• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat is tijdloze mode?

Gepubliceerd op: 29-08-2018

Ben je op zoek naar kledingstukken en accessoires die lang mee gaan? In dit blog laat ik je zien waar je dan op kunt letten.

Tijdloze mode... dat lijkt iets wat niet echt haalbaar is omdat de mode juist steeds verandert. Toch zijn er zeker wel kledingstukken en accessoires te vinden die heel lang in het modebeeld blijven passen. Denk maar eens aan vintage kleding en -accessoires.

De meeste kledingstukken gaan gemiddeld zo'n 5 jaar mee. Ook zien we cycli waarin bepaalde modetrends weer terug komen, maar bijna altijd wel weer in een net andere hoedanigheid dan voorheen.

Na zo'n periode van ongeveer 5 jaar passen de meeste kledingstukken niet echt meer bij wat nu 'in' is. Dan zijn bijvoorbeeld de pijpen te wijd, de manchetten te breed, is de kraag te smal, de rok te kort, de schouders te breed of vorm van de revers is niet meer van deze tijd. Met andere woorden, het kledingstuk ziet er gedateerd uit.

Ook accessoires zijn aan mode onderhevig, denk maar eens aan brilmonturen. Tien jaar geleden waren de brillen veel smaller dan nu.

Toch zijn er genoeg items te vinden die lang mee gaan. Denk aan het witte t-shirt, de klassieke rechte jeans, zwarte pumps, de trenchcoat, de kokerrok, een blouse met stippen, een coltrui, een geblokte Burberry sjaal, ballerina's, klassieke horloges, bepaalde handtassen zoals de 2.55 van Chanel, de cat-eyebril, de Ray Ban zonnebril, etc.

^ Het eerste model dat door Gabrielle 'Coco' Chanel herself ontworpen werd in februari 1955 (vandaar de naam 2.55), herken je aan de rechthoekige draaisluiting, ook wel ‘mademoiselle lock’ genoemd.  Daarbij heeft dit originele model de typerende chain strap, geïnspireerd door de sleutelketting die de nonnen – bij wie Coco opgroeide – aan hun pij hadden hangen. Vijftig jaar later, in februari 2005, is de tas opnieuw uitgebracht onder de naam 're-issue 2.55'. Het is nog steeds de meest gewilde tas voor liefhebbers.
Begin jaren tachtig ontwierp Karl Lagerfeld, een ietwat minder bescheiden, maar zeker niet minder mooie variant, waarbij het slot opgesierd wordt door twee gekruiste C’s: de Classic. (bron: tijdschrift Jan).

Hoe herken je tijdloze kleding?

Kleding die in verhouding lang mee gaat is meestal vrij eenvoudig van vorm, heeft vaak geen al te opvallende details is meestal effen en rustig van kleur. Dit soort kleding wordt ook wel 'klassieke kleding' genoemd. Dit soort kleding is vaak wat duurder, heeft een mooie pasvorm en is van mooie materialen gemaakt. Je betaalt er dus meer voor, maar kunt er ook heel lang mee doen.

De kleuren van tijdloze kleuren zijn vaak rustig. We noemen het neutrale kleuren. Met tijdloze kleding wil je lang doen. Neutrale kleuren geven je die mogelijkheid. Opvallende kleuren vervelen je sneller.

In het zakenverkeer is de kleding ook vaak redelijk tijdloos. Het gaat niet werken als mensen om de twee jaar weer een volkomen nieuwe zakelijke outfit moeten aanschaffen omdat hun vorige outfit uit de mode is. Zakelijke kleding is ook meestal gemaakt in neutrale kleuren.

 

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ De twee jasje links hebben te veel opvallende details om lang mee te kunnen gaan. Het blauwe jasje is vrij tijdloos doordat het een rustige kleur heeft en geen opvallende details.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Een jeans met versieringen, opvallende wassingen, gaten, scheuren of vlekken is meer aan mode onderhevig als een eenvoudige rechte jeans of een donkere bootcut jeans.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Dit jurkje is behoorlijk tijdloos. De kleur is neutraal, hij is effen en het model is simpel.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Met een blouse als deze kun je lang doen. De halslijn is klassiek en de klokkende mouwtjes zijn leuk, maar niet al te opvallend.

