• darkblurbg
  • darkblurbg

Waar leg je de focus in je outfit?

Gepubliceerd op: 29-11-2016

Denk bij het kiezen van je outfit na over waar je de focus legt. Leg de focus niet op plekken waar je de aandacht niet wilt. Heb je bijvoorbeeld brede heupen? Neem dan geen top met een randprint precies op je heupen. Heb je brede schouders, kies dan geen jasje met epauletten, etc.

We vinden het vaak fijn om iets in een lichte kleur bij ons gezicht te dragen, bijvoorbeeld door een wit of pastelkleurig t-shirt of overhemd onder een donkerder jasje, tui of vest te kiezen.

Bij zakelijke kledingcombinaties zien we vaak een lichte blouse of overhemd met een donker jasje. Dit soort kleurencombinaties zijn heel geschikt om de aandacht naar het gezicht te leiden. Een wat hoger donker-licht contrast in je outfit zorgt daarbij voor meer overwicht.

^ Het lichtblauw geblokte overhemd en het marineblauwe colbert geven samen een redelijk hoog donker-licht contrast. Het zorgt voor voldoende afstand, maar het oogt ook weer niet te streng.

Op de collage hieronder kun je zien waar de focus ligt bij de verschillende outfits.  Lichte en felle kleuren en opvallende prints trekken de meeste aandacht, zoals te zien is bij bijvoorbeeld het gele jasje, de gele tas, het witte overhemd, de rode baan in de jurk en de print onderaan het jurkje.

^ Een felgele tas of een knalrood sjaaltje valt op bij een verder rustige outfit.

Waar ligt de focus in je outfit?

^ Door middel van kleur kun je de focus sturen. Lichte en felle kleuren vallen het meest op. Donkere kleuren maken juist slanker.

Bij de linker outfit kijk je het eerst naar het helderblauwe shirt. Bij het tweede voorbeeld kijk je naar de rode top, schoenen en tas. De witte blouse en de witte sneakers vallen het meest op bij het derde voorbeeld. Bij de vierde foto kijk je het eerst naar de gele sjaal.

Strepen leggen de focus op de taille.

^ Ook strepen kunnen de focus ergens op richten. Op deze voorbeelden zijn de strepen zo geplaatst da je aandacht het eerste naar de taille gaat. Een goed idee voor dames met een mooie slanke taille.

Waar leg je de focus in je outfit?

Ook opvallende (rand)prints trekken uiteraard de focus. Bij de linker outfit gaat de aandacht vooral naar de buste. Heb je een mooie buste en een buikje dan is dit een goed idee. Bij de tweede outfit gaat het oog voornamelijk naar de driehoekige print aan de onderkant van de jurk (en daarna naar de rand bij de buste). Bij het rechter voorbeeld trekt de ruitvormige print op de buik de aandacht... Wanneer je een buikje hebt wil je hier niet de aandacht.

Andere handige tips:

Ben je klein, dan kan je door een haarband of een andere opvallende haarversiering de aandacht naar boven sturen. Je lijkt dan meteen wat groter.

Ben je groot, door verschillende opvallende kleuronderbrekingen in je outfit lijk je korter.

Is je outfit rustig en neutraal? Een opvallend gekleurde tas vrolijkt de boel op!

Moet je een voordracht houden voor een grote groep mensen? Met een jasje in een felle kleur houd je gemakkelijker de aandacht vast dan in een neutraal exemplaar.

Wil je de aandacht afleiden van bijvoorbeeld brede heupen of een buikje? Een halsketting in een sprekende kleur leidt de focus naar je gezicht.

Meer lezen?

* Door slim te werken met lijnen in je kleding kunnen je allerlei effecten bereiken. Dit blog gaat over de effecten van diagonale lijnen.

* Draag je graag een riem? In dit blog lees je wat de effecten van een riem zijn.

* Wil je meer weten over de effecten van sjaals? Lees meer.