Soms wil of moet je bepaalde kleuren die niet echt bij je passen aanpassen bij je kleurtype. In dit blog ga ik je een aantal mogelijkheden laten zien om dit te doen.
Heb jij kort geleden een kleurenanalyse laten doen? Dan blijkt vaak dat je een aantal kleuren in je kast hebt hangen die niet echt iets voor je doen. Ze zijn bijvoorbeeld te licht, te donker, te warm te koel, te fel of juist te gedempt voor jou.
Vooral bij kledingstukken die je meteen onder je gezicht draagt, zoals een trui, shirtje, blouse, vest of jas is dit vaak een probleem. Uiteraard wil je niet alles meteen weg doen.
Of misschien wil je graag een modekleur dragen die niet echt jouw kleur is.
Of je bent verplicht om een bepaalde kleur te dragen, bijvoorbeeld op een feest, een begrafenis of voor je werk.
Dan heb je gelukkig verschillende opties.
Neem in elk geval voor het gebied tussen je schouders en je middel de juiste kleuren voor jouw kleurtype! Met de juiste kleuren ziet je huid er gezond en fris uit, stralen je ogen, lijken je oogwit en tanden witter, zie je minder rimpeltjes, lijkt je kaaklijn strakker en heeft je haar meer diepte en glans. Wat je onder je middel draagt (broek, rok, riem, schoeisel) is wat minder belangrijk. Wil graag een trendkleur dragen? Dan kun je dit beter aan je onderlichaam doen dan meteen onder je gezicht.
De gemakkelijkste manier om een kleur aan te passen is er een kledingstuk overheen te dragen. Bijvoorbeeld een vestje of een jasje. Je kunt op deze manier ook heel gemakkelijk het licht-donker contrast aanpassen bij je kleurtype.
Je kunt eventueel ook een kledingstuk (t-shirt, blouse, topje) in een topkleur uit jouw palet onder de kleur dragen die je niet zo moois staat. Dit heeft minder effect als er overheen, maar geeft in elk geval een hele verbetering.
^ Hier heb ik een lang vest over een donkerblauw jurkje. Donkerblauw is voor mij een vrij donkere kleur. Het vest op deze foto is van een tricot-materiaal en is van Studio Anneloes. Deze lichtblauwe kleur staat me heel mooi. Dit komt doordat ik een 'licht zomertype' ben. Het vest maakt het donkerblauw veel zachter.
Heb je een kledingstuk in een kleur die je niet mooi staat? Combineer er dan accessoires bij in kleuren die je wel geweldig staan.
^ Links: Door een koel blauwe jurk te combineren met warme accessoires wordt het blauw geschikt voor een warm kleurtype. Vooral accessoires die je vlak bij je gezicht draagt doen veel. Denk hierbij aan een sjaal, oorbellen of een ketting. Door de kleuren verder te herhalen in bijvoorbeeld een riem, een tas of schoenen versterk je het beeld nog meer.
Rechts: Door een warm bruine jurk te combineren met koel gekleurde accessoires wordt het warme bruin geschikt voor een koel kleurtype.
Wanneer je een sjaal in een voor jouw kleurtype geschikte kleur vlak onder je gezicht plaatst kun je een voor jou ongeschikte kleur beter hebben. Vooral de kleur die je vlak onder het gezicht draagt is belangrijk.
^ Wanneer je roestbruin combineert met helder blauw wordt het bruin geschikt voor een koel kleurtype.
Het gele jurkje wordt koeler door het koele beige.
Het olijfgroene jurkje wordt koeler met donkerblauw erbij.
^ Wil je als warm kleurtype blauw dragen? Combineer het dan met warme accessoires.
^ Roestbruin maak je koeler met helder blauw. Oranje met koel beige en olijfgroen met donkerblauw.
^ Aan de linkerkant heb ik de bruine jas gecombineerd met warme accessoires, dit staat mooi bij de warme kleurtypes.
Aan de rechterkant heb ik dezelfde jas gecombineerd met koel gekleurde accessoires. De bruintint lijk zo een beetje koeler en past zo prima bij een koel kleurtype.
Sjaals zijn een super handig middel om een kleur die niet zo geschikt is voor jouw kleurtype aan te passen zodat je de kleur wel kunt dragen. Dit komt doordat je een sjaal direct onder je gezicht draagt.
^ De jas heeft een vrij neutrale bruintin en is daardoor met een sjaal in de juiste kleur gemakkelijk aan te passen bij je kleurtype.
