Je hebt een kleurenanalyse uit laten voeren. In de toekomst zal het samenstellen van je garderobe hierdoor een stuk eenvoudiger worden! Je kunt met veel minder kleding toe doordat je kleuren vrijwel allemaal met elkaar gecombineerd kunnen worden. Maar hoe ga je nou het beste te werk met je kleurenwaaier? In dit blog geef ik je handige tips.
In het begin zal het enige oefening vergen om met je kleurenwaaier om te leren gaan. Maar oefening baart kunst en je zult merken dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Je kleurenwaaier altijd meenemen bij het shoppen is op den duur meestal niet meer nodig.
Wanneer je de juiste kleuren draagt is er harmonie in het totaalbeeld van jou en je kleuren en gaat de aandacht niet vooral naar je kleding of vooral naar je gezicht uit.
Er is dus harmonie tussen de tint van je huid, je haarkleur en je oogkleur en de kleuren van de kleding die je draagt. Hoe die harmonie er bij jou uitziet is uiteraard afhankelijk van jouw verschijning. Mensen kijken graag naar mensen en dingen die in harmonie zijn met elkaar. Een harmonieus plaatje is fijn om naar te kijken.
^ De kleuren van de kleurenwaaier zijn in harmonie met het uiterlijk van Aggy. Aggy is een warm lentetype met inmiddels grijs haar.
Ieder kleurenpalet heeft drie kleurkenmerken. Deze deze kenmerken zijn gerangschikt in volgorde van belangrijkheid.
De kleurkenmerken van Aggy (een warme lente) zijn in volgorde van belangrijkheid:
1. warm (haar ondertoon),
2. helder (haar beste mate van helderheid),
3. van licht tot medium donker (haar beste kleurwaarde).
^ In de juiste kleuren zie je er op je best uit! Die wetenschap geeft je zekerheid en zelfvertrouwen :-)
Met de juiste kleuren (combinaties) zie je er gezond, fris, jeugdig en stralend uit. Vlekjes, donkere kringen, rimpeltjes e.d. vallen minder op. Met de juiste kleuren wordt je oogkleur benadrukt en ziet je huid gezond en rustig uit. Verder hebben je haren meer diepte en glans.
Het jasje had Aggy meegenomen naar de kleurenanalyse. Het heeft een lichte beigetint en past geweldig bij Aggy. Hij bevat namelijk dezelfde tinten als haar inmiddels grijze haar. De sjaal heeft precies dezelfde beige ondergrond als het jasje en het appeltjesgroene accent haalt Aggy helemaal op.
^ In de juiste kleuren is er een harmonie tussen jouw en de kleuren die je draagt.
Janna, de dame op deze foto, is een neutraal zomertype.
Haar kleurkenmerken zijn in volgorde van belangrijkheid:
1. gedempt (haar beste mate van helderheid),
2. redelijk koel, maar niet zo koel als die van het zomertype (haar ondertoon),
3. medium donker (haar beste kleurwaarde).
Veel kleurenpaletten bevat ca. 36 kleuren, het is echter absoluut niet zo dat je enkel deze 36 kleuren kunt dragen. Naast de kleuren in de waaier zijn er enorm veel kleurnuances die je even zo goed kunt toepassen. Let hierbij wel op de juiste ondertoon (moet die warm, koel of neutraal zijn), helderheid (hoe gedempt of helder kunnen je kleuren het beste zijn) en kleurwaarde (hoe donker of licht moeten je kleuren zijn).
Dat is een vraag die mensen me vaak stellen.
Je kunt in principe nog steeds vrijwel elke kleur dragen, als je maar weet in welke tint. Bij bijvoorbeeld de kleur rood: moet het helderrood, dieprood, koraalrood, steenrood, frambozenrood, blauwrood, watermeloenrood, rozerood, kersenrood, bordeauxrood, oranjerood of warmrood zijn?
De kleurenanalyse heeft uitgewezen welk type kleuren voor jou het beste zijn.
^ Rood is er in allerlei tinten, voor iedereen zijn er dus wel roodtinten te vinden.
Let op: Draag je beste kleuren in elk geval vanaf je schouders tot je middel. Onder je middel kun je eventueel kleuren dragen die je minder goed staan. Dus bijvoorbeeld een rok, broek, schoeisel. Dit heeft niet de voorkeur, maar het heeft een veel minder grote impact als meteen onder je gezicht...
