• darkblurbg
  • darkblurbg

Laat je je haar grijs worden of ga je door met kleuren?

Gepubliceerd op: 11-06-2021

Zal ik mijn haar blijven kleuren of stop ik met verven? Dat is een vraag die veel vrouwen zich stellen. Het is vaak lastig om te stoppen met het verven van je haar en over te stappen naar je eigen grijze kleur. De ‘natuurlijke’ methode betekent dat je al gauw vier tot acht maanden met een grijze uitgroei loopt, terwijl ondertussen je geverfde haarkleur vervaagt of verkleurt. En dat is geen fijn vooruitzicht.

Laat ik mijn haar grijs worden of ga ik door met verven?

Hoe grijzer je wordt, hoe meer de uitgroei je gaat storen.

Wanneer je je haar al jaren kleurt kun je je vaak moeilijk voorstellen hoe je er met grijs haar uit zult zien. Helemaal wanneer je je grijze of gedeeltelijk grijze haar in een behoorlijke donkere kleur verft. Dan is de overgang naar grijs haar erg groot en ook behoorlijk lastig om snel te realiseren.

Veel vrouwen vinden het vervelend en erg tijdrovend om hun grijze uitgroei steeds vaker te moeten laten bijwerken. Ze vinden het aan de andere kant ook weer heel spannend om hun haar grijs te laten worden. Ook hoor ik vaak dat ze bang zijn dat ze er met grijs haar ouder uit zullen zien.

Toch kan grijs haar erg leuk staan. Veel vrouwen denken dat grijs haar hen persé een stuk ouder zal maken, maar dat hoeft beslist niet zo te zijn. Wanneer je jezelf goed verzorgd, kleding in vrolijke kleuren uit jouw kleurenpalet draagt en zorgt dat je kleding een accessoires 'up to date' zijn dan kun je er ook met grijs haar jong en vitaal uitzien!

Neem je grijs haar of toch niet?

^ Hier zien we de uitgroei van een klant met gemêleerd grijs haar. Het haar is lang en krullend. Deze dame begon al op relatief jonge leeftijd met vergrijzen. Ze wil eigenlijk wel stoppen met verven, maar is ook heel bang dat ze ineens ouder zal lijken als ze haar haar niet meer kleurt. Ze moet haar haar nu minimaal eens per vier weken kleuren en dat kost veel tijd en moeite. En hoe zal het proces van vergrijzen verlopen vraagt ze zich af? Ze wil uiteraard wel verzorgd voor de dag blijven komen.

^ De warme kleuren komen overeen met het gekleurde deel van het haar. En dat is echter niet de bedoeling, want ze is een koel kleurentype bleek bij de kleurenanalyse.

Blijf je grijs haar kleuren of stop je er mee?

^ Hier zie je koele kleuren bij het haar en die passen precies bij de uitgroei. Ze 'vloeken' echter met het geverfde deel.

lijf je je grijze haar verven of niet?

^ Hier heb ik 2 koel grijze haarstaaltjes bij de foto gehouden en die passen precies bij de uitgroei. Een koele haarkleur zal dus veel mooier bij deze dame passen. Helaas wordt een koele haarkleur onder invloed van zon, douches enz. op den duur vaak warmer. Dit is een proces wat we helaas bij vrijwel iedereen zien gebeuren.

Blijf je grijs haar kleuren of stop je er mee?

^ Hier heb ik een gemêleerde koele grijstint bij de foto gehouden. Een dergelijke haarkleur zou een heel mooi effect geven. Ze zou met lowlights in de uitgroei naar haar eigen haarkleur toe kunnen werken. Het is dan belangrijk dat de kapper bij de verfbeurten probeert zo veel mogelijk steeds weer dezelfde plukjes haar donker te maken.

Zo kan ze het haar langzaam steeds wat grijzer laten worden.

Mocht ze hier toch nog niet aan toe zijn dan is een koele, medium donkere bruintint voorlopig de beste optie voor deze dame. Helaas loopt ze wel de kans dat deze kleur op den duur ook weer wat warmer wordt.

Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. De één wordt al grijs rond haar dertigste en de ander pas rond haar vijftigste. Dit heeft te maken met onze genen. Als je ouders vroeg grijs werden, word jij dat vaak ook. In feite heeft de helft van de bevolking 50% grijs haar op de leeftijd van 50 jaar. Etniciteit kan ook een rol spelen bij het grijs worden. Witte mensen hebben de neiging eerder grijs te worden dan mensen met een donkere huidskleur.

Meestal begint de vergrijzing rond de slapen, maar het kan ook verspreid over het hoofd zijn. Het vergrijzingsproces begint met hier en daar een paar grijze haren, waardoor er een peper-en-zout look ontstaat. Naarmate het haar meer kleur verliest, word je steeds wat grijzer.

