Let jij wel eens op de lijnen in jouw kledingstukken? Dat is namelijk best belangrijk. In dit blog laat ik je voorbeelden zien van de drie meest voorkomende lijnen in je kleding kunt vinden.
We kunnen allerlei lijnen onderscheiden in onze kledingstukken. Dit zijn de drie belangrijkste:
1. Horizontale lijnen.
2. Vericale lijnen.
3. Diagonale lijnen.
^ Deze blouse bevat alle drie soorten lijnen. Horizontale aan de mouwen, verticale over het midden en diagonale bij de mouwinzet.
^ Hier ook drie voorbeelden:
De strepen in de blouse links zijn recht en lopen verticaal. Rechte lijnen komen vrij zakelijk over. We noemen ze meer masculien.
De halslijn, de onderkant en de geschubde kantjes van de top in het midden zijn vrij rond. Ze zien er zachter uit dan rechte lijnen. Ronde lijnen ogen vrouwelijker. De lijn van de hals en de onderkant van de mouwen en blouse lopen horizontaal.
De blouse rechts is ingstopt op een manier dat er een diagonale lijn ontstaat. Dit oogt speels en losjes.
^ Ook in dit jurkje zie je alle drie. De schuine lijnen springen hier door hun formaat naar mijn idee het meeste in het oog. Daarna de horizontale lijnen in de randprint. De horizontale lijn vind je bij de halslijn.
Horizontale lijnen geven een optische verbreding.
Horizontale lijnen hebben als effect dat ons oog er als het ware even bij blijft 'hangen'. Des te meer horizontale lijnen je gebruikt in je outfit hoe korter je dan ook lijkt.
Horizontale lijnen geven tevens houvast. Ons oog is altijd op zoek naar een 'horizon' en ziet daardoor van alle lijnen in onze kleding de horizontale lijnen in principe als eerste. Dit is ook afhankelijk van hoe groot en opvallend de andere lijnen zijn.
Plaats liever geen horizontale lijn precies op een breed punt in je lichaam (bijvoorbeeld brede heupen, brede schouders, volle kuiten). Hierdoor lijkt deze plek namelijk nog breder.
Je kunt horizontale lijnen ook gebruiken om dingen in je lichaam te corrigeren. Heb je bijvoorbeeld in verhouding een lang bovenlichaam? Draag dan een top of jasje met horizontale lijnen of strepen. Heb je juist lange benen? Dan kun je een broek met een brede omslag goed hebben. Je benen lijken door de omslag namelijk net iets minder lang.
^ In dit voorbeeld zie je horizontale lijnen aan de randprint, het bandje over de voet, de enkelbandjes en aan de onderkant van het vestje. Het patroon van de bloemen is vrij groot, deze lijnen zijn wat meer gebogen, maar springen door hun grote vlakken en de opvallende kleuren ook behoorlijk in het oog. De randprint valt hier echter het meeste op. Zoals ik al vertelde is ons oog is altijd op zoek naar een 'horizon' en ziet daardoor van alle lijnen in onze kleding de horizontale lijnen als eerste. Foto van Otto.
^ Doordat ik de omslagdoek vrij recht heb omgeslagen lijkt het geheel vrij massief.
Wil je langer en of slanker lijken? Gebruik dan verticale lijnen in je kleding. Je oog volgt verticale lijnen van boven naar beneden. Ons oog kan van alle lijnen (horizontaal, verticaal, diagonaal, rond) een verticale lijn het snelste volgen. Zo lijkt de plaats in ons lichaam waar de lijn loopt langer en dus meteen slanker.
Verticale lijnen kun je vinden in o.a. revers, ritsen, een rij knopen onder elkaar, lijnen in kleding, kleding met streepjes, plooien in rokken, de vouwen in je broek, figuurnaden, randafwerking van kleding en in accessoires. Je outfit in (ongeveer) dezelfde kleur geeft ook het effect van een verticale lijn.
^ Je totale outfit in één kleur, zoals op dit voorbeeld, geeft ook een verticale lijn. Omdat ik maar 1.57 m ben staan dit soort simpele kledingcombinaties me het beste.
^ Het soepel vallende katoenen vest (van Repeat) zonder sluiting geeft ook een verticale (en dus verlengende) lijn.
NB: De enkellaarsjes in de licht kleur werken overigens verkortend op het figuur.
^ Hier heb ik een lange paarse sjaal los over mijn kleding gehangen. Dit geeft een verticale lijn. Zo lijk je langer.
Diagonale (of schuine) lijnen in kleding zijn meestal erg speels, energiek en zijn vaak wat meer verrassend. Je let misschien nooit echt op de belijning in je kleding, maar als je dit wel doet kun je er leuke effecten mee bereiken. Je vindt diagonale lijnen in bijvoorbeeld in dessins, in revers van blazertjes een jassen, de V-hals, belijningen in kleding, accessoires, zomen van kleding en zelfs in kapsels.
Des te schuiner als een diagonale lijn loopt, des te langer hij lijkt.
^ De overslag van het jurkje heeft een diagonale lijn. De overslag 'breekt' je bovenlichaam optisch mooi in tweeën.
^ Zowel de overslag van de wikkeljurk, de lijnen van de mouw over de schouders als de enkelbandjes zijn hier diagonale lijnen. Heb je stevige benen, korte benen of stevig enkels? Dan kun je beter schoenen kiezen zonder enkelbandjes. Ze laten je benen namelijk korter (en voller) lijken. Foto van Otto.
* Dit blog gaat over diagonale/ schuine lijnen in je kleding.
* Ben je (net als ik) klein van stuk? Dan zijn vericale lijnen perfect voor jou! In dit blog vind je meer tips voor de kleine vrouw.
* Ben je lang? Dan kun je juist meer horizontale lijnen gebruiken in je outfit. Dat 'breekt' je lengte optisch. In dit blog tips voor de grotere/ langere vrouw.
* In tegenstelling tot verticale lijnen werken horizontale lijnen verkortend. Lees meer.
* Diagonale lijnen ogen speels en energiek. Lees meer.
* De 'kolom van kleur' geeft je lengte, je lijkt hierdoor automatisch dunner. Lees meer.
* Maken horizontale strepen je echt dikker? Lees meer.
* We kunnen ook ronde en gebogen lijnen in kleding onderscheiden. Dit soort lijnen ogen vrouwelijk en vriendelijk. Lees meer.
* Wil jij precies leren hoe jij het beste lijnen kunt gebruiken in je kledingcombinaties? Kom gerust langs voor een figuuradvies. Lees meer.