• darkblurbg
  • darkblurbg

Mannelijke kleurtypes: het zomertype, lentetype, wintertype en herfsttype.

Gepubliceerd op: 24-11-2017

Mannen kunnen heel veel baat hebben bij het dragen van de juiste kleuren. Misschien zelfs nog wel meer dan vrouwen! Vrouwen gebruiken meestal wel enige make-up en kleuren vaak hun haar, terwijl dit bij mannen niet het geval is. Zij moeten hun kleuren dus echt uit hun kleding halen. In dit blog beschrijf ik de vier belangrijkste mannelijke kleurtypes. Ik werk zelf overigens met 26 verschillende kleurtypes.

Het zomertype (man):

Het mannelijke zomertype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats gedempt en ten derde niet te donker zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker). 

Een aantal van de favoriete kleuren voor het zomertype zijn: blauwtinten, groentinten, grijstonen, chocoladebruin en offwhite, taupetinten, rozetinten zoals framboos en oudroze, muntgroen, lila en zacht paars. Neem vergrijsde pastels, dit zijn de gedempte varianten. Gedempt houdt in dat er wat grijs door je kleuren zit. We noemen het ook wel 'vergrijsde' kleuren. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een koele 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er vrij veel blauwpigment in je kleuren zit. In warme kleuren zit veel geelpigment. Warme kleuren staan het zomertype niet mooi. Ze maken je huid gelig.

De zomerman heeft meestal grijze, blauwe, grijsgroene, grijsblauwe ogen of koelbruine ogen, assig haar (van lichtblond tot middendonker) en een vrij lichte, koele huidstint (vaak met wat met wat roodheid bij de wangen). De uitstraling van het zomertype is rustig en zacht, het koele zomertype wordt vaak als elegant en vriendelijk omschreven.

Zomertype (man). Summer color type (men).

^ Kleuren en kleding voor de zomerman.

Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke zomertype.

Het zomertype heeft een vrij laag tot medium hoog donker/licht contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Zomertypes hebben zich tot medium donker haar, een echte huid en een vrij lichte oogkleur. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een licht tot medium hoog licht-donkercontrast te kiezen. Bijvoorbeeld een lichtblauw overhemd, met een middengrijs jasje.

Ga als 'zomerman' ook in de winter liever niet voor zwart. er zijn genoeg alternatieven zoals middenblauw of middengrijs.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Het wintertype (man):

Het mannelijke wintertype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats helder en ten derde vrij donker zijn (je kunt echter kleurencombinaties dragen van heel licht tot donker, als je maar iets donkerders bij je gezicht draagt).

Een aantal van de favoriete kleuren voor het wintertype zijn: zwart, antraciet, heldere blauwtinten, heldere rozetinten zoals fuchsia, helder blauwgroen, pletrol, helder lila en paars, grijstinten, taupetinten, chocoladebruin en wit. Neem als wintertype ijspastels, dit zijn de heldere varianten waar geen grijze 'waas' overheen zit. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een koele 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er veel blauwpigment in je kleuren zit. In warme kleuren zit veel geelpigment. Warme kleuren zoals okergeel, olijfgroen, roestbruin en oranje staan het wintertype niet mooi. Ze maken je huid gelig.

Het wintertype heeft meestal grijze, blauwe, grijsgroene, grijsblauwe ogen of koelbruine ogen, koel haar (van witgrijs tot koel donkerbruin) en een koele (rozige) huidstint. De uitstraling van het wintertype is koel en helder en kan vrij intens zijn.

Kleuren en kleding voor het mannelijke wintertype

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke wintertype.

Het wintertype heeft meestal een vrij hoog donker/licht contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Wintertypes hebben meestal vrij donker haar, medium donkere tot donkere ogen en een lichte huid die wel redelijk snel bruin wordt. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een hoog licht-donkercontrast te kiezen. Bijvoorbeeld een wit overhemd met een donkerblauw colbert. De winterman komt door zijn grote donker/lichtcontrast krachtig over.

