• darkblurbg
  • darkblurbg

Welke kleding kun je dragen als je een borst mist na een mastectomie?

Gepubliceerd op: 23-09-2020

Rosalie vraagt me kledingtips voor vrouwen die één of beide borsten (of een deel hiervan) missen. Ze draagt soms geen prothese. Er zijn meer vrouwen die na een mastectomie of lumptectomie geen borstprothese willen dragen. In dit blog 12 tips voor kleding waarin het minder opvalt.

Toen ik aan het zoeken was naar kleding voor vrouwen die geen prothese(s) willen dragen kwam ik terecht op de website AMAZOS van Marianne Akkermans. Zij heeft een tijd lang kleding ontworpen. Veel van haar ontwerpen bleken toevalligerwijs erg geschikt voor vrouwen die één borst of beide borsten missen. Ze is inmiddels gestopt met kleding maar haar website staat nog wel online omdat ze het goed vind dit nog te laten zien als voorbeeld voor andere ontwerpers: kijk hier.

Een groot aantal foto's in dit blog komen van Marianne's site. Ik heb haar toestemming gekregen om ze te gebruiken.

Tips voor vrouwen met een borst, die geen prothese willen dragen.

AMAZOS BY AKKERMANSM

Amazos is de Griekse betekenis voor vrouwen met één borst, de zogenaamde vrouwelijke strijders. In de beroemde grottekeningen die in de Sahara zijn gevonden, komen ook tekeningen voor van vrouwelijke strijders, die in het getekende perspectief soms maar één borst lijken te hebben.

Amazos vrouwelijke strijders uit de Sahara.

^ Twee Amazos. Uit het boek: De rotstekeningen in de Sahara. Henri Lothe.

Hoe kun je het verbloemen dat je een borst mist?

Ook zonder een borstprothese te dragen wil je je vrouwelijk blijven voelen. Je lichaam is niet meer symmetrisch en daardoor valt je kleding vaak niet zo mooi meer. Je hebt vaak het gevoel dat je het wiel qua kleding weer helemaal opnieuw uit moet vinden. Hier geef ik 12 tips om je het wat gemakkelijker te maken.

1. Draag asymmetrische patronen en prints die alle kanten op gaan...

In dit soort prints valt het minder op dat je een borst mist. Neem liever geen kleding (tops en jurken) met horizontale strepen en andere strakke, rechte, geometrische en symmetrische patronen. In dit soort patronen valt het juist erg op dat je een borst (of beide) mist. Dit komt doordat het oog als het ware alle kanten opgestuurd wordt.

Tips voor vrouwen die een borst missen.

^ Dit zijn voorbeelden van de prints die ik bedoel. Ze leiden het oog allerlei kanten op.

Kleding voor vrouwen met een borst.

^ Deze print loopt ook 'allerlei kanten op', en kan dus ook mooi afleiden. Foto van Little Soho.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ De strepen van deze top kunnen wel, ze lopen ook weer allerlei kanten uit.

Tips voor vrouwen met een borst, die geen prothese willen dragen.

^ Dit soort asymmetrische blokken zijn ook heel geschikt.

2. Zoek bij effen kleding kleding naar mooie decoraties (bijv. kraaltjes of kant), ruches, plooitjes of een watervalhals.

Neem liever asymmetrische halslijnen dan symmetrische. In symmetrische halslijnen valt het meer op dat je een borst mist. Een wat hogere halslijn is vaak beter dan een diep uitgesneden halslijn. Helemaal als je littekenweefsel hebt wat je wilt verbergen. Een blouse met knoopjes voor en/of zakjes ter hoogte van de buste zijn ook heel geschikt. 

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

Je kunt als je één of beide borsten mist ook kiezen voor kleding met een asymmetrisch halslijn. Door het asymmetrische wordt ons oog misleid. Neem bijvoorbeeld een top of jurk met een one-shoulder hals. Evt. met ruches langs de halslijn, die geven meteen een fijne opvulling. Ook strapless kleding en off shoulder tops en jurkjes zijn een goede een optie, vooral als je heel tenger bent kun je die goed hebben.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ Ook ruches en prints kunnen afleiden. Vaak is een hogere halslijn zoals op deze voorbeelden een goed idee.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ Deze top heeft een watervalfront. Hij valt mooi gedrapeerd over de bustelijn.

Kleding voor vrouwen met een borst.

^ Ook de plooitjes in dit shirt zijn heel geschikt. De opvallende riem leidt de aandacht tevens naar je middel, weg van je buste.

Kledingtips na een Mastectomie.

^ Een leuk hemdje met kant zoals op deze foto kun je goed onder een lagere halslijn dragen. Dit soort hemdjes met kant langs de randen zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar. Kleding van Little Soho.

3. Draag zachte laagjes over elkaar, dan valt het minder op dat je een borst mist.

Je kunt laagjes prima over een shirt of turtleneck dragen.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ Hier zie je een top die je op allerlei manieren kunt 'schikken'.

