'Draag geen felle kleuren als je een maatje meer hebt' wordt er vaak gezegd. Maar met een maatje meer kun je prima felle kleuren dragen. Het staat juist veel beter dan het veilige zwart waar veel vrouwen met een maatje maar graag voor kiezen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je je kleuren toepast. Maar dat geldt voor iedereen.
^ Vaak zien we dat vrouwen met een grotere maat de neiging hebben om kleding in zwart of in andere donkere kleuren te kiezen. En dat is heel jammer, want de meer opvallende kleuren doen juist zo veel voor ons!
Zoals je op de bovenstaande collage kunt zien kun je ook met een grotere maat prima kleur dragen! Zolang je maar zorgt dat je je kleuren op de juiste manier gebruikt.
Zo valt de asymmetrische blauwe blouse aan de linkerkant mooi zwierig over het lichaam. In hele strakke kleding valt het veel meer op dat je wat zwaarder bent.
Een felgekleurde broek kun je het beste dragen als je in verhouding slanke benen en een voller bovenlichaam hebt. De top met asymmetrische punten valt ook mooi losjes.
Een jurk in de juiste print kan de aandacht weghalen van 'hobbeltjes en bobbeltjes'.
Het halflange oranje vest wordt open gedragen over een witte ondergrond. Dit is een zgn. 'kolom van kleur 'aan de binnenkant. Hier lees je later meer over.
Waar kun je op letten als je kleur draagt?
Zorg ervoor dat je de opvallende kleur gebruikt op plaatsen waar je de aandacht wilt. De meer opvallende kleuren noemen we de zgn. basiskleuren. Dit zijn kleuren zijn de kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan. We kennen 12 basiskleuren. Basiskleuren komen in elk kleurenpalet voor, maar kleuren zijn voor elke kleurtype net weer een beetje anders. Basiskleuren zijn behoorlijk sprekend en doen daardoor veel voor onze teint, ogen en haren.
Lichte kleuren vallen overigens ook meer op als neutrale kleuren.
De term 'basiskleuren' wordt vaak verwisseld met de term 'neutrale kleuren'. Neutrale kleuren zijn de onopvallende 'non-kleuren', zoals bijv. bruin, grijs, donkerblauw, zwart, wit, beige, olijf, camel, etc.
^ Het zwart (een neutrale kleur) valt weg bij het heldere aquablauw (een felle basiskleur).
^ De felgekleurde broek valt meer op als de lichte top. Foto Bonprix.
^ Ook deze rood-wit gestreepte broek valt meer op als de witte top. Foto Bonprix.
^ Hier zie je dat wanneer je een felle kleur van top tot teen doorzet je langer en slanker lijkt dan wanneer verschillende kleuren in vlakken op je lichaam plaatst.
We noemen het dragen van een kleur van boven naar beneden een 'kolom van kleur'. De 'kolom van kleur' kun je van allerlei kleuren maken, zolang ze maar ongeveer even donker of licht zijn. Ze hoeven echt niet precies hetzelfde te zijn.
^ Deze jurk heeft een leuke, niet al te opvallende print. Het model valt losjes over het lichaam. De ondergrond van de print is donkerblauw en bloemen zijn aquablauw. Doordat de print optisch mooi doorloopt (je kunt er gemakkelijk langs kijken) krijg je ook hier weer de 'kolom van kleur'. Foto: Taking Shape.
^ Ook deze open gedragen blouse zorgt voor een 'kolom van kleur'. De meeste aandacht gaat bij deze outfit naar het oranjerode topje. Foto: Taking Shape.
^ Deze kleurige kaftan is ook weer een mooi voorbeeld van een 'kolom van kleur.' Ons oog glijdt als het warme van boven naar beneden. Zo lijk je optisch langer en dus ook slanker. Foto van C&A.
^ Hier zien we een zwarte 'kolom van kleur.' De opvallende accessoires kunnen zorgen voor een fijne dosis kleur.
Als je een maatje meer heb kun je altijd de focus naar je gezicht brengen. Ongeacht je maat kun je je haar mooi verzorgd dragen en een mooie make-up opdoen.
De aandacht naar je gezicht leiden kan bijv. door een felgekleurde ketting, oorbellen of een top of een kraag in een felle kleur. Foto: Taking Shape.
^ Onderzoek of je lichaam in balans is. Zijn je heupen en schouders ongeveer even breed? Dan ben je in balans en hoef je dus geen balans aan te brengen.
