• darkblurbg
  • darkblurbg

Werk jij al met kledingcapsules?

Gepubliceerd op: 05-10-2020

In een van mijn vorige blogs liet ik je een winterse kledingcapsule voor het zomertype zien. In dit blog vier voorbeelden van kledingcapsules voor de vier bekendste kleurtypes uit het vier-seizoenensysteem. Het zomertype, het wintertype, het lentetype en het herfsttype. Alle vier zijn ze goed te gebruiken voor de winterperiode.

Een kledingcapsule is een kleine groep van items (ca. 8 tot 12 stuks, meer kan ook) die goed met elkaar 'mixen en matchen' en goed gedragen kunnen worden in een bepaalde omgeving. Met deze goed gekozen items kun je een haast oneindig aantal verschillende combinaties maken. 

Je kunt één of meerdere kledingcapsules samenstellen van kledingstukken in kleuren en stijlen die goed met elkaar combineren. Zo kun je gemakkelijk allerlei combinaties maken en er voor allerlei situaties en gelegenheden en er steeds weer anders uit zien.
Je kunt denken aan een wat meer 'casual' kledingcapsule, een zakelijke capsule, een feestelijke capsule, een capsule voor een vakantie in een warm gebied of juist voor een meer winterse bestemming.

De capsule die je het meest gebruikt moet uiteraard het grootste zijn.

Ook kun je van deze sectie twee of meer kleinere capsules met elk een eigen kleurenschema maken voor meer afwisseling.

TIP: Zorg ervoor dat je je kledingcapsule overzichtelijk opbergt. Niets is zo vervelend als dat je moet zoeken naar je kleding. Hang je kledingstukken mooi overzichtelijk (op dezelfde kapstokjes) bij elkaar en zorg er ook voor dat de schoenen en accessoires in de buurt opgeborgen zijn. Zorg er ook voor dat je je kleding pas in de kast hangt als het heel, schoon en gestreken is. Zo grijp je nooit mis!

Deze vier kledingcapsules zijn geschikt voor de winterperiode. Ze bevatten steeds 19 onderdelen: 11 kledingstukken en 10 accessoires. Bij alle vier heb ik een winterjas gekozen in een neutrale kleur. Wissel neutrale kleuren af met meer sprekende basiskleuren uit jouw kleurenpalet.

Je basiskleuren zijn de gele, rode, blauwe, groene en violette kleuren in kleurenpalet. Ze doen meer voor je dan neutrale kleuren, ze halen je teint op en geven kleur aan je gezicht. Je kunt je van top tot teen in jouw basiskleuren kleden, maar meestal beperken we ons tot een blouse, truitje of shirtje in een basiskleur, gecombineerd met rok of broek in een neutrale kleur. 

In deze capsules heb ik ook vaak basiskleuren uit je kleurenpalet gebruiken voor accessoires. Met een accessoire in een leuke sprekende kleur kun je goed kleuraccenten aanbrengen in je outfit. Voor een accentkleur neem je een basiskleur uit je palet. Dus een rood-, roze-, geel, blauw-,  paars-, groen- of oranjetint, afhankelijk van welk kleurtype je bent. Het is vaak het leukste om deze accentkleur dan ca. drie keer terug te laten komen. Wanneer je een accentkleur gebruikt is het het mooiste om de accentkleur een paar keer terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar voor één accessoire een accentkleur gebruikt. Anders wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken.

Doordat de kledingstukken en accessoires in deze kledingcapsules qua kleur en stijl steeds goed bij elkaar passen kun je er een bijna oneindig aantal kledingcombinaties mee maken.

Het is goed om verschillende soorten kledingstukken te nemen. De ene wat gekleder en de andere wat meer casual. Dan heb je veel meer mogelijkheden qua gelegenheden waar je je voor moet kleden. Neem dus liever niet 3 spijkerbroeken, 3 t-shirts en 3 truien, maar kies ook wat netter stukken.