Voordat je dingen gaat aanschaffen is het goed om in je kledingkast te kijken wat je hebt. Je zult kleding in kleuren hebben die je niet mooi staan. Je kunt natuurlijk niet alles in een keer aanpassen. Door enkele t-shirtjes, topjes, sjaaltjes, kettingen of oorbellen in de juiste kleuren te kopen kun je ook met een klein budget al een hoop effect behalen.
Misschien kun je kleding die de verkeerde kleur heeft verven. Het merk Dylon verkoopt textielverf die je in de wasmachine kunt gebruiken. Dat gaat heel gemakkelijk. Het werkt het beste bij natuurlijke stoffen zoals katoen e.d. en niet bij synthetische stoffen. Houd er ook rekening mee dat wanneer je een kledingstuk verft de oorspronkelijke kleur invloed heeft op het eindresultaat. Lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing. Deze verf is te koop bij o.a. Kruidvat en Etos.
Bekijk ook je de kleuren van je make-up, schoenen, tassen en je metaalkleuren. Zorg hier ook voor de juiste kleuren.
Vooral kleding en accessoires die je rond je gezicht draagt hebben veel invloed op hoe je er uit ziet. Een broek, rok of een paar schoenen in een verkeerde kleur zijn minder erg.
Maak een lijstje met de spullen die je als eerste wilt gaan aanschaffen. Bedenk dus goed waar je de meeste behoeft aan hebt. Houd je aan dit lijstje en koop geen dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Koop van nu af aan alleen maar kleding, accessoires en make-up in de juiste kleuren. Zo heb je je kleuren het snelste op orde.
Neem in het begin altijd je kleurenwaaier mee als hulpmiddel wanneer je gaat winkelen. Doe hem standaard in je tas.
Leg de kleurenwaaier op het kledingstuk en kijk of de kleuren van de waaier mooi ‘overlopen’ met de kleuren van het kledingstuk. Als de kleuren min of meer in elkaar vervloeien is het een prima kleur voor jouw kleurentype. Kleuren van de kleurenwaaier en de stofkleur moeten als het ware in elkaar ‘opgaan’ en elkaar zeker niet afstoten.
Je kunt de hele kleurenwaaier gebruiken om een overzicht te hebben van alle kleuren of er specifiek enkele kleuren van een kleurgroep uitnemen.
Als je een kledingstuk in bepaalde kleur wilt kopen, waaier het palet helemaal uit en leg je het over een kledingstuk.
Bij een bepaalde kleur bijv. groen, kun je ook de groene tinten uit het kleurenpalet apart houden en vergelijken met je eventuele aankoop. De kleur hoeft echt niet precies hetzelfde te zijn. Vraag jezelf nu af of die kleurtinten zich ‘voegen’ in de kleur van het kledingstuk. Gaan ze in elkaar op? Harmoniëren ze? De kleur hoeft echt niet precies hetzelfde te zijn. Ze mogen elkaar alleen niet afstoten. Maak je zich geen zorgen dat je het misschien niet ziet, als het niet harmonieert, dan zie je dat meteen!
Je kunt je kleurenwaaier ook heel goed gebruiken voor zaken als accessoires, brilmonturen, zonnebrillen, tassen, riemen, lingerie, schoeisel, hoeden, mutsen, petten, beenbedekking en make-upkleuren.
Probeer wanneer je gaat winkelen altijd in je achterhoofd te houden wat jouw kleurkenmerken zijn.
Bijvoorbeeld: ik ben zelf een koel zomertype.
Mijn kleurkenmerken zijn in volgorde van belangrijkheid:
1. koel (mijn ondertoon),
2. van licht tot medium donker (mijn beste kleurwaarde),
3. gedempt (mijn beste mate van helderheid).
^ Hier zie je mij met een grote demonstratie-kleurenwaaier van het koele zomertype.
Kijk bij het shoppen altijd rond naar kleuren die passen bij jouw kleurkenmerken. Ik kan eigenlijk alles wat heel warm van kleur is links laten liggen. Ook hele felle kleuren en hele donkere kleuren passen niet goed bij mijn persoonlijke kleuring.
Ik weet dus van mezelf: hele warme, felle en donkere kleuren vallen voor mij af, dat scheelt een hoop tijd bij het zoeken naar kleding en bij het passen in de paskamer.
^ De aquatinten van deze sjaal lopen perfect over in de kleuren van de kleurenwaaier van het warme lentetype.
^De blauwe dierenprint past perfect bij de kleurenwaaier van het heldere wintertype.
^ Deze rozetint matcht niet met de kleurenwaaier van het warme herfsttype. De waaier 'stoot' deze kleur als het ware af.
