• darkblurbg
  • darkblurbg

Wordt het een 'topper' of een 'flopper'...

Gepubliceerd op: 28-08-2018

We kennen ze allemaal, kledingaankopen waarvan je later reuze spijt hebt. Niet leuk natuurlijk dit soort kledingstukken in je kast... In dit blog lees je hoe je kunt voorspellen of een kledingstuk een zogenaamde 'topper' of 'flopper' wordt.

Wil je beter kunnen kunnen inschatten of je aankoop een 'topper' of 'flopper' wordt?  Dan zijn 11 zaken waar kun je op letten bij de aanschaf van nieuwe kledingstukken:

1. Staat de kleur je?

Kleding die je qua kleur niet staat zul je niet graag dragen. Wanneer de kleur van een kledingstuk je er bleek, moe of streng uit laat zien voelt dit niet prettig. Dit geldt vooral voor kleuren die je direct onder je gezicht draagt. Het loont dus zeker de moeite om te weten welke kleuren jou het beste staan.

Kleuradvies/ kleurenanalyse in Groningen.

^ Wil jij weten welke kleuren jouw het beste staan? Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Lees meer.

2. Past het kledingstuk je goed?

Kleding die te groot of te klein is zul je niet graag dragen.

Koop geen kleding die je pas aan kunt hebben als je een paar kilootjes bent afgevallen...

Past het kledingstuk niet helemaal optimaal? Is de lengte van een mouw, broekspijp of rok niet goed, of is het kledingstuk met een kleine ingreep aan te passen? Bedenkt dan of het kledingstuk de kosten van een kleermaker waard is.

3. Doet het kledingstuk je figuur goed?

Kledingstukken die niets voor je figuur doen zullen in de kast blijven hangen. Welke kleding goed bij je figuurtype past is voor iedere vrouw weer anders. Ook je lengte en postuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Wordt een kledingstuk een topper of flopper?

4. Past het bij je persoonlijke stijlvoorkeur?

Dat kleding qua stijl bij je vriendin past wil nog niet zeggen dat jij je er prettig in zult voelen. Bedenk dus goed of je niet iets koopt omdat je het bij iemand anders zo leuk vindt staan, terwijl het helemaal niet jouw smaak is.

5. Past het kledingstuk bij je levensstijl?

Bedenk hoe jouw dagelijkse leven er uitziet. Je hebt bijvoorbeeld weinig aan nette colbertjes als je je bijna altijd casual kleedt.

6. Zit het kledingstuk prettig?

Het is erg belangrijk dat kleding fijn is in het dragen. Kleding waarvan de stof prikt, waarin je erg zweet, die knelt of waarin je je niet goed kunt bewegen zul je niet graag dragen. Kijk altijd op het label van welk materiaal het kledingstuk gemaakt is.

Wordt een kledingstuk een topper of flopper?

7. Kun je het combineren met kleding die je al hebt?

Wanneer je niets hebt waarmee je het kledingstuk kunt combineren zul je het in je kast laten hangen tot je er bijpassende stukken bij hebt gekocht. Als dat al gebeurt...

8. Kun je het 'upgraden' en 'downgraden'?

Hiermee bedoel ik of je het kledingstuk zowel gekleder als op een meer casual manier kunt dragen. Kledingstukken die je op allerlei manieren kunt combineren zijn erg praktisch. Je zult ze dus vaak aan doen. Het is leuk wanneer een kledingstuk een beetje neutraal is, zo kun je het zo nodig chiquer of juist wat stoerder dragen al naar gelang de gelegenheid waarvoor je je kleedt.

Wordt een kledingstuk een topper of flopper?

9. Koop alleen kleding waarin je je mooi voelt.

Geef het kledingstuk een cijfer. Koop alleen iets wanneer je het een cijfer 9 of hoger geeft.

10. Een koopje die je niet draagt is geen koopje.

Koop geen dingen in de uitverkoop alleen omdat ze zo goedkoop zijn. Die gaan alleen als opvulling van je kast dienen...

11. Kun je het kledingstuk gemakkelijk zelf onderhouden?

Wanneer je kleding steeds naar de stomerij moet geeft dit veel gedoe en hoge kosten. Vraag je af of je dit ervoor over hebt.

12. Is het kledingstuk geschikt voor de gelegenheid waar je naar toe gaat?

Het spreek voor zich dat je je kleding aanpast aan de gelegenheden waar je naar toe gaat. Heb je vaak chique feestjes dan zul je meer feestelijke kleding nodig hebben dan iemand die niet vaak naar dit soort gelegenheden gaat.

3 EXTRA TIPS:

- 1. Vaak zie ik klanten met bijvoorbeeld 10 ongeveer dezelfde zwarte broeken in hun kast. Koop liever niet heel veel van hetzelfde item, je zult simpelweg de tijd/gelegenheid niet hebben om ze te dragen. Investeer je budget liever in dingen waar je niet veel van hebt.

- 2. Maak een lijstje met kledingstukken of accesoires die je nog niet hebt of die vervangen moeten worden. Ga bij je volgende shopsessie op zoek naar deze dingen en kom niet weer thuis met kledingstukken die je niet kunt combineren...

- 3. Kijk eens in je kast welk soort kledingstukken je vaak en graag draagt. Probeer uit te vinden waarom je deze kleding zo graag draagt. Je kunt hierbij de bovenstaande punten langsgaan. Deze informatie kan je helpen in de toekomst meer toppers te kopen.

Dit kun je omgekeerd natuurlijk ook met je floppers doen. ga na waarom ze in je kast blijven liggen. Misschien zit het wel vast op meerdere punten. Bijvoorbeeld: de kleur staat je niet mooi en het kledingstuk voelt bovendien niet fijn aan omdat het bijvoorbeeld van polyester gemaakt is.

Meer lezen?

* In dit blogartikel laat ik je zien hoe je je garderobe 'up-to-date' kunt houden. Lees meer.

* Aan basic kledingstukken heb je meer dan aan trend-items. In dit blog lees je wat het verschil tussen deze twee soorten kledingstukken is.

* Vaak vinden mijn klanten het lastig om zich te gevarieerd te kleden. In dit blog laat ik je aan de hand van 5 handige tips zien hoe je je met een beperkt aantal kledingstukken steeds leuk kunt kleden voor allerlei situaties.

* Ken jij het principe van kledingcapsules al? Een kledingcapsule is een kleine groep van items (ca. 6 tot 12 stuks, meer kan ook) die goed 'mixen en matchen'.  Lees meer.