• darkblurbg
  • darkblurbg

10 Stijlregels die inmiddels helemaal achterhaald zijn.

Gepubliceerd op: 21-11-2017

'Blauw met groen is boerenfatsoen' zei mijn oma altijd. Vroeger was men heel streng in wat qua kleding wel en niet kon. Nu vind ik sowieso dat je altijd dingen moet dragen waar jij je lekker bij voelt, los van allerlei regeltjes. In dit blog bespreek ik 10 mode-mythes die inmiddels helemaal achterhaald zijn. Deze 'fashion rules' zijn er juist om te breken!

1. 'Blauw met groen is boerenfatsoen'.

In de tijd van onze oma's was het 'not done' om blauw met groen te combineren. Dat getuigde van een slechte smaak... En niet alleen in Nederland, in het Engels geldt het gezegde: 'Blue and green should never been seen'. Waarom deze regel de ronde deed is me een groot raadsel. Blauw met groen leidt juist tot hele leuke, frisse combinaties.

 

Is blauw met groen boerenfatsoen?

2. Houd je bij één metaalkleur tegelijk.

Vroeger was het niet gebruikelijk om meerdere metaalkleuren tegelijk te combineren. Tegenwoordig zie je niet anders. Er zijn volop sieraden te koop die meerdere metaalkleuren tegelijk bevatten. Verder zijn er heel veel leuke sieradenmerken die helemaal op het mixen van verschillende metaalkleuren gericht zijn. Het merk MelanO is er één van. Bij dit soort merken worden naast het traditionele zilverkleur en geelgoud ook brons, roségoud en donkere metaalkleuren ongebreideld door elkaar gemixt. En het staat nog super leuk ook!

 

Metaalkleuren mixen is grote trend.

3. Horizontale strepen laten je dikker lijken.

Moeders vertellen hun dochters al jaren dat horizontale strepen je zwaarder laten lijken. Strakke kledingstukken met horizontale strepen maken je inderdaad voller doordat de strepen gaan 'golven'. Je ziet alle rolletjes zitten. De truc bij horizontale strepen is dan ook om voor wat losser vallende kleding te gaan. Neem dus liever dat maatje groter als je twijfelt tussen twee maten. Natuurlijk spelen ook de breedte van de strepen en je figuurvorm mee bij het kiezen van horizontale strepen. Het is onmogelijk om in het kort uit te leggen hoe dit allemaal precies zit. Daarom volgt er binnenkort blog over horizontale strepen :-)

Stijlmythe, horizontale strepen maken voller.

4. Mix geen verschillende dessins binnen één outfit.

Prints mixen en matchen is momenteel ontzettend populair. Je kunt er hele verrassende resultaten mee bereiken zoals je kunt zien op het onderstaande voorbeeld.

Prints mixen kan prima.

5. Sweaters zijn alleen voor in de sportschool.

Met een sweater kun je er heel stijlvol uit zien. Door je sweater te combineren met meer klassieke kledingstukken zie je er juist super 'stylish' uit. Combineer een sweater bijvoorbeeld met keurige kraagje, een A-lijn rok, een klassieke tas en hakken

6. Bruin en zwart kun je niet met elkaar combineren.

Wie zegt dat? Bruin en zwart zijn beide neutrale kleuren en kunnen daardoor juist prima met elkaar gecombineerd worden. Kijk maar eens bij de voorbeelden hieronder hoe stijlvol deze kleurencombinatie is.

Bruin en zwart zouden niet samen gaan?

7. Draag geen wit in de winter.

Wit is een prima kleur voor de winter. Zolang je maar winterse materialen gebruikt. Denk aan warme materialen zoals wol, leer, suede, fluweel, fake-fur, teddybont, etc.

Hoe draag je wit in de winter?

8. Zwart en donkerblauw gaan niet samen.

Weer zo'n antieke stijlregel! Veel mensen denken dat zwart en donkerblauw niet samen gaan, maar deze combinatie getuigt juist van smaak! Zwart en donkerblauw zijn net als zwart en bruin neutrale kleuren en kunnen daardoor prima met elkaar gecombineerd worden.

9. Kleine vrouwen kunnen geen maxi-jurken en maxi-rokken dragen.

Een echte mode-mythe is dat kleine vrouwen geen maxi-kleding kunnen dragen. Zolang je maar geen hele grote patronen neemt staat het juist prachtig. Effen kleuren of een klein patroontje zijn het mooist. En draag als je klein bent liever geen wijde bovenkant bij je lange rok of jurk, dat maakt vierkant en dus kleiner.