Het mannelijke wintertype.

^ De winterman staat geweldig in koele, heldere kleuren zoals deze polo. Kleding: peterhahn.nl

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De lenteman, lentetype (man), het mannelijke lentetype

Het lentetype (man):

Het mannelijke lentetype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats vrij helder en ten derde redelijk licht zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker).

Omdat naast warm ook helderheid erg belangrijk is voor het lentetype is het belangrijk om één of meerdere accentkleuren (sprekende kleuren) onder je gezicht te dragen. Anders ziet de lenteman er al gauw wat saai uit. Je kunt de accentkleur natuurlijk ook halen uit bijvoorbeeld een stopdas, brilmontuur, een kraag of een sjaal.

De lenteman heeft meestal een vrij laag donker/licht contrast in zijn uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Warme lentemannen hebben meestal vrij licht haar, een redelijk lichte huid en lichte tot medium donkere ogen. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een vrij laag licht-donkercontrast te kiezen. 

Een aantal van de favoriete kleuren voor het lentetype zijn: warme (gelige)bruintinten, geel, groen, helder zalm, turkoois, koraal en warm wit. Neem heldere pastels. Helder houdt in dat die kleuren puur zijn. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een warme 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er vrij veel geelpigment in je kleuren zit. In koele kleuren zit veel blauwpigment. Koele kleuren staan de lenteman niet mooi. Ze maken je grauw.

Kleuren/ kleurenpalet lentetype (man).

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke lentetype.

Kleuren en kleding voor het mannelijke lentetype.

Het mannelijke lentetype heeft meestal heldere, vrij lichte oogkleur zoals: groene, groenblauwe, bruingroene, helderblauwe ogen. Ze hebben vaak warmblond haar (van lichtblond tot middendonker) maar ook roodtinten en warme bruintinten komen voor. Als kind had het lentetype vaak stroblond haar. Het lentetype heeft een vrij lichte, warme perzikachtige huidtint (bijv. ivoorkleurig of warm beige, vaak met wat sproeten). De uitstraling van het warme lentetype is warm en fris, het warme lentetype wordt vaak als energiek, vibrerend en jeugdig omschreven.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De herfstman, het herfsttype (man), het mannelijke herfsttype

Het herfsttype (man):

Het mannelijk herfsttype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats wat donkerderen ten derde gedempt zijn. Neem je kleuren dus het liefst van medium donker tot donker of combineer een lichte kleur uit je kleurenpalet met iets donkers. Draag liever niet alleen lichte kleuren in dezelfde outfit, dit staat vaak wat flets bij de herfstman. Ook hele felle kleuren zijn niet erg geschikt, ze zullen je 'overpoweren'. Helemaal vlak onder het gezicht.

Het mannelijk herfsttype heeft een vrij hoog donker/licht contrast in zijn uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Herfsttypes hebben meestal vrij donker haar, vrij donkere ogen en een vrij lichte huid. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog tot hoog licht-donkercontrast te kiezen. Je staat daarom mooi in bijvoorbeeld een licht of medium donker overhemd met daaroverheen een donker vest of colbert. 

Een aantal van de favoriete kleuren voor het herfsttype zijn warme aardetinten zoals: warme bruintinten, mahonie, goudgeel, maïsgeel, warm groen, petrol, olijfgroen, mosgroen, avocado, roestbruin, gedempt oranje, cognac, perzik, khaki, abrikoos, terracotta, warm bordeaux, warm grijs, mosterd, zalm, turkoois, koraal en warm wit. Neem het liefst gedempte kleuren. Ook je pastels zijn wat gedempter. De herfstman combineert zijn pastelkleuren het liefst met donkere kleuren. Bijvoorbeeld een crème overhemd met een donkerbruin jasje.

Herfsttype (man), kleuren, kleurenpalet.

Gedempt houdt in dat de kleuren met wat grijs of bruin gemengd zijn. Hierdoor verdwijnt de helderheid. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een warme 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er veel geelpigment in je kleuren zit. In koele kleuren zit veel blauwpigment. Koele kleuren staan de herfstman niet mooi. Ze maken je gezicht grauw.

