• darkblurbg
  • darkblurbg

De bekendste systemen bij kleuradvies.

Gepubliceerd op: 20-11-2023

Er zijn allerlei systemen voor kleurenanalyses. Ik werk zelf met een uniek systeem en analyseer in 26 verschillende kleurtypes. In dit blog bespreek ik de 7 bekendste kleursystemen.

1. Vier seizoenen-systeem

Dit kleursysteem is ontstaan in de 70-er jaren van de vorige eeuw en gaat er van uit dat je of een WARM of een KOEL kleurtype bent.

In dit blogartikel lees je meer over dit analyse systeem.

A. LENTETYPE (Warm, helder en vrij licht) -> ook 'pure lentetype' of 'warme lentetype' genoemd. Lees meer.
B. ZOMERTYPE (Koel en gedempt en vrij licht) -> ook wel 'pure zomertype' of 'koele zomertype' genoemd. Lees meer.
C. HERFSTTYPE (Warm en gedempt en vrij donker) -> ook wel 'pure herfsttype' of 'warme herfsttype' genoemd. Lees meer.
D. WINTERTYPE (Koele, heldere kleuren van licht naar donker) -> ook wel 'pure wintertype' of 'koele wintertype' genoemd. Lees meer.

2. Kleuradvies in zes kleurkwaliteiten

Bij dit systeem wordt gekeken naar de kleurkwaliteiten: warm, koel, donker, licht, helder, gedempt. De kleurkwaliteit die bij jouw het belangrijkste is bepaalt je kleurtype.

Kleuradvies in 6 kleurkwaliteiten.

^ Hier zie je de zes kleurkwaliteiten.

3. Het 6 Seizoenen-systeem

Het 6 seizoenen-systeem is een uitbreiding van het 4 seizoenen systeem. De types zijn ook weer warm of koel.

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in). Lees meer.
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mixtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfstype in). Lees meer.

Wil je meer lezen over het 6-seizoenen systeem? Kijk dan hier.

4. Het 10 Seizoenen-systeem

Bij het 10 seizoenen-systeem is er naast deze 6 types een uitbreiding met 4 extra kleurtypes. Deze vier kleurtypes zijn neutraal qua warm/koel pigmentering. Men heeft zowel warme als koele elementen in het haar, de ogen en de huid:

7. Zomer/Herfsttype, mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype). Lees meer.
8. Herfst/ Wintertype, mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype). Lees meer.
9. Lente/Zomertype, mixtype (licht warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype). Lees meer.
10. Lente/Wintertype, mixtype (helder warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype). Lees meer.

^ De kleurkaartjes van het tien siezoenen-systeem. Wil je meer lezen over het 10 seizoenen-systeem? Lees dan dit blog.

5. Het 9 seizoenen-systeem

Dit kleursysteem zie je in Belgie, het lijkt op het 10 seizoenensysteem. 

De 9 kleurtypes zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in). Lees meer.
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mixtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfstype in). Lees meer.
7. Herfst/ Wintertype, warm/koel-mixtype (donker mixtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
8. Lente/Zomertype, warm/koel-mixtype (licht mixtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype). Lees meer.
9. Het 'vier seizoenentype' ook wel 'midden van de cirkel' genoemd. Gedempt warm/koel-mixtype. Dit type zie je in België. Komt overeen met het zomer/herfsttype. Lees meer.


6. Het 12 seizoenen-systeem

Bij dit kleursysteem (Colour Me Beautiful) zijn de 4 seizoenen onderverdeeld in 3 groepen. Hierbij gaat we uit van zes zgn. 'kleurendominanties': warm, koel, licht, donker, helder en gedempt. Er wordt onderzocht welke kenmerken het belangrijkste voor de geanalyseerde persoon zijn en in welke volgorde.

De puur warme en puur koele types:

1. Koele Zomertype (ook wel gewoon 'Zomertype', 'Zuivere zomertype' of 'Pure Zomertype' genoemd). Lees meer.
2. Warme Lentetype  (ook wel gewoon 'Lentetype', 'Zuivere lentetype', 'Pure Lentetype' of 'sprekende lentetype' genoemd). Lees meer.
3. Koele Winter (ook wel gewoon 'Wintertype', Zuivere wintertype' of 'Pure Wintertype' genoemd). Lees meer.
4. Warme Herfsttype  (ook wel gewoon 'Herfsttype', 'Zuivere herfsttype' of 'Pure Herfsttype' genoemd). Lees meer.

