Ineke vraagt me in haar e-mail: Beste Margriet, ik heb in je blogs geregeld gelezen over zgn. 'gedempte kleuren', maar wat houdt 'gedempt' eigenlijk precies in?
Wanneer ik iemand analyseer op kleur kijk ik altijd naar drie belangrijke zaken.
Hierbij kijk ik naar de tint van je huid, je oogkleur en je natuurlijke haarkleur. Zijn die warm, koel of neutraal? Of een menging hiervan.
Je ondertoon kan soms best lastig zijn om te bepalen. Dit komt doordat veel mensen een mix zijn van warmere en koelere elementen. Een groot aantal van de 26 kleurtypes waarmee ik werk zijn neutraal qua ondertoon. Hele koele kleuren zijn te koel voor hen, maar hele warme kleuren weer te warm.
De kleurwaarde gaat over de sterkte of intensiteit van kleuren. Je kunt kleuerwaarde grofweg verdelen in: 'donkere kleuren', 'medium donkere kleuren' en 'lichte kleuren'.
Sommige mensen staan heel mooie in lichtere kleuren, anderen in medium donkere kleuren en weer anderen in de meer donkere kleuren. Dit heeft te maken met de diepte van je huid, ogen en haar. Jouw kleurwaarde zie je ook terug in je kleurenpalet.
Kunnen die het beste gedempt, redelijk helder of helder zijn?
Soms zijn mensen echt helderheid (= felle kleuren) nodig om tot leven te komen. Bij anderen kunnen te felle kleuren juist te sterk zijn. Heldere kleuren overstemmen dan hun voorkomen. Ze zijn juist mooi in harmonie met gedempte kleuren. Deze mensen hebben vaak een zachte, verfijnde uitstraling met een rustige, vrij neutrale huidtint, haar- en oogkleur. Vaak hebben ze de neiging om hun zachte kleuring op te te halen met felle kleuren, maar dat werkt juist averechts bij hun delicate verschijning.
Uiteraard zijn er gedempte, redelijk heldere en heldere kleuren in allerlei dieptes te vinden.
^ Hier zie je het verschil tussen links heldere (sprekende) kleuren en rechts gedempte (vergrijsde) kleuren.
Vooral dichtbij je gezicht komt het er op aan dat je de juiste kleuren draagt. Onder je middel heb je meer vrijheid. Daar kun je als gedempt kleurtype best wel een wat fellere kleur dragen. Of een kleur met een iets afwijkende ondertoon of kleurwaarde. Je maakt het jezelf overigens wel het gemakkelijkst door kleuren te nemen die goed passen bij je kleurenpalet. Dan past alles qua kleur mooi bij elkaar :-)
^ Dit zijn de zes belangrijkste kenmerken van kleur.
Gedempte kleuren zijn kleuren die vermengd zijn met grijs, je ziet er vaak een grijsachtige 'zweem' in. We noemen ze ook wel 'gedekt' en je zou zelfs kunnen zeggen dat ze er een beetje 'verwassen' uitzien.
Wanneer je wat grijs door een heldere kleur mengt verdwijnt het heldere/sprekende uit de kleur. Dit kun je doen met basiskleuren (rood, blauw, roze, oranje, etc.) maar ook met neutrale kleuren (de zgn. 'non-kleuren').
Bij warme kleuren die je mengt met wat grijs blijft de ondertoon warm, maar hij wordt minder intens. Je ziet het grijs dan ook niet direct meer terug. De kleur wordt alleen minder fel.
Bijna alle neutrale kleuren (denk aan bijv. bruin, grijs, olijfgroen, beige, taupe, etc.) zijn gedempt. Heldere neutralen zijn er veel minder. O.a. zwart, wit, helder blauw (niet echt neutraal) zijn heldere neutralen.
In het Engels noemt men neutrale kleuren 'soft', 'smoky' of 'muted'.
Glanzende stoffen, sieraden, stenen, metalen, metallic stoffen, make-up, etc. lijken helderder dan de matte varianten. De kleurtypes die 'gedempt' in hun rijtje hebben staan mooier in materialen die wat matter zijn. Te veel glans is al snel wat te veel en kan zelfs een beetje goedkoop lijken.
Een aantal kleurtypes staan het mooist in gedempte kleuren. Kleurtypes waarbij de kleurendominantie 'gedempt' op de eerste plaats komt zijn: het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.
