Vandaag realiseerde in me dat ik gek genoeg nog nooit een blog heb geschreven over het vier seizoenen-systeem. Het eerste kleurensysteem bij kleurenanalyses was het vier seizoenen-systeem. Dit systeem kwam in de 80-er jaren vanuit Amerika naar Nederland overgewaaid. Het is gebaseerd op de vier seizoenen in de natuur. Het nadeel van deze manier van analyseren is dat hij niet verfijnd is. Het kan dat je net als ik toevallig precies in één van deze vier seizoenen valt, maar tegenwoordig kijken we veel verder. Ik werk inmiddels met 26 verschillende kleurtypes.
Bij het vier seizoenen-systeem kijken we vooral naar de kleurelementen 'warm' en 'koel'. Het vier seizoenen-systeem in kleuradvies is gebaseerd op de kleurentheorie van Johannes Itten.
Een van de theorieën over de classificatie van mensen in kleurtypen gaat terug naar de Zwitserse schilder, grafisch kunstenaar en kunstpedagoog Johannes Itten (1928). De studenten van Itten werd gevraagd om hun eigen idee van harmonische kleuren te schilderen voor hun onderzoek naar de relatie tussen vorm en kleur. Itten was niet in de kamer, dus hij wist niet wie er welk werk had gemaakt, vooral omdat het werk niet was ondertekend. Toen hij naar de kleurcomposities keek, vergeleek hij de werkstukken met het uiterlijk, de huidskleur, de haarkleur en de oogkleur van de pupillen. Verbazingwekkend genoeg arrangeerde hij de respectieve kleurakkoorden voor de betreffende student, waarna hij de verschillende effecten van kleuren op de gelaatstrekken van mensen onderzocht.
De Amerikaanse mode-ontwerpster Suzanne Caygill (1911-1994) wordt gezien als de pionier van de kleurenanalyse. In 1945 kreeg ze interesse in kleuren. Ze ontwikkelde the Caygill Method of Color Analysis. Caygill stichtte in 1942 de Academy of Color in San Francisco en verdeelde als eerste de kleuren in de vier seizoenspaletten: lente, zomer, herfst en winter. Ze werkte heel individueel en maakte voor iedereen een persoonlijk kleurenpalet. Daarnaast had ze aandacht voor stijl, persoonlijkheid en belijning. Het was ook Caygill die de eerste vrouw analyseerde: Grace Kelly was een zomertype! Later werkte ze haar kleursysteem nog veel verder uit. In 1980 publiceerde ze haar boek: 'Color, the essence of you'.
Carole Jackson heeft de vier seizoenen-methode verder verfijnd naar 12 types. Ze begon te werken met kleurendominaties: licht en donker, koel en warm en helder en gedempt. Zij introduceerde de kleurenanalyse in Europa en richtte in de jaren ‘80 in het Verenigd Koninkrijk 'Color me Beautiful' op. De kleurenanalyse werd dankzij Jackson's boek Color Me Beautiful (uitgekomen in 1980) toegankelijk voor het grote publiek. Dit systeem werkt met 12 verschillende kleurtypes, de vier seizoenen zijn bij dit systeem elk onderverdeeld in 3 subtypes.
Men bekijkt bij een kleurenanalyse aan de hand de kleur van de ogen, huid en het haar welke kleuren, make-up, haarkleuren, metaalkleuren en accessoires het beste bij je passen. Hierbij worden speciale analysedoeken gebruikt. In de juiste seizoenskleuren wordt je uitstraling een harmonieus geheel en is niet de kleding die je draagt de eerste blikvanger, maar zien we jouw persoonlijke totaalbeeld. Met de juiste kleuren ziet je huid er gezond en fris uit, stralen je ogen, lijken je oogwit en tanden witter, zie je minder rimpeltjes, lijkt je kaaklijn strakker en heeft je haar meer diepte en glans.
^ Met kleuradvies in vier seizoen is alles omstreeks de 80-er jaren begonnen.
Haar: licht asblond, asbruin (taupeachtige tint), diep asblond of zacht grijs.
Huid: zachtroze, beige, porselein.
Ogen: meestal grijs, grijsblauw of blauwgroen.
^ Voorbeelden van kleuren voor het zomertype.
Het zomertype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats gedempt en ten derde niet te donker zijn (neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker).