Wat zijn tijdloze kledingstukken en accessoires ?

^ De cape, de rechte broek en de instappers op deze foto zijn tijdloos. De gele tas is klassiek van vorm, maar de kleur geeft een leuk, modisch tintje aan het geheel.

Wat is tijdloze mode?

^ Dit simpele wollen jurkje met col is een goed voorbeeld van een tijdloos kledingstuk. Door er een andere tas en ander schoeisel bij te dragen heb je meer een hele andere look.

Wat zijn tijdloze kledingstukken en accessoires ?

^ Voorbeelden van tijdloze accessoires. Ze zijn meestal eenvoudig van vorm, hebben rustige onopvallende kleuren en van goede kwaliteit.

Wat is tijdloze mode?

* Met tijdloze kledingstukken en accessoires leg je een goede basis voor een duur ogende garderobe. Een klassieke camelcoat is een goed voorbeeld van een tijdloos kledingstuk. Foto van Little Soho.

Wat is tijdloze kleding?

^ Voor een tijdloze look neem je het beste kleding in een eenvoudig model, zoals dit donkerblauwe overslagjurkje. Foto van Little Soho.

Wat is tijdloze mode?

^ Een klassiek pak is een geweldige basis om mee te combineren. Hier zie je de Clear blazer van Studio Anneloes. Het is een echte evergreen! De unieke stretch (medium travel quality) in het colbert geeft het item optimaal draagcomfort terwijl je er toch netjes uitziet. Daarnaast kun je dit jasje met regular fit en lange mouwen perfect combineren met een basis-broek van dit merk. Foto van siezz.nl

Wat is klassieke mode?

^ Heb je een maatje meer? Dit klassieke pak van Ulla Popken is een ideale basis om mee te combineren.

Wat is tijdloze mode?

^ Je kunt je tijdloze stukken combineren met meet trendy items. Zo blijft je garderobe je altijd 'up to date'.

Wat is tijdloze mode?

^ Met een mooi wollen truitje zit je ook altijd goed. Dit model heeft een 3/4 mouw en kleine zakjes.

 

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn om deze redenen ideaal voor je meer tijdloze basisstukken.

Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. Ken jij je kleurtype en vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ik heb daarom etuis samengesteld met 30 losse stofstaaltjes passend bij jouw kleurtype. Met dit etui krijg je meer gevoel bij je neutrale kleuren, dat is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik heb voor 26 verschillende kleurtypes etui's samengesteld met 30 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De stofstaaltjes bestaan uit losse lapjes, ze meten 8 x 12 cm en bestaan uit verschillende materiaalsoorten. Kijk hier voor meer informatie.

Hoe herken je de meer trendy items?

Wat zijn tijdloze kledingstukken en accessoires ?

^ Trend-itmes zijn leuk om je garderobe een oppepper mee te geven. Ze zijn vaak opvallend van vorm, kleur of hebben een bepaald modisch thema.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Deze jumpsuit is te trendy om lang mee te gaan. Dit komt door de opvallende print en de wijd uitlopende trompetmouwen.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Dit pak is door zijn opvallende kleur en het cape-achtige jasje is heel trendy.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Deze cropped top met wijde mouwen zal snel uit de mode raken.

Wat zijn tijdloze kledingstukken?

^ Deze broek is heeft een opvallende print en splitjes aan de zijkant en is daardoor een echt trend-item.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de klassieke stijlpersoonlijkheid? Lees dan dit blog.

* Neutrale kleuren zijn heel geschikt voor je tijdloze kledingstukken. Ze vervelen niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Lees hier meer over hoe neutrale kleuren voor je kleding herkent.

* De Parijse stijl is vrij tijdloos, dit blog gaat over de Parijse stijl.

De Parijse stijl.

* Ook Jackie Kennedy-Onassis had een tijdloze kledingstijl. Lees meer.