Herfsttype (man) kleuren, kleurenpalet.

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke herfsttype.

Kleuren en kleding voor het mannelijke herfsttype.

Het warme herfsttype heeft meestal een warme kleuring. Met een warme oogkleur zoals: groene, warm bruin zoals hazelnoot, groenblauwe, bruingroene of grijsbruine ogen. Ze hebben meestal een warme haarkleur, donker honingblond, roodtinten en warme bruintinten komen bij het warme herfsttype het meeste voor. Het warme herfsttype heeft meestal een vrij lichte, warme huidtint (bijv. ivoorkleurig, licht perzikachtig, warm beige, vaak met sproeten). De uitstraling van het herfsttype is warm, aards, krachtig en natuurlijk.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De verschillen:

Verschil/ verschillen tussen het zomertype en het wintertype.

^ Het zomertype en het wintertype zijn beide in de eerste plaats koele kleurtypes. Het kleurkenmerk koel is dan ook het belangrijkst voor hen.

Hun kleurendominanties in volgorde van belangrijkheid:

Voor het zomertype: 1. koel, 2. gedempt, 3. licht.

Voor het wintertype: 1. koel, 2. helder, 3. donker.

Verschil/ verschillen tussen het lentetype en het herfsttype.

^ Het lentetype en het herfsttype zijn beide in de eerste plaats warme kleurtypes. Het kleurkenmerk warm is dan ook het belangrijkst voor hen.

Hun kleurendominanties in volgorde van belangrijkheid:

Voor het lentetype: 1. warm, 2. helder, 3. licht.

Voor het herfsttype: 1. warm, 2. gedempt, 3. donker.

De beste wittinten voor mannen.

^ En welke wittint kun je nu het beste nemen? Ben je een wintertype? Dan draag je het beste koel wit, een heldere wittint dus. Het zomertype neemt het beste neutraal wit ook wel offwhite genoemd. Het herfsttype en het lentetype staan het beste in warm wit. Dit is een gelige wittint, ook wel crème genoemd.

Meer lezen?

* Lees hier meer over de lenteman.

* Lees hier meer over de herfstman.

* Lees hier meer over de zomerman.

* Lees hier meer over de winterman.

* Wil jij weten welke kleuren jou het allerbeste staan? Boek dan het kleuradvies (M/V) in 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Ik heb ook een Pinterest-bord gemaakt over kleuradvies voor mannen. Kijk hier. Wist je dat je me kunt volgen op Pinterest?

* Weet jij welke kleurtype je bent en ben je op zoek naar een handige kleurenwaaier? Ik verkoop heel veel kleurenwaaiers in luxe kunstdruk en in stof. Lees meer.

* Je kunt bij mij ook dit e-book bestellen: KLEREN MAKEN DE MAN'. In dit e-book van 76 pagina's ga ik in op allerlei aspecten van kleding voor de man. Momenteel zijn er helaas weinig goede boeken over kleding voor de man te vinden. In dit e-book de zes meest voorkomende figuurvormen, 8 gezichtsvormen bij mannen, informatie over lichaamsbouw, stofgebruik en veel handige kledingfoefjes. Je krijgt uitleg over dresscodes: zakelijk en feestelijk, kleurgebruik. De tips zijn bedoeld voor zowel privé als voor op de werkvloer. Het e-book is compleet met vele kleurenillustraties. Je krijgt bij dit e-book een gratis e-boekje van 6 pagina's over persoonlijk stijl bij mannen cadeau; met de vier hoofdstijlen, onderverdeeld in vele subtypes. Lees meer.

* De vier seizoenstypes zijn nog verder onder te verdelen. Het Colour Me Beautiful-systeem deelt hen op in 12 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Naast dat je de juiste kleuren draagt is het ook erg belangrijk om het donker/lichtcontrast in je uiterlijk te herhalen. Wil je meer weten over het donker/licht contrast in je uiterlijk? Lees meer.