10. Roze en rood clashen!

Nog zo'n stijlregel die je prima kunt breken. Roze en rood gaan heel goed samen, zolang ze maar uit dezelfde kleurgroep komen.

1. Denim op denim is alleen voor truckers en cowboys!

Denim op denim, oftewel 'double denim' is de laatste tijd weer helemaal hot. Wanneer je twijfelt neem dan twee verschillende denimkleuren, dan zit je altijd goed. Twee verschillende blauwtinten werken mooi samen en het totaalplaatje lijkt op die manier niet op het standaard spijkerpak van vroeger...

Denim op denim is grote trend/ modetrend.

2. Rode lipstick is alleen voor de avond.

Een rode lipstick kan prima voor overdag. Als je de rest van je make-up maar rustig van kleur houdt.

Rode lipstick kun  je prima overdag dragen.

3. Draag maar één felle kleur tegelijk.

Je kunt prima meerdere felle kleuren tegelijk dragen. Zo val je juist lekker op en straal je zelfvertrouwen uit!

4. Wijde kleding flatteert de volle vrouw het meest.

Nog zo'n modefabel, hele wijde kleding flatteert echt niet. Door de enorme lappen stof lijk je zwaarder dan je bent. Overigens lijkt je in te strakke kleding ook zwaarder dan je in werkelijkheid bent. Zie onderstaande voorbeelden...

Feit of fabel: met een grote maat kun je het beste wijde kleding dragen.

5. Kunstbont is ordinair.

'Fake fur' of' faux fur' is hartstikke 'in'. Je kunt het zowel chic, casual als sportief dragen. En wat extra fijn is... je kunt dit namaakbont geheel zonder zorgen dragen, hetgeen je van echt bont niet kunt zeggen! Tegenwoordig zijn er hele mooie soorten kunstbont te koop. En wil je geen hele jas van fake-fur, neem dan een wollen jas met bontkraag of een handtas van 'fake fur'.

Fake fur.

6. Je tas en schoenen moeten precies dezelfde kleur hebben.

Vroeger droeg men schoenen en tas braaf in dezelfde kleur. Maar als je maar in ongeveer dezelfde stijl blijft kun je eigenlijk alles met elkaar combineren. Zo ontstaan juist hele spannende combinaties.

Je tas, riem en schoen hoeven niet dezelfde kleur te hebben.

7. Draag geen zwart in de zomer.

Waarom zou je geen zwart mogen dragen in de zomer? Vooral als je donker haar hebt staat het juist geweldig. Op het voorbeeld is er een lichte kleur voor de tas en schoenen bij het zwarte pakje gecombineerd, zou blijft het geheel wat luchtiger.

8. Pailletten zijn niet voor overdag.

Pailletten geven een vleugje glamour aan de dag. Combineer pailletten met wat casual kleding zoals een jeans of een t-shirt zodat het allemaal niet te chic wordt.

9. Draag geen felle kleuren als je een maatje meer hebt.

Met een maatje meer kun je zeker wel felle kleuren dragen. Het is belangrijker dat je een model je kiest dat bij je figuur past.

Ook een maatje meer kan felle kleuren dragen.

10. Witte gympen kunnen echt niet in de winter.

Witte gympen kun je tegenwoordig het hele jaar rond dragen en zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

11. Draag geen nepjuwelen.

Nepjuwelen zijn tegenwoordig zeker geen 'no-go' meer. Ze zijn juist een geweldige en betaalbare manier om je outfit mee up te graden. Wist je trouwens dat presidentsvrouw Jackie Kennedy altijd nepparels droeg?

12. Lange vrouwen kunnen geen hoge hakken dragen.

Nog zo'n fabeltje, lange vrouwen stralen zelfvertrouwen en energie uit op hoge hakken.

Meer lezen?

* Een jas van teddybont is 'de trend' deze winter. Lekker warm en heerlijk zacht. Lees meer.

* Heb je een maatje meer en wil je weten welke prints je het beste kunt dragen? Lees meer.

* Wil je dat niemand je over het hoofd ziet? Gebruik dan complementaire kleuren. Lees meer.

* Prints mixen en matchen als een echt pro? Hier vind je leuke voorbeelden.

* Witte kleding dragen in de winter is helemaal hot en het staat super chic. Lees meer.

* Donkere kleuren kunnen prima in de zomer. Lees meer.

* Het mixen van verschillende metaalkleuren is een grote trend en het is super gemakkelijk om  te doen. Lees meer.