• darkblurbg
  • darkblurbg

Winterkleding voor het lichte zomertype.

Gepubliceerd op: 09-12-2018

Linda schrijft me: 'Beste Margriet. Ik ben enige tijd geleden geanalyseerd als licht zomertype. Ik moet nog erg wennen aan mijn nieuwe kleuren en vind het nu het winter wordt best lastig om de juiste kleuren te vinden. Ik houd van mooie zachte en lange vesten, sjaals, jurken, wollen jassen, rokken, wat wijdere broeken met rechte pijpen, bootcut jeans. En heel belangrijk: alles moet getailleerd zijn. Ik heb een ‘8’ figuur. Mijn stijl is vrouwelijk en elegant'. Kun jij me misschien tips geven?

Beste Linda,

Momenteel is in er de winkels opmerkelijk veel kleding in warme kleuren te vinden. Denk aan okergeel, olijf, bruin, roest, camel, etc. Niet echt jouw kleuren dus...

Ik snap dat het lastig is om kleding te vinden die bij jou past qua kleuren (licht en wat koeler) en stijl en die daarnaast ook je figuur goed uit laat komen. Dat is nog een hele puzzel! Gelukkig weet je precies wat jouw beste kleuren zijn, wat je smaak is en ken je je figuurvorm. Dat is heel belangrijk als je miskopen wilt voorkomen.

Wat fijn is: door je lichte kleuren kom je al snel heel delicaat en elegant over, laat dat nou net jouw persoonlijke stijlvoorkeur zijn!

Verder zijn we in Nederland (en in Noord Europa) gewend om ons in de winter in donkerder kleuren te kleden dan in de zomer. Donkerder kleuren voelen warmer aan. Gelukkig zien we in de herfst- en winterperiode ook steeds meer licht gekleurde kleding in mooie, winterse materialen. Het is alleen wel wat meer zoeken...

Jij weet nog niet zo lang wat je beste kleuren zijn. Je zult daarom waarschijnlijk nog vrij veel essenciele items in de goede kleuren in je garderobe missen. Ik raad je aan een plan op te stellen en een lijstje te maken met de belangrijkste items die je aan wilt passen. Het is belangrijk om eerst die items te kopen die echt nodig hebt. Zo kun je je kledingbudget verstandig besteden. En misschien is er volgende winter meer van je gading te vinden.

Heb je een beperkt budget? Winterkleding is over het algemeen duurder dan zomerkleding. Daarom kun je misschien beginnen met de aanschaf van bijv. een mooie wollen sjaal en muts in één van jouw topkleuren om je huidige winterjas mee op te fleuren, enkele dunne sjaaltjes voor binnen, halskettingen of oorbellen (net waar je van houdt) en een paar helder gekleurde t-shirts in jouw topkleuren om eventuele te donkere kleding of kleding in een verkeerde kleur mee te verhelderen.

Heb je kleding in totaal verkeerde kleuren? Misschien kun je ze verven met textielverf. Dylon heeft handige bolletjes met verf te koop die je zo in de wasmachine kunt doen. Te koop bij o.a. Kruidvat en Etos. Donkerblauw en grijs zijn een goede optie. Wanneer je meerdere kledingstukken verft wordt het eindresultaat lichter.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Deze taupetint is een goede neutrale kleur voor een licht zomertype.

Het lichte zomertype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats wat lichter zijn, verder zijn ze vrij koel, maar ze mogen weer net iets frisser/ sprekender zijn dan de gedempte kleuren van het koel/ pure zomertype. Dit laatste komt doordat het lichte zomertype een zgn. 'flow' naar het lentetype heeft. Dit maakt jouw kleuren iets minder uitgesproken koel en iets minder gedempt mogen zijn.

Hele donkere kleuren maken jouw grauw en trekken alle kleur uit je gezicht. Je kunt daarom veel beter kiezen voor lichte of medium donkere kleuren. En.. dit geldt vooral voor alles wat je direct onder je gezicht draagt. 

Veel lichte kleurtypes denken dat ze alleen maar hele lichte kleuren kunnen dragen, dit is echter niet het geval. Je kun t ook best medium donkere kleuren nemen. neem echte liever geen zwart, antraciet e.d. Helemaal niet direct onder je gezicht!

Kleurenwaier in 36 kleuren voor het lichte zomertype.

^ Hier zie je de kleurenwaaier in 36 kleuren voor het lichte zomertype. Jouw beste kleuren lopen van licht naar medium donker, zijn wat aan de koele kant en wat helderder dan die van het koele/pure zomertype.

Lixhte neutrale kleuren.