Omdat het kledingcapsules voor de winterperiode zijn heb ik steeds een winterjas in een neutrale kleur toegevoegd. Neutrale kleuren vervelen je niet snel. De jassen zijn wat langer, zodat je ze ook gemakkelijk over de vesten en de jurk kunt dragen. Een kortere jas zou minder praktisch zijn, omdat de langere kledingstukken daar onder uit zouden steken. Ook heb ik steeds twee wollen sjaals aan de capsules toegevoegd. Met een sjaal kun je heel gemakkelijk wat variatie aanbrengen.

Een winterse kledingcapsule voor het koele zomertype.

Kledingcapsules voor de vier seizoenen.

^ Met deze kledingcapsule voor het zomertype heb je enorm veel mogelijkheden om kledingcombinaties te maken voor allerlei gelegenheden. 

Het zomertype wordt ook wel 'pure zomer', 'koele zomer', 'cool summer' of 'true summer' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen zien we voor het zomertype verschillende namen.

Het zomertype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats gedempt en ten derde niet te donker zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker).

Het zomertype heeft een vrij laag tot medium hoog licht/donker-contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Zomertypes hebben licht tot medium donker haar, een lichte huid en een vrij lichte oogkleur. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een licht tot medium hoog licht-donkercontrast te kiezen. 

Zoals je kunt zien bij de kledingcapsule voor het zomertype zijn de kleuren niet erg fel. Neem als zomertype geen warme tinten zoals oranje, appelgroen, goud, okergeel, etc. Ze maken je huid gelig of onrustig. Ook hele donkere kleuren zoals zwart en hele felle kleuren zoals hardblauw, neonkleuren etc. kun je beter niet voor jezelf uitkiezen. Ze zijn te 'aanwezig' bij jouw zachte uiterlijk en zullen je overpoweren.

Een winterse kledingcapsule voor het koele wintertype.

Kledingcapsules voor de vier seizoenen.

^ Met deze kledingcapsule voor het wintertype heb je enorm veel mogelijkheden om kledingcombinaties te maken voor allerlei gelegenheden. 

Ben jij ook een (koel) wintertype? Dan moeten jouw kleuren vooral koel, helder en donker zijn. Doffe, fleste kleuren doen niet voor jou! En een hoog licht-donker contrast doet het goed bij jou doordat bijna elk koel wintertype (behoorlijk) donker haar heeft.

Het wintertype staat prachtig in koele, heldere kleuren, van licht naar donker, dit zie je goed terug in de bovenstaande kledingcapsule.

Het 'wintertype' wordt ook wel het 'pure wintertype', het 'koele wintertype', 'cool winter' of 'true winter' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het wintertype verschillende namen.

Het koele wintertype is een krachtig, vibrerende kleurtype en staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats helder en ten derde vrij donker zijn. Je kunt echter kleurencombinaties dragen van heel licht tot donker, als je maar ook iets donkerders onder je gezicht draagt. Bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker jasje of vest er over.

Een winterse kledingcapsule voor het warme lentetype.

Kledingcapsules voor de vier seizoenen.

^ Met deze kledingcapsule voor het lentetype heb je enorm veel mogelijkheden om kledingcombinaties te maken voor allerlei gelegenheden. 

De belangrijkste kenmerken van het (warme) lentetype zijn: warm, helder, fris, gouden ondertoon, speels, energiek en lichtvoetig.

Het staat het mooist wanneer je je kleuren zacht in elkaar laat overlopen, scherpe overgangen staan je niet zo mooi. Dit komt door je vrij lichte uitstraling.

Ben jij ook een lentetype? Dan zijn je mooiste kleuren zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. warm, 2. helder en 3. vrij licht. Jij staat daarom het minst mooi in koele, gedempte (doffe), donkere kleuren. Helder houdt in dat de kleuren puur zijn, terwijl door gedempte kleuren wat grijs of bruin is gemengd. 

Het lentetype wordt ook wel 'pure lente', 'warme lente', 'warm spring' of 'true spring' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het lentetype verschillende namen.

Het warme lentetype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats vrij helder en ten derde redelijk licht zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker, hele donkere kleuren zijn 'te zwaar' voor jou, helemaal als je ze meteen onder je gezicht draagt).