Het zomertype heeft een vrij laag tot medium hoog licht/donker-contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Zomertypes hebben licht tot medium donker haar, een lichte huid en een vrij lichte oogkleur. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een licht tot medium hoog licht-donkercontrast te kiezen.
Haar: zilvergrijs, zout en peper, zwartgrijs.
Huid: ivoor, helder olijf, koel beige.
Ogen: meestal blauw, diepbruin, grijsbruin.
^ Voorbeelden van kleuren voor het wintertype.
Ben jij ook een (koel) wintertype? Dan moeten jouw kleuren vooral koel, helder en donker zijn. Doffe, fleste kleuren doen niet voor jou! En een hoog licht-donker contrast doet het goed bij jou doordat bijna elk koel wintertype (behoorlijk) donker haar heeft.
Het koele wintertype is een krachtig, vibrerende kleurtype en staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats helder en ten derde vrij donker zijn. Je kunt echter kleurencombinaties dragen van heel licht tot donker, als je maar ook iets donkerders onder je gezicht draagt. Bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker jasje of vest er over.
Haar: goudkleurig/ rossig blond of rood.
Huid: ivoor of porselein, vaak met sproeten.
Ogen: meestal warm groen, petrolgroen, turkoois, blauwgroen, warm bruin of helder lichthazelnootkleurig.
^ Voorbeelden van kleuren voor het lentetype.
De belangrijkste kenmerken van het (warme) lentetype zijn: warm, helder, fris, gouden ondertoon, speels, energiek en lichtvoetig.
Het staat het mooist wanneer je je kleuren zacht in elkaar laat overlopen, scherpe overgangen staan je niet zo mooi. Dit komt door je vrij lichte uitstraling.
Ben jij ook een lentetype? Dan zijn je mooiste kleuren zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. warm, 2. helder en 3. vrij licht. Jij staat daarom het minst mooi in koele, gedempte (doffe), donkere kleuren. Helder houdt in dat de kleuren puur zijn, terwijl door gedempte kleuren wat grijs of bruin is gemengd.
Het warme lentetype staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats licht en ten derde helder zijn. Neem je kleuren dus het liefst van licht tot medium donker, hele donkere kleuren zijn 'te zwaar' voor jou, helemaal als je ze meteen onder je gezicht draagt.
Haar: kastanjebruin, rood, goudblond.
Huid: warm beige, ivoor, vaak sproeten.
Ogen: meestal topaas, hazelnoot, warmgroen, petrolblauw.
^ Voorbeelden van kleuren voor het herfsttype.
Ben jij ook een warm herfsttype? Dan sta jij het mooist in warme, gedempte, meer donkere kleuren. Jouw kleuren hebben een rijke, gouden toon. De warme, rijke kleuren van het herfsttype doen ons denken aan een herfstbos. Ben jij geanalyseerd als een herfsttype? Dan ben jij een zogenaamde 'warme herfst'.
Het warme herfsttype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats wat donkerder en ten derde gedempt zijn. Neem je kleuren dus het liefst van medium donker tot donker. Het herfstpalet bevat uiteraard ook lichte kleuren, maar combineer een lichte(re) kleur uit je kleurenpalet altijd met iets donkerders. Draag liever niet alleen lichte kleuren in dezelfde outfit, dit staat al snel flets bij het warme herfsttype. Ook hele felle kleuren zijn niet erg geschikt, ze zullen je 'overpoweren'. Helemaal vlak onder het gezicht. Eventueel kun je aan je onderlichaam kleuren dragen die minder geschikt voor je zijn. Je maakt het je dan echter wel moeilijker...
Als je kleuren draagt die je het mooist flatteren zul je er op je best uitzien, ongeacht of je nu groot of klein, vol of slank bent. Vooral de kleuren die je dicht bij je gezicht draagt moeten goed bij je passen. Je 'minder goede' kleuren kunnen, desgewenst, aan het onderlichaam gedragen worden. Uiteraard is het het gemakkelijkst om al je kleuren uit jouw kleurenpalet te nemen.
Dicht bij het gezicht kunnen minder flatterende kleuren je bleek, moe, geel en zelfs ziekelijk maken. Ook kunnen ze meer oneffenheden in de huid tonen. Ze kunnen (rode) vlekjes of rimpeltjes meer op laten vallen. Ook kan je gezicht zwaarder lijken, doordat je schaduw onder je gezicht krijgt lijkt het er op dat je een onderkin hebt.