^ De kleuren uit de waaier van het warme herfsttype matchen niet bij de roze sjaal. Ook hier is geen harmonie tussen de sjaal en de waaier. Dit is een kleurenwaaier met 36 stukjes stof in 6 losse stroken.
^ Je kunt bepaalde kleuren uit je waaier isoleren van de rest zoals ik hier heb gedaan bij de rozetinten uit de kleurenwaaier. Ze passen mooi bij de kleur van de blouse. Dit is de pocket-kleurenwaaier van het heldere wintertype.
^ De blauwtinten uit de 'stoffen' kleurenwaaier van het zomer/wintertype passen goed bij de kleur van de sjaal.
^ De groentinten uit de lente/herfstwaaier lopen precies over in de kleuren van de sjaal.
^ Vaak merk ik dat mijn klanten het allemaal net wat te perfect willen doen. In een print hoeven echt niet alle kleuren te kloppen, zolang het merendeel van de kleuren er maar bij past. Enige imperfectie is meestal juist wel leuk! Deze sjaal past prima bij de kleurenwaaier van het lente/herfsttype. Helemaal als je hem combineert met een kledingstuk in bijvoorbeeld warm geel, oranje of warm groen.
Let op: Sommige kleuren zijn universeel en komen in verschillende kleurenpetten voor!
Je kunt behalve kleding ook heel goed accessoires kiezen aan de hand van de kleuren uit je kleurenwaaier.
TIP 1: Wanneer het kleine accessoires zijn mogen de kleuren wel iets feller zijn als de kleuren uit je kleurenwaaier.
TIP 2: Het is leuk om een accentkleur ca. drie keer te herhalen. Dit geeft meer harmonie en samenhang in het totaalplaatje.
^ Deze ketting matched uitstekend bij de kleurenwaaier. Het is een zgn. pocketwaaier met aan twee kanten bedrukking.
^ Deze accessoires passen allemaal prachtig bij de kleurenwaaier van het lichte lentetype.
^ Deze accessoires passen heel mooi bij de kleurenwaaier. Dit is de '2-sides' waaier van het neutrale zomertype.
Ik verkoop sinds kort zgn. '2-sides' kleurenwaaiers van 20 verschillende kleurentypes. Deze waaiers hebben 40 kleuren aan de voorkant en 160 kleurnuances aan de achterkant. Hier kun je ze vinden.
* In dit blog heb ik een printsjaal in warme kleuren steeds gecombineerd met andere kledingstukken.
* Met enige make-up zie je er nog beter uit. Het mooie is dat je als je de juiste kleuren draagt je maar heel weinig make-up nodig bent. Ook je make-upkleuren kun je prima uit je kleurenwaaier herleiden. Lees hier meer.
* Wil je weten hoe je kunt werken met een accentkleur? Lees dan dit blog.
* Wil je meer lezen over de zgn. universele kleuren? Lees dan dit blog.
* In dit blog zie je hoe ik allerlei kleuren heb gekozen voor Annette, een licht lentetype.
* In dit blog zie je het ik kleuren heb gekozen voor Janna, een neutraal zomertype.
* Aggy is een warme lentetype met inmiddels grijs haar. Bij haar heb ik ook een kleuranalyse gedaan. Lees er meer over in dit blog.
* In dit blog zie je hoe ik lipstick-kleuren heb gekozen voor de warme kleurtypes (het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype).
* In dit blog zie je hoe ik lipstick-kleuren heb gekozen voor de koele kleurtypes (het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype).
* Weet jij niet welk kleurtype je bent en ben je nu toch wel benieuwd geworden? Maak dan eens een afspraak voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.
^ Mijn motto: 'Durf meer met kleur en kleding, omdat je weet dat het je staat'.
* Ben jij ook al eens geanalyseerd en heb je een een zgn.'com-card' of een kleurenpasje bij de kleurenanalyse gekregen (zoiets als op de foto hieronder) en zoek je een bijpassende kleurenwaaier met losse kleuren? Mail me dan even een foto van de kaart en de omschrijving van de kaart. Dan geef ik je advies over welke kleurenwaaier je het beste kunt nemen. Ik verkoop vier soorten kleurenwaaiers van 20 verschillende types. Handzame pocketwaaiers in luxe kunstdruk en wat grotere waaiers met 36 stukjes stof. Nieuwsgierig? Kijk dan hier.
^ Voorbeeld van een com-card, bij deze com-card hoort de waaier van het gedempte lentetype.