^ Met een sjaal kun je je kleding het gemakkelijkst aanpassen aan je kleurtype. Zo doorbreek je de 'foute' kleur vlak bij je gezicht en voeg je een kleur toe die wel goed is voor jouw kleurtype.
Hetzelfde principe, maar dan wel met een minder groot effect heb je met sieraden. Kies voor de metaalkleuren die het beste bij jou passen eventueel met een andere leuke kleur die ook in jouw kleurenpalet zit. Kies je voor een mooie opvallende oorbel, of voor een mooie ketting dan doorbreek je op dezelfde manier het effect van de foute 'kleur' bij je gezicht.
^ Hier heb ik als voorbeeld een donkerblauw jurkje en donkerblauwe panty's 'opgewarmd' met cognackleurige laarsjes en een goudgele sjaal. (Ik ben zelf overigens geen warm kleurtype).
^ Oorbellen komen dicht bij je gezicht en hebben dus behoorlijk veel effect. Met een paar flinke, gekleurde oorbellen kun je gemakkelijk een kleur die je heel mooi staat toevoegen.
^ Het merk MelanO heeft sieraden in allerlei metaalkleuren en gekleurde steentjes in zijn collectie. Je kunt hiermee heel gemakkelijk steeds weer nieuwe combinaties maken, dit komt doordat je de (losse) steentjes er zelf op kunt schroeven.
Neem het liefst kleuren uit jouw palet. Of neem een combinatie van een kleur die je wel staat met een kleur die je minder goed staat.
Wil je en sieraad dragen in een metaal dat niet bij je past? Neem er dan een staan bij in een kleur die wel mooi bij je past.
Of combineer meerdere metaalkleuren binnen 1 sieraad, denk hierbij bijvoorbeeld aan een horloge met goud en zilver of een aanschuifring met meerdere metaalkleuren.
^ Metaalkleuren en edelsten beïnvloeden elkaar. Zilver laat warme stenen minder warme lijken en andersom.
^ Wanneer je een trendkleur die je niet mooi staat wilt gebruiken dan kun je wat kleine accentjes van deze 'foute' kleur toevoegen.
Een riem, tas of schoeisel komt verder uit je gezicht en heeft daarom een veel minder groot effect.
Voor het zomertype heb ik de zomerkleuren lichtblauw en offwhite gecombineerd met een okergele tas en schoenen, in de halsketting zitten ook 2 gele kralen. De oudroze jurk heb ik gecombineerd gele schoenen en een paar oorbellen met wat geel.
Voor het wintertype heb ik een felblauwe jumpsuit gecombineerd met een okergeel riempje, gele schoenen en een halsketting met blauw en geel. Bij de paarse jurk heb ik een okergele knoopriem en okergele schoen gekozen.
^ Het koele zomertype staat bepaald niet geweldig in oker en mosterd. Vooral onder je gezicht staan ze al snel heel grauw en maken ze je huid geel. Haar wat te geelblond is staat jouw ook niet mooi...
Ik heb de warme geeltinten hier daarom gecombineerd met de zomerkleuren offwhite, taupe, beige, denimblauw en donkerblauw. Het okergeel heb ik expres aan het onderlichaam geplaatst. Zo komt het niet direct onder het gezicht en wordt je er als zomertype niet bleek, geel of grauw van.
^ Ook voor het koele wintertype heb ik gele kledingstukken voor aan het onderlichaam gekozen. Deze warme geeltinten staan het koele wintetype namelijk ook niet mooi meteen onder het gezicht. Ik heb ze gecombineerd met de 'winterkleuren' zwart, wit, grijs en donkergroen. Zo kun je als wintertype best eens okergeel dragen zonder er grauw of te geel van te worden in je gezicht.
^ Deze jurk bevat allerlei kleuren. Door de warme kleuren te herhalen benadruk je het warme in de jurk.
^ Door de groentinten of het blauw te herhalen lijkt dezelfde jurk juist weer een stuk koeler...
^ Hier zie je hoe je blauw kunt 'opwarmen' met mooie kledingstukken en accessoires in warme kleuren. Neem er ook altijd goud bij en geen zilver!
^ Dit soort gecombineerde printjes staan je als warm kleurtype geweldig! Style het af met goudkleurige sieraden (of een trendy combinatie van goud en zilver zoals hier), een cognac bruine riem en bruine laarzen.
^ Warme kleurtypes moeten hun blauw 'opwarmen' met mooie warme kleuren uit het kleurenpalet. Op deze collage heb ik prachtige, warme kleuren bij gezocht bij een donkerblauwe jumpsuit.