Hoe ontstaat grijs haar?

Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, dit zijn de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het koel grijs, krijgt het een peper- en zoutkleur, warm grijs, zilver of wit.

Ben je een koel type?

Dan krijg je meestal ook koel grijs haar en op den duur wordt je haar zilverkleurig of zelfs helemaal wit. Dit proces kan wel 20 jaar duren.

Over het algemeen wordt koel grijs haar erg mooi gevonden. Dames met een koele haarkleur zijn dan ook het snelst geneigd om te stoppen met kleuren wanneer hun haar grijs is geworden.

Koel grijs haar kun je het beste goed verzorgen met een goede zilvershampoo en een cremespoeling speciaal voor grijs haar, die zorgen ervoor dat het haar ook mooi koel van kleur blijft. Grijs haar wordt namelijk (net als elke ander haarkleur) door onder meer de zon, kraanwater en zwemmen warmer van kleur. Je wit natuurlijk niet dat je prachtige koele grijstint er geel uitziet. Gelig grijs haar 'vloekt' verder ook nog eens bij jouw koele kleurenpalet.

Laatje je haar grijs worden of blijf je het kleuren?

^ Voorbeeld van vergrijzend haar. Dit is een proces wart jaren kan duren, is een foto van een koel kleurtype die bij me in de studio is geweest.

Een voorbeeld van koel grijs haar.

^ Een voorbeeld van koel grijs haar.

Een voorbeeld van koel grijs haar.

^ Het vergrijzingsproces kan heel langzaam gaan, zoals bij deze dame.

Voor een warmer kleurtype is wat warmer grijs haar niet zo erg. Hun kleurenpalet is immers ook warm.

Wil je je grijze haar minder warm lijkt, gebruik dan zilvershampoo en of -conditioner. Soms kun je de zilverproducten afwisselen met gewone producten (wel van een goede kwaliteit). Dit als je vindt dat je haar te zilverachtig (of te lila) wordt. Je hoeft je haar dus echt niet persé bij elke wasbeurt met een zilvershampoo en/of -conditioner te behandelen. 

Ben je een warm kleurtype?

Dan wordt je haar in het begin vaak wat warmer grijs. Dat komt doordat er in jouw grijze haar in resten van warme pigmenten voorkomen.

Het kan het zijn dat, nu je grijs haar hebt, de kleuren van je kleding wat vergrijsder en zachter moeten dan voorheen. Dat is echter zeker niet altijd het geval. Het kan ook dat je kleuren nog steeds warm moeten zijn of dat ze juist wat helderder, koeler of juist wat lichter moeten dan vroeger. Het is dus bij iedereen weer verschillend wat er verandert. Dit is afhankelijk van je (natuurlijke) haarkleur, je huidskleur en je oogkleur.

Ons licht-donker contrast.

Wat bij bijna iedereen die grijs wordt verandert is het licht-donker contrast.

Tenzij je voorheen al heel licht haar had wordt eigenlijk bij iedereen met grijs haar het licht-donker contrast wat lager dan voorheen. Het is dan mooi om het licht-donker contrast in de manier waarop je je kleding combineerd ook wat lager te houden. Ik heb verschillende blogs geschreven over het onderwerp licht-donker contrast. Naast je haarkleur hebben je (veranderde) teint en je oogkleur ook veel invloed op wat je nu mooi staat.

Grijs haar kan koel, maar ook wat warmer van kleur zijn.

Het haar van een warm kleurtype krijgt vaak in het begin een warme grijstint. Dit komt doordat er nog steeds veel warme pigmenten in het haar zitten. Op den duur verdwijnt het pigment helemaal uit het haar en wordt het haar steeds witter, maar dit kan heel lang duren.

Wanneer een warm kleurtype wat warmer grijs haar krijgt is dat niet zo erg als bij een koel kleurtype. Jouw kleurenpalet is vaak nog steeds wat warmer, tenzij je door je grijze haarkleur een koeler kleurtype (koele zomer, lichte zomer, lichte winter of neutrale zomer) bent geworden. Warm grijs haar past prima bij de warmere kleurenpaletten.

Grijs haar is toch gewoon grijs haar?

^ Hier zie je links Joke, een koel zomertype met prachtig koel, zilverachtig grijs haar. Het haar is langs het gezicht bijna wit. Rechts zie je Aggy, een warm lentetype met warm grijs haar. Het haar heeft verschillende warme grijsnuances.

Wat kun je doen om donkerblond haar grijs te laten worden?

Je wilt uiteraard geen opvallende uitgroei. Je kapper kan lokken in lichtere tinten en lokken in donkere tinten aanbrengen. Vooral asblonde highlights maken de overgang naar jouw grijze kleur gemakkelijker. In het begin moet je misschien elke zes weken voor naar de kapper, maar naarmate de uitgroei van je grijze haar vordert is een kappersbezoek steeds minder vaak nodig.