De 'neutrale kleurtypes', deze kleurtypes zijn niet uitgesproken warm of koel. Ze hebben vaak enige warmte in het haar, de huidskleur of de oogkleur, maar zijn niet uitgesproken warm. Ze hebben daardoor baat bij de meer neutrale kleuren uit twee seizoenen. Het eerste seizoen heeft de meeste invloed, maar er is een zgn. 'flow' of overloop naar het tweede seizoenstype:

5. Lichte Zomertype, is een neutraal kleurtype, zomertype met een 'flow' naar de lente. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. Ook wel 'Tere Zomer' genoemd Lees meer.
6. Lichte Lentetype, is een neutraal typekleur, lentetype met een 'flow' naar de zomer. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk.Wordt ook wel 'Tere Lente' genoemd. Lees meer.
7. Diepe Wintertype, is een neutraal kleurtype, wintertype met een 'flow' naar de herfst. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
8. Diepe Herfsttype, is een neutraal kleurtype, herfsttype met een 'flow' naar de winter. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
9. Neutrale Zomertype,  is een neutraal kleurtype, zomertype met een 'flow' naar de herfst. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
10. Neutrale Herfsttype, is een neutraal kleurtype, herfsttype met een 'flow' naar de zomer. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
11. Heldere Lentetype , is een neutraal kleurtype, lentetype met een 'flow' naar de winter. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
12. Heldere Wintertype, is een neutraal kleurtype, wintertype met een 'flow' naar de lente. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over het 12 seizoenen-systeem. Wist je dat je mij ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil je kledingvoorbeelden zien van deze 12 kleurtypes? Lees meer in mijn blog.7. Het 78 Color systeem / Color Mode systeem MODE SYSTEEM / COM cards

Bij deze systemen wordt gekeken naar je belangrijste kleurdominaties. Je COM kaartje geeft de juiste volgorde van je blangrijste dominaties aan. Je krijgt hierbij een soort 'pasje' met een collage van jouw beste kleuren.Kleurenwaaier bestellen.

Heb je een kleuradvies gehad binnen één van bovenstaande systemen? Dan heb je een klein kaartje/ pasje of mapje ontvangen met een collage van kleuren en een omschrijving van je persoonlijke kleurkenmerken. Misschien vind je het kaartje/pasje wat klein en beperkt. Ook kun de kleuren jammer genoeg niet los van elkaar zien of er kleine groepjes mee maken. Dit is bij een pocketwaaier wel het geval.

Zoek je een bijpassende kleurenwaaier en/of seizoens-e-boek, stuur me dan een email met een foto van jouw com-kaart/pasje en een omschrijving van je kleurkenmerken. Ik adviseer je graag over welke kleurenwaaier het beste bij jou past. Een pocket kleurenwaaier is erg fijn, omdat je de kleuren apart kunt bekijken en je er zelf kleurgroepjes en kleurencombinaties mee kunt maken. Wil je liever een waaier met 36 stukjes stof? Die verkoop ik ook. Lees hier meer over de producten die ik verkoop.

Ik heb ook twee informatieve e-books geschreven over kleur:

HET VIER SEIZOENENBOEK (M/V).

In dit zeer complete e-boek van 102 pagina's vind je een duidelijke omschrijving van hoe het vier seizoenen-systeem in elkaar zit. Dit systeem bestaat uit: het zomertype, het wintertype het lentetype en het herfsttype. Alle vier kleurtypes worden uiteraard uitgebreid besproken. Ook is er van elke type een lijst met de 48 beste kleuren te vinden. Ik vertel je hoe een kleurenanalyse in het vier seizoenen-systeem werkt. Uiteraard is het e-boek duidelijk geïllustreerd met veel voorbeeldfoto's. Naast veel aandacht voor vrouwen ook 21 pagina's uitleg over de winterman, zomerman, lenteman en herfstman.

WERKEN MET KLEUR .

In dit prachtige e-book van 93 pagina's vind je allerlei uiteenlopende informatie over het onderwerp kleur. 
Ik bespreek allerlei boeiende zaken die ik dagelijks tegenkom in mijn praktijk als kleurenconsulent. Het e-book is uiteraard geillustreerd met vele verduidelijkende kleurenfoto's. 
Onderwerpen in dit e-book zijn o.a.: Hoe winkel je met je waaier, hoe ga je het beste om met je kleurenwaaier? Wat zijn nou precies warme, koele en neutrale kleuren. Wat zijn mode of accentkleuren en hoe gebruik je ze? Hoe gebruik je jeanskleuren, dierenprints en dessins. Hoe kies je kleuren voor accessoires. Wat is kleurcontrast en hoe pas je het toe? Wat zijn monochrome kleuren en ton-sur-ton kleuren. Wat zijn de effecten en betekenissen van kleuren. Hoe kun je langer en slanker lijken door middel van je kleurgebruik (of juist kleiner). Hoe kun je kleuren op een bijzondere manier combineren. Hoe kun je je doelen bereiken d.m.v. het dragen van kleuren. Het herhalen van je oogkleur en of je haarkleur in je kleding. Hoe gebruik je kleur op de werkvloer? Hoe kun je de aandacht naar het gezicht sturen d.m.v. kleur. Hoe kun je leer- en metaalkleuren toepassen. 
Wil je eens wat meer variatie of ruimte om kleuren te dragen die niet in je kleurenpalet voorkomen, ik leg je uit wat je dan wel en juist niet moet doen. Verder vertel ik je hoe de verschillende kleursystemen werken.
Dit e-book is erg fijn voor mensen die net een kleurenanalyse hebben gehad en meer willen weten over kleur. Ook voor beginnende collega's is het een heel handig naslagwerk. 

Lees meer over hoe je een e-book kunt bestellen.