Bij een kleurenanalyse of kleuradvies wordt onderzocht in welke kleuren je het best tot je recht komt. Hierbij wordt je persoonlijke ‘kleuring’ onderzocht d.m.v. gekleurde doeken of met kleurkragen.
Met jouw persoonlijke kleuring wordt de totale indruk van jouw natuurlijke huidskleur, haarkleur en oogkleur bedoeld. Om te bepalen wat jouw kleurtype is kan je onderzoeken of je beter in warme of koele kleuren staat. Je kunt kledingstukken of lappen stof (of speciale analysedoeken) uit bepaalde kleurengroepjes meteen onder je gezicht houden en met elkaar vergelijken welke jou het beste staan.
Kijk kort wat er gebeurt. Wat gebeurt er met je huid? Wordt die stralend, gladder en frisser of juist grauwig, met meer lijntjes of vlekkerig? Lijkt je kaaklijn strakker of juist zwaarder? Let ook op je oogwit, oogkleur, lipkleur en je haarkleur. Worden die glanzend, helder en fris van kleur of juist dof, gelig etc.
Ga uit van de eerste indruk, blijf zeker niet te lang naar één kleur kijken, omdat op den duur alle kleuren wel lijken te kunnen. Het oog went namelijk aan een kleur. Dit gebeurt vaak ook in de paskamer... Let er echt op wat de kleur met het gezicht doet. Probeer het los te zien van het feit of je een kleur mooi vindt of niet. En vlot met elkaar vergelijken van twee of meer kleuren werkt het beste om de verschillen goed te kunnen zien.
Wanneer je de goede kleurgroep te pakken hebt is alles in harmonie met elkaar. Je huidskleur, oogkleur, haarkleur en de kleur van je kleding vormen dan één harmonieus geheel. Bij minder goede kleuren is er juist sprake van een onrustig beeld. Vergelijk kleuren snel na elkaar. Wissel evt. steeds van kleur en kijk wat er gebeurt met je huidskleur, lijntjes en vlekjes in het gezicht, oogkleur, oogwit, haarkleur, lipkleur, evt. onderkin, etc.
Hier zie je mij met twee kleurenkragen, één in warme en één in koele kleuren.
Wanneer koele kleuren je het beste staan ben je een ‘zomertype’ of een ‘wintertype’. Koele kleuren hebben een blauwige ondertoon.
Je bent een zomertype wanneer je kleuring koel, poederachig en vrij zacht is. Het totaalbeeld van het koele zomertype is niet erg donker, maar wat lichter tot medium donker. Een zomertype staat niet mooi in hele felle of hele donker kleuren.
Een wintertype is ook koel, maar heeft een intensere, donkerder kleuring dan de ‘zomer’ en staat juist prima in felle kleuren. De wenkbrauwen zijn vaak sterk en duidelijk aanwezig.
Wanneer uitgesproken warme kleuren je het beste staan ben je een lentetype of een herfsttype. Warme kleuren hebben een gelige ondertoon.
Je bent een lentetype wanneer je kleuring warm, helder en vrij licht is. Warme, lichte, heldere kleuren staan je goed.
Een herfsttype is ook een warm type, maar heeft een meestal goudkleurige en rijke (donkerder) uitstraling. Zeer felle, warme kleuren staan hen niet zo mooi als de warme, donkere, gedektere kleuren.
Bij het zomer en wintertype is 'koel' het belangrijkste kleurkenmerk.
Bij het lente- en herfsttype is juist 'warm' het belangrijkste kleurkenmerk.
^ Zelf ben ik een zomertype. Koele, lichte, gedempte kleuren staan mij het mooist. Hier zie je me met een aantal kleurendoeken in zomerkleuren.
^ Helaas ben ik zelf ooit foutief als wintertype geanalyseerd.
Nadat ik me een hele tijd trouw aan de geadviseerde winterkleuren had gehouden zag je na verloop van tijd toch weer allerlei andere kleuren in mijn kledingkast verschijnen. Mijn kledingkast werd opnieuw een allegaartje van kleuren: warm, koel, fel, gedempt, er was van alles in mijn kast te vinden.