Hoe kun je het vergrijzingsproces laten verlopen als je lichtbruin haar hebt?

Je zou je haar eenmalig kunnen laten ontkleuren. We kunnen grijs haar nooit goed nabootsen, daarom kun je het haar vervolgens het best laten kleuren in een asblonde tint. Voorwaarde is wel dat je al helemaal grijs bent, anders krijg je hier en daar een donkere uitgroei. Ontkleuren is wel erg slecht voor je haar. Je moet het daarna dan ook extra goed verzorgen. Ben je nog niet helemaal grijs en heeft een deel van je haar nog een natuurlijke donkere kleur? Dan zijn mediumblonde highlights een beter alternatief. Lichtbruin haar lijkt met blonde highlights in zijn geheel iets lichter, waardoor een grijs gemêleerde uitgroei minder opvalt. Omdat niemand één egale kleur heeft, hebben die lichtere streepjes een natuurlijk effect. Bovendien laten ze een saaie, egale haarkleur sprankelen.

Hoe kun je donker haar laten vergrijzen?

Als je je haar in een donkere tint hebt gekleurd, kun je het ’t beste eerst twee maanden laten uitgroeien. Laat daarna in die veel lichtere grijze uitgroei lowlights aanbrengen. Doe dit niet te vaak en laat de kapper proberen zo veel mogelijk steeds dezelfde plukjes haar donker te maken. Anders maak je het uit­gegroeide haar te donker en krijg je na een week of vier toch weer een opvallend kleurverschil. Geen zin om die eerste twee maanden met zo’n brede grijze uitgroei te lopen? Die kun je camoufleren met een donker haarpoeder of spray, die je eenvoudig op die grijze uitgroei aanbrengt.

Je haar wordt droger als het grijs is.

Grijs haar is niet grover of stugger dan gepigmenteerde lokken. Grijze haren zijn meestal juist fijner van structuur. Naarmate we ouder worden, produceert de hoofdhuid echter minder olie. Dit betekent dat grijs haar eerder uitdroogt, waardoor het grover kan aanvoelen dan gepigmenteerd haar. Met de juiste vochtinbrengende behandelingen kan grijs haar net zo zacht aanvoelen als gepigmenteerd haar. Een haarmasker na elke wasbeurt houdt je haar zacht en soepel.

De kleur van je haar heeft een grote invloed op welke tinten het meest flatterend staan. Als je grijs wordt, merk je misschien dat je favoriete kleuren je minder flatteus staan dan voorheen. Het is dan te overwegen om er door middel van een kleuradvies achter te komen welke kleuren jou nu laten stralen. Ik dek gekleurd haar af tijdens het kleuradvies. Zo kun je na de analyse beslissen of je wilt blijven kleuren of niet.

Een beetje make-up doet wonderen als je eenmaal grijs haar hebt.

Met grijs haar kan je huidskleur wat grauwer lijken. Dit komt doordat je met grijs haar meestal minder kleur hebt dan voorheen. Ook veranderd onze huid doordat je hormonenhuishouding anders is. Een foundation en een blusher in kleuren die bij jouw kleurtype passen kunnen je gezicht weer kleur geven.  Afhankelijk van jouw kleurenpalet kan dat bijvoorbeeld een perzik-, roze-, koraalkleurige- of goudkleurige tint zijn. Ook een mooie, gepigmenteerde lipgloss of lippenstift in een voor jou geschikte kleur kan je teint opfleuren.

Een beetje make-up doet wonderen, helmaal als je neutrale kleuren zoals grijs of taupe draagt.

Hoe zit het met kleding?

Vrolijke kleuren uit jouw kleurenpalet staan vrijwel iedereen met grijs blond haar of blond haar met grijze highlights. Welke kleuren dat precies zijn is bij iedereen weer anders. Ze kunnen bij de één echt helder zijn, maar het kan ook zo zijn dat ze juist wat minder fel moeten.

Draag als je eenmaal grijs bent geworden een mooie, sprekende kleur uit je kleurenpalet! Tops, blouses, truien, vesten, jurkjes  en jasjes komen direct onder je gezicht. Dit soort kledingstukken hebben daarom veel effect op je teint.

Neutrale tinten passen ook geweldig bij grijs haar, terwijl pasteltinten gecombineerd met sprekende kleuren goed bij grijs haar passen.

Experimenteer en ontdek wat het beste bij jou en je nieuwe haarkleur staat!

Draag kleur bij je grijze haar!

Aggie is een warm lentetype met grijs haar. Haar grijze haar bevat nog warme pingmenten  Deze sjaal in koraal en warm roze sluit perfect aan bij haar haarkleur.

Met de juiste verzorging en stylingtechnieken kan grijs haar oogverblindend zijn.

Een beetje make-up doet wonderen bij grijs haar.

