk langs smalle horizontale lijnen. 

2. Hoe hoog is het donker/licht contrast?

Horizontale strepen met een hoog contrast.

^ Dit jurkje heeft een behoorlijk hoog donker/licht contrast en het rood steekt erg af bij het wit. Wit heeft als eigenschap dat het andere kleuren sterker maakt. De strepen vallen dus erg op. Wanneer je lang en slank bent kun je dit soort strepen prima hebben.

3. Hoe sterk zijn de kleuren in de streep?

Opvallende en rustige strepen in kleding.

^ Wanneer de strepen rustig van kleur zijn maken ze minder breed. Opvallende strepen met sterke (felle) kleuren zijn onrustiger en laten je daardoor breder lijken.

Het effect van horizontale strepen in je kleding.

^ De kleur wit bij zwart/witte strepen trekt het oog naar zich toe zoals bij de voorbeelden hierboven duidelijk te zien is. Zorg dus dat de grootste hoeveelheid wit zich daar bevindt waar je de focus wilt hebben!

Waar ligt de focus bij horizontale strepen?

^ Soms bevinden strepen zich maar op een klein deel van een kledingstuk. De plaats waar de strepen zich bevinden valt het meeste op.

 

Strepen: accent ligt op de taille.

^ De opvallende strepen bij de taille trekken het oog naar zich toe zoals je bij deze gestreepte kledingstukken kunt zien. Op deze manier kun je je taille accentueren. Pas hier echter mee op als je een buikje of heel weinig taille hebt. Dan kan het averechts werken.

4. Hoe is de pasvorm van de kleding met horizontale strepen?

Maken horizontale strepen echt dikker?

^ Los vallende kleding maakt minder breed dan strakke kleding.

De effecten van horizontale strepen.

^ Los vallende kleding met horizontale strepen is beter dan strakke kleding met horizontale strepen.

Maken horizontale strepen echt dikker?

^ Strakke gestreepte kleding volgt ieder hobbeltje en bobbeltje in je figuur. De strepen gaan golven, hetgeen niet mooi staat.

5. Op welk deel van je lichaam draag je de horizontale strepen?

Strepen trekken de aandacht, draag opvallende strepen daarom niet op het breedste deel van je lichaam.

Maken horizontale strepen je echt breder/ dikker?

^ De focus  gaat naar het gebied waar je de strepen draagt. Laat dit daarom het gebied zijn waar je de focus op wilt leggen.

Het effect van horizontale strepen.

Meer lezen?

* Blauw met groen, boerenfatsoen? Dit blog gaat over stijlregels die inmiddels helemaal achterhaald zijn.

* Wil je meer lezen over waar je de focus legt in je outfit? Lees dan dit blog.

* Verticale lijnen geven verlenging en laten je slanker lijken. Lees meer.

* Draag je iets wijds? Combineer het dan met iets strakkers. Lees meer over deze stijlregel.