^ Neutrale kleuren zijn de basis van onze garderobe. Je kunt er gemakkelijk sprekende kleuren bij combineren. Jouw neutralen mogen ook licht zijn. De lichte kleuren links zijn koel, die in het midden zitten tussen warm, en koel in en de neutralen rechts zijn warm. De neutrale kleuren in het midden zijn het beste voor het lichte zomertype. De lichte koele, neutralen aan de linker kant kunnen ook. de kleuren rechts zijn meer geschikt voor het lichte lentetype.

Neem het liefst lichte tot medium donkere neutralen.

Hier een aantal tips om geschikte winterkleding te vinden als je een licht zomertype bent:

- 1. Ga op zoek naar winterse accessoires in jouw kleuren. Die zijn gemakkelijk te vinden. Denk aan mutsen, sjaals, handschoenen, beenwarmers, oorwarmers, een haarband, maillots, een losse kraag van fake-fur, etc. Heb je een beperkt budget? Ik zag bij de Kruidvat leuke mutsen, handschoenen en sjaals hangen in voor jou geschikte kleuren (zie foto onderaan dit blog).

Kleuren voor in de winter voor het lichte zomertype.

^ Ik ben zelf een licht zomertype. Deze lichte blauwtint staat me geweldig.

- 2. Neem kleding in lekkere winterse materialen (bijvoorbeeld wol, kasjmier, fluweel, imitatiebont, borg, fake-fur, suède, leer, donsjassen, gewatteerde stoffen) die wel de kleuren uit jouw palet hebben.

Winterkleding voor lichte kleurtypes.

^ Dit donsjasje heeft een perfecte kleur voor mij.

- 3. Draag evt. een wat donkerder broek, rok, of schoenen, maar draag meteen onder je gezicht wel de juiste kleuren. Medium donkere kleuren zijn voor het lichte zomertype beter dan hele donkere kleuren. Wat je onder je middel draagt heeft echter minder invloed dan wat je direct onder je gezicht draagt. Daar wordt je niet bleek of grauw van. Neem liever bijv. middengrijs, donkergrijs, middentaupe, donker taupe, middenmarine of donkerblauw dan zwart. Die kleuren passen veel beter bij jouw kleurenpalet. 

- 4. Draag je toch donkere kleuren omdat je het graag wilt of omdat het bijvoorbeeld moet voor je werk? Fris het geheel dan op met de juiste make-upkleuren (neem de frissere kleuren uit je palet, vooral rouge en lipstick zijn erg belangrijk) en licht gekleurde sieraden.

- 5. Draag over te donkere kleding een flinke sjaal in een kleur die jou prachtig staat.

- 6. Kleding die te warm voor je is kun je misschien grijs of donkerblauw verven. Dylon heeft hele handige verf voor in de wasmachine. Te koop bij o.a. Kruidvat en Etos.

- 7. Draag onder een donkerder jasje of vest een t-shirt of blouse in één van jouw topkleuren.

- 8. Koop in de zomer alvast t-shirts of blouses in de kleuren van het lichte zomerpalet. Deze zijn dan veel gemakkelijker te vinden. Neem het liefst exemplaren met een lange of 3/4 mouw (lekker warm). Je kunt ze dan in de winter onder een jasje, trui of vest dragen. Ook zie je soms in de zomer broeken of truien van dikker materiaal die je in de winter ook nog prima door kunt dragen. Koop die dan alvast.

- 9. Draag in de winter leuke sieraden bij je gezicht. Een vrolijk gekleurde halsketting, oorbellen, een effen sjaaltje of een met een leuke print, net wat bij jou past. Die halen je gezicht ook op. De meer heldere kleuren uit je kleurenpalet zijn fijn. Denk aan bijvoorbeeld: rozetinten, lila, blauwtinten, mintgroen, zacht citroengeel, etc.

- 10. De meer sprekende kleuren uit jouw kleurenpalet (bijvoorbeeld blauw, roze, licht citroengeel, lila, zacht paars, roze, mintgroen en licht petrol) doen meer voor je dan onopvallende, neutrale kleuren zoals grijs, taupe, beige, middenmarine, kiezel, etc. Draag deze sprekende kleuren vooral vlak onder je gezicht. Denk aan truien, vesten, colbertjes, blouses, topjes en t-shirts. In de winter ben je meestal bleker en dan doen jouw vrolijke, sprekende kleuren meer voor je.

- 11. Draag je een bril? Probeer dan eens een bril met een kleurtje. Bijvoorbeeld: blauw, zachtrood (een koele tint), lichtpaars of zacht groenig exemplaar, dat haalt je ook op. Ook heel leuk voor mannen, aangezien die geen make-up gebruiken. Ben je inmiddels grijs? Dan staat een gekleurde bril extra leuk!