Onbewust voelde ik aan dat de koele, vrij felle kleuren die bij het wintertype horen niet bij me pasten. Ze waren te sterk voor me en overstemden mijn zachte, delicate kleuring.
De donkere haarkleur links (die bij een wintertype past) en het zwarte topje maken mij veel te hard. Ik moest enorm veel make-up dragen om 'er nog wat van te maken'.
De koelblonde high-lights en de blauwe kleding rechts passen perfect bij me. In de juiste kleuren ben ik maar een klein beetje make-up nodig om er goed uit te zien.
Jaren later heb ik me opnieuw laten analysen. Er was in de loop der tijd ook een heleboel veranderd op het gebied van kleurenanalyses. Er waren inmiddels veel meer kleurtypes bijgekomen.
Uit deze tweede kleurenanalyse kwam dat ik een 'koel zomertype' was. Dus één van vier de pure types uit het 4 seizoenen-systeem. Dit kleurtype heeft zachte, koele, delicate kleuren. Het was net of ik was thuisgekomen! Alles viel op zijn plek. De kleuren van mijn kleurenpalet maken me verfijnd en ik heb niet veel make-up meer nodig :-)
^ Een lentetype met haar kleurenwaaier.
Op deze twee foto's zie je Aggy. Ze is een lentetype met inmiddels grijs haar.
Op de eerste foto zie je je haar in foute kleuren, deze kleuren maken haar bleek en grauw. Het haar lijkt futloos. De lentekleuren koraal gecombineerd met een lichte olijftint op de tweede foto laten haar juist stralen!
^ De kleur zwart past niet bij het lentetype. Ze laten Aggy er moe en grauw uitzien. De warme kleuren op de tweede foto staan haar als lentetype geweldig!
Zoals ik al eerder aangaf kan het natuurlijk zo zijn dat je toevallig precies binnen één van de kleurtypes van het vier-seizoenen-systeem valt. Maar die kans is met het huidige aantal seizoenstypes vrij klein.
Tegenwoordig kijken we daarom naast de kleurenelementen 'warm' en 'koel' ook naar wat 'diep' en 'licht' en 'helder' en 'gedempt' bij je doen.
^ De 6 kleur-karakteristieken, v.l.n.r.: warm, koel, diep, licht, gedempt en helder.
Bij de huidige analyse-systemen kan ook licht, diep, gedempt of helder jouw belangrijkste kleurkarakteristiek blijken te zijn. Dit maakt dat ik bij mijn kleurenanalyses inmiddels 26 verschillende kleurtypes onderscheid.
^ Voorbeelden van warme, koele, lichte donkere, heldere en gedempte kleuren.
* Hier lees je meer over de meest voorkomende systemen bij kleurenanalyses.
* In dit blog lees je meer over het 10 seizoenen-systeem.
* In dit blog heb ik het over warme en koele kleuren. Wil je meer lezen over wat het verschil is? Kijk dan hier.
* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.
* Wil je weten waarom een kleuradvies jouw leven een stuk gemakkelijker kan maken? Lees dan dit blog.
* Ken jij je kleuren al en wil je een losse kleurenwaaier kopen of zoek je leuke, betaalbare accessoires voor jouw kleurtype? Kijk dan hier.
* Wil je meer lezen over Aggy? Het lentetype met inmiddels grijs haar. Kijk dan hier.
* In dit blog heb ik voor de vier seizoenen een handige kledingcapsule gemaakt.
* Wil je meer lezen over de vier seizoenen? Bestel dan HET VIER SEIZOENENBOEK (M/V).
In dit zeer complete e-Book van 102 pagina's vind je een duidelijke omschrijving van hoe het vier seizoenen-systeem in elkaar zit. Dit systeem bestaat uit: het zomertype, het wintertype het lentetype en het herfsttype. Alle vier kleurtypes worden uiteraard uitgebreid besproken. Ook is er van elke type een lijst met de 48 beste kleuren te vinden. Ik vertel je hoe een kleurenanalyse in het vier seizoenen-systeem werkt. Uiteraard is het e-boek duidelijk geïllustreerd met veel voorbeeldfoto's. Naast veel aandacht voor vrouwen ook 21 pagina's uitleg over de winterman, zomerman, lenteman en herfstman. Lees hier hoe je dit e-Book kunt bestellen.
* Dit blog gaat over de mannelijke kleurtypes bij de vier seizoenen.