• darkblurbg
  • darkblurbg

Koele kleuren zoals grijs, donkerpaars, bordeaux en zwart 'opwarmen'.

Gepubliceerd op: 02-10-2022

Nu de herfst in aantocht is gaan weer door onze garderobe om te kijken of we nog dingen moeten aanvullen of vervangen. In deze periode nemen we graag donkere kleuren voor onze basisstukken. In de herfst en de winter voelen donkere kleuren over het algemeen logischer aan. Ben je een warm kleurtype? Dan zijn kleuren zoals zwart (een koele kleur), koel paars en grijs (vaak een koele kleur) zeker niet de beste kleuren voor jou... Vooral wanneer je deze kleuren direct onder je gezicht draagt kunnen ze je al snel wat grauw of bleek maken. Wil of moet je deze kleuren toch dragen? Warm ze dan op. In dit blog lees je hoe je dit kunt doen.

Zwart 'opwarmen'.

Zwart is een koele kleur, voor zover je zwart een kleur kunt noemen. Deze kleur is het donkerst van alle kleuren en kan al snel alle kleur uit je gezicht 'zuigen'.

Zwart is voor de meeste warme kleurtypes een wat te harde kleur die vooral als je hem meteen gezicht draagt lijntjes en vlekjes meer laat uitkomen en je er snel moe kan laten uitzien...

Hoe kun je koele kleuren 'opwarmen'?

Beperk het gebruik van de kleur zwart als je een warm kleurtype bent. Neem liever mooie warme neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld bruin, olijfgroen, mosgroen, koper, roest.

Wil je toch graag iets zwarts dragen? Dit vest op de foto hier boven bevat gelukkig naast wat zwart nog genoeg warme kleuren. Zo gecombineerd met deze bijpassende jurk in warme kleuren kunnen warme kleurtypes dit vest prima dragen. Kleding van Didi.

Kan de kleur zwart voor een lentetype?

^ Zit zwart niet in jouw kleurenpalet maar wil je het toch aan? Draag het dan het liefste zo ver mogelijk uit je gezicht. Bijvoorbeeld voor een rok, schoeisel of broek. Draag daarbij meteen onder je gezicht een topkleur uit je kleurenpalet. De mango-achtige kleur van deze top is perfect voor bijvoorbeeld een warm lentetype! Kleding van Didi.

Hoe draag je de kleur zwart als warm lentetype?

^ Ook dit is redelijk goede een optie voor een warm kleurtype. Draag een vestje in een mooie warm kleur over het zwart. Dan heb je toch wat warmte en lichtheid bij je gezicht. Zo wordt de hoeveelheid zwart getemperd en als het ware 'opgewarmd'. Kleding van Didi.

Paars 'opwarmen'.

Warm jouw paars op als je een warm kleurtype bent.

^ Paars kan koel zijn, maar ook warm. In koel paars zit meer blauwpigment en in warm paars meer roodpigment.

Hier zie je hoe je donkere paarstinten kunt 'opwarmen' met mooie accessoires in warme kleuren. Neem ook altijd goud bij en geen zilver!

Grijs 'opwarmen'.

Grijs voor warme kleurtypes.

^ Grijs is zeker niet je beste neutrale kleur als je een warm kleurtype bent.

Ook een kleur als grijs kun je weer het beste 'opwarmen' met mooie warme kleuren, zoals ik heb gedaan op dit voorbeeld. Wist je dat er ook warmere varianten van grijs te vinden zijn? Deze grijstinten bevatten veel geelpigment en zijn voor de warme kleurtypes uiteraard een betere optie dan koel grijs. De broek op deze collage is ook aan de warme kant. 

Bordeauxrood warmer of juist koeler laten lijken.

Bordeauxrood is opgebouwd uit de kleuren rood, zwart (dat maakt dat de kleur zo donker is) geel en blauw. De kleur past zich gemakkelijk aan bij warme kleuren. Neem het liefst bordeauxtinten met een gelige ondertoon, dit zijn bordauxtinten die wat meer geel als blauw bevatten.

 

Hoe laat je een kleur warmer lijken?

^ Bordeauxrood is een donker, vrij neutrale kleur qua warmte. Met warme kleuren erbij lijkt het bordeaux warmer.

Hoe laat je een kleur koeler lijken?

^ Bordeauxrood is een donkere, vrij neutrale kleur qua warmte. Met koele basiskleuren erbij lijkt het bordeaux uit koeler. Hier kun je zien dat dezelfde bordeauxrode tinten zich ook gemakkelijk 'voegen' aan de koele kleuren.

'Classic blue' opwarmen.

Warme kleurtypes moeten hun blauw 'opwarmen'.

^ In 2020 was de Pantone kleur 'Classic Blue'. Hert is een medium donkere blauwtint. Hier heb ik deze (koele) kleur opgewarmd met mooie warme kleuren.

Warme kleurtypes moeten hun blauw 'opwarmen'.

^ Warme kleurtype kunnen blauw heel goed aan hun onderlichaam dragen, met warme kleuren direct onder het gezicht.

Warme kleurtypes moeten hun blauw 'opwarmen'.

^ De neutrale kleurtypes (het neutrale herfsttype, het neutrale zomertype en het zomer/herfsttype) hebben wel blauw in hun kleurenpalet. Zij kunnen blauw het beste combineren met dit soort gedempte kleuren.

Meer lezen?

* Marineblauw is een zgn. 'neutrale kleur' die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'. In dit blog laat je handige voorbeelden van kledingcombinaties zien.

* Ook donkerblauw is voor een warm kleurtype niet de beste kleur. Toch is het een zeer geliefde kleur, ook in het zakenverkeer. Lees in dit blog hoe je donkerblauw als warm kleurtype toch kunt dragen.

* Grijs kan warm en koel zijn. In dit blog lees je hoe dit zit.

* Is zwart niet je kleur? Soms moet of wil je het toch graag dragen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit kun doen.

* Paars kan warm en koel zijn. Lees er meer over in dit blog.

* Meer lezen over hoe je 'Classic blue' kunt dragen? Kijk dan hier.

De kleur donkerblauw voor warme kleurtypes.

^ Hier heb ik als voorbeeld een donkerblauw jurkje en donkerblauwe panty's 'opgewarmd' met cognackleurige laarsjes en een goudgele sjaal. (Ik ben zelf overigens geen warm kleurtype). 

* Wil je meer lezen over hoe je de kleur bordeauxrood kun combineren? Lees dan dit blog.