12. Ben je een man? Met een stropdas/ herensjaal kun je als man ook goed wat kleur toevoegen. Of met een gekleurde coltrui, trui, polo of t-shirt. Gekleurde sneakers, een - pet, - muts of - riem of een gekleurde zonnebril zijn leuk om casual outfit's mee op te fleuren.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

Ik heb een aantal inspirerende collages gemaakt en op Pinterest voorbeelden gezocht om je te laten zien dat je gelukkig ook in de winter heel veel mogelijkheden hebt om je te hullen in jouw beste kleuren:

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Er zijn in de winterperiode genoeg leuke donsjackjes en teddyjasje of jasjes van kunstbont te vinden in lichtere kleuren. Je kunt een winterjasje in één van jouw kleuren combineren met een lichte broek, maar een donkerder broek is ook een optie. De kleuren die je draagt aan je onderlichaam hebben minder invloed dan de kleuren die je meteen onder je gezicht draagt.

Op de twee voorbeelden links zie combinaties met lichtere boeken en laarsjes. Op de twee voorbeelden rechts zie je een donkere jeans met donkerblauwe laarsjes. Dat is ook een prima optie wanneer je je liever wat donkerder wilt kleden in de herfst of winter.

Voor de sjaals heb ik lichte of medium donkere sjaals gekozen.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Een donsjasje in een lichte metaalkleur zoals hierboven staat het lichte zomertype ook heel mooi.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Wanneer je lichte kleuren in winterse materialen neemt zit je als licht zomertype goed. Licht is namelijk jouw belangrijkste kleurkenmerk. Je kunt ook medium donkere kleuren nemen. Hele donkere kleuren staan je minder mooi.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Je kunt ook op zoek gaan naar een mooie wollen poncho in een kleur uit jouw kleurenpalet.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Jouw kleuren zijn licht, redelijk koel en fris.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Wollen truitje in een mooie lila tint.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Trui en sjaal in helder blauw.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Het 'zusje' van het lichte zomertype is het lichte lentetype. De kleuren van het laatste kleurtype zijn ook licht, maar iets warmer dan die van het koele zomertype. Op deze collage zie je de verschillen.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Lichtgrijs is een ideale kleur voor het lichte zomertype.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Een kasjmier truitje in zacht poederroze. Kasjmier is heerlijk warm maar niet te dik. Peter Hahn, Madeleine Mode, Repeat en Little Soho verkopen truien van kasjmier. Woon je in de buurt van een TK Max, kijk dan daar ook eens. Ook voor mooie sjaals van kasjmier kun je daar soms goed en redelijk voordelig slagen.

Hoe vind je winterkleding voor het lichte zomertype?

^ De kleuren van het lichte zomertype zijn licht, wat koeler en redelijk helder.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Voorbeelden van laarzen die goed passen bij het kleurenpalet van het lichte zomertype. Kleding van Little Soho.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Trui in een mooie rozetint van Denham. Kleding van Perfectly Basics.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Kasjmier vest van C&A. Kasjmier is een heel fijn materiaal, het is heel lekker warm en hoeft niet dik te zijn. C&A heeft in verhouding goed betaalbare kasjmier kleding, sjaals en mutsen. 

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Bleekroze kasjmier sjaal van C&A.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Kasjmier trui met een prachtig, zacht kleurverloop van C&A.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Betaalbare wintermutsen, handschoenen en sjaals bij het Kruidvat. In o.a. zacht roze, lichtgrijs met een zilverdraad, donkerder grijs en grijsblauw. Deze kleuren zijn ook mooi voor het koele en het neutrale zomertype.

Hoe vind je winterkleding voor het lichte zomertype?

^ Neem als licht zomertype winterkleding in mooie, winterse materialen.

Hoe vind je winterkleding voor het lichte zomertype?

^ Voorbeelden van mooie, neutrale kleuren voor het lichte zomertype. Kleding van wannahavesfashion.nl een online winkel met leuke, betaalbare dameskleding.

Winterkleding voor het lichte zomertype.

^ Een licht gekleurde winterjas is prachtig voor het lichte zomertype.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de kenmerken en kleuren van het 'licht zomertype'? Lees meer.

* Ben je een 'koel zomertype' en ben je op zoek naar winterkleding? Lees dan dit blog.

* Zoek je voorbeelden van winterkleding voor het lentetype? Kijk dan hier.

* Wil je meer lezen over de bekendste kleursystemen bij kleuradvies? Lees meer.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Ben je een licht kleurtype? Dit zijn het 'lichte zomertype', het 'lichte lentetype' en 'het lente/zomertype'. Dan is zwart niet echt jouw kleur... Ook het koele zomertype en het warme lentetype kunnen beter geen zwart dragen. Wil of moet je het toch dragen? Lees dan dit blog.

* Wist je dat je kunt veranderen van kleurtype naarmate je ouder wordt? Ik ben zelf bijvoorbeeld opgeschoven van het koele zomertype naar het lichte zomertype. In dit blog lees je er meer over.