Ben je een beetje 'topzwaar' en heb je bijv. volle borsten, een brede rug of een buikje, met in verhouding slanke benen? Leg dan de focus op de onderkant van je lichaam door daar een opvallender kleur te dragen. Zo breng je optisch balans in je lichaam.
Heb je juist brede heupen en/ of dijen ben je aan de bovenkant in verhouding smal? Leg dan de focus aan de bovenkant van je lichaam door dat een opvallender kleur te dragen.
^ Het model en de stof van je kleding speelt ook een belangrijke rol. Hier twee felgekleurde rokken. De stof van de paarse rok valt heel stijf en zal je voller doen lijken. De stof van de kokerrok valt mooier en staat slanker.
Neem geen hele slappe stof voor een kokerrok en pas op met dit soort modellen als je hele breder dijen hebt. Dan kun je beter een los vallende A-lijn nemen.
^ Deze kleurige jurk heeft ingestikte plooitjes waarin een buikje minder opvalt. De strepen in deze print lopen heel stategisch naar 1 punt toe en camoufleren eventuele rolletjes bij de buik. Foto gevonden op: www.maatjemeer.nl
^ Deze top heeft een model wat losjes over het lichaam valt. Hij valt dus soepel over eventuele 'hobbeltjes en bobbeltjes' heen. Foto van C&A.
^ Deze luchtige jurk met verticale streepjes is er een goed voorbeeld van dat kleur prachtig kan staan als je een maatje meer hebt. Foto van C&A.
TIP: Draag alleen een riem als je een duidelijke taille hebt.
Opmerking: De taille van dit dame zit hoog, dit valt erg op met het ceintuur. Ze kan beter licht getailleerde kleding zonder riem nemen.
^ Dit gele t-shirt draagt heerlijk en de kleur geeft je een zonnig gevoel :-) Foto van C&A.
^ Ook badkleding kan prima in een felle kleur. Dit bikini broekje is wat hoger, fijn als je een buikje hebt. Het topje heeft beugels en brede bandjes, die geven steun aan een vollere boezem. Foto van C&A.
^ Kleurig hemdjurkje met een leuke, zomerse print. Kan ook zonder de broek gedragen worden. Foto gevonden op: www.maatjemeer.nl
^ Hier zie je twee felgekleurde tops.
Het maakt ook verschil hoe je je kleding draagt. Heb je een kort bovenlichaam? Draag dan je top over je broek of rok. Wanneer je een buikje hebt is dit ook vaak beter.
^ Dit zijn mooie kleuren voor zomertypes met een maatje meer. Doordat de kleuren allemaal ongeveer even licht zijn houd je lengte in het figuur. Foto: Taking Shape.
Niet iedereen staat mooi in hele felle kleuren. De zgn. 'neutrale kleurtypes' kunnen beter wat gedemptere basiskleuren dragen. Dit zijn kleuren waar wat grijs doorheen zit. Hele felle kleuren overstemmen de neutrale kleurtypes. Ze vallen een beetje weg in dit soort kleuren.
Neutrale kleurtypes zijn het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype, en het neutrale herfsttype. Ook het zomertype en het herfsttype staan het mooist in gedempte kleuren.
Ben je een neutraal kleurtype en wil je toch een felle kleur gebruiken? Dan kun je eventueel een paar kleine accentjes gebruiken in een felle(re) kleur. Of gebruik een fellere kleur aan je onderlichaam, dat heeft minder invloed als direct onder je gezicht.
* In dit blog laat ik je meerdere keren zien dat een 'kolom van kleur' je langer en slanker laat lijken. Je kunt op verschillende manieren een 'kolom van kleur' maken. Lees meer.
* Heb je een buikje en zoek je een zomerjurkje waarin dit minder opvalt? Lees hier meer.
* Wil je do's en dont's lezen voor vrouwen met een grotere maat? Lees dan dit blog.
* Ben je een zomertype met een grotere maat? Jij kunt jouw kleuren ook prima dragen. Lees meer in dit blog.
* Door de juiste kleding te kiezen kun je langer en slanker lijken. Wil je weten hoe? Lees dan dit blog.
Wil je meer lezen over de verschillende soorten kleuren (basiskleuren, neutrale kleuren, lichte kleuren, pastels en wittinten)? Lees dan dit blog.
* Wil je lezen hoe je accentkleuren gebruikt? Lees dan dit blog.