• darkblurbg
  • darkblurbg

Leg de focus op de sterke punten in je figuur.

Gepubliceerd op: 13-12-2023

Zoals je misschien weet doe ik naast kleurenanalyses ook figuuranalyses. Bij een figuuradvies bepaal ik welke kledingstukken jou het meeste flatteren. Hierbij kijk ik naar je figuurvorm, lichaamsbouw, gezichtsvorm, de lijnen in je gezicht, lengte, botstructuur, de lijnen in je lichaam en uitaard ook naar jouw persoonlijkheid. Je leert exact wat je sterke punten zijn, deze pluspunten ga je accentueren. Dit kun je doen door er de focus op te leggen. Ook leer ik je welke puntjes je beter wat kunt camoufleren. Op deze punten leg je juist geen nadruk.

Hoe kun je bepalen waar het focuspunt ligt in je outfit?

Hiervoor is een handige truc:

Ga op een meter of 3 van een passpiegel staan. Sluit je ogen een paar secondes en open ze dan. Bekijk nu waar je aandacht als eerste naar toe trekt. Dit zijn de focuspunten.

Vraag je af: zijn dit mijn sterkste punten? Zo niet, verleg dan de focus. Je wilt natuurlijk niet dat de aandacht als eerste naar je brede heupen of flinke kuiten gaat.

Waar ligt het focuspunt in je outfit.

Op deze collage kun je goed zien dat lichte en felle kleuren meer opvallen dan donkere en gedempte kleuren. Deze regel kun je goed toepassen bij het accentueren van de sterke punten en het camoufleren van de minder sterke punten in je figuur.

Wat zien we hier?

Linker voorbeeld: de blauwe blouse is het focuspunt. De aandacht gaat dus naar het bovenlichaam.

Wat ook nog opvalt: het stuk been (huidskleur) en de bandjes van de schoenen geven extra lenen/ onderbrekingen. De bene lijken zo korter. Dit is dus alleen handig wanneer je kleiner wilt lijken.

Tweede voorbeeld van links: hier zien we 3 focuspunten: de rode blouse, de rode tas en de rode schoenen.

Derde voorbeeld: hier zien we 2 focuspunten: de witte blouse en de witte schoenen.

Rechts: de belangrijkste focus is de gele sjaal, het bloemenpatroon op het jurkje trekken ook redelijk wat aandacht. Let er ook eens op hoe lang de benen lijken doordat de kleur van de broek mooi doorloopt in de kleur van de laarzen.

Vijf handige tips:

1. Ben je klein, dan kan je door een haarband, een knot boven op je hoofd of een andere opvallende haarversiering de aandacht naar boven sturen. Je lijkt dan meteen wat groter.

2. Ben je groot, door verschillende opvallende kleuronderbrekingen in je outfit lijk je korter.

3. Is je outfit rustig en neutraal? Een opvallend gekleurde tas vrolijkt de boel op! Een schoudertas met korte hengsels brengt de aandacht naar boven. een tas die op je heupen hangt legt daar de nadruk op.

4. Moet je een voordracht houden voor een grote groep mensen? Met een jasje of sjaal in een felle kleur houd je gemakkelijker de aandacht vast dan in een neutraal exemplaar.

Hoe houd je de aandacht vast tijdens een presentatie?

^ Door deze sjaal in een mooie rode kleur blijf je de aandacht van je publiek vast houden. De rode laarsjes trekken ook veel aandacht. Onze ogen trekken automatisch op en neer van de sjaal naar de laarzen. Wil je dat niet? Draag dan donkere schoenen of laarzen.

Waar leg je de focus in je outfit?

^ Met een outfit als deze boei je je publiek een stuk minder lang. Je lijkt er wel langer en slanker in doordat alles in 1 kleur is.

5. Wil je de aandacht afleiden van bijvoorbeeld brede heupen of een buikje? Een halsketting, sjaaltje of oorbellen in een sprekende kleur leiden de focus naar je gezicht.

Hoe kun je de aandacht naar je gezicht leiden?

^ Deze ketting in roodtinten leidt de focus naar het gezicht.

Waar leg je de focus in je outfit.

^ Deze subtiel glanzende ketting in 3 rijen vangt de focus heel gemakkelijk.

Nog iets waar je op kunt letten! Matte zaken vallen minder op dan glanzende zaken (accessoires, stoffen, metalen, etc.).

Waar ligt de focus in je outfit?

^ Een opvallende panty legt de focus op je benen.

Meer lezen?

* In dit blog meer voorbeelden over focuspunten in je outfit.

* Met kleur kun je gemakkelijk accenten aanbrengen. Lees meer over het toepassen van accentkleuren in dit blog.

Style Consulting. Voor kleuradvies en kledingadvies in Joure.