4. Een mooie sjaal kan afleiden.

Drapeer een mooie sjaal over het borstgebied of over je schouders met een riempje in je taille. Een sjaal met een leuke print leidt goed af. Draag je ook een hoofddoek, dan neem je beter een wat rustiger sjaal.

Kleding voor vrouwen met een borst.

^ Hier is een zachte sjaal met een mooie print over de bustelijn gedrapeerd.

Tips voor vrouwen met een borst, die geen prothese willen dragen.

^ Een sjaal met een mooie print kan afleiden.

5. Breng de aandacht naar boven met bijzondere oorbellen of een korte halsketting.

Neem liever geen halflange halsketting, die precies op het borstgebied eindigt, die legt de aandacht juist naar het gebied rond de buste.

6. Draag vrolijke kleuren uit jouw kleurenpalet.

Overweeg om een kleurenanalyse te laten doen. Zo kun je achterhalen welke kleuren dat voor jou zijn. Vrolijke kleuren geven je een fijn gevoel.

7. Neem zachte stoffen voor je kleding.

Zachte stoffen die de hele dag comfort bieden, goed ademen en niet schuren dragen fijn. Bijvoorbeeld modal, jersey, katoen, zachte wol, sweater stof, travelstof. Doordat je een litteken hebt kunnen stoffen extra irriteren. 

8. Leid de aandacht naar beneden.

Heb je een mooie taille? Draag dan een bijzondere riem. Of draag bijvoorbeeld een broek, een maillot of een rok met een bijzonder patroon. Of neem een paar opvallende schoenen of laarzen.

Tips voor vrouwen die een borst missen.

^ Een rok, maillot of broek met een print trekt de aandacht naar je onderlichaam.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ De riem leidt je aandacht naar je middel. Deze top heeft tevens mooie plooien.

9. Let op de textuur van je stoffen.

Kledingtips voor vrouwen met een borst.

^ Neem geen dunne stoffen die als het ware aan je lichaam 'kleven'. In dit soort stofjes valt het erg op dat je een borst mist. Het wollen vest is ideaal doordat het wat dikker is. Foto van Little Soho.

Voor de winter zijn grovere breisels ideaal om wat textuur aam je lichaam te geven. Dit stat extra mooi bij tengere vrouwen.

10. Koop, maak of laat kleding maken met een bijzonder ontwerp ter hoogte van de borst die mist.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ De gebogen plooien in een contrasterende kleur ter hoogt van de borst geven een mooie opvulling. Heb je een mooie rug? Probeer dan eens een rugdecolleté zoals bij deze top.

Kleding voor vrouwen die een borst missen.

^ Ook dit jurkje heeft een prachtig ontwerp voor vrouwen die een bost missen.

11. Houd rekening met je figuur.

Rosalie mailde me dat ze naast dat ze een borst mist ook nog een buikje heeft. Ze is van boven plat en ze heeft het idee dat haar buikje daardoor nog meer opvalt. Dit vindt ze een lastig probleem. Ze kan het beste losvallende tops en jurkjes kiezen, met bijvoorbeeld een print die alle kanten op gaat. Of effen tops of jurkjes met halslijn met plooien of een een asymmetrische halslijn.

Bij de keuze van je kledingstukken wil je natuurlijk ook rekening houden met jouw specifiek figuur. Ben je heel slank of ben je wat voller? Veel vrouwen komen aan door het gebruik van medicatie. Is de borst die je nog wel hebt vol, of juist klein? Heb je last van oedeemarmen, of is het pijnlijk om kleding aan te trekken, etc., etc. Dit maakt natuurlijk veel verschil. Het eerste is zoals je zult begrijpen gemakkelijker te verbloemen als het tweede.

Kleding voor vrouwen met een borst.

^ Ben je slank? Deze blouse heeft plooitjes ter hoogte van de buste. Het vest geeft wat textuur en vult op. Kleding van Little Soho.

Je zult je kledingcombinatie aan moeten passen aan jouw specifieke figuur en er zelf een samenhangend geheel van maken. Kijk daarom bij mijn tips voor dit soort punten.

12. Verzorg je zelf goed en verwen jezelf.

Door jezelf wat op te maken en je lichaam te verzorgen en lekkere geur te gebruiken en leuke kleding te dragen voel je je een stuk beter.

Meer lezen?

* Kleding die meer Yin is is heel vrouwelijk. Je kunt dit soort kleding dus het beste nemen als je je vrouwelijkheid wilt benadrukken. Lees hier meer over Yin en Yang in kleding.

* Wil je meer lezen over de vrouwelijke stijl (Yin dus) en hoe je die gemakkelijk kunt neerzetten? Lees dan dit blog.

* Tip: kijk eens op Engelstalige blog http://flatterfashion.co.uk

* Travelstof is zacht en heel gemakkelijk in onderhoud. Ken je dit materiaal nog niet? Lees dan dit blog.

* Hoe kun je een buikje camoufleren?

* Wat draag je bij een kleine buste.

* Tips voor de volslanke vrouw.

* Tips voor kleine vrouwen met een maatje meer.