• darkblurbg
  • darkblurbg

Het verschil tussen trendy items en basics.

Gepubliceerd op: 13-10-2017

We willen allemaal een garderobe waarmee we ons voor allerlei gelegenheden passend kunnen kleden. Heel vaak hoor ik van mijn klanten: ik heb een kast vol kleding, maar 'niets' om aan te trekken. De truc zit hem er in dat je een aantal basisstukken (zgn. 'basics') in je kast heb hangen, deze vul je aan met een paar leuke trend-items om je garderobe de juiste hoeveelheid 'pit' te geven. Zo kun je je voor elke gelegenheid leuk aankleden.

Maar wat is nu precies het verschil tussen 'basics' en trendy-items?

Niks om aan te trekken? Zorg voor goede basics.

^ 'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur. Ze zijn als het ware het 'fundament' van je garderobe.

Het fijne van dit soort kledingstukken en accesoires is dat ze door hun eenvoud heel gemakkelijk te combineren zijn. De belijningen zijn bij basis-stukken vaak neutraal. Hele wijde of hele strakke kledingmodellen en accessoires zijn vaak meer trendy. Denk aan de skinny jeans of de flaired broek of een klaasiek handtas.

Een prettige bijkomstigheid is dat basis-kledingstukken en -accessoires je niet snel zullen vervelen. Door ze op de juiste manier met elkaar te combineren kun je ze bij allerlei verschillende situaties dragen. De ene keer zakelijk, de andere keer feestelijk en dan weer wat meer casual.

Ik adviseer mijn klanten altijd om het grootste deel van hun kledingbudget te gebruiken voor basis-kledingstukken en accessoires. Ook is het slim om voor je basisstukken de beste kwaliteit te nemen die je je kunt veroorloven. Je gaat er immers lang mee doen. Let er dus op dat ze een goede pasvorm hebben, dat ze iets doen voor je figuur en dat ze van mooie materialen gemaakt zijn. Dit soort kledingstukken en accessoires zijn behoorlijk tijdloos, let er dan ook op dat ze duurzaam geproduceerd zijn.

Trend-items, trendy kleding.

^ Trend-items daarentegen zijn opvallend, hebben vaak een bijzondere belijning, soms kleurig, hebben vaak bijzondere details of prints en zijn soms zelfs grappig. Ze verdwijnen vaak snel weer uit het modebeeld verdwenen en je bent er meestal sneller op uitgekeken. Helaas zijn dit soort kledingstukken meestal niet duurzaam geproduceerd.

Op deze Pinterest-collage zie je voorbeelden van allerlei trend-items: zoals bijzondere haarkleuren (blauw, roze), wijd uitlopende mouwen, uitlopende broekspijpen, opvallende prints, grappige accessoires, opvallende borduursels, metallic materialen, kleding met studs, kunstbont in felle kleurtjes enz.

Ook accessoires, make-up, kapsels en haarkleuren zijn aan trends onderhevig. Ze zijn daardoor heel handig in te zetten om er helemaal up-to-date uit te zien. Met een ouderwets kapsel is het lastig om er modern uit te zien. Dit geldt ook voor brillen. Een bril die 20 jaar geleden 'in' was past meestal niet meer in het huidige modebeeld.

Met een paar nieuwe accessoires kun je op een betaalbare manier een heel andere stijl neerzetten.

Basis items en trend items.

Met accessoires kun je een eenvoudig kledingstuk snel omtoveren naar een andere stijl:

Met andere accessoires meteen een andere stijl.

^ Door middel van trendy accessoires kun je gemakkelijk op een redelijk betaalbare manier van stijl veranderen. Het blauwe jurkje is een echte 'basic' door zijn simpele belijning.

Het verschil tussen trendstukken en basics.

^ Wanneer je jezelf kleedt met alleen basisstukken kan dat soms een wat saai plaatje opleveren. Het is daarom leuk om je kast wat op te 'spicen' met een paar leuke trendstukken. Op de bovenstaande collage zie je links voorbeelden van goede basisstukken. Bijvoorbeeld een grijze blazer met een simpele belijning, een tijdloos effen laarsje, een simpel model blouse, een simpel jurkje, een effen t-shirt en een tas met een klassieke belijning. Neem je basics van de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven, je zult er lang mee doen. Let bij dit soort items ook op duurzaamheid.

Je trend-items mogen best wat goedkoper zijn. Je bent er toch meestal na één seizoen alweer op uitgekeken. Ze zijn daardoor helaas niet duurzaam. Trend-items zijn die items die op dat moment helemaal 'in' zijn. Deze zomer waren dat bijvoorbeeld tops en jurkjes met blote schouders en de 'mommy jeans' met hoge taille. Ook t-shirts met een opvallende opdruk of bijzondere prints zijn vaak meer trendy.

