• darkblurbg
  • darkblurbg

Het verschil tussen trendy items en basics.

Gepubliceerd op: 13-10-2017

We willen allemaal een garderobe waarmee we ons voor allerlei gelegenheden passend kunnen kleden. Heel vaak hoor ik van mijn klanten: ik heb een kast vol kleding, maar 'niets' om aan te trekken. De truc zit hem er in dat je een aantal basisstukken (zgn. 'basics') in je kast heb hangen, deze vul je aan met een paar leuke trend-items om je garderobe de juiste hoeveelheid 'pit' te geven. Zo kun je je voor elke gelegenheid leuk aankleden.

Maar wat is nu precies het verschil tussen 'basics' en trendy-items?

Het verschil tussen basics en trend-items.

'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur. We zien veel neutrale 'non-kleuren' bij basisstukken. Ze zijn als het ware het 'fundament' van je garderobe.

Het fijne van dit soort kledingstukken en accesoires is dat ze door hun eenvoud heel gemakkelijk te combineren zijn. De belijningen zijn bij basis-stukken vaak neutraal. Hele wijde of hele strakke kledingmodellen en accessoires zijn vaak meer trendy. Denk aan de skinny jeans of de flared broek.

Een prettige bijkomstigheid is dat basis-kledingstukken en basic-accessoires je niet snel zullen vervelen. Door ze op de juiste manier met elkaar te combineren kun je ze bij allerlei verschillende situaties dragen. De ene keer zakelijk, de andere keer feestelijk en dan weer wat meer casual.

Ik adviseer mijn klanten altijd om het grootste deel van hun kledingbudget te gebruiken voor basis-kledingstukken en accessoires. Ook is het slim om voor je basisstukken de beste kwaliteit te nemen die je je kunt veroorloven. Je gaat er immers lang mee doen. Let er dus op dat ze een goede pasvorm hebben, dat ze iets doen voor je figuur en dat ze van mooie materialen gemaakt zijn. Dit soort kledingstukken en accessoires zijn behoorlijk tijdloos, let er dan ook op dat ze duurzaam geproduceerd zijn.

Trend-items daarentegen zijn opvallend, hebben vaak een bijzondere belijning, ze zijn opvallender van kleur, hebben vaak bijzondere details of prints en zijn soms zelfs grappig. Ze verdwijnen vaak snel weer uit het modebeeld verdwenen en je bent er meestal sneller op uitgekeken. Helaas zijn dit soort kledingstukken meestal niet duurzaam geproduceerd.

Het verschil tussen basics en trend-items.

^ Op deze Pinterest-collage zie je voorbeelden van allerlei trend-items: zoals bijzondere haarkleuren (blauw, roze), wijd uitlopende mouwen, uitlopende broekspijpen, opvallende prints, grappige accessoires, opvallende borduursels, metallic materialen, kleding met studs, kunstbont in felle kleurtjes enz.

Kledingsetjes met alleen trend-items.

^ Kledingsetjes met alleen trend-items zijn leuk, maar vervelen ook snel.

Trend-item: t-shirt met een print.

^ Een leuk trend-item: t-shirt met een opvallende print.

Trend-item: sweater met een print.

^ Trend-item: sweater met een print.

Ook accessoires, make-up, kapsels en haarkleuren zijn aan trends onderhevig. Ze zijn daardoor heel handig in te zetten om er helemaal up-to-date uit te zien. Met een ouderwets kapsel is het lastig om er modern uit te zien. Dit geldt ook voor brillen. Een bril die 20 jaar geleden 'in' was past meestal niet meer in het huidige modebeeld.

Met een paar nieuwe accessoires kun je op een betaalbare manier een heel andere stijl neerzetten.

Basis items en trend items.

Met accessoires kun je een eenvoudig kledingstuk snel omtoveren naar een andere stijl:

Met andere accessoires meteen een andere stijl.

^ Door middel van trendy accessoires kun je gemakkelijk op een redelijk betaalbare manier van stijl veranderen. Het blauwe jurkje is een echte 'basic' door zijn simpele belijning.