^ Joke is een zomertype en heeft prachtig, koel grijs haar wat al helemaal wit is bij de de slapen. Deze sjaal in een schitterende blauwtint maakt de haarkleur nog frisser grijs. En een klein beetje make-up in de juiste kleuren doet enorm veel voor je!

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Lilian is nu ze grijs haar is een een 'neutrale herfst'. Lilian's haar heeft een beetje een gele grijstint, dit is bij de neutrale herfsttypes vaak het geval. De grijze haartint van een neutraal herfsttype is van zichzelf vaak al wat warmer van kleur, dit wordt door zaken als zonlicht en zwemmen nog meer versterkt. Hier hoef je als neutrale herfst niets aan te doen omdat het warme grijze haar goed bij je seizoenskleuren past. Hoe ouder je wordt hoe witter je haar wordt.

Meer lezen?

* Nu je grijs haar hebt is je licht-donker contrast hoogst waarschijnlijk lager dan voorheen. In dit blog lees je meer over dit contrast.

* Sprekende kleuren uit jouw kleurenpalet doen veel voor je. Welke kleuren dat zijn verschilt uiteraard van persoon tot persoon. In dit blog zie je leuke voorbeelden van wat kleur voor je kan doen als je grijs haar hebt. 

* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. Maar de kleur grijs kan ook warm, neutraal en koel zijn. Lees meer.

* Geregeld krijg ik vragen van vrouwen met grijs haar. Ze denken vaak dat grijs haar er altijd hetzelfde uitziet, maar dat is beslist niet het geval! Wanneer je eenmaal grijs bent geworden merk je vaak dat de kleuren die je voorheen prachtig stonden je nu minder mooi staan. Naast je haarkleur veranderen soms ook je huid en je oogkleur (die worden vaak zachter). Ik heb een aantal dames met natuurlijk grijs haar bereid gevonden om mee te werken aan een aantal blog's over grijs haar. Wat er verandert is namelijk bij iedereen weer anders. Zo kan ik jullie er veel meer over laten zien. Lees hier meer.

* Wil je meer lezen over Annette, een licht lentetype met grijs haar? Lees meer.

* Wil je meer lezen over Laura? Ze is een licht zomertype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Lilian? Ze is een neutraal herfsttype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Aggy? Zij is nog steeds een warm lentetype, ondanks haar grijze haar. Lees meer.

* Een koel wintertype kan door vergrijzing een licht wintertype worden. Lees hier meer over dit kleurtype.

* Een warm kleurtype kan door vergrijzing een neutrale lentetype worden. Heb jij een zachte, warme uitstraling en denk je dat je misschien ook een neutraal lentetype bent? Lees hier meer over het neutrale lentetype.

* Wil je mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar zien? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is? Boek dan een kleurenanalyse (M/V), ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Naast kleuren voor kleding adviseer ik je ook over wat je met je haarkleur kunt doen. Je kunt met mij de mogelijkheden bespreken tijdens de kleuranalyse. Uiteraard kun je het blijven kleuren, maar je kunt er ook voor kiezen om het grijs te laten worden. Kijk hier voor meer informatie.

Blijf je je haar kleuren of laat je het grijs worden?

^ Je krijgt bij de kleurenanalyse een haarkleurenkaart waarop ik kleuren aangeef die je eventueel zou kunnen gebruiken. Zo kun je dus nadien in alle rust overdenken wat je met je haar wilt.

* Het staat heel mooi om je haarkleur in je outfit te herhalen. Je leest meer hier over in dit blog.

* José was altijd een licht lentetype en heeft grijs inmiddels haar, wat nu? Is ze nog steeds hetzelfde kleurtype of zijn haar kleuren veranderd? Lees hier meer over wat er gebeurt is met José's kleuren.

* Geregeld krijg ik vragen van vrouwen met grijs haar. Ze denken vaak dat grijs haar er altijd hetzelfde uitziet, maar dat is beslist niet het geval! Wanneer je eenmaal grijs bent geworden merk je vaak dat de kleuren die je voorheen prachtig stonden je nu minder mooi staan. Naast je haarkleur veranderen soms ook je huid en je oogkleur (die worden vaak zachter). Ik heb een aantal dames met natuurlijk grijs haar bereid gevonden om mee te werken aan een aantal blog's over grijs haar. Wat er verandert is namelijk bij iedereen weer anders. Zo kan ik jullie er veel meer over laten zien. Lees hier meer.

* Wil je meer tips lezen voor vrouwen met grijs haar? Kijk dan hier.

* Verander je van kleurtype als je ouder wordt. Dit gebeurt inderdaad vaak. Zo ben ik zelf opgeschoven van de 'koele zomer' naar de 'lichte zomer'. Ik kleur mijn haar wel nog steeds. In dit blog lees je hier meer over.