Ben je net als ik een 'licht' kleurtype? Dan is de winterperiode wat lastiger om te shoppen. In de winter zijn we nu eenmaal van nature geneigd om donkerder kleuren te dragen. Dit doen we intuïtief.
Ben jij een kleurtype met het kleurkenmerk 'licht' in je rijtje. Dan sta je mooi in lichtere kleuren.
Kleurtypes kun je grofweg indelen in 6 groepen. De warme, koele, lichte, diepe, heldere en gedempte kleurtypes. De lichte kleurtypes staan mooi in lichte(re) kleuren. Ook hun basiskleuren zijn licht, dit houdt in dat ze vermengd zijn met behoorlijk veel wit.
Er zijn slecht 3 kleurtypes die we echt licht noemen.
De kleurtypes die het kleurkenmerken 'licht' op de eerste plaats hebben zijn: 1. het lichte zomertype, 2. het lichte lentetype en 3. het lente/ zomertype.
Bij de lichte kleurtypes is tijdens de kleurenanalyse gebleken dat hun kleuren in de eerste plaats licht moeten zijn. Dit betekent niet dat ze alleen pastelletjes aan kunnen, maar wel dat hele donkere kleuren hen direct onder het gezicht niet mooi staan. Donkere kleuren maken dat ze er moe een bleek uitzien.
Je kunt al van jongs afgaan een licht kleurtype zijn, maar we zien ook vaak dan mensen door vergrijzing van hun haar een licht kleurtype zijn geworden. De kleurenpaletten van de lichte kleurtypes lopen van licht tot medium donker.
Er zijn 4 kleurtypes die het kleurkenmerk licht ergens in hun rijtje hebben. Die staan ook niet zo mooi in hele donkere kleuren.
Het kleurenpalet van het warme lentetype, het koele zomertype, het lichte wintertype en het neutrale lentetype bevat ook veel lichte(re) kleuren. Bij deze kleurtypes komt er echter een ander kleurkenmerk op de eerste plaats. Hun kleuren kunnen echter ook, net als bij de echte lichte kleurtypes, het beste niet te donker zijn.
^ Hier zie je mij met de kleurenkraag van het lichte zomertype.
^ Zelf ben ik een licht zomertype. Deze blauwe sjaal en muts passen perfect bij me. Ik heb het lichte blauw hier gecombineerd met een middenblauw jurk.
Ga op zoek naar winterse accessoires in jouw kleuren. Die zijn gemakkelijk te vinden. Denk aan mutsen, sjaals, handschoenen, beenwarmers, oorwarmers, een haarband, maillots, een losse kraag van fake-fur, etc. Heb je een beperkt budget? Dan is dit vaak een vrij voordelige manier om je outfit kleuriger te maken.
^ Draag een lichtere panty en lichtere schoenen bij je lichtere kleding. Deze panty heeft de kleur antraciet (dikte 15 denier) en is van de Hema. Bij deze jurk past een zwarte panty veel minder mooi.
^ Met een sjaal in een lichte kleur maak je een wat donkerder kleur gemakkelijk wat lichter.
^ Met een leuke sjaal in een lichte kleur is het totaalbeeld meteen een stuk lichter.
Hier draag ik een lichte jas, muts en handschoenen bij een donkerblauwe winterjas.
^ Neem kleding in lekkere winterse materialen (bijvoorbeeld wol, kasjmier, fluweel, imitatiebont, borg, fake-fur, suède, leer, donsjassen, gewatteerde stoffen) die wel de kleuren uit jouw palet hebben. Dit donsjasje in een vrolijke rozetint is een goed voorbeeld.
^ Een warme jas in een winters materiaal zoals bijv. dons, teddystof of faux fur geeft meteen een winter gevoel.
^ Wat je ook kunt doen: Draag lichtere en donkerder kleuren samen en zorg dat je iets lichts onder je gezicht draagt.
^ Hier heb ik een lang vest over het jurkje. Het vest is van een tricot-materiaal en is van Studio Anneloes. Deze lichtblauwe kleur staat me ook heel mooi. Dit komt doordat ik een 'licht zomertype' ben. Met de donkere laarzen lijk ik wat langer als met lichte laarsjes.
^ Deze lila omslagdoek van winterse wol staat ook heel mooi bij mijn kleurtype.
^ Ik draag graag een jurk met een donkere panty of maillot en vaak ook zwarte laarzen. Dit omdat ik dan langer lijk. In dit lichtgekleurde jurkje zit een klein beetje zwart. Zo passen de donkere kousen en laarsjes er bij.
^ Ook het lentetype staat mooi in lichte (warme, heldere) kleuren. Op deze collage zie je leuke kledingvoorbeelden die geschikt zijn voor het lentetype.
kiezen.
^ Voorbeelden van winterse kledingstukken voor het koele zomertype. Dit kleurtype staat in koele kleuren die wat lichter (tot medium donker) een gedempt zijn.
^ Nog meer voorbeelden van winterse kledingstukken voor het zomertype. Vooral de materialen zijn winters. Neem voor geen hele donkere kleuren. Middengrijs, midden taupe, midden grijsblauw, midden petrol, midden bordeaux en midden marine zijn goede opties als je een neutrale kleur zoekt.
* In dit blog lees je alles over de drie 'echt' lichte kleurtypes en de andere kleurtypes die het kenmerk licht in hun rijtje hebben staan.
* Ben je een 'koel zomertype' en ben je op zoek naar winterkleding? Lees dan dit blog.
* Zoek je voorbeelden van winterkleding voor het lentetype? Kijk dan hier.
* Ben je een licht kleurtype? Dit zijn het 'lichte zomertype', het 'lichte lentetype' en 'het lente/zomertype'. Dan is zwart niet echt jouw kleur... Ook het koele zomertype en het warme lentetype kunnen beter geen zwart dragen. Wil of moet je het toch dragen? Lees dan dit blog.
* Wist je dat je kunt veranderen van kleurtype naarmate je ouder wordt? Ik ben zelf bijvoorbeeld opgeschoven van het koele zomertype naar het lichte zomertype. In dit blog lees je er meer over.
* De 'diepe kleurtypes' (het diepe wintertype, het diepe herfsttype en het herfst/wintertype) vinden de zomer vaak een lastige periode om te shoppen. Zo ook deze lezeres, ze is een diep wintertype.
* In dit blog zie je voorbeelden van zomerkleding voor een herfsttype.