• darkblurbg
  • darkblurbg

De lichte kleurtypes bij kleurenanalyses.

Gepubliceerd op: 18-09-2022

Kleurtypes kun je grofweg indelen in 6 groepen. De warme, koele, lichte, diepe, heldere en gedempte kleurtypes. Mijn vorige blog ging over de diepe kleurtypes, in dit blog bespreek ik de lichte kleurtypes. De lichte kleurtypes staan mooi in lichte(re) kleuren. Ook hun basiskleuren zijn licht, dit houdt in dat ze vermengd zijn met behoorlijk veel wit.

De lichte kleurtypes bij kleurenanalyses/ kleuradvies.

^ Hier zie je een voorbeeld een outfit in alleen lichte kleuren. In tegenstelling tot de diepe kleurtypes staan lichte kleurtypes heel mooi in dit soort lichte kleurcombinaties. Foto van Little Soho.

Zoals je vast hebt gelezen werk ik bij mijn kleurenanalyses met 26 verschillende kleurtypes. Bij een kleurenanalyse onderzoek ik welke kleurendominanties voor jou het belangrijkste zijn en in welke volgorde.

De 6 groepen kleurtypes bij kleuradvies.

^ Kleuren kunnen warm, koel, licht, donker, helder of gedempt zijn. Bij de lichte kleurtypes is het kleurkenmerk licht het belangrijkste.

Kleurtypes met 'licht' op de eerste plaats.

Er zijn slecht 3 kleurtypes die we echt licht noemen.

De kleurtypes die het kleurkenmerken 'licht' op de eerste plaats hebben zijn: 1. de lichte zomer, 2. de lichte lente en 3. het lente/ zomertype.

Bij de lichte kleurtypes is tijdens de kleurenanalyse gebleken dat hun kleuren in de eerste plaats licht moeten zijn. Dit betekent niet dat ze alleen pastelletjes aan kunnen, maar wel dat hele donkere kleuren hen direct onder het gezicht niet mooi staan. Donkere kleuren maken dat ze er moe een bleek uitzien.

Je kunt al van jongs afgaan een licht kleurtype zijn, maar we zien ook vaak dan mensen door vergrijzing van hun haar een licht kleurtype zijn geworden. De kleurenpaletten van deze kleurtypes lopen van licht tot medium donker.

De lichte kleurtypes bij kleuradvies.

1. Het lichte zomertype.

Van de vier zomertypes (het koele zomertype, het neutrale zomertype, het diepe zomer en het lichte zomertype) is het lichte zomertype duidelijkst het lichtst.

Het lichte zomertype is een zomertype met een 'flow' naar het lentetype. De kleuren van het lichte zomertype zijn ietsje warmer en iets minder gedempt als die van het koele/pure zomertype.

Het lichte zomertype staat heel mooi in kleuren met enige helderheid onder het gezicht. Jouw beste kleuren zijn behoorlijk licht, ze zijn vermengd met wit.

Draag de frisse, sprekende kleuren uit je kleurenpalet vlak bij je gezicht, dan kom jij echt tot leven!  Voorbeelden van topkleuren voor het lichte zomertype zijn o.a.: licht zilvergrijs, mintgroen, zachtgeel, zachtroze, lichtblauw, licht tot midden jadegroen.

Draag je neutrale kleuren onder je gezicht, zoals beige, grijs, kiezel, licht- of middenmarine of taupe? Fleur ze dan op met bijvoorbeeld een vrolijke make-up, gekleurde oorbellen, een gekleurde ketting of een kleurige sjaal. Jij bent onder je gezicht namelijk wel enige helderheid nodig!

Het lichte zomertype. Color Me Beautiful.

Hier lees je mijn blog over het lichte zomertype.

De kenmerken van het lichte zomertype zijn in volgorde van belangrijkheid:

1. Licht.

2. Neutraal tot koeler. Echter wat minder koel als die van het normale/koele/pure zomertype.

3. De (sprekende) basiskleuren zijn vermengd met wit. De kleuren zijn iets frisser en helderder als die van de koele/gewone/pure zomer. 

2. Het lichte lente type.

Van de vier lentetypes (dit zijn het warme lentetype, het neutrale lentetype, het heldere lentetype en het lichte lentetype) is het lichte lentetype duidelijkst het lichtst.

Het lichte lentetype is een lentetype met een 'flow' naar het zomertype. De kleuren van het lichte lentetype zijn iets minder warm en iets lichter als die van het warme/pure lentetype.

De kenmerken van het lichte lentetype zijn in volgorde van belangrijkheid:

1. Licht,

2. Neutraal tot wat warmer, maar niet te warm. Iets minder warm als de warme lente,

3. De meest sprekende basiskleuren van het lichte lente zijn redelijk helder. 

Hier vind je de link naar mijn blog over het lichte lentetype.

Het lichte lentetype.

3. Het lente/ zomertype.

De kleuren van het lente/ zomertype vallen precies tussen de kleuren van het zomertype en het lentetype in. Het lentetype en het zomertype zijn beide lichte kleurtypes.

Jouw belangrijkste kenmerk is licht. Jouw kleuren mogen daarom beslist niet te donker zijn! Van licht tot maximaal medium donker is het beste.

Hier vind je de link naar mijn blog over het lente/zomertype.

Kenmerken en kleuren van het lente/zomertype.