Omdat naast warm ook helderheid erg belangrijk is voor het lentetype is het belangrijk om één of meerdere accentkleuren (sprekende basiskleuren) vlak onder je gezicht te dragen. Anders ziet het lentetype er al gauw wat saai uit. Jouw neutralen zoals licht en middenbruin, camel, warm beige etc. kun je dan ook het beste opvrolijken met een mooie sprekende, warme kleur onder je gezicht. Of met warm wit of gouden sieraden. Je kunt de accentkleur natuurlijk ook halen uit een sprekende make-up, een ketting, oorbellen, een kraag, brilmontuur, stropdas of een sjaal.

Een winterse kledingcapsule voor het warme herfsttype.

Kledingcapsule voor het warme herfsttype.

^ Met deze kledingcapsule voor het herfsttype heb je enorm veel mogelijkheden om kledingcombinaties te maken voor allerlei gelegenheden. 

Ben jij ook een warm herfsttype? Dan sta jij het mooist in warme, gedempte, meer donkere kleuren. Jouw kleuren hebben een rijke, gouden toon. De warme, rijke kleuren van het herfsttype doen ons denken aan een herfstbos. Ben jij geanalyseerd als een herfsttype? Dan ben jij een zogenaamde 'warme herfst'.

Het herfsttype wordt ook wel 'pure herfst', 'warme herfst', 'warm autumn' of 'true autumn' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Dit komt doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het herfsttype verschillende namen.

Het warme herfsttype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats wat donkerder en ten derde gedempt zijn. Neem je kleuren dus het liefst van medium donker tot donker. Het herfstpalet bevat uiteraard ook lichte kleuren, maar combineer een lichte(re) kleur uit je kleurenpalet altijd met iets donkerders. Draag liever niet alleen lichte kleuren in dezelfde outfit, dit staat al snel flets bij het warme herfsttype. Ook hele felle kleuren zijn niet erg geschikt, ze zullen je 'overpoweren'. Helemaal vlak onder het gezicht. Eventueel kun je aan je onderlichaam kleuren dragen die minder geschikt voor je zijn. Je maakt het je dan echter wel moeilijker...

Licht-donker contrast van het warme herfsttype:

Het herfsttype heeft over het algemeen een vrij hoog licht-donker contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Herfsttypes hebben meestal vrij donker haar, vrij donkere ogen en een lichte huid. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog tot hoog licht-donkercontrast te kiezen. Je staat daarom bijvoorbeeld mooi in een lichte of medium donkere blouse met daaroverheen een donker vest of een donkere blazer. Of in combiaties van een medium donker kleur met een donkere kleur. Of neem een vrij donkere print zoals bij de jurk en de rok in deze kledingcapsule.

Meer lezen?

* In dit blog zie je hoeveel combinaties je kunt maken met de kledingcapsule voor het koele zomertype.

* In dit blog een kledingcapsule in warme kleuren, geschikt voor een weekje naar de zon.

* In dit blog zie je een ander voorbeeld van een vrij geklede kledingcapsule. Geschikt voor het werk en vrije tijd.

* In dit blog voorbeeld van een prachtige kledingcapsule in warme kleuren.

* Wil je weten hoe je je garderobe up-to-date kunt houden? Lees meer in dit blog.

* Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, onopvallende (neutrale) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven. In dit blog laat ik je zien hoe je accentkleuren kunt toepassen in je kledingcombinaties.

* Vaak geven mijn klanten aan dat ze het lastig vinden om te zien wat een neutrale of een basiskleur is. De scheidslijn is soms ook heel dun. Lees hier meer.

* Etuis met 42 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor 26 verschillende kleurtypes etui's samen met 32 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De stofstaaltjes bestaan uit losse lapjes. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book 171 pagina's (t.w.v. € 17,50)Kijk hier voor meer informatie.

* Wil jij mijn Pinterest bord over het vier seizoenen-systeem zien? Kijk dan hier. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen?

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.