• darkblurbg
  • darkblurbg

Koop alleen kleding die je een 9 of een 10 geeft.

Gepubliceerd op: 30-01-2020

Doe jij het ook wel eens? Kleding kopen die je eigenlijk maar zo zo vindt? Dit blog gaat over de beste kledingles die ik inmiddels geleerd heb. Door schade en schande weliswaar maar: een belangrijke les. Het houdt in dat je alle kledingstukken die je wilt kopen goed bekijkt en bedenkt: welk cijfer geef ik dit kledingstuk op de schaal van 1 tot 10?

Want geef nou eerlijk toe: hoe vaak heb je niet een 'zesje' of een 'zeventje' aangeschaft, omdat je gewoon zin had om iets te kopen? Omdat het heel betaalbaar was? Of zo lekker afgeprijsd. Of het had zo'n mooie kleur, maar de pasvorm was het net niet helemaal? Met als gevolg dat het ongebruikt in je kast hangt, zelfs soms nog met het prijskaartje er aan... Zonde van het geld en uiteraard niet duurzaam.

De vraag zou moeten zijn: dóet dit kledingstuk iets voor me, word ik er mooier van, maakt het me blij? Wil ik het meteen morgen aandoen? Ben ik er helemaal weg van? Is het gemaakt van een materiaal dat ik graag draag.

Koop alleen negens en tienen.

Ook al loop je al een eeuwigheid naar een bepaald item te zoeken, als het geen 9 of 10 is, laat het dan toch in de rekken hangen!

Terwijl, vind je een keer een 'tien', koop het dan onmiddellijk! Zeker als het een bikini, spijkerbroek of feestjurk is, want die zijn vaak het lastigst te vinden. Is het goed en betaalbaar? Koop er twee, want je zult het keer op keer gaan dragen. Daar zul je geen spijt van krijgen. Dat is niet overdreven, dat juist is slim. Ooit raakt het kledingstuk immers verwassen of komt er een vlek in die je er niet meer uit kunt krijgen...

Koop alleen kleding die je een 9 of een 10 geeft.

Verder is het goed om je af te vragen of je het met minstens drie andere kledingstukken die je al hebt kunt combineren. De kans dat je het vaak gaat dragen is dan natuurlijk veel groter.

En... koop liever niet iets waar je nog weer van alles bij moet kopen. Dat soort dingen ga je waarschijnlijk voorlopig niet dragen. Ook lopen de totale kosten dan enorm op...

Een kledingstuk dat een tien scoort heeft voor mij:

- 1. een geweldige kleur voor mijn kleurtype (koele zomer),

- 2. laat mijn figuur op zijn best uitkomen,

- 3. past bij mijn stijlpersoonlijkheid,

- 4. zit lekker en voelt fijn aan,

- 5. past bij mijn lifestyle en

- 6. is geschikt voor de situaties waar ik meestal naar toe ga. 

EXTRA TIP: Besteed het grootste deel van je budget aan tijdloze klassiekers. Geef niet te veel geld uit aan modegevoelige en moeilijk te combineren trend-items. Denk aan modegevoelige prints, opdrukken, bijzondere roklengtes, hele dure, maar trendy sieraden, etc. Deze zul je waarschijnlijk maar één of twee seizoenen dragen. Ze zijn natuurlijk wel leuk om je garderobe up to date mee te houden. Betaalbare, maar goed uitziende trend-accessoires zijn dan een leuke optie.

Meer lezen:

- Wil je meer lezen over het verschil tussen 'trendy items' en zgn. 'basisstukken'? Lees dan dit blog.

- Nog een blog met tips over hoe je je garderobe up to date kunt houden.

- In dit blog laat ik je zien hoe je ongeveer kunt inschatten of een kledingstuk een 'topper of een 'flopper' wordt.