Trend-items kun je het beste in winkels kopen die daar ook echt op ingesteld zijn, denk aan winkels als de Zara, H&M, Berska, Primark, Weekday, River Island, Stradivarius, Steps, Didi, Mango, etc. In dit soort winkels laat constant nieuwe trends maken en er zijn daardoor wekelijks weer nieuwe dingen te vinden. Ook zijn ze erg goed in leuke en betaalbare accessoires. Dit soort kleding en accessoires vallen onder de noemer 'fast-fashion' is is helaas niet bepaald duurzaam te noemen.

Trendy kleding, basisstukken.

^ Nog meer voorbeelden van trend-items en basisstukken. Zoals je kunt zien zijn de basics een stuk tijdlozer als de trend-items.

Tijdloze accessoires.

^ Met tijdloze accesoires kun je heel lang vooruit. Je kunt er daarom geld meer aan uitgeven.

Trend items.

^ Met trend items doe je minder lang. Ze zijn wel erg leuk om je outfits up-to-date te houden. Je kunt er beter niet al te veel geld aan uitgeven.

 

Trendkleur: mosterdgeel.

^ Ook kleuren zijn aan mode onderhevig. Op dit moment zie je bijvoorbeeld heel veel mosterdgeel in de winkels.

Trend kapsel voor 2017.

^ Met een trendy kapsel zie je er meteen hip uit. Deze wat langere bob met zachte krullen is helemaal '2017'. Ook de honingblonde kleur met highlights is helemaal van nu.

Mom jeans/ mommy jeans trend voor 2017

^ De 'mom jeans' (jeans met hoge taille) is ineens weer helemaal terug in het modebeeld.

Trends in make-up rode lippen.

^ Ook in make-up zien we steeds weer nieuwe trends. Rode lippen, volle wenkbrauwen, glanzende oogschaduw, het 'shapen' van het gezicht, geen mascara, natuurlijk ogende make-up, wilde wenkbrauwen, etc.

Meer lezen? 

* Dit blog artikel gaat over een handige kledingcapsule, ook opgebouwd uit goede basisstukken, aangevuld met een paar trends-items. Lees meer.

* Met een 'statement-ketting' kun je snel een heel andere stijl neerzetten. Het zijn echt blikvangers! Lees meer.

* Wil je weten hoe je je garderobe up-to-date kunt houden? Lees meer.

* Wil je in mijn studio langskomen met een groot aantal stuks van jouw eigen kleding en hiermee samen met mij aan het werk gaan? Hiervoor heb ik een speciaal arrangement ontwikkeld. Lees meer.

* Een leuk blog om te lezen: 'Shoppen in je eigen kast'! Lees meer.

* Wil je persoonlijk advies? Ik kom graag eens bij je thuis langs om samen met jou in je eigen kast te 'shoppen'! Lees meer.

* Trek je steeds weer dezelfde setjes aan en vind je het lastig om te 'mixen en matchen' met je kleding en accessoires?
In mijn e-book 'GEMAKKELIJK STYLEN & COMBINEREN EN GARDEROBE UPDATE & -PLANNING' (v) leg ik duidelijk uit hoe je je kleding en accessoires eenvoudig keer op keer anders kunt stylen en combineren.  
Je leert aan de hand van dit e-book van 112 pagina's hoe je er er steeds anders uit kunt zien, ook met een beperkte hoeveelheid kleren. 
Ik geef uitleg over de 15 belangrijkste onderdelen waarop je kunt letten bij het maken van leuke kledingsetjes. 
Verder informatie over o.a. het gebruik van accessoires, garderobeplanning, 'mixen & matchen'. De map bevat vele inspirerende, verrassende kleuren illustraties met voorbeelden.
Verder leg ik uit hoe je het beste een goede garderobe op kunt bouwen waar je in iedere situatie in je leven goed mee voor de dag kunt komen. De map bevat vele duidelijke kleurenfoto's met voorbeelden van goede basics, accessoires en allerlei leuke aanvullingen. 
Verder uitleg over het werken met handige 'kledingcapsules'. 
Een kledingcapsule is een kleine groep van kledingitems die goed met elkaar mixen en matchen. Bijvoorbeeld: van 9 goed gekozen items (kleding, schoenen en accessoires) kun je wel 20 outfits maken. Voeg nog 3 andere items toe en je kunt wel 40 verschillende combinaties maken! Je vindt in dit e-book vele voorbeelden van kledingcapules voor allerlei situaties. Verder is er uiteraard veel aandacht voor hoe je gemakkelijk je outfits kunt stylen en combineren. Lees meer.