Het koele zomertype (heeft koel op de 1e plaats), het warme herfsttype (heeft warm op de 1e plaats), het neutrale lentetype (heeft warm op de 1e plaats) en het diepe zomertype (heeft koel op de 1e plaats), het herfst/wintertype (heeft diep op de eerste plaats) staan ook mooier in gedempte kleuren. Hun kleurenpalet is gedempt.
Er zijn heel veel kleurtypes die wel enige helderheid in hun kleuren nodig hebben, maar niet te veel. Hele felle kleuren zijn bij hen te overheersend, maar gedempte kleuren weer te flets. Dit zijn bijv. het zomer/wintertype, het lente/herfsttype en de lichte kleurtypes (lichte zomertype, lichte lentetype, lente/zomertype).
De drie kleurtypes met helder op de eerste plaats zijn: het lente/wintertype, het heldere lentetype en het heldere wintertype.
Kleurtypes die ook mooi staan in heldere kleuren zijn: het warme lentetype (heeft warm op de 1e plaats) , het wintertype (heeft koel op de 1e plaats) , het lichte wintertype (heeft koel op de 1e plaats) , het heldere herfsttype (heeft warm op de 1e plaats).
^ Op deze collage zie je voorbeelden van gedempte kleuren, zowel warme als koele.
^ Voorbeelden van kleding in allerlei gedempte paarstinten.
^ Ook dit zijn allemaal gedempte kleuren. De kleuren zijn vermengd met wat grijs. Je kunt hier goed zien dat ze allerlei dieptes kunnen hebben.
^ Blouse in een gedempte roze/paarsige tint. Foto van Otto.
^ Zowel de print van de jurk als de paarstint van de laarzen zijn hier gedempt. Foto Little Soho.
^ De gemêleerde stof van dit jasje heeft een gedempte kleur. Foto Little Soho.
^ Dit t-shirt heeft een gedempte blauwtint. Ook het jeansjasje is gedempt. De jeans is juist wat helderder van kleur. Dit komt door de wassing.
^ Hier draag ik een jurkje in gedempte tinten groentinten, ook het donkerblauwe leren jasje is gedempt.
^ Dit oudroze giletje heeft een gedempte kleur.
^ Jurkje in gedempte kleuren (oudroze, gedempt lila en een beetje zwart).
^ Deze kleuren voor het neutrale zomertype zijn allemaal gedempt.
^ Gedempte kleurtypes kunnen beter geen 'little black dress' nemen. Ze staan het mooist in een jurk in een gedempte kleur zoals op deze collage.
^ De gedempte kleurtypes staan ook mooier in gedempte poederpastels dan in heldere ijspastels. Vaak is het beter om pastels te combineren met een donkerder kleur, anders staan ze te flets.
^ Voorbeelden van outfits in gedempte kleuren voor het zomer/herfsttype.
^ Het neutrale lentetype (soft spring in het Engels) is een kleurtype dat niet erg bekend is.
Het neutrale lentetype staat mooi in gedempte kleuren (de kleurkenmerken van dit kleurtype zijn: 1. warm, 2. licht, 3. gedempt). Dit in tegenstelling tot het warme lentetype, die is juiste warme, heldere kleuren nodig.
^ Dit is een voorbeeld van een lipstick in gedempte rozetint. Ik heb hem bij een pasje van het neutrale zomertype gehouden. De kleurtypes die gedempt in hun rijtje hebben staan niet mooi in hele felle make-upkleuren.
^ Jurkje in een gedempte print. Foto van Little Soho.
^ Ook dit jurkje heeft een gedempte, wat warme print. Foto van Little Soho.
^ Jurkje in een wat donkerder gedempte groentint.
^ Taupe is gedempte, neutrale kleur. Hij ontstaan uit een menging van grijs met bruin. Op deze collage zie je goed dat taupe van licht naar donker kan lopen. Verder zie je warmere (geliger) en koelere (grijzere) varianten van taupe.
* We onderscheiden allerlei soorten kleuren. Basiskleuren, neutrale kleuren, lichte kleuren, pastels, wittinten. In dit blog meer uitleg hierover.
* Kleuren kunnen elkaar beïnvloeden. In dit blog lees je hoe dit werkt.
* Heb je voor jou 'foute' kleuren in je kast hangen. In dit blog lees je wat je dan kunt doen.
* Ben je juist een helder kleurtype en wil of moet je gedempte kleuren dragen. In dit blog lees je hoe je dit kunt doen.
* Ik kijk bij een kleurenanalyse ook naar jouw optimale licht-donker contrast (lees meer) en je optimale kleurcontrast (lees meer).