^ De marineblauwe coltrui op deze collage is niet ideaal voor het lentetype. Aangezien de kleur koel is en meteen onder het gezicht komt. Ik heb het blauw daarom 'opgewarmd' met sjaals in warme, sprekende kleuren als oranje en zalmroze. Ook camel, crème, okergeel, goud en olijfgroen doen het goed bij het lentetype. Het lentetype kan beter niet al te donkere kleuren nemen en is helderheid nodig om goed te haar recht te komen.
^ De marineblauwe coltrui is ook voor het herfsttype wat te koel. Ik heb het blauw hier opgewarmd met donkerder en gedemptere warme kleuren als oranje, oker, goud, brons, donkerbruin en olijfgroen. Het herfsttype staat namelijk mooi in warme, donkere, gedempte kleuren.
^ Ben je een warm kleurtype? Dan kun je een kleur als grijs ook weer het beste 'opwarmen' met mooie warme kleuren, zoals ik heb gedaan op dit voorbeeld.
Wist je trouwens dat er ook warmere varianten van grijs te vinden zijn? Deze grijstinten bevatten veel geelpigment en zijn voor de warme kleurtypes uiteraard een betere optie dan koel grijs. De broek op deze collage is ook aan de warme kant.
^ Zwart is een kleur die te zwaar is voor een zomertype. En al helemaal een zwarte jas. Het zwart 'drukt' als het ware op jou.
In het midden bovenaan zie je een voorbeeld van een zomertype in een zwarte winterjas (en ook nog eens gecombineerd met een zwarte broek...).
Door jouw zachte, delicate kleuring wordt je als zomertype overstemd door zwart. De kleur zwart lijkt als het ware op je te 'drukken'. Ook kan zwart je er al gauw bleek, grauw en vermoeid uit laten zien.
^ Ben je een licht zomertype of een koel zomertype? Dan is een zwarte outfit sl snel ter zwaar. Het roze jasje geeft een mooie verzachting aan het zwart. Kleding van Steps.
^ Een zwarte jas is heel donker en al snel erg hard voor het lentetype. Draag er een flinke wollen sjaal bij in één van jouw topkleuren of neem er een met een grote, warm gekleurde kraag.
^ Door het okergeel en goudgeel bij het zwart te dragen wordt het geheel warmer en minder hard.
^ Wil je zwart dragen, maar ben je een 'licht' kleurtype? Hang een grote ketting in jouw beste metaalkleur over het zwart. Dus licht zilver of licht rosé voor het lichte zomertype en licht goud voor het lichte lentetype en het lente/zomer mixtype.
Neem in elk geval je make-up in 'jouw' kleuren. Vloeken de kleuren (denk bijvoorbeeld aan fuchsia met oranje) neem dan wat neutralere kleuren dan je normaal draagt. Rozebruine lipstick is een goed voorbeeld van een kleur die niet echt warm en ook niet echt koel is.
Warme make-upkleuren bevatten geelpigmenten, terwijl koele make-upkleuren juist meer blauwpigmenten bevatten.
Het is belangrijk om kleuren te kiezen die 'matchen' bij jouw natuurlijke kleuring. Hierbij kijk je naar de kleur van je huid, ogen en haren. Weet je niet wat jouw natuurlijke kleuren zijn? Dan is het zinvol om eens een kleurenanalyse te laten doen. Dan leer je ook of je het beste donkere of lichter make-up-kleuren kunt nemen en hoe helder of gedempt je kleuren het beste kunnen zijn.
^ Voorbeelden van links warme en rechts koele make-upkleuren.
* Ben je een warm kleurtype en je weten hoe je koele kleuren zoals donkerblauw kunt opwarmen? Lees dan dit blog.
* Marineblauw is een zgn. 'neutrale kleur' die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'. In dit blog laat je handige voorbeelden van kledingcombinaties zien.
* Kleuren als zwart (een koele kleur), koel paars en grijs (vaak een koele kleur) zijn zeker niet de beste kleuren voor warme kleurtypes. Vooral wanneer je deze kleuren direct onder je gezicht draagt kunnen ze je al snel grauw of bleek maken. Wil of moet je deze kleuren toch dragen? Lees dan dit blog.
* Heb jij 'verkeerde' kleuren in je kast. In dit blog lees je hoe je ze toch nog kunt dragen.
* In dit blog lees je meer over het verschil tussen warme en koele make-upkleuren.
* Voor elke kleurtype zijn er wel blauwtinten te vinden. Lees meer.
* In dit blog voorbeeldfoto's van een klant (lente/herfsttype) die ook dol is op donkerblauw en hoe je deze kleur toch prima kunt dragen lees meer.
* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.