Jouw kleuren zijn niet echt warm en ook niet koel, ze zijn vrij neutraal. Dit houdt in dat ze wel wat geelpigmenten bevatten, maar beslist niet zo veel als de echt warme lentekleuren. Die zijn te geel voor je en maken jouw ook te geel.

De kleuren van de koele zomer zijn echter weer te koel en te gedempt voor je. Daar wordt je wat grauwer van.

Mooie kleuren voor het lente/ zomertype zijn o.a.: zachtgroen, zachtblauw, zachtlila, zalmroze, zachtgeel, licht beige, lichtgrijs, lichte taupetinten, neutrale wittinten.

Kleurtypes met 'licht' in het rijtje, maar niet op de eerste plaats:

Er zijn 4 kleurtypes die het kleurkenmerk licht ergens in hun rijtje hebben. Het kleurenpalet van het warme lentetype, het koele zomertype, het lichte wintertype en het neutrale lentetype bevat ook veel lichte(re) kleuren. Bij deze kleurtypes komt er echter een ander kleurkenmerk op de eerste plaats.

1. Het warme lentetype: 

Het warme lentetype is het pure lentetype uit het 4 seizoenen-systeem. De belangrijkste kenmerken van het warme lentetype zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. warm, 2. licht en 3. helder. De kleuren van het warme lentetype zijn dus echt warm én behoorlijk licht.

De uitstraling van het warme lentetype is warm, sprankelend en fris.

Het warme lentetype wordt vaak als energiek, stralend, vibrerend en jeugdig omschreven.

Hier vind je de link naar mijn blog over het warme lentetype.

Het warme lentetype.

2. Het koele zomertype:  

Het koele zomertype is het pure zomertype uit het 4 seizoenen-systeem. De kleuren van het koele zomertype zijn koel, licht en gedempt. 

Het koele zomertype heeft een koele, zachte en delicate uitstraling.

Hier lees je mijn blog over het koele zomertype.

Het koele zomertype.

3. Het lichte wintertype:

Heb je een uitgesproken koel uiterlijk en sta je mooi in lichtere, heldere kleuren? Dan ben je een 'lichte winter'. Dit kleurtype is geen algemeen type wat we bij veel kleursystemen zien. Je kunt op jonge leeftijd een licht wintertype zijn, maar we zien ook vaak dat iemand door vergrijzing een licht wintertype is geworden. Dit kleurtype wordt vaak ten onrechte aangezien voor een koel wintertype. Je staat net als het koele wintertype mooi in koele, heldere kleuren, tijdens de kleurenanalyse is echter gebleken dat je kleuren niet zo donker mogen zijn als die van het koele wintertype. 

Hier lees je mijn blog over dit kleurtype.

Hel lichte wintertype.

4. Het neutrale lentetype:

Het neutrale lentetype is wat gedempter als het warme/ pure lentetype. De kleuren zijn wat zachter doordat er een klein beetje grijs of bruin doorheen gemengd is. We noemen dit soort zachte kleuren 'gedempt'.

Bij de kleurenanalyse is gebleken dat jouw kleuren warm, maar niet te fel en niet te donker moeten zijn. Te felle kleuren (zowel warm als koel) 'overpoweren' je volledig. Hele donkere kleuren laten je er moe en grauw uitzien en 'drukken' als het ware op je op je. Het neutrale lentetype komen we bij de reguliere analyse-systemen niet tegen. Toch komt dit kleurtype redelijk vaak voor. Voor het neutrale lentetype zijn de normale lentekleuren net iets te fel.

Lees meer in mijn blog over dit kleurtype.

Het neutrale lentetype.

Mensen met donker haar staan vaak heel flets in lichte kleuren, de lichte kleurtypes juist niet!

De lichte kleurtypes bij kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Links zie je donkere kleurtypes in een outfit met met alleen lichte kleuren. Zij kunnen wel lichte kleuren dragen, maar in combinatie met donkere kleuren. Alleen lichte kleuren maakt hen flets.

Lichte kleurtypes (rechts) staan daarentegen juist heel mooi in licht(re) kleuren.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de verschillende systemen bij kleurenanalyses? Kijk dan hier.

* Zelf werk ik bij mijn kleurenanalyses met maar liefst 26 kleurtypes. Lees hier meer.

* Je kunt kleuren indelen in: neutrale kleuren, basiskleuren, wittinten, pastels en lichte kleuren. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog.

* Door kleuraccenten aan een neutraal gekleurde outfit toe te voegen zie je er gemakkelijk steeds heel anders uit. Verder haalt een sprekende kleur je meer op als een neutrale kleur. Laat een accentkleur het liefst zo'n drie keer terugkomen in je outfit. Dat staat harmonieuzer. Lees meer.

* Ben je een 'koel zomertype' en ben je op zoek naar winterkleding? Lees dan dit blog.

* Zoek je voorbeelden van winterkleding voor het lentetype? Kijk dan hier.

* Ben je een licht kleurtype? Dit zijn het 'lichte zomertype', het 'lichte lentetype' en 'het lente/zomertype'. Dan is zwart niet echt jouw kleur... Ook het koele zomertype en het warme lentetype kunnen beter geen zwart dragen. Wil of moet je het toch dragen? Lees dan dit blog.

* Wist je dat je kunt veranderen van kleurtype naarmate je ouder wordt? Ik ben zelf bijvoorbeeld opgeschoven van het koele zomertype naar het lichte zomertype. In dit blog lees je er meer over.