Het verschil tussen basics en trend-items.

^ Met een bijzondere statement tas kun je steeds een anders stijl neerzetten.

Het verschil tussen trendstukken en basics.

^ Wanneer je jezelf kleedt met alleen basisstukken kan dat soms een wat saai plaatje opleveren. Het is daarom leuk om je kast wat op te 'spicen' met een paar leuke trendstukken. Op de bovenstaande collage zie je links voorbeelden van goede basisstukken. Bijvoorbeeld een grijze blazer met een simpele belijning, een tijdloos effen laarsje, een simpel model blouse, een simpel jurkje, een effen t-shirt en een tas met een klassieke belijning. Neem je basics van de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven, je zult er lang mee doen. Let bij dit soort items ook op duurzaamheid.

Je trend-items mogen best wat goedkoper zijn. Je bent er toch meestal na één seizoen alweer op uitgekeken. Ze zijn daardoor helaas niet duurzaam. Trend-items zijn die items die op dat moment helemaal 'in' zijn. Deze zomer waren dat bijvoorbeeld tops en jurkjes met blote schouders en de 'mommy jeans' met hoge taille. Ook t-shirts met een opvallende opdruk of bijzondere prints zijn vaak meer trendy.

Trend-items kun je het beste in winkels kopen die daar ook echt op ingesteld zijn, denk aan winkels als de Zara, H&M, Berska, Primark, Weekday, River Island, Stradivarius, Steps, Didi, Mango, etc. In dit soort winkels laat constant nieuwe trends maken en er zijn daardoor wekelijks weer nieuwe dingen te vinden. Ook zijn ze erg goed in leuke en betaalbare accessoires. Dit soort kleding en accessoires vallen onder de noemer 'fast-fashion' is is helaas niet bepaald duurzaam te noemen.

Het verschil tussen basics en trend-items.

^ Nog meer voorbeelden van trend-items en basisstukken. Zoals je kunt zien zijn de basics een stuk tijdlozer als de trend-items.

Tijdloze accessoires.

^ Met tijdloze accesoires kun je heel lang vooruit. Je kunt er daarom geld meer aan uitgeven.

Trend items.

^ Met trend items doe je minder lang. Ze zijn wel erg leuk om je outfits up-to-date te houden. Je kunt er beter niet al te veel geld aan uitgeven.

Ook in make-up zien we steeds weer nieuwe trends. Knalrode lippen, hele donkere lipstick, matte lipstick, volle wenkbrauwen, glanzende oogschaduw, het 'shapen' van het gezicht, geen mascara, natuurlijk ogende make-up, 'wilde' wenkbrauwen, etc.

Basisstukken hebben meestal neutrale kleuren en trendy item vaak basiskleuren.

Etuis met 42 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. 

Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor heel veel verschillende kleurtypes etui's samen met 42 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De set bestaat uit 42 losse lapjes, ze meten ca. 4 x 6 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book boordevol met uitleg en voorbeelden t.w.v. € 17,50. Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen? 

* Dit blog artikel gaat over een handige kledingcapsule, ook opgebouwd uit goede basisstukken, aangevuld met een paar trends-items. Lees meer.

* In dit blog lees je meer over neutrale kleuren.

* Met een 'statement-ketting' kun je snel een heel andere stijl neerzetten. Het zijn echt blikvangers! Lees meer.

* Wil je weten hoe je je garderobe up-to-date kunt houden? Lees meer.

* Wil je in mijn studio langskomen met een groot aantal stuks van jouw eigen kleding en hiermee samen met mij aan het werk gaan? Hiervoor heb ik een speciaal arrangement ontwikkeld. Lees meer.

* Een leuk blog om te lezen: 'Shoppen in je eigen kast'! Lees meer.

* Wil je persoonlijk advies? Ik kom graag eens bij je thuis langs om samen met jou in je eigen kast te 